גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי תצליח להימנע מלהגיע שנייה במירוץ ולהיות נוקיה הבאה?

המירוץ בעיצומו: גוגל, GM, טסלה, אינטל ואחרות מתחרות מי תהיה הראשונה להוציא לשוק רכב אוטונומי ● מי שתגיע שנייה, עלולה לגלות כי הפכה ללא רלוונטית, ממש כמו נוקיה לפני עשור

הכותרת המפורסמת בפורבס מ־2007 / צילום: shutterstock
הכותרת המפורסמת בפורבס מ־2007 / צילום: shutterstock

ההתקדמות בטכנולוגיית הבינה המלאכותית, למידת מכונה ולמידה עמוקה, מאפשרת פיתוחים שנראו בלתי אפשריים.

לא רחוק הזמן ונראה רכב אוטונומי ראשון בייצור מסחרי, אירוע שיהווה יריית פתיחה לטכנולוגיה המשבשת הגדולה ביותר מאז שהחלו להימכר רכבי מנוע בערה פנימית.

מהי טכנולוגיה משבשת? טכנולוגיה אשר מובילה ליצירת שוק חדש ובמשך הזמן גורמת לשיבוש של השוק הקיים (המסורתי) עד להפיכת הקטגוריה החדשה לדומיננטית תוך דחיקתה והחלפתה של הקטגוריה המסורתית. לרכב האוטונומי ישנה עדיין כברת דרך לעשות זאת, אך בניגוד למקרים רבים בעבר בהם טכנולוגיות משבשות אופיינו במחיר גבוה ותמורה נמוכה בשלבי חדירתן לשוק, הרכב האוטונומי מציע עדיפות כלכלית ברורה לציי רכב רבים וזאת תוך עדיפות טכנולוגית. דבר נוסף שונה במירוץ לרכב האוטונומי הוא השילוב של תחומי התעשייה. כלומר, המירוץ הוא כבר לא רק יצרן א' מול יצרן ב' ומי יזכה בתואר רכב השנה, אלא מירוץ נגד חברות הטכנולוגיה שיכולות להשתלט על התעשייה ומכאן אנו רואים את שיתופי הפעולה הרבים בין חברות אלו. ה-team-up הזה הוא למעשה הימור הדדי של יצרן רכב וחברת טכנולוגיה אחת על השנייה.

מעבר לכך שינועו ברחובות מכוניות ללא נהג, מודלים עסקיים חדשים נוצרים והדרך בה אנו צורכים תחבורה משתנה. השינוי המרכזי הוא המעבר מבעלות על רכב לתחבורה כשירות M.A.A.S. - מארג תחבורתי שלם המחבר את הרכבים האוטונומיים הפרטיים, ציי הרכב, התחבורה הציבורית ותשתיות IOT. המודל יאפשר שיתוף רכבים, שליטה בעומס התנועה ויספק תחבורה זולה יעילה ומהירה. כיום הרכב שבבעלותנו עומד בחניה 95% מהזמן ועלות החזקת הרכב היא ההוצאה השנייה בגודלה למשק בית. המעבר לתחבורה כשירות יהיה כלכלי ויגרום לנו בהדרגה לוותר על הרכב הפרטי.

כשאפל בעטה בנוקיה

בנובמבר 2007 התנוססה על שער פורבס הכותרת "האם מישהו יכול להשיג את נוקיה?"

פחות משנה לאחר מכן הושק האייפון של אפל. נוקיה התייחסה לטכנולוגיה החדשה כצעצוע של עשירים ולא השכילה לבצע שינוי, ומשם הסוף ידוע.

מקרה נוקיה משמש כתמרור אזהרה לכוחה של טכנולוגיה משבשת. וחברות הרכב לא רוצות להישאר מאחור. לפי חברת הייעוץ והמחקר מקנזי, הכנסות שוק הרכב העולמי עומדות על כ-3.5 טריליון דולר וצפויות להגיע לכ-6.7 טריליון דולר עד 2030. שוק זה הולך להתחלק בין היצרניות. חברות שיתוף הרכבים וחברות הטכנולוגיה שיספקו את התוכנה והחומרה. ליצרניות הרכב מדובר בהישרדות ושימור נתח השוק הנוכחי.

הקרב להיות ראשון

מי מוביל את השוק?

גוגל Waymo - היא המובילה הגדולה במירוץ. גוגל התחילה את פרויקט הרכב האוטונומי ב-2008. ב-2016 השיקה גוגל פיילוט של 600 רכבים אוטונומיים שלב 4 שצברו יותר מ-7 מיליון מייל נסיעה, (בנוסף ל-5 מיליארד מייל בהדמיה) יותר משאר המתחרים יחדיו. ב-2017 הזמינה החברה צי של 62 אלף רכבי פיאט קרייזלר. הצי הראשון להסעת המונים צפוי לעלות לקראת סוף השנה, החברה הזמינה 20 אלף רכבי יגואר שמיועדים לצי שלב 5, שיעלה על הכביש בשנתיים הקרובות.

GM - החברה רכשה את חברת "Cruise", שקידמה אותה משמעותית במירוץ. החל מינואר 2017 ייצרה החברה 200 אבי-טיפוס, על בסיס השברולט בולט החשמלית והצהירה על ייצור המוני והשקת ציי רכבים ב-2019. משרד התחבורה של קליפורניה פרסם שב-2017 כמות המקרים בו נהג מבחן התערב בנסיעה אוטונומית היה השני הכי נמוך אחרי Waymo.

טסלה - הדעות חצויות לגבי המיקום של טסלה במירוץ, בעיקר בשל מספר תאונות מתוקשרות. מצד שני, כבר ב-2014 השיקה טסלה את מערכת ה-Autopilot (שלב 2), כאשר מאוקטובר 2016 כל הרכבים ממודלים S ,X ו-3 נמכרו עם חומרה ותוכנה של רכב אוטונומי שלב 4 ובעתיד יוכלו לקבל יכולות אוטונומיות. טסלה אוספת מידע מלמעלה מ-300 אלף רכבים שנוסעים על הכביש. מידע זה עוזר לאמן ולשפר את התוכנה. זאת בניגוד לרוב החברות שנעזרות בהדמיה.

טויוטה - היעד של החברה מכוון לאולימפיאדה בטוקיו ב-2020. בתחילת השנה הקימה טויוטה את חברת TRI-AD הייעודית לרכב האוטונומי בהשקעה של 2.8 מיליארד דולר, החברה החדשה מבוססת על יחידת המחקר TRI שהוקמה בתחילת 2016. בנוסף השקיעה טויוטה מיליארד דולר בתוכניות לימודים ומחקר של בינה מלאכותית ורובוטיקה באוניברסיטאות קיימברידג', מישיגן, סטאנפורד ו-MIT.

Nvidia - בשנים האחרונות הפכה החברה מיצרנית מעבדים גרפיים למפתחת פלטפורמות מבוססות תוכנה בקוד פתוח, המאפשרת התאמתם של יחידות המעבדים הגרפיים שלה לשימושים בתעשיות השונות. החברה ממוקמת בליבה של מהפכת הרכב אוטונומי. 370 חברות מפתחות מערכת נהיגה אוטונומית על פלטפורמת ה-Nvidia Drive, פלטפורמה המשלבת יכולות בינה מלאכותית ולמידה עמוקה, חיישנים, ראיה מרחבית ומיפוי. ברבעון הראשון של השנה החלה Nvidia למכור את ה-"Drive Constellation". מדובר בסימולטור מוכן לאימון תוכנת ה-AI. גישה לסימולטור עוזרת ומאפשרת לחברות להתנסות במגוון רחב של מצבים שייקח שנים לאמן בעולם האמיתי, כמו תגובה לרכב שחוצה באדום, ילד קופץ לכביש וכו'. המערכת עוזרת לסטארט-אפים וחברות קטנות בצמצום הפער שנובע מבעיית תקציב.

אינטל - החברה לא מתכוונת לחזור על הטעות שנעשתה במהפכת המובייל, וביססה את עצמה כאחת המובילות בטכנולוגיה לרכב האוטונומי, רכישת Movidius ומובילאיי הישראלית שיפרו משמעותית את מיקומה של אינטל במירוץ. אינטל מספקת פתרון כולל של חומרה ותוכנה לרכב האוטונומי, הכולל ראיה ממוחשבת, יכולות בינה מלאכותית ולמידת מכונה, ניתוח מידע, מיפוי ותקשורת. במילים אחרות המוח והעיניים של הרכב. סדרת ה-EYEQ של מובילאיי מהווה תחרות צמודה ל-Xavier ו-Pegasus של Nvidia. לאינטל שיתופי פעולה רבים עם ענקיות רכב וטכנולוגיה כמו Baidu, פולקסווגן, ניסאן, BMW, ו-Waymo.

Baidu - החברה השיקה את פרויקט אפולו לרכב האוטונומי ב-2013 ונחשבת לאחת המובילות בתחום. ביידו הכריזה על ייצור המוני של מיניבוס אוטונומי שמיועד לציים שיפעלו לקראת סוף השנה בערי סין ובתחילת 2019 ביפן.

ההזדמנויות בתחום הרכב האוטונומי הן אדירות וחולשות על מספר רב של תחומים. איך משקיעים במהפכה?

ניתן להיחשף לחברות הייצור שהן יצרניות הרכב או ענקיות הטכנולוגיה, ספקיות מובילות בתחום כגון יצרניות שבבים, ספקי ציוד ורכיבים אלקטרוניים, ספקיות פתרונות תקשורת, ספקיות קווי ייצור מתקדמים, מפתחי תוכנה וחומרה בתחום הבינה המלאכותית שכוללות ניווט, מיפוי הדמיה צילום ועוד. כמו כן ניתן להיחשף לחברות שייהנו מהשיפור הטכנולוגי, בתחומים של הובלה ולוגיסטיקה, הסעות, מיכון חקלאי ועוד. בכול מקום שבו נחסך כוח עבודה, האימוץ יהיה מהיר וההתייעלות תהיה משמעותית.

המכשול העומד בדרך למושב האחורי בזמן הנסיעה הוא הרגולציה. שאלות רבות יעמדו מצד הרגולטורים והמבטחים באשר לאשמה בתאונה, סוגי רישיון של תחבורה שיתופית, השכרה של רכב אוטונומי מאדם פרטי לאחר. את הפערים האלו יצטרכו הרגולטורים והמבטחים לפתור על מנת לעמוד בקצבי הפיתוח. נזכיר שאת הרכבים הראשונים בסוף המאה ה-19 ייצרו עוד לפני שהיה משרד תחבורה ורישיונות נהיגה. אלו באו שנים לאחר מכן.

ניתן לשער כי בעיות מסוג זה ייפתרו במהרה מפני שבסופו של יום את הקדמה לא ניתן לעצור ומי שינסה להיאבק בה חמוש בדעות קדומות וסטטוס קוו, ימצא את עצמו מוכר טלפון חוגה לצרכני סמארטפון כשהוא רוכב בכרכרה רתומה לסוס. 

הכותב הוא אנליסט ומנהל השקעות בבית ההשקעות יצירה

עוד כתבות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב