גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהנשיא האמריקאי מעדיף לחבק את הרודנים

האם ישראלים אופוריים צריכים לפקפק בנאמנותו של דונלד טראמפ? השבוע הם קיבלו סיבות טובות, כאשר נשיא ארצות הברית הראה את מי הוא מעדיף

פוטין וטראמפ בפגישתם השבוע בהלסינקי / צילום: רויטרס - Grigory Dukor
פוטין וטראמפ בפגישתם השבוע בהלסינקי / צילום: רויטרס - Grigory Dukor

הדיון בנשיאותו של דונלד טראמפ בארץ נוטה להתנהל דרך פריזמות מקומיות. זה עניין מובן בהחלט, כמעט מובן מאליו. דעת הקהל הישראלית מתעניינת בהשפעה שיש לנשיאותו על מערכת היחסים בין ארצות הברית לישראל. כל עניין אחר הוא כמעט אבסטרקטי.

אני חושב שזו טעות. הפופולריות העצומה של טראמפ בישראל, יש לה כמובן על מה שתסמוך, מפני שהוא הפגין ידידות ועשה שורה של מחוות היסטוריות. אבל אי אפשר להעריך את הנשיאות האמריקאית רק על יסוד אוסף היתרונות לטווח קצר שהיא מזמנת. מותר לנו לשקול את התוצאות שיש למעשיו, להכרזותיו ולסגנונו של הנשיא על מעמדה של ארצות הברית בעולם ועל המרקם החברתי שלה מבית.

עוצמתה של אמריקה אינה אקסיומטית. אמריקה חזקה מפני שהתהוותה בה חברת מהגרים מגוונת ומובילית, המיוסדת על שלטון החוק ועל ערכים של סובלנות ושל פלורליזם, וכמובן על שוק חופשי ועל יוזמה פרטית.

אמריקה חזקה גם מפני שהיא העמידה את עצמה לצד הדמוקרטיות, בשתי מלחמות עולם ובמלחמה קרה ארוכה ומאיימת. היא רכשה בזה את ידידותן של הדמוקרטיות ואת הכרת הטובה שלהן. עצם שמה נעשה מקור של השראה ומופת של חיקוי. כאשר מיליון סטודנטים סיניים מרדו במשטר הקומוניסטי ב-1989, הם הציבו רפליקה של פסל החירות בכיכר השלום השמיימי בבייג'ין. לא היה דבר מפחיד בשביל האוליגרכיה הקומוניסטית יותר מן הרמז של התפשטות ערכי החופש.

התווית "מנהיגת העולם החופשי" לא הייתה סתם מותג מחוכם. היא הייתה אמצעי הניעור והשימור של המערב. כל אימת שלעולם הישן נמאס, וברכיו בגדו בו, העולם החדש חש לעזרתו. קשה להאמין שבתחילת שנות ה-80 של המאה ה-20, דעת הקהל האירופית נקלעה למצב רוח כה ספקני, שמיליונים יצאו לרחובות בקריאה להתפרקות חד-צדדית מחימוש. מנטאלית, הם היו מוכנים לפתוח את השערים בפני טנקים סובייטיים בהנחה ש"מוטב להיות אדום ממת". מי היה מאמין אז כי בתוך עשר שנים תתמוטט החומה בברלין והטנקים הסובייטיים ייסוגו 1,000 ק"מ מזרחה.

רייגן לא ורייגן כן

נשיא אמריקאי ימני מאוד היה ראוי אז לחלק ניכר של האשראי, מפני שהיה מנוי וגמור איתו תחילה להגן על המערב מפני תוקפנות סובייטית, ואחר כך להרים את הכפפה של התפייסות היסטורית שהמשטר הסובייטי השליך לעברו. שמו היה רונלד רייגן. יהיו הדעות על סגולותיו ועל עומקו האינטלקטואלי אשר יהיו, בימיו הייתה עדנה היסטורית לאחדות המטרה של המערב ולמורשתו הדמוקרטית.

רייגן היה ידיד קרוב של ישראל, אולי קרוב יותר מכל דייר אחר בבית הלבן. לא, הוא לא העביר את שגרירותו לירושלים; רגליו לא דרכו על אדמת ישראל; הוא אפילו ביקר אותה על פגיעה בחיי אזרחים חפים מפשע בלבנון במלחמת 1982. אבל בימיו נחלצה ארצות הברית להציל את כלכלת ישראל מהתמוטטות; ובימיו נפתחו שערי ברית המועצות ליציאת יהודים, מפני שממשלו לא היה מוכן לוותר על זכויות אדם לטובת יתרונות מדיניים בני-חלוף (בניגוד לממשל רפובליקאי קודם, זה שהנרי קיסינג'ר היה אדריכל מדיניות החוץ שלו).

בימי רייגן, ישראל אומנם לא נהנתה ממראית העין של תמיכה ללא עוררים מצד הבית הלבן, אבל היא יצאה נשכרת מעמידת אמריקה על ערכי המערב ומהצלחתה ללכד את שורותיו ברגע גורלי, לאחר פלישת ברית המועצות לאפגניסטן (סוף 1979) ולאחר הדיכוי הצבאי של תנועת "סולידריות" בפולין (סוף 1981).

"ידידתנו ובעלת בריתנו"

לא קשה השבוע להוציא גזרות שוות. אמצע יולי 2018 עומד להיזכר כזמן שבו נשיא ארצות הברית פנה עורף לערכי המערב ולאחדותו והביע העדפה פומבית ברורה לרודנות הרוסית. בזמן כתיבת הרשימה הזו, שעות אחדות לאחר מסיבת העיתונאים של טראמפ ושל פוטין בהלסינקי, הזעזוע מהתנהגות הנשיא היולי וכבד מכדי להעריך את מלוא תוצאותיה.

אבל הנה הערכה אחת: שטות מוסרית ופוליטית תהיה להניח כי הנשיא שבגד בדמוקרטיות המערביות יישאר בהכרח נאמן לישראל. הוא בגד בהן מפני שהוא מחוסר כל סנטימנטים למה שהן מייצגות, והוא חף כמעט מכל ידיעה היסטורית.

ישראלים המתענגים קצת יותר מדי על הפלגות הלשון הפרו-ישראליות של נשיא ארצות הברית מוזמנים להיזכר בנשיא צרפת שארל דה גול. הוא אמר לדויד בן גוריון ב-1961, כי ישראל היא "ידידתנו ובעלת בריתנו", לפני שבגד בה בימי המשבר ערב מלחמת ששת הימים, שש שנים אחר כך.

דה גול בגד בישראל לאחר שבגד בכל השאר: הוציא את צרפת מן המסגרת הצבאית של נאט"ו, חיפש שיתוף פעולה עצמאי עם הסובייטים, מנע את כניסת בריטניה לשוק האירופי המשותף (ואולי זרע בזה את זרעי ברקזיט העתידים), עודד את פירוק קנדה, וחתר תחת שורה של אינטרסים אמריקאים באפריקה ובאסיה. בקונטקסט הזה, בגידתו בישראל הייתה טבעית וחזויה.

אין לישראל שום יסוד להניח שבגידת טראמפ בדמוקרטיות המערביות, והפלירט שלו עם רודנים ועם אנשים חזקים, יפסחו עליה. קשה להיזכר אימתי היה לארצות הברית נשיא שאת חזונו מחליף אימפולס בדלני-אנוכי-תועלתני ודיונים היסטוריים ואסטרטגיים מורכבים מטילים עליו שעמום. הוא הדהים השבוע את רוב העולם כאשר הטיל על "הטיפשויות ועל הכסילויות" של אמריקה את האחריות למשבר ביחסים בינה לרוסיה. זו הכרזה הצריכה להשכין פחד בלבו של כל בעל ברית.

ישראל כמובן אינה בוחרת נשיאים אמריקאים, ואין לה ברירה אלא להשתדל מאוד ביחסיה איתו; אבל את מקום האופוריה מוטב שיחליף פיכחון, מפני שאיש מסוכן, קפריזי ולא חזוי מנהל את ארצות הברית.

עוד כתבות

מטוס של KLM / צילום: Shutterstock

חברת התעופה שמבטלת טיסות לישראל עד להודעה חדשה

חברת התעופה ההולנדית KLM הודיעה הערב כי היא מבטלת את טיסותיה מנתב"ג החל מהשבוע הבא ● "KLM תמשיך לעקוב אחר ההתפתחויות ותבחן מחדש את ההחלטה בהתאם לנסיבות" ● בשלב זה אייר פראנס, השייכת לאותה קבוצת תעופה, ממשיכה לפעול כרגיל

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

פגוש קדמי בחצי מחיר: פסק הדין ששם סוף לחגיגה של מחירי החלפים

בג"ץ קבע השבוע כי אין לחייב את חברות הביטוח לשלם מחירי המחירון הגבוהים על חלפים בתאונות רכב ● זאת בניגוד לדרישת איגוד המוסכים, שהגיש את העתירה ● בשוק מקווים כי הפסיקה, שמוזילה את עלויות תיקוני הרכב, תתגלגל לפרמיות הביטוח לטווח הארוך

משרדי רשת 13 / צילום: Shutterstock

השותף המפתיע בשיחות על רכישת רשת 13

בחברת אקסס החליטו להתקדם עם הצעת פטריק דרהי לרכישת רשת 13, וברשות השנייה מערימים קשיים על הבקשה שהוגשה ● קבוצת יזמי ההייטק בראשות אסף רפפורט רואה בכך הזדמנות לחזור לשולחן, ולפי מידע שהגיע לגלובס, בין השחקנים שנמצאים על המגרש נמצאת שותפה מעניינת במיוחד: התנועה הקיבוצית

כנס המטרו הבינלאומי של נת''ע / צילום: עמוס לוזון

כנס החשיפה הבינ"ל של המטרו: "יש פה חברות תשתית מהטופ של הטופ"

נת"ע ערכה השבוע בת"א כנס חשיפה בינלאומי לפרויקט המטרו בגוש דן, שנועד להציג לחברות תשתית את המכרזים הצפויים בשלב האינפרא הראשון, בהיקף של 65 מיליארד שקל ● לכנס הגיעו נציגים של למעלה מ־60 חברות תשתית בינלאומיות מכ־20 מדינות ● נציג של אחת מהחברות ההודיות: "פרויקט המטרו נתפס כמרגש מאוד"

סניף בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

לאומי סוגר את חברת ניהול התיקים וידאה ומרחיב את מערך ההשקעות

במסגרת ארגון מחדש שיזם לאומי, תחום ניהול ההשקעות בשוק ההון יועבר למערך ההשקעות בבנק בניהולו של אריאל כהן ● המהלך מתרחש ברקע למהלך אחר שעליו הכריז לאומי בשבוע החולף בתחום המסחר בשוק ההון - קמפיין "לא הרווחתם לא שילמתם"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

כשהשוק כבר לא מתרגש מאנבידיה, מה יוציא את המניה שלה מהקיפאון?

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג היום לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

כותרות העיתונים בעולם

בלי לירות ירייה אחת: האסטרטגיה הסינית במלחמה המסתמנת באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איך מסקרים בעולם את ביקור ראש ממשלת הודו בישראל, מה סין יכולה להפסיד אם איראן תיפול, וטראמפ עלול לחזור על הטעות של בוש במלחמת עיראק • כותרות העיתונים בעולם

משה לארי, מנכ''ל מזרחי טפחות / צילום: מזרחי טפחות

הרווח הנקי של מזרחי טפחות בשנת 2025: 5.6 מיליארד שקל

ברבעון הרביעי של 2025, הרווח הנקי של הבנק הסתכם ב-1.4 מיליארד שקל - צמיחה של 7.5% ברווח הנקי ● הבנק יחלק מחצית מהרווח הנקי שרשם ברבעון לבעלי המניות – סכום של 702 מיליון שקל

רפי ליפא  וגל עמית, יועצי ההנפקות שפעלו עם פועלים אי.בי.אי בעבר / צילום: תמר מצפי

150 מיליון שקל ליועצים, קשיים לשתי החברות שהביאו מארה"ב

לפני שני עשורים הביאו רפי ליפא וגל עמית את חברת הנדל"ן האמריקאית דה לסר לגיוס חוב ראשון בת"א ● בעקבותיה הגיעה דה זראסאי, שקרסה אשתקד ● השבוע עבר הלחץ לאג"ח של חלוצת ההנפקות הזרות, שתשואות האג"ח שלה זינקו מחשש שתתקשה לעמוד בהתחייבויותיה ● כסף בסיכון

טהרן, איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צאו באופן מיידי": שורת מדינות במסר לאזרחיהן במזרח התיכון

גרמניה, הודו, קוריאה הדרומית, אוסטרליה ומדינות נוספות הוציאו בזו אחר זו אזהרות רשמיות לאזרחיהן לעזוב את איראן מיידית ● ראש ממשלת פולין: "כולנו יודעים מה הכוונה"

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בכנסת בטקס חגיגי בהשתתפות יושב ראש הכנסת אמיר אוחנה ובן זוגו, ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו / צילום: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט

ממזון ועד הייטק: המשלחת ההודית תיפגש עם שורת חברות תעשייה וטכנולוגיה בישראל

הערב ייפגשו שורה של חברות ישראליות בתחום התעשייה והטכנולוגיה עם נרנדרה מודי, ראש ממשלת הודו ומשלחת אנשי העסקים שמתלווה אליו ● רשימת החברות עמן נפגשים ההודים נבחרה ע"י ההודים עצמם ותואמה על ידם ישירות ללא מעורבות ישירה של גורמים רשמיים

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

170 אלף שקל בשנה בממוצע: הדוחות חשפו בונוס אדיר לטייסי אל על

גם בשנה שבה נפגעה משקל חזק, מלחמה באיראן והפרשה לקנס של רשות התחרות, חברת התעופה אל על הרוויחה 403 מיליון דולר - ירידה של 26% מ־2024 ● הבונוס לכל טייס בחברה: מעל 170 אלף שקל ויותר מכפול מתחילת המלחמה ● והיכן מתכנן המנכ"ל להשקיע את המיליארדים שבקופה?

מלון בכר האוס בתל אביב / צילום: אסף פינצ'וק

רשת פתאל ממתגת את מלונות הבוטיק תחת COLORS, עם הפנים לחו"ל

פתאל ממתגת את מלונות הבוטיק שלה תחת השם COLORS ● "המהלך מבטא אמירה דו-משמעית - גם על המגוון האנושי של האורחים וגם צבע חדש לפתאל, שעוסקת בעיקר במותגי נופש", אומרת סמנכ"לית השיווק ● ומה מתכננים ברשת המלונות בהמשך?

ג'נסן הואנג / צילום: ap, Lee Jin-man

מנכ"ל אנבידיה יבקר בישראל לקראת יום העצמאות

לגלובס נודע כי ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה, צפוי להגיע לישראל בסוף חודש אפריל על רקע התרחבות פעילות החברה בארץ

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עוד 5,000 שקל בשנה: העובדים שיגדל להם בקרוב הנטו

במשרד האוצר מקדמים בחוק ההסדרים את ריווח מדרגות המס - שנועד להגדיל את שכר הנטו למעמד הביניים ● דיונים שנערכו בוועדת הכספים חשפו מי ייהנה מההטבה ● במסגרת הרפורמה יתווספו עד 5,000 שקל בשנה לשכר, אולם היא צפויה להעמיק את הגירעון

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

איראן וארה"ב יצאו להתייעצות אחרי השיחות, בעומאן אופטימיים

השיחות צפויות להתחדש בשעה 17:30 ● שישה מטוסי F-22 נוספים בדרך לישראל, פיקוד העורף מרחיב את התרגול ● שר החוץ האמריקאי רוביו: ההתעקשות של איראן שלא לדון בטילים הבליסטיים שלה היא "בעיה גדולה מאוד" ● מומחים ודיפלומטים: תוכנית הגרעין של איראן לא התקדמה באופן ממשי מאז המלחמה עם ישראל ביוני ● עדכונים שוטפים

סטיב וויטקוף, השליח האמריקאי למזרח התיכון / צילום: ap, Evelyn Hockstein

וויטקוף: ממשל טראמפ דורש שכל הסכם גרעין עתידי עם איראן יהיה בתוקף ללא הגבלת זמן

באיראן מדווחים כי שר החוץ עראקצ'י בדרך לז'נווה • טראמפ התייחס בנאום "מצב האומה" לאיראן, והבהיר: "לא אאפשר למקור מספר 1 של טרור בעולם להשיג נשק גרעיני" • הוא טען כי הטילים האיראניים יכולים לפגוע במדינות אירופה, וכי המשטר מנסה לשקם את תוכנית הגרעין • באיראן הגיבו: "הדברים שאמר - שקר אחד גדול" • בינתיים, הכוננות במזרח התיכון נמשכת • עדכונים שוטפים 

פרופ' שי שלו־שוורץ ואמנון שעשוע / צילום: יח''צ, איל יצהר

חברת האלגוטריידינג הסודית של אמנון שעשוע נחשפת

עדכון ברשם החברות חשף לאחרונה כי אמנון שעשוע ושי שלו־שוורץ ממובילאיי מחזיקים בנתח גדול ממניות איירון אלגו, העוסקת במסחר בתדירות גבוהה בהשראת פטנטים של תחבורה אוטונומית

צ'רי מוטורס / צילום: דניאל דהרי

רישיון היבוא של קרסו למותג הדגל שלו צפוי לקבל אישור, אבל רק לשנה אחת

ברשות התחרות סבורים שחידוש הזיכיון של צ’רי בידי קרסו מוטורס אינו צפוי לפגוע בתחרות בשוק הרכב - אך ממליצים להגביל את האישור לשנה בלבד, כחלק מבחינה רחבה של ריכוזיות בענף ● ההמלצה מגיעה בזמן שחברות אחרות, בהם GAC וטלקאר, קיבלו הארכות קצרות של שלושה חודשים בלבד, ובצל הזינוק החד במכירות צ’רי, שהפכו למנוע הרווח המרכזי של קרסו

שמן זית / צילום: דרור מרמור

מהפך: המוצר שמחירו צנח ב-35% - והסיבות

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל