גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי תצליח להימנע מלהגיע שנייה במירוץ ולהיות נוקיה הבאה?

המירוץ בעיצומו: גוגל, GM, טסלה, אינטל ואחרות מתחרות מי תהיה הראשונה להוציא לשוק רכב אוטונומי ● מי שתגיע שנייה, עלולה לגלות כי הפכה ללא רלוונטית, ממש כמו נוקיה לפני עשור

הכותרת המפורסמת בפורבס מ־2007 / צילום: shutterstock
הכותרת המפורסמת בפורבס מ־2007 / צילום: shutterstock

ההתקדמות בטכנולוגיית הבינה המלאכותית, למידת מכונה ולמידה עמוקה, מאפשרת פיתוחים שנראו בלתי אפשריים.

לא רחוק הזמן ונראה רכב אוטונומי ראשון בייצור מסחרי, אירוע שיהווה יריית פתיחה לטכנולוגיה המשבשת הגדולה ביותר מאז שהחלו להימכר רכבי מנוע בערה פנימית.

מהי טכנולוגיה משבשת? טכנולוגיה אשר מובילה ליצירת שוק חדש ובמשך הזמן גורמת לשיבוש של השוק הקיים (המסורתי) עד להפיכת הקטגוריה החדשה לדומיננטית תוך דחיקתה והחלפתה של הקטגוריה המסורתית. לרכב האוטונומי ישנה עדיין כברת דרך לעשות זאת, אך בניגוד למקרים רבים בעבר בהם טכנולוגיות משבשות אופיינו במחיר גבוה ותמורה נמוכה בשלבי חדירתן לשוק, הרכב האוטונומי מציע עדיפות כלכלית ברורה לציי רכב רבים וזאת תוך עדיפות טכנולוגית. דבר נוסף שונה במירוץ לרכב האוטונומי הוא השילוב של תחומי התעשייה. כלומר, המירוץ הוא כבר לא רק יצרן א' מול יצרן ב' ומי יזכה בתואר רכב השנה, אלא מירוץ נגד חברות הטכנולוגיה שיכולות להשתלט על התעשייה ומכאן אנו רואים את שיתופי הפעולה הרבים בין חברות אלו. ה-team-up הזה הוא למעשה הימור הדדי של יצרן רכב וחברת טכנולוגיה אחת על השנייה.

מעבר לכך שינועו ברחובות מכוניות ללא נהג, מודלים עסקיים חדשים נוצרים והדרך בה אנו צורכים תחבורה משתנה. השינוי המרכזי הוא המעבר מבעלות על רכב לתחבורה כשירות M.A.A.S. - מארג תחבורתי שלם המחבר את הרכבים האוטונומיים הפרטיים, ציי הרכב, התחבורה הציבורית ותשתיות IOT. המודל יאפשר שיתוף רכבים, שליטה בעומס התנועה ויספק תחבורה זולה יעילה ומהירה. כיום הרכב שבבעלותנו עומד בחניה 95% מהזמן ועלות החזקת הרכב היא ההוצאה השנייה בגודלה למשק בית. המעבר לתחבורה כשירות יהיה כלכלי ויגרום לנו בהדרגה לוותר על הרכב הפרטי.

כשאפל בעטה בנוקיה

בנובמבר 2007 התנוססה על שער פורבס הכותרת "האם מישהו יכול להשיג את נוקיה?"

פחות משנה לאחר מכן הושק האייפון של אפל. נוקיה התייחסה לטכנולוגיה החדשה כצעצוע של עשירים ולא השכילה לבצע שינוי, ומשם הסוף ידוע.

מקרה נוקיה משמש כתמרור אזהרה לכוחה של טכנולוגיה משבשת. וחברות הרכב לא רוצות להישאר מאחור. לפי חברת הייעוץ והמחקר מקנזי, הכנסות שוק הרכב העולמי עומדות על כ-3.5 טריליון דולר וצפויות להגיע לכ-6.7 טריליון דולר עד 2030. שוק זה הולך להתחלק בין היצרניות. חברות שיתוף הרכבים וחברות הטכנולוגיה שיספקו את התוכנה והחומרה. ליצרניות הרכב מדובר בהישרדות ושימור נתח השוק הנוכחי.

הקרב להיות ראשון

מי מוביל את השוק?

גוגל Waymo - היא המובילה הגדולה במירוץ. גוגל התחילה את פרויקט הרכב האוטונומי ב-2008. ב-2016 השיקה גוגל פיילוט של 600 רכבים אוטונומיים שלב 4 שצברו יותר מ-7 מיליון מייל נסיעה, (בנוסף ל-5 מיליארד מייל בהדמיה) יותר משאר המתחרים יחדיו. ב-2017 הזמינה החברה צי של 62 אלף רכבי פיאט קרייזלר. הצי הראשון להסעת המונים צפוי לעלות לקראת סוף השנה, החברה הזמינה 20 אלף רכבי יגואר שמיועדים לצי שלב 5, שיעלה על הכביש בשנתיים הקרובות.

GM - החברה רכשה את חברת "Cruise", שקידמה אותה משמעותית במירוץ. החל מינואר 2017 ייצרה החברה 200 אבי-טיפוס, על בסיס השברולט בולט החשמלית והצהירה על ייצור המוני והשקת ציי רכבים ב-2019. משרד התחבורה של קליפורניה פרסם שב-2017 כמות המקרים בו נהג מבחן התערב בנסיעה אוטונומית היה השני הכי נמוך אחרי Waymo.

טסלה - הדעות חצויות לגבי המיקום של טסלה במירוץ, בעיקר בשל מספר תאונות מתוקשרות. מצד שני, כבר ב-2014 השיקה טסלה את מערכת ה-Autopilot (שלב 2), כאשר מאוקטובר 2016 כל הרכבים ממודלים S ,X ו-3 נמכרו עם חומרה ותוכנה של רכב אוטונומי שלב 4 ובעתיד יוכלו לקבל יכולות אוטונומיות. טסלה אוספת מידע מלמעלה מ-300 אלף רכבים שנוסעים על הכביש. מידע זה עוזר לאמן ולשפר את התוכנה. זאת בניגוד לרוב החברות שנעזרות בהדמיה.

טויוטה - היעד של החברה מכוון לאולימפיאדה בטוקיו ב-2020. בתחילת השנה הקימה טויוטה את חברת TRI-AD הייעודית לרכב האוטונומי בהשקעה של 2.8 מיליארד דולר, החברה החדשה מבוססת על יחידת המחקר TRI שהוקמה בתחילת 2016. בנוסף השקיעה טויוטה מיליארד דולר בתוכניות לימודים ומחקר של בינה מלאכותית ורובוטיקה באוניברסיטאות קיימברידג', מישיגן, סטאנפורד ו-MIT.

Nvidia - בשנים האחרונות הפכה החברה מיצרנית מעבדים גרפיים למפתחת פלטפורמות מבוססות תוכנה בקוד פתוח, המאפשרת התאמתם של יחידות המעבדים הגרפיים שלה לשימושים בתעשיות השונות. החברה ממוקמת בליבה של מהפכת הרכב אוטונומי. 370 חברות מפתחות מערכת נהיגה אוטונומית על פלטפורמת ה-Nvidia Drive, פלטפורמה המשלבת יכולות בינה מלאכותית ולמידה עמוקה, חיישנים, ראיה מרחבית ומיפוי. ברבעון הראשון של השנה החלה Nvidia למכור את ה-"Drive Constellation". מדובר בסימולטור מוכן לאימון תוכנת ה-AI. גישה לסימולטור עוזרת ומאפשרת לחברות להתנסות במגוון רחב של מצבים שייקח שנים לאמן בעולם האמיתי, כמו תגובה לרכב שחוצה באדום, ילד קופץ לכביש וכו'. המערכת עוזרת לסטארט-אפים וחברות קטנות בצמצום הפער שנובע מבעיית תקציב.

אינטל - החברה לא מתכוונת לחזור על הטעות שנעשתה במהפכת המובייל, וביססה את עצמה כאחת המובילות בטכנולוגיה לרכב האוטונומי, רכישת Movidius ומובילאיי הישראלית שיפרו משמעותית את מיקומה של אינטל במירוץ. אינטל מספקת פתרון כולל של חומרה ותוכנה לרכב האוטונומי, הכולל ראיה ממוחשבת, יכולות בינה מלאכותית ולמידת מכונה, ניתוח מידע, מיפוי ותקשורת. במילים אחרות המוח והעיניים של הרכב. סדרת ה-EYEQ של מובילאיי מהווה תחרות צמודה ל-Xavier ו-Pegasus של Nvidia. לאינטל שיתופי פעולה רבים עם ענקיות רכב וטכנולוגיה כמו Baidu, פולקסווגן, ניסאן, BMW, ו-Waymo.

Baidu - החברה השיקה את פרויקט אפולו לרכב האוטונומי ב-2013 ונחשבת לאחת המובילות בתחום. ביידו הכריזה על ייצור המוני של מיניבוס אוטונומי שמיועד לציים שיפעלו לקראת סוף השנה בערי סין ובתחילת 2019 ביפן.

ההזדמנויות בתחום הרכב האוטונומי הן אדירות וחולשות על מספר רב של תחומים. איך משקיעים במהפכה?

ניתן להיחשף לחברות הייצור שהן יצרניות הרכב או ענקיות הטכנולוגיה, ספקיות מובילות בתחום כגון יצרניות שבבים, ספקי ציוד ורכיבים אלקטרוניים, ספקיות פתרונות תקשורת, ספקיות קווי ייצור מתקדמים, מפתחי תוכנה וחומרה בתחום הבינה המלאכותית שכוללות ניווט, מיפוי הדמיה צילום ועוד. כמו כן ניתן להיחשף לחברות שייהנו מהשיפור הטכנולוגי, בתחומים של הובלה ולוגיסטיקה, הסעות, מיכון חקלאי ועוד. בכול מקום שבו נחסך כוח עבודה, האימוץ יהיה מהיר וההתייעלות תהיה משמעותית.

המכשול העומד בדרך למושב האחורי בזמן הנסיעה הוא הרגולציה. שאלות רבות יעמדו מצד הרגולטורים והמבטחים באשר לאשמה בתאונה, סוגי רישיון של תחבורה שיתופית, השכרה של רכב אוטונומי מאדם פרטי לאחר. את הפערים האלו יצטרכו הרגולטורים והמבטחים לפתור על מנת לעמוד בקצבי הפיתוח. נזכיר שאת הרכבים הראשונים בסוף המאה ה-19 ייצרו עוד לפני שהיה משרד תחבורה ורישיונות נהיגה. אלו באו שנים לאחר מכן.

ניתן לשער כי בעיות מסוג זה ייפתרו במהרה מפני שבסופו של יום את הקדמה לא ניתן לעצור ומי שינסה להיאבק בה חמוש בדעות קדומות וסטטוס קוו, ימצא את עצמו מוכר טלפון חוגה לצרכני סמארטפון כשהוא רוכב בכרכרה רתומה לסוס. 

הכותב הוא אנליסט ומנהל השקעות בבית ההשקעות יצירה

עוד כתבות

''מרמה במיליארדי אירו''. כרזת מבוקש של משטרת גרמניה בעניינו של יאן מרסלק / צילומים: (AP(Alexander Zemlianichenko, ויקיפדיה

האם האחראי לפשיטת הרגל הגדולה בתולדות גרמניה היה גם סוכן מודיעין רוסי?

התכתבויות שנחשפו בין יאן מרסלק, לשעבר סמנכ"ל חברת הפינטק הגרמנית וויירקארד שקרסה ואיבדה עשרות מיליארדים מכספי המשקיעים, לבין מרגלים רוסים, מראות כי פעל למען הקרמלין כבר מ־2014 ● מרסלק נמלט מהדין, אך עדויות חדשות מראות כי ארגן פריצות לבתי מתנגדי משטר, תיאם הברחת מחשבים מוצפנים לרוסיה וסייע לגנוב טלפונים של בכירים אוסטרים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

סנקציות במקום תגובה צבאית ישראלית: זו התוכנית של אירופה להתמודד עם המשבר במזה"ת

מדינות המערב מנסות בימים האחרונים לגבש בקדחתנות עיצומים חדשים על הרפובליקה האסלאמית ● המטרה: לשלוח מסר מאוחד, אבל בעיקר לשכנע את ישראל למתן את תגובתה הצבאית ● השאלה העיקרית: האם אחרי עשורים של סנקציות טהרן תחדל להעביר כסף לטרור

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo & Scitex, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל HP Indigo, נועם זילברשטיין: "החוסן שלנו, במיוחד בעיתות משבר, הוא ששומר עלינו כמובילים עולמיים"

עם מפעל בקריית גת, תוך כדי פינוי עובדים וגיוס מילואים מסיבי, בחברת HP Indigo & Scitex, אחת המעסיקות הגדולות בהייטק הישראלי, התמודדו עם אתגרי המלחמה ● "לא מדובר בתקופה חד־פעמית, אלא במרתון שנצטרך להתמודד איתו", אמר נועם זילברשטיין, מנכ"ל החברה, במהלך כנס TECH IL של גלובס

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

העתיד, השכר והאם מדובר בבועה? מנהלי חברות השבבים הגדולות מדברים על התחום הלוהט

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל קלאוד ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס TECH IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?

ערן רביד, CIO, מקורות / צילום: כדיה לוי

ערן רביד, CIO במקורות: "המשכנו לספק מים גם למוצבים בצפון שנפגעו קשות בלחימה"

בחברת המים הלאומית מקורות מספקים מים, גם בשעות משבר ● ערן רביד CIO במקורות, הוצנח לתפקיד יממה אחרי פרוץ המלחמה ● במהלך כנס TECH IL של גלובס הוא הציג את דרכי ההיערכות הטכנולוגית של החברה לזמני משבר

השופט בדימוס ד''ר עדי זרנקין / צילום: פאול אורלייב

בן הבורר הוא בכיר בחברה מתחרה - האם זו עילה לפסילתו?

ביהמ"ש דחה את בקשת קבוצת סיגמא לפסול את הבורר ד"ר עדי זרנקין, שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, בשל טענה לחשש לניגוד עניינים, מאחר שבנו מכהן כבכיר ומחזיק במניות של חברה מתחרה לחברה שבלב המחלוקת

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

שר המשפטים יריב לוין, יו''ר הוועדה לבחירת שופטים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המערכת קורסת תחת העומס, אבל הוועדה לבחירת שופטים לא מינתה שופטים

למרות שהייתה אמורה למנות שופטים לבתי המשפט המחוזיים בתל אביב, מרכז ולבית משפט השלום בירושלים, הוועדה לבחירת שופטים התכנסה אך לא בחרה שופטים חדשים ● השופטים בישראל דנים בעשרות ומאות תיקים בו זמנית, ובינתיים בתי המשפט נותרים במחסור גדול של שופטים וקורסים תחת העומס, כך שהציבור נפגע

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

איזי ג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את הטיסות לישראל עד סוף אוקטובר

אתמול הודיעה איזי ג'ט על השהיה זמנית של הפעילות לתל אביב וממנה עד 21 באפריל, אולם כבר אמש באתר החברה לא היה ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר. כעת הגיע האישור הרשמי ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

מטוס של EasyJet / צילום: Shutterstock

איזיג'ט מבטלת טיסות עד סוף אוקטובר: איזה קווים יושפעו במיוחד?

ענקית הלואו קוסט רק החזירה פעילות לישראל, ותוך שבועיים ביטלה את כל הטיסות לארץ עד סוף אוקטובר ● המהלך צפוי להשפיע על כ־100 אלף נוסעים, שלדברי החברה יקבלו החזר כספי ● בשוק מעריכים כי הנפגעים העיקריים יהיו הקווים למערב אירופה

שלט אנטי־ישראלי המציג טילים איראניים, טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

רבים מהטילים ששוגרו מאיראן לישראל נפלו בדרך. וזו הסיבה

לפי "וול סטריט ג'ורנל", כמחצית משיגורי הטילים הבליסטיים האיראניים נכשלו או התרסקו עוד לפני הגיעם ליעד, מה שקרה גם לחלק מהכטב"מים ● רותם מי־טל, מנכ"ל חברת אסגארד, המפתחת טכנולוגיה צבאית לתעשיות הביטחוניות, מסביר בשיחה עם גלובס למה זה קרה

דירות בשכירות בשדרות וושינגטון, תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

במקביל לעליית האינפלציה: יש מוקש ושמו מחירי השכירות

העלייה במחירי השכירות מגיעה, ולא במקרה, במקביל לעלייה חדה באינפלציה. מחירי שכר הדירה מהווים כרבע ממשקל מדד המחירים לצרכן ● אבל במשרד האוצר ממשיכים להתעלם מהסוגיה הבוערת

כנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

הסטארט־אפים הישראלים ממשיכים להוביל קדימה

כנס TECH IL של גלובס התקיים בהצלחה, בהשתתפות בכירים רבים מהתעשייה, ממשרדי הממשלה ורגולטורים מובילים ● הכנס הוכיח שדווקא בימים מאתגרים אלו, קהילת ההייטק הישראלית ממשיכה לשגשג, ליזום ולהוביל קדימה

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

חן חיים, סמנכ''לית התפעול של חברת הרחפנים XTEND ליאור סגל, מנכ''ל חברת גילוי הרחפנים, העין השלישית, חגי בלשאי, מנכ''ל חברת הרובוטיקה הצבאית רובוטיכאן בשיחה עם אסף גלעד / צילום: כדיה לוי

"פרדוקס": מנהלי חברות הרחפנים חשפו – זו הסיבה שסין מנצחת אותנו

חן חיים, סמנכ"לית התפעול של XTEND, ליאור סגל, מנכ"ל עין שלישית, וחגי בלשאי, מנכ"ל חברת רובוטיכאן, השתתפו בפאנל בכנס TECH IL של גלובס ● הם שוחחו עם אסף גלעד על הלקחים מהמלחמה, ולאן מתקדמת טכנולוגיית הרחפנים

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה, מנכ"ל ONE ZERO: "רוצים להיות בנק גדול. טכנולוגיה היא הדרך היחידה לתת ייעוץ לכולם"

מנכ"ל ONE ZERO אמר בכנס TECH IL של גלובס כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציו-אקונומי שלהם ● על וואן זירו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית