גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם בנק הדואר ימשיך להיות חברתי גם לאחר הפרטת הדואר?

מכיוון שמדובר בחברה ממשלתית ולא בבנק רגיל, בנק הדואר מעניק כיום שירותים מסובסדים ובפריסה ארצית שאינה בהכרח כלכלית ● לאחר הפרטת חברת דואר ישראל יצטרך הבנק להיפרד ככל הנראה משמו ועולה השאלה אם גם יוכל להמשיך למלא את תפקידו החברתי

תהליך ההפרטה של חברת דואר ישראל מעלה את השאלה האם החברה-הבת של הדואר, בנק הדואר, תוכל להמשיך להשתמש בשמה. זאת בעקבות לחצים שהפעיל בעבר בנק ישראל, שהובילו לכך שלחוק הדואר הוכנס סעיף לפיו החברה רשאית להשתמש בשם בנק הדואר רק כל עוד היא נמצאת בבעלות ממשלתית מלאה.

חברת בנק הדואר נמצאת בבעלות מלאה של דואר ישראל והיא נרשמה כחברה בפברואר 2006. פעילותה החליפה פעילות של גוף בשם בנק הדואר אשר פעל מכוח הוראות חוק בנק הדואר התשי"א 1951 ובמסגרת רשות הדואר אשר פעלה מכוח חוק רשות הדואר התשמ"ו.

עם היכנסו לתוקף של חוק הדואר בוטלו בנק הדואר ורשות הדואר והפעילות הכספית הועברה לחברת דואר ישראל ולחברת בנק הדואר. כיום בנק הדואר הוא מנוע צמיחה חשוב של החברה, הכולל כ-350 אלף לקוחות, יתרות עו"ש של כמיליארד שקלים ואחראי על ייצור של כ-20% מהכנסות החברה.

המבנה הנ"ל של חברת בנק הדואר מטיל על החברה מגבלות באספקת שירותים בנקאיים. לדוגמה נאסר עליה לספק הלוואות באמצעות כספי הפיקדונות של הלקוחות, או לאפשר ללקוח להיכנס ליתרת חובה. תחת מגבלות אלא משווקת חברת בנק הדואר שירותים בנקאיים שונים, עבור גופים אחרים כגון "בנק ירושלים" מבלי להיחשף לעיקר הסיכון הפיננסי.

נדרש אישור של נגיד בנק ישראל

בנק הדואר איננו באמת בנק כמשמעותו בחוק הבנקאות (רישוי). הוא אינו כפוף להוראות בנק ישראל ואינו נתון לפיקוח המפקח על הבנקים, אלא כפוף למשרד התקשורת. עו"ד יגאל לוי, לשעבר סמנכ"ל בכיר לדואר במשרד התקשורת נזכר כיצד בדיונים פנימיים לקראת חקיקת חוק הדואר והקמת חברת בנק הדואר, הביעו אנשי בנק ישראל התנגדות להמשך השימוש שעושה החברה בביטוי בנק והם אף נהגו להתלוצץ כי בנק הדואר הינו בנק בדיוק כמו בנק הדם.

בסופו של דבר הושגה פשרה בין משרד התקשורת, משרד האוצר ובנק ישראל, אשר אפשרה את המשך השימוש שעושה החברה בשם בנק הדואר, כל עוד החברה נמצאת בבעלות ממשלתית מלאה. הפשרה גם עוגנה בסעיף 88א לחוק הדואר: "(ג) השר, באישור הממשלה, לאחר התייעצות עם נגיד בנק ישראל, רשאי להתיר לחברה, כל עוד היא חברה בבעלות ממשלתית מלאה, לעשות שימוש בשם "בנק הדואר", לעניין מתן השירותים הכספיים, בתנאים שיורה; לעניין זה, "חברה בבעלות ממשלתית מלאה" - כהגדרתה בחוק החברות הממשלתיות, התשל"ה-1975.

(ד) חדלה החברה להיות חברה בבעלות ממשלתית מלאה רשאי השר, אם ניתן לכך אישור נגיד בנק ישראל, להתיר לחברה להמשיך לעשות שימוש בשם "בנק הדואר", לעניין מתן השירותים הכספיים, בתנאים שיורה".

יש לשים לב שבעוד שלגבי מצב שבו מדובר בבעלות ממשלתית מלאה בחברת הדואר, דורש החוק משר התקשורת רק "להתייעץ" עם נגיד בנק ישראל בנוגע להמשך שימוש החברה בשם בנק הדואר, הרי שכאשר חדלה החברה להיות בבעלות ממשלתית מלאה דורש החוק מהשר לקבל את "אישור" נגיד בנק ישראל לכך. אישור שספק רב אם יינתן.

במטרה לשפר את עצמאות חברת בנק הדואר ולהגדיל את היצע השירותים הפיננסים שהחברה תוכל לספק, יזם משרד התקשורת את תיקון 11 לחוק הדואר. התיקון מקדם הפרדה בין חברת הדואר וחברת בנק הדואר שאמורה הייתה להיכנס לתוקף החל מ-2012 (דירקטוריון, הנהלה, נכסים ועובדים). אלא שהפרדה זו הותנתה בכמה תנאים, לרבות הקצאת הון עצמי, תנאי שאינו מתקיים ולכן התיקון לא יצא לפועל עד היום, כאשר שרי התקשורת נאלצים שוב ושוב לבקש מוועדת הכלכלה של הכנסת לדחות את ביצוע התיקון ואת ההפרדה בין החברות.

הכוונה האמיתית של ההפרטה

בלחץ הנהלת חברת הדואר והעובדים הוחלט בשלב זה שבנק הדואר לא ינותק מחברת הדואר ולכן אין מקום לדבר על הענקת רישיון מסחרי לבנק הדואר כדי שיתחרה בבנקים המסחריים. לכל היותר יוכל בנק הדואר להמשיך ולשווק שירותים בנקאיים עבור גופים פיננסיים אחרים כאשר ברקע הדברים נמצאת הכוונה הערטילאית להפוך אותו לבנק חברתי בעתיד.

ברגע שבנק הדואר אינו מופרד מהחברה-האם שלו ואין לו רישיון מסחרי, למעשה הפעילות שהוא מבצע כיום היא הפעילות החברתית שמצופה מבנק בבעלות ממשלתית. דהיינו מתן שירותים מסובסדים, חלקם בחינם, חובת פריסה אוניברסלית בכל המדינה כאשר בנקים מסחריים סוגרים סניפים, פיקוח תעריפים וטיב שירות, אומר לוי. "בנק הדואר לא יכול להתחרות בבנקים המסחריים. זה נראה יותר כתרגיל עוקץ לבטל את היתרונות שלו כגון שירותי חינם", הוא מוסיף.

לטענתו של לוי, "זה שבנק הדואר פועל בתוך הסניפים בסבסוד צולב, זה מה שמאפשר לקיים את הפריסה האוניברסלית. ברגע שינתקו את זה, אז בעצם הסינרגיה הזו תיעלם וזה עלול להביא לקריסה של הפריסה האוניברסלית של הסניפים שגם ככה האיתנות הכספית שלהם מעורערת. רואים את זה דרך סוכני הדואר שמפסיקים את ההתקשרות מחוסר כדאיות כלכלית".

לוי מעלה תהיות לגבי הכוונות האמיתיות מאחרי ההפרטה ואומר כי "ייתכן שכל מה שאנחנו מדברים עליו במסגרת ההפרטה הוא חלק מתהליך ההבראה וההסכם שנחתם בין העובדים ובין המדינה. ההסכם כלל פרישה של עובדים והפרטה של החברה ובתמורה המדינה התחייבה להעביר לחברה כספים בארבע פעימות. סך הכל הסכום עליו התחייבה המדינה היה קרוב ל-500 מיליון שקל, בהתאם לפרישה בפועל של עובדים. ב-2018 אמורה להתבצע הפעימה האחרונה בגובה של 126 מיליון שקל. לא מן הנמנע שכל התהליך הזה נועד רק כדי להעביר להם את הסכום הזה. אם נכנסים לתהליך של הפרטה אז בצדק דורשים העובדים להעביר להם את הסכום".

בין אם בסופו של יום תתבצע ההפרדה בין חברת בנק הדואר וחברת הדואר, הרי שברירת המחדל לפי חוק הדואר, הינה כי עם תחילת הליך הפרטת חברת הדואר ואבדן הבעלות הממשלתית המלאה, תיאלץ החברה להיפרד מהשימוש בשם בנק הדואר, שם בעל משמעויות היסטוריות וכלכליות משמעותיות. 

כבוד לכאן

תאגיד השידור כאן ספג כל כך הרבה ביקורת מהרגע שהוקם, שרק למען ההגינות היה ראוי שחלק מהמגנים גם יידעו לפרגן על ההיערכות וההפקה המרשימה של שידורי המונדיאל.

קל לתאר מה היה קורה אם האירוע היה מלווה בתקלות או בשיבושים כלשהם. סביר להניח שהיו מקיזים את דמם של ראשי התאגיד והיו כאלה ששוב היו מטילים ספק בנחיצותו של השידור הציבורי.

אז עכשיו שהכל עבר בצורה חלקה ראוי לומר מילה טובה על ההפקה, ועל כך שהשידורים עברו בערוץ ציבורי פתוח לכולם. אם גם האירוויזיון בשנה הבאה ינוהל ככה, ויעבור בשלום, מי יודע, אולי יהיו כאלה מבין הפוליטיקאים שיבינו שבכל זאת כדאי שיהיה ערוץ ציבורי בישראל.

מה רוצה הנהלת בזק? 

המינוי של שרון ג'נו, מנהל הכספים של חברת בזק בינלאומי, לתפקיד סמנכ"ל הכספים של yes, מצביע על כך שבקבוצת בזק לעתים יש אפשרות להתקדם בתוך הקבוצה, ולא רק בתוך החברות עצמן וזה דבר יפה וחשוב לעובדים ולארגון.

מצד שני, אי-אפשר שלא לשים לב לעובדה שבאגף הכספים של yes לא נמצא אף אחד שרצה לקחת על עצמו את התפקיד, במקומו של מיקי ניימן שפרש. למה? מה, אנשים במחלקת הכספים של yes לא רוצים להתקדם? לא ברור למה ומדוע, אבל מה שבטוח הוא שהעובדים נמצאים בחוסר ודאות משווע בכל החברות-הבנות, בקבוצה ולא רק ב-yes.

בשבוע שעבר דירקטוריון בזק התכנס בחברת yes לישיבת דירקטוריון שוטפת. דירקטוריון בזק הוא הדירקטוריון של כל החברות-הבנות. מעניין אם מישהו מהדירקטוריון מצא לנכון לדבר עם העובדים ולהפחית את חששותיהם מפני מיזוגים עתידיים בתוך הקבוצה. יותר ויותר נדמה שדווקא בדירקטוריון בזק לא יודעים בדיוק מה הם רוצים עד הסוף, ואם הם לא יודעים, מה יגידו העובדים?

עוד כתבות

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת הבנייה בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים