גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברוס הגדול מכולם

הייתי רוצה להיות יותר כמו שברוס לי ניסה ללמד אותי, כמו מים, לא כמו זיעה

ברוס הגדול מכולם / איור: תמיר שפר
ברוס הגדול מכולם / איור: תמיר שפר

א. אני לא טיפוס של בריכות שחייה. בעיניי הן הדבר הכי דוחה בעולם. למה לעזאזל שארצה להשתכשך בדלי ענק מלא בנזלת, רוק, שערות ופיפי של אנשים אחרים. אני כל-כך שונא בריכות, עד שיצרתי לי התראה "בריכות שחייה" בגוגל ניוז כדי שתמיד יהיה במה להזין את הטינה. כנ"ל לגבי הומאופתיה; הקונספט הזה כל-כך דבילי בעיניי שאני פשוט חייב לעקוב אחריו מקרוב.

בריכות שחייה והומאופתיה זה לא שילוב כל-כך נדיר כמו שאולי אפשר לחשוב. בדרך-כלל הוא מופיע בהקשר של כל מיני תכשירים שלא עובדים להגנה מהשמש ולטיפול בכוויות שמש, וזה תמיד מצחיק אותי: איך ההומאופתים האלה לא מבינים שהם מקבלים כוויות שמש כי הם משתמשים בחומר הגנה הומאופתי?

השבוע קיבלתי התראה שהציגה שילוב מרשים ולא צפוי בין שתי שנאותיי הוותיקות: בריכת השחייה בקריית ארבע תיסגר. למה? כי תושבי קריית ארבע החילונים (כשליש מהיישוב) פנו לבית המשפט בבקשה שיתיר להם שעות שחייה מעורבת. מדהים שעד עכשיו לא היה דבר כזה. הרבנים החליטו להתיר את העניין. נאור מצדם? ממש לא, הם פשוט הבינו שיפסידו בבית המשפט. בתגובה, ביטלו מאתיים משפחות דתיות את המנוי שלהם, מה שגרם לסגירת הבריכה. התנהגות גועלית למדי, חשבתי לעצמי בקריאה ראשונה, אופיינית לאנשים שהולכים לבריכות שחייה. יחד עם הבגדים הם מסירים מעצמם את התרבות והנימוס (איך עוד אפשר לקרוא להפרשות נוזלים פומביות). העיקר שמקפידים על צניעות.

ואז קראתי שוב. צאו וראו מה גדולה אמונתם של תושבי קריית ארבע הדתיים בהומאופתיה: אם זו קובעת שהמים יכולים להעביר את תכונותיהם של חומרים ולא משנה כמה דוללו - הרי שבקריית ארבע מחמירים ואומרים - המים מעבירים גם את סגולות הרוח! מספיק שטיפת נוזל גוף אחת של חילוני במים של בריכה שלמה כדי לפסול אותה מחשש לטומאה.

בתורה כתוב שהדם הוא הנפש, אבל עבור התושבים הדתיים של קריית ארבע, נראה שדווקא הנזלת היא הנפש.

ב. בכל מקרה, ביום שישי ציין היקום כולו 45 שנים להסתלקותו בטרם עת של הרקדן, הלוחם והפילוסוף הגדול - ברוס לי. איכשהו, בכל פעם שאני חושב על בריכות, אני חושב על ברוס לי. ככה זה עובד: הרי לכל אחד תקועה בראש בריכת שחייה ספציפית, נכון? אצלי זו בריכת הפועל הישנה בפתח-תקווה שהשתמרה בזיכרון כמעין גיהינום עלי אדמות, תופת רטובה, צפופה ואלימה. ואז אני ישר חושב על הדרך הביתה מהבריכה. ואז אני נזכר בקולנוע הדר ברחוב מוהליבר, שאיכשהו הכניסה שלו מזכירה לי בריכה. ואז אני ישר חושב על ברוס לי. ואז אני שוב חושב על בריכות שחייה כי הרעיון המרכזי בפילוסופיה של לי היה להיות כמו המים, וככה אני תקוע בלופ הזה שלא אצא ממנו עד שתגיע התראה חדשה מגוגל ניוז.

אל תאמינו לאף אחד שאומר אחרת: האמת היא שזה לא היה כל-כך מסובך להיות ילד דתי ממושקף בפתח-תקווה של שנות ה-70. כדי לשרוד את הרחובות הקשוחים היית צריך לדעת שני דברים בסך-הכול. את הראשון שכחתי, אבל השני היה: אף פעם אל תעבור ליד קולנוע הדר כשנגמר סרט של ברוס לי, בטח לא אם מקרינים שוב את "שאגת הדרקון". היוצאים תמיד היו נלהבים לשחזר סצנות מהסרט על הישבן שלך. זו הייתה החשיפה הראשונה שלי לברוס לי: כשאתה רואה את הפרצוף שלו, תתחיל לרוץ.

החשיפה השנייה שלי הייתה שנים אחר כך בהוסטל בהימלאיה. את כל הסרטים שלו כבר ראיתי במהלך השנים; מדובר בארבעה סך-הכול. "הבוס הגדול", "אגרוף הזעם", "שאגת הדרקון" ו-"הדרקון". הסרטים של ברוס לי איומים ונפלאים ביחד. מצד אחד, הם כמו קומיקס גרוע עם עלילה תמוהה ואפקטים אודיו-פרימיטיביים שכללו בעיקר צווחות, שאגות קרב ואת ברוס לי מוציא קנאקים מכל מקום אפשרי בגוף לפני שהוא טובח במאה איש בידיו החשופות. הוא לא דיבר הרבה.

מצד שני, הוא היה ברוס לי, או יותר נכון: הוא פשוט היה. הוא פשוט היה שם. בין הקרבות הוא לא עשה דבר, ואפילו בתוך הקרב עצמו - כשהוא לא הרביץ הוא נרגע. הוא היה משלח בעיטות קטלניות וסדרות של אגרופים במהירות האור, ועדיין, בין אגרוף לבעיטה הוא הצליח ליצור רגע של שלווה עילאית. וכמובן - הדבר שבגללו הכי חשוב לאהוב את ברוס לי: הוא העניק לכל צופה מתנה נדיבה מאין כמותה, ועמוקה בהרבה מהרצון לכסח איזה ילד דתי שעובר במקרה בסבבה - את הדחף לצרוח. אאהווווייייאייווואההה!!!!

ג. בספרייה הקטנה ליד עמדת האינטרנט מצאתי ספר שמכיל את כתביו של ברוס לי. הפילוסופיה של לי הייתה בדיוק כמו הלחימה שלו: דווקא בסרט הכי גרוע שלו, "משחק המוות" - סרט שאפילו לא נחשב בספירה כי לי מת במהלך הצילומים, מופיע הרעיון הכי יפה שלו: בחלק המכריע של הסרט, נלחם לי במעלה פגודה עתיקה בת חמש קומות. בכל קומה חיכה אויב ששולט לעילא במיומנות שונה. האחרון, אגב, היה קארים עבדול ג'באר.

הוא מנצח את כולם, כמובן, אבל לא בגלל שהוא מומחה יותר גדול בשיטה - אלא בגלל שאין לו שיטה. אין לו סגנון. אין לו דוקטרינה. הוא חופשי מהכבלים של המחשבה. "השתמשו בחוסר הדרך כבדרך, בחוסר המגבלה כמגבלה", כתב בספרו "הדאו של האגרוף המיירט". הוא לא היסס לשחק מלוכלך כשצריך - הוא נשך, בעט בביצים, ומי לא זוכר אותו תולש את שערות החזה של צ'אק נוריס בסצנת הסיום המופתית של "שאגת הדרקון", 11 דקות של ריקוד מוות איטי ומשונה. לי היה רקדן לפני שהיה לוחם, ולא רק מבחינה פילוסופית; הוא אשכרה היה אלוף צ'ה צ'ה צ'ה.

בצעירותו, איבד לי את שלוותו לא מעט, עד שפעם אחת היכה בכעס ובעוצמה בפני המים, ופתאום ראה איך המים אומנם "נשברים" מהמכה, אבל פני המים חוזרים לעצמם כהרף עין. מאז הוא היה כמו מים. למים אין צורה, והם צורת הכול. "תהיה חסר צורה, כמו מים", אמר לידידו, "כשמוזגים מים לכוס הם מקבלים את צורת הכוס. כשמוזגים מים לבקבוק, הם מקבלים צורת בקבוק. היה מים, ידידי". ובעיקר, תהיה. "אל תחשוב, תרגיש", כתב.

ד. הייתי רוצה להיות יותר כמו שברוס לי ניסה ללמד אותי, כמו מים, לא כמו זיעה. אבל איך אפשר? נורא קשה פה, בקיץ, במדבר. המים מתאיידים במקום לזרום ובסוף אני לרוב מרגיש יותר כמו השלולית הקטנה שנשארה מאשר כמו נהר שוצף.

בשנת 1973, בזמן צילומי "משחק המוות", לקח ברוס לי כדור נגד כאב ראש שאליו היה אלרגי. הוא לקה במפרצת במוחו ומת. בן 32 היה. "המפתח לאלמוות הוא בראש ובראשונה לחיות חיים שראויים להיזכר", כתב. אני לא יודע הרבה בקשר לאלמוות, אבל נראה לי שאפשר לסמן V על החיים הראויים. מים או לא מים, אני יודע שתמיד אזכור את ברוס לי: יש לי התראת "בריכות שחייה" בגוגל ניוז. אז נכון שזה אומר שאחשוב גם על פתח-תקווה, אבל תראו לי אתם תוכנית מושלמת.

עוד כתבות

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים