גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהנשיא האמריקאי מעדיף לחבק את הרודנים

האם ישראלים אופוריים צריכים לפקפק בנאמנותו של דונלד טראמפ? השבוע הם קיבלו סיבות טובות, כאשר נשיא ארצות הברית הראה את מי הוא מעדיף

פוטין וטראמפ בפגישתם השבוע בהלסינקי / צילום: רויטרס - Grigory Dukor
פוטין וטראמפ בפגישתם השבוע בהלסינקי / צילום: רויטרס - Grigory Dukor

הדיון בנשיאותו של דונלד טראמפ בארץ נוטה להתנהל דרך פריזמות מקומיות. זה עניין מובן בהחלט, כמעט מובן מאליו. דעת הקהל הישראלית מתעניינת בהשפעה שיש לנשיאותו על מערכת היחסים בין ארצות הברית לישראל. כל עניין אחר הוא כמעט אבסטרקטי.

אני חושב שזו טעות. הפופולריות העצומה של טראמפ בישראל, יש לה כמובן על מה שתסמוך, מפני שהוא הפגין ידידות ועשה שורה של מחוות היסטוריות. אבל אי אפשר להעריך את הנשיאות האמריקאית רק על יסוד אוסף היתרונות לטווח קצר שהיא מזמנת. מותר לנו לשקול את התוצאות שיש למעשיו, להכרזותיו ולסגנונו של הנשיא על מעמדה של ארצות הברית בעולם ועל המרקם החברתי שלה מבית.

עוצמתה של אמריקה אינה אקסיומטית. אמריקה חזקה מפני שהתהוותה בה חברת מהגרים מגוונת ומובילית, המיוסדת על שלטון החוק ועל ערכים של סובלנות ושל פלורליזם, וכמובן על שוק חופשי ועל יוזמה פרטית.

אמריקה חזקה גם מפני שהיא העמידה את עצמה לצד הדמוקרטיות, בשתי מלחמות עולם ובמלחמה קרה ארוכה ומאיימת. היא רכשה בזה את ידידותן של הדמוקרטיות ואת הכרת הטובה שלהן. עצם שמה נעשה מקור של השראה ומופת של חיקוי. כאשר מיליון סטודנטים סיניים מרדו במשטר הקומוניסטי ב-1989, הם הציבו רפליקה של פסל החירות בכיכר השלום השמיימי בבייג'ין. לא היה דבר מפחיד בשביל האוליגרכיה הקומוניסטית יותר מן הרמז של התפשטות ערכי החופש.

התווית "מנהיגת העולם החופשי" לא הייתה סתם מותג מחוכם. היא הייתה אמצעי הניעור והשימור של המערב. כל אימת שלעולם הישן נמאס, וברכיו בגדו בו, העולם החדש חש לעזרתו. קשה להאמין שבתחילת שנות ה-80 של המאה ה-20, דעת הקהל האירופית נקלעה למצב רוח כה ספקני, שמיליונים יצאו לרחובות בקריאה להתפרקות חד-צדדית מחימוש. מנטאלית, הם היו מוכנים לפתוח את השערים בפני טנקים סובייטיים בהנחה ש"מוטב להיות אדום ממת". מי היה מאמין אז כי בתוך עשר שנים תתמוטט החומה בברלין והטנקים הסובייטיים ייסוגו 1,000 ק"מ מזרחה.

רייגן לא ורייגן כן

נשיא אמריקאי ימני מאוד היה ראוי אז לחלק ניכר של האשראי, מפני שהיה מנוי וגמור איתו תחילה להגן על המערב מפני תוקפנות סובייטית, ואחר כך להרים את הכפפה של התפייסות היסטורית שהמשטר הסובייטי השליך לעברו. שמו היה רונלד רייגן. יהיו הדעות על סגולותיו ועל עומקו האינטלקטואלי אשר יהיו, בימיו הייתה עדנה היסטורית לאחדות המטרה של המערב ולמורשתו הדמוקרטית.

רייגן היה ידיד קרוב של ישראל, אולי קרוב יותר מכל דייר אחר בבית הלבן. לא, הוא לא העביר את שגרירותו לירושלים; רגליו לא דרכו על אדמת ישראל; הוא אפילו ביקר אותה על פגיעה בחיי אזרחים חפים מפשע בלבנון במלחמת 1982. אבל בימיו נחלצה ארצות הברית להציל את כלכלת ישראל מהתמוטטות; ובימיו נפתחו שערי ברית המועצות ליציאת יהודים, מפני שממשלו לא היה מוכן לוותר על זכויות אדם לטובת יתרונות מדיניים בני-חלוף (בניגוד לממשל רפובליקאי קודם, זה שהנרי קיסינג'ר היה אדריכל מדיניות החוץ שלו).

בימי רייגן, ישראל אומנם לא נהנתה ממראית העין של תמיכה ללא עוררים מצד הבית הלבן, אבל היא יצאה נשכרת מעמידת אמריקה על ערכי המערב ומהצלחתה ללכד את שורותיו ברגע גורלי, לאחר פלישת ברית המועצות לאפגניסטן (סוף 1979) ולאחר הדיכוי הצבאי של תנועת "סולידריות" בפולין (סוף 1981).

"ידידתנו ובעלת בריתנו"

לא קשה השבוע להוציא גזרות שוות. אמצע יולי 2018 עומד להיזכר כזמן שבו נשיא ארצות הברית פנה עורף לערכי המערב ולאחדותו והביע העדפה פומבית ברורה לרודנות הרוסית. בזמן כתיבת הרשימה הזו, שעות אחדות לאחר מסיבת העיתונאים של טראמפ ושל פוטין בהלסינקי, הזעזוע מהתנהגות הנשיא היולי וכבד מכדי להעריך את מלוא תוצאותיה.

אבל הנה הערכה אחת: שטות מוסרית ופוליטית תהיה להניח כי הנשיא שבגד בדמוקרטיות המערביות יישאר בהכרח נאמן לישראל. הוא בגד בהן מפני שהוא מחוסר כל סנטימנטים למה שהן מייצגות, והוא חף כמעט מכל ידיעה היסטורית.

ישראלים המתענגים קצת יותר מדי על הפלגות הלשון הפרו-ישראליות של נשיא ארצות הברית מוזמנים להיזכר בנשיא צרפת שארל דה גול. הוא אמר לדויד בן גוריון ב-1961, כי ישראל היא "ידידתנו ובעלת בריתנו", לפני שבגד בה בימי המשבר ערב מלחמת ששת הימים, שש שנים אחר כך.

דה גול בגד בישראל לאחר שבגד בכל השאר: הוציא את צרפת מן המסגרת הצבאית של נאט"ו, חיפש שיתוף פעולה עצמאי עם הסובייטים, מנע את כניסת בריטניה לשוק האירופי המשותף (ואולי זרע בזה את זרעי ברקזיט העתידים), עודד את פירוק קנדה, וחתר תחת שורה של אינטרסים אמריקאים באפריקה ובאסיה. בקונטקסט הזה, בגידתו בישראל הייתה טבעית וחזויה.

אין לישראל שום יסוד להניח שבגידת טראמפ בדמוקרטיות המערביות, והפלירט שלו עם רודנים ועם אנשים חזקים, יפסחו עליה. קשה להיזכר אימתי היה לארצות הברית נשיא שאת חזונו מחליף אימפולס בדלני-אנוכי-תועלתני ודיונים היסטוריים ואסטרטגיים מורכבים מטילים עליו שעמום. הוא הדהים השבוע את רוב העולם כאשר הטיל על "הטיפשויות ועל הכסילויות" של אמריקה את האחריות למשבר ביחסים בינה לרוסיה. זו הכרזה הצריכה להשכין פחד בלבו של כל בעל ברית.

ישראל כמובן אינה בוחרת נשיאים אמריקאים, ואין לה ברירה אלא להשתדל מאוד ביחסיה איתו; אבל את מקום האופוריה מוטב שיחליף פיכחון, מפני שאיש מסוכן, קפריזי ולא חזוי מנהל את ארצות הברית.

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

אחרי הדוחות: מניות גוגל ומיקרוסופט "מקפיצות" את הנאסד"ק ואת S&P 500

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי