גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות החדשנות: 120 מ' ש' ל-3 חברות להקמת פעילות בישראל

מדטרוניק, GE וצ'יינג' הלת'קר כבר פעילות בישראל, אך המענקים יאפשרו להן להרחיב את פעילותם בהיקף של מאות מיליוני שקלים, להעסיק מאות עובדים נוספים ולהיפתח עוד יותר לחברות המקומיות ● מה עדיין חסר? חברת פארמה בינלאומית בארץ

עומאר ישראק, נשיא מדטרוניק / צילום: רויטרס
עומאר ישראק, נשיא מדטרוניק / צילום: רויטרס

רשות החדשנות הודיעה היום (ג') כי תתן מענק בסכום כולל של 120 מיליון שקל לשתי חברות מכשור רפואי בינלאומיות וחברת בריאות דיגיטלית בינלאומית אחת, כדי שירחיבו את פעילותן בישראל.

חברת מדטרוניק, שמפעילה בארץ מספר מרכזי פיתוח על בסיס חברות שכבר רכשה, תקבל מענק של 50 מיליון שקל כדי להקים פעילות חדשה בסיכון גבוה בישראל.

חברת GE הלת'קר, שמפעילה בישראל מרכז פיתוח וייצור בתחום מערכות ההדמיה, תקבל אף היא 50 מיליון שקל ותביא לישראל פעילות חדשה בתחום סורקי ה-CT, תחילה עם דגש על פיתוח ובהמשך עם פעילות ייצור ישראלית בערך מוסף גבוה.

חברת Change Healthcare (צ'יינג' הלת'קר), לשעבר חברת מקסון, תביא לישראל פעילויות בסקטורים נוספים ותחפש שיתופי-פעולה בישראל בתחום הבינה המלאכותית, ותקבל לשם כך 20 מיליון שקל. צ'יינג' הלת'קר היא אחת מהחברות המובילות בתחום מערכות המידע לתחום הרפואי, שרכשה בישראל את חברת מדקון שפועלת בתחום מערכות המידע בתת הסקטור של הקרדיולוגיה. 

כל החברות יצטרכו לממן אתת הפעילויות המקבלות את המענק בסכום גבוה לפחות פי 2 מן המימון שיתקבל מן המדינה. 100 מיליון השקל שיקבלו GE ומדטרוניק יגיעו מתקציב רשות החדשנות ו-20 מיליון השקלים שתקבל צ'יינג' הלת'קר, יגיעו מתקציב התוכנית הלאומית לתמיכה בסקטור הבריאות הדיגיטלית.

לדברי שגיא דגן, ראש זירת 'צמיחה' ברשות החדשנות, החברות זכו במענקים הללו לאחר הליך תחרותי שהחל בנובמבר האחרון. המענק הזה הוגדר כפיילוט, אשר אם יהיה מוצלח, ייתכן וינתנו בעתיד מענקים נוספים מסוג זה, אם כי אין כרגע תוכנית קונקרטית כזו.

נוכחותן של חברות בינלאומיות בישראל מוזכרת לעתים קרובות כאחד הרכיבים החשובים בבניית אקוסיסטם יציב ומשגשג בתחום הביומד. נציין כי ההיעדר הגדול ביותר הוא בנוכחותן של חברות תרופות בינלאומיות, אשר פועלות לכל היותר כזכייניות של חממות טכנלוגיות (למעט חברת לונזה אשר הקימה לאחרונה מרכז פיתוח קטן בחיפה) ולמעט טבע כמובן. לעומת זאת חברות מכשור רפואי פעילות בישראל, כולל כל אלה שזכו במענק. בכל זאת המענקים ירחיבו את פעילות אותן חברות ויחברו אותן טוב יותר לאקוסיסטם של חברות הביומד הישראליות.

דגן: "GE, למשל, עשויה להרחיב את פעילותה מיידית ולהפוך את ישראל לאחד המוקדים המובילים בעולם בתחום הרפואה גרעינית. בנוסף הם מעסיקים קבלני משנה בתחום הייצור".

"חברה כמו צ'יינג' הלת'קר, שהיא הסנונית הראשונה של תוכנית הבריאות הדיגיטלית, מעניקה ממשקים להרבה חברות לתוך מערכות המחשוב של מערכות הבריאות בכל העולם. צ'יינג' הלת'קר היא חברה מובילה במערכות בריאות ברפואה, ולהתחבר אלה זה קצת כמו לחבור למיקרוסופט של שנות ה-90. היא חברה מאוד מיוחדת כי רואים במשרדים שלה לא רק את אנשי התוכנה, אלא גם את מנהלי המוצר ואנשי השיווק המומחים לתחום הרפואי. המיזוג הזה בין הבנת העולם הרפואי לבין הבנת עולם התוכנה הוא בדיוק מה שאנחנו מחפשים לראות בתוכנית הבריאות הדיגיטלית".

החברות הללו יקבלו גם הטבות מס כמו חברות התוכנה הבינלאומיות הפועלות בארץ?

דגן: "זו נקוה מעניינת כי בניגוד לחברות התוכנה, שעובדות במודל של 'קוסט פלוס' כומר הקניין הרוחני שלהו לא רשום בארץ, דווקא החברות בתוכנית שלנו כן אמורות על פי התוכנית לרשום קניין רוחני בארץ ולכן הן ישלמו מס דומה יותר לזה של חברה ישראלית".

לדברי עומר שליט, מנהל מרכז הפיתוח בחברת צ'יינג' הלת'קר: "תוכנית המענקים הזו הגיעה לידיעתנו בדיוק בזמן, במהלך ביקור גדול של הנהלת צ'יינג' הלת'קר בישראל. עד כה החברה הפעילה את מרכז הפיתוח בישראל אך לא הייתה מאוד פתוחה לאקוסיסטם של הסטארט אפים הישראלים, והנה בזכות המענק הזה, החברה החלה להתעניין בפעילות רחבה יותר בארץ. אני חושב שההשפעה היא ממש של המענק והתוכנית הזו, יותר מאשר עניין כללי בישראל או בתוכנית הדיגיטלית הלאומית, שבא לידי ביטוי דרך המענק. העובדה שהיה כאן מכרז תחום בזמן ובו הרבה מה להרוויח, תרמה להחלטה של החברה לומר 'בואו נלך על זה'".

לדברי שליט, הייחוד של צ'יינג' הלת'קר בעולם הבריאות הדיגיטלית הוא שמערכותיה שולטות במידע רפואי לכל אורך שרשרת הערך, כלומר אצל רופאים פרטיים, מרפאות, בתי חולים, בתי ביטוח ועוד, על פני תחומים רבים, הן בצד הקליני (כולל ניהול מידע מבדיקות מעבדה ומערכות הדמיה) והן בצד האדמיניסטרטיבי והפיננסי של מערכת הבריאות (ניהול אספקה ותשלומים). "אנחנו מתחילים לפתח גם יכולות בינה מלאכותית לניתוח כל המידע הזה, אך נהיה גם מעוניינים לשתף פעולה עם חברות שיכולות להציע לנו יכולות בינה מלאכותית נוספות".

ירון יצהרי, מנכ"ל מדטרוניק ישראל, מסר כי "אנו שמחים על שתוף הפעולה עם רשות החדשנות בישראל. מרכזי הפתוח של מדטרוניק בישראל, מאפשרים לנו גישה למוחות הטובים ביותר ולאנשי המקצוע המסורים והמקצועיים ביותר, בתעשיית הבריאות בישראל "

נתן חרמוני, סגן נשיא ומנהל גלובלי להדמיה מולקולרית ב-GE Healthcare, מסביר כי: "עד היום הפעילות של GE בישראל התמקדה בעיקר בתחום של רפואה גרעינית, שזה שוק של 500 מיליון דולר למכשירי ההדמיה, לא כולל רכיבים ושירות. עכשיו אנחנו נכנסים לתחום ה-PET, שהוא שוק של 750 מיליון דולר במכשירים. הפעילות הזו תעבור ממילווקי שבארה"ב לישראל, ואין ספק שלמענק הזה יש חלק בכך. כעת כל תחום ההדמיה המולקולרית יאוגד בישראל".

חרמוני מציין כי הפעילות של GE בישראל תתרחב גם לתחום נוסף שנקרא Theranostics כלומר טיפול (תרפיה) משולב עם אבחון (דיאגנוסטיקה) בזמן אמת, למשל הדמיה של תהליך מתן תרופה לגידול סרטני, ממש במהלך הטיפול כדי לראות את השפעתו המיידית ולהתאים את הזריקה הבאה. "אם אמנם נצליח לפתח בישראל את הפעילות הזו, נוכל להגדיל את שוק המטרה שלנו עוד יותר". היום מעסיקה GE 200 עובדים בישראל והכוונה היא להגדיל את המספר ב-50 איש נוספים לפחות מיד עם העברת פעילות ה-PET לארץ, ובהמשך כנראה עוד יותר. "יש הרבה התרגשות בחברה סביב המהלך", הוא מספר.

אתם גם תיפתחו יותר לחברות סטארט-אפ ולמערכת הבריאות המקומית?

"לאחרונה התחלנו בשת"פ עם בית החולים איכילוב כדי לפתח יכולות בינה מלאכותית לשם ניתוח המידע ממערכות הדמיה שלנו. השת"פ הזה החל ממילא, אבל תחום הבינה המלאכותית הוא עולם ומלואו, וכעת נוכל להרחיב מאוד את השת"פ הזה".

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין