גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צוות מנצח: 5 מגמות מרכזיות שמעניקות מוטיבציה לעובדים

מחקר חדש של חברת הייעוץ Mercer ממפה את מה שמניע עובדים ומדגיש את הצורך לדאוג לצרכים שלהם

צילום: שאטרסטוק
צילום: שאטרסטוק

משהו קורה בקשר שבין ארגונים לעובדים. בעודנו מתמקדים בטכנולוגיות החדשות ובשווקים המשתנים, אנחנו שמים לב פחות לשינויים המתרחשים באופן שבו אנשים, "משאבי האנוש" של הארגון, מתחברים, מתקשרים ולפעמים גם מתנתקים.

במחקר חדש, ממפה חברת הייעוץ Mercer חמש מגמות מרכזיות המניעות אנשים בארגונים. המחקר מתייחס ל-21 תעשיות ב-44 מדינות, והוא נסמך על 7,600 משתתפים - עובדים, מנהלים, דירקטורים ואנשי משאבי אנוש. המסקנה של המחקר הזה היא שבתקופה שבה לא קל לארגונים להביא אליהם את האנשים הנכונים, דווקא מי שישים דגש על איכות החיים, הצמיחה והצרכים של אנשים שונים יצית את הדלק שמניע את הארגון.

היכולת להשתנות במהירות

ארגונים שיצליחו ללבוש ולפשוט צורה בקצב הנדרש יאפשרו לאנשים הנכונים להגיע למשימות הנכונות עם ההכשרה הנדרשת. מבנים היררכיים יתארגנו מחדש שוב ושוב עד שימצאו את שיווי המשקל בעולם רשתי, שטוח ומבוזר יותר, והמפתח להצלחה ולכושר תחרות הוא היכולת להשתנות במהירות.

96% מהחברות שהשתתפו במחקר מתכננות שינויים מבניים שמטרתם להגביר פרודוקטיביות, אבל בעולם של שינוי מתמיד, הטרנספורמציות האלה לעולם לא מביאות אותנו אל היעד. לכן, במקום השינוי המבני המוכר, הפתרון הוא לאמץ מודלים חדשים של עבודה, כמו צוותים המניעים ומנהלים את עצמם באופן רשתי. 52% מהדירקטורים שהשתתפו במחקר אמרו שהם סבורים שהשטחת מבנים היא הכרחית, אבל הצעד הזה דורש בהירות ביעד כדי להניע אנשים לעשייה. כששואלים אנשים מה יעזור להם, התשובה היא מנהיגות ברורה. וזה מביא אותנו אל המגמה הבאה.

עבודה עם משמעות

75% מהעובדים שהעידו כי הם משגשגים במקום העבודה אמרו שבארגון שלהם יש תחושת משמעות חזקה שהולמת את הערכים האישיים שלהם. במאה הקודמת, עובדים היו נאמנים לארגון ומחוברים אליו באמצעות חוזי העסקה, שכר ותנאים. בעתיד, היכולת לפתח ולשמר עובדים תלויה ביכולת של הארגון לעורר השראה. עכשיו יותר מתמיד חשוב שעובדים בארגון יבינו איך הם מביאים ערך ואיך הערך הזה מתחבר לעשייה הארגונית. העובדים רוצים תנועה בקריירה, למידה והתנסות. אם הם לא יקבלו אותם, הם יחפשו מקום חדש. על פי המחקר, 39% מהעובדים מרוצים בתפקידם אבל מתכננים לעזוב בגלל חוסר יכולת להתפתח. לפיכך, ארגונים צריכים לתכנן את העבודה כך שתתאים למה שאנשים מחפשים.

גמישות קבועה

גמישות היא יותר מעבודה היכן ומתי שרוצים. היא כוללת הגדרות מחודשות של מה צריך לעשות, איך ועל ידי מי. הרעיון הוא לעבור ממצב שבו עובד צריך לבקש גמישות לצורך נקודתי לסביבת עבודה שבה התרבות, הטכנולוגיות והנהלים מאפשרים את הגמישות הדרושה. מבחינת ארגונים, הדבר אומר לעבור מטיפול בצורכי הפרט למיפוי מסודר של צורכי תפקידים, מחלקות ופעילויות.

כששואלים עובדים למה הכוונה בגמישות, מקבלים בין היתר בקשות לשקיפות במסלולי קריירה ומשוב בזמן אמת על עשייה. מבחינת מנהלים, גמישות היא היכולת להזיז את הטאלנט בתוך הארגון בהתאם לצרכים המשתנים, וגם להשתמש ברשתות חיצוניות - מהעסקת נותני שירותים חיצוניים ועד עבודה בענן במתכונת של קוד פתוח וחוכמת המונים.

פלטפורמה ליכולות

לאור המגמה הקודמת, לא מפתיע שהמגמה הרביעית היא ההתייחסות לארגונים כאל פלטפורמות המאפשרות חיבור בין היצע היכולות לצורכי העבודה בתוך מקסום היצירתיות והשאיפות. כבר התרגלנו לפתוח אפליקציה ולהזמין הסעה, אוכל, חופשה. אלה פלטפורמות לשיתוף בתשתיות ולצריכת שירותים המשנות את הציפיות גם לגבי מה שאפשרי במקומות עבודה - משיתוף ביכולות ועד דמוקרטיזציה של הזדמנויות. במודל כזה, הארגון כבר איננו היררכי אלא פלטפורמה שמחברת אנשים לפרויקטים שהם הכי רוצים והכי מתאימים לבצע.

אנחנו עדיין לא יודעים לנהל את המודל הזה, אבל יותר ממחצית ממנהיגי ארגונים סבורים שיותר מ-20% מהתפקידים בארגון שלהם ייעלמו בתוך ארבע שנים. לכן הם מתחילים לשאול מתי לאייש אדם בתפקיד, מתי להזיז אותו בין משימות ומתי לשכור נותן שירות חיצוני. במילים אחרות, ארגונים צריכים מערכת טאלנטים שיכולה להביא את האדם הנכון למקום הנכון בזמן הנכון ולאפשר קיומן של רשתות המחברות קבוצות שונות של אנשים לעשייה. כדי להניע עשייה כזאת, צריך לדעת מי יודע לעשות מה, מי נמצא איפה, מי רוצה מה ואיך מחברים ביניהם.

טכנולוגיות דיגיטליות

הן שיאפשרו לנו את ההשתנות המהירה, את הגמישות הנדרשת, את החיבור הנכון בין אנשים לתפקידים. ארגונים שיאמצו תפיסה של פלטפורמה ישימו דגש על טכנולוגיות המאפשרות תקשורת ומחברות בין אנשים בלי קשר למקום ואפילו להשתייכות ארגונית. בשביל זה נצטרך לשחרר את הצורך לשלוט. הטכנולוגיה, אם נעשה בה שימוש נכון, היא שתאפשר לאדם לבוא לידי ביטוי בארגון.

כדי להצליח, ארגונים חייבים שהאנשים שלהם יהיו שותפים פעילים במסע. העובדים חייבים לצמוח, להשתנות ולהביא את עצמם במלואם אל העשייה; מנהלים צריכים לזהות ולאפשר את הפוטנציאל האישי הטמון בכל אחד; וההנהלה חייבת להציג חזון שמחבר את כולם ומאפשר את ההשתנות התדירה. זה מאוד שונה מהעולם ההיררכי שאנחנו מכירים, אבל מי שיפלס את הדרכים קדימה בכלים החדשים יגלה שהוא מניע ומונע מהאנשים שאיתו.

■ הכותבת היא יועצת אסטרטגית, מרצה ובלוגרית בעולם העבודה העתידי niritcohen.com

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו