גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפרקליטות סגרה את התיק נגד היזם איציק תשובה

איציק תשובה היה חשוד במתן שוחד לראשת עיריית נתניה, מרים פיירברג ● לפי הודעת המשטרה והפרקליטות, עילת סגירת התיק היא שלא נמצאו ראיות מספיקות להעמדתו לדין ● זהו התיק הראשון נגד חשוד במעורבות בפרשה שנסגר ● בקרוב: הכרעה לגבי החשודים המרכזיים, ובהם פיירברג

איציק תשובה / צילום: איל יצהר
איציק תשובה / צילום: איל יצהר

הפרקליטות סוגרת תיק ראשון נגד חשוד במעורבות בפרשת השחיתות בעיריית נתניה, ועומדת לפני הודעה על העמדה לדין בכפוף לשימוע של חשודים אחרים.

ל"גלובס" נודע, כי היום (ד') הודיעו הפרקליטות והמשטרה לקבלן איציק תשובה, שהיה חשוד במעורבות במתן שוחד לראשת עיריית נתניה, מרים פיירברג, כי היא החליטה לסגור את תיק החקירה בעניינו. לפי הודעת המשטרה והפרקליטות, עילת סגירת התיק היא שלא נמצאו ראיות מספיקות להעמדתו לדין של תשובה.

איציק (יצחק) תשובה הוא בנו של הקבלן אברהם תשובה ואחיינו של יצחק תשובה, הבעלים של קבוצת דלק. איציק הוא הבעלים של קבוצת הנדל"ן הקרויה על-שמו, שבנתה כמה פרויקטים בנתניה. תשובה-הקבלן הקים את קבוצת הנדל"ן בשנת 2005, והיא פועלת לייזום, לניהול ולשיווק פרויקטים. החברה בנתה, בין היתר, את הפרויקט T-TOWER, שהמשטרה חקרה חשד שהוא קודם בתמורה לטובות הנאה לבכירים בעירייה.

נחשד בטובות הנאה לפיירברג

איציק תשובה נחקר באזהרה כבר לפני כשנתיים, בספטמבר 2016, בחשד למערבות בפרשה. הוא עוכב לחקירה בביתו בנתניה על-ידי חוקרי היחידה הארצית לחקירות הונאה במשטרה ושוחרר כעבור מספר שעות.

תשובה נחשד כי נתן טובות הנאה לפיירברג כדי שתסייע לקידום מיזמי הנדל"ן שלו. המשטרה חשדה כי טובות ההנאה ניתנו, בין היתר, לבנה של ראשת העיר, עו"ד צפריר פיירברג. העבירות שבהן היה חשוד תשובה הן מתן שוחד, השמטת הכנסה במזיד, קבלת דבר במרמה והלבנת הון. אבל היום, כאמור, נסגר התיק נגדו.

עורכי הדין של תשובה, אורון שוורץ ויוגב נרקיס ממשרד שוורץ-נרקיס, מסרו בתגובה כי הם מברכים על ההחלטה לגנוז את תיק החקירה נגד תשובה: "ללא ספק עננה כבדה שנקשרה בחשדות חמורים לשחיתות ומתן שוחד התפוגגה היום". עוד לדבריהם, "ההחלטה בדבר סגירת תיק החקירה מנקה את תשובה מכל חשד ומוכיחה כי פעל ללא דופי, כפי שטען לאורך כל הדרך. כיום ברור כי תשובה לא העניק ולא קיבל כל טובת הנאה, וכי שמו השתרבב לפרשת השחיתות שנחקרה בעיריית נתניה, על לא עוול בכפו".

בתוך כך, לפי המידע שבידינו - וגם ההודעה על סגירת התיק הראשון מלמדת על כך - עומדת הפרקליטות להגיע בקרוב להכרעות גם לגבי גורלם של שאר החשודים בתיק "פרשת השחיתות בעיריית נתניה", ובהם מרים פיירברג. נזכיר,כי לאחרונה הבטיח פרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן, כי הפרקליטות עושה מאמצים גדולים לסיים את החקירות נגד ראשי הערים וראשי הרשויות, החשודים בפלילים, בהם פיירברג. זאת לפני הבחירות לשלטון המקומי שייערכו בעוד 3.5 חודשים, ב-30 באוקטובר 2018.

פרשת השחיתות בעיריית נתניה עוסקת בחשד כי בכירים בעירייה ומקורבים להם פעלו לקידום ענייניהם של קבלנים ויזמים בנתניה, בתמורה לשוחד ולטובות הנאה מסוגים שונים. זאת, תוך שגורמי העירייה ומקורביהם פועלים בניגוד עניינים, בלי לדווח על כך, ותוך שהמעורבים מבצעים שורת עבירות שוחד, מרמה, הלבנת הון ומס.

הפרשה התפוצצה ברעש גדול בספטמבר 2016. במרכז החקירה עומדים חשדות לביצוע עבירות שוחד, מרמה, הלבנת הון ומס על-ידי מספר רב של מעורבים בקשר לתחום הנדל"ן בנתניה.

החשודים המרכזיים במעורבות במסכת השוחד והשחיתות הם ראשת העיר, מרים פיירברג; בעלה לשעבר, אלי פיירברג; שמעון שר, שהיה סגן ראשת העיר; הקבלן אברהם (אבי) תשובה, אחיו של איל-ההון יצחק תשובה; צפריר פיירברג, בנה של ראשת העיר; עו"ד אברהם גוגיג; והאדריכל גבי טטרו.

בגל המעצרים השני של הפרשה נעצרה ראשת העיר פיירברג. 

תיקי חקירה נגד מספר ראשי ערים

אחד הפרויקטים הנדל"ניים שעל בסיסם מושתת חלק מהותי של החקירה הוא "פרויקט קוראל (Coral)", ברחוב ז'בוטינסקי בנתניה, הכולל מגדל יוקרה הממוקם ממש מעל הטיילת החדשה של נתניה, במרחק קצר מהירידה לים, שבו 52 דירות עם מרפסות גדולות המשקיפות לים. פרויקט נוסף המקושר לחקירה היה פרויקט היוקרה T-TOWER, הממוקם בשכונת עיר ימים בנתניה, וכולל שלושה מגדלים ובהם 215 דירות.

לפני כשנה ורבע, במארס 2017, המליצה המשטרה לפרקליטות להעמיד לדין פלילי את מרבית החשודים, ובהם פיירברג, בעלה לשעבר ובנה. המשטרה הודיעה כי חקירת השחיתות בעיריית נתניה הסתיימה, וכי גובשה תשתית ראייתית נגד החשודים הבכירים. חומרי החקירה הועברו מהמשטרה למחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה; וזו צפויה להודיע בקרוב על החלטתה אילו מהחשודים יזומנו לשימוע לפני העמדתם לדין, ובגין אילו עבירות.

נזכיר כי בימים אלה יש תיקי חקירה פתוחים נגד מספר ראשי ערים שנחקרו בחשד לביצוע עבירות על טוהר המידות. בין ראשי הערים החשודים, נוסף לראשת עיריית נתניה, מרים פיירברג; ראש העיר חדרה, צבי גנדלמן; ראש העיר צפת, אילן שוחט; ראש העיר רמת-גן, ישראל זינגר; ראש העיר של ראשון-לציון, דב צור; ונוספים.

בתחילת יוני השנה הנחה פרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן, את הפרקליטות לסיים את הטיפול בכל התיקים הפתוחים נגד ראשי ערים ומועצות, לפני הבחירות לרשויות המקומיות. המטרה העיקרית של ניצן היא למנוע מראשי ערים שהוגשו נגדם כתבי אישום, להתמודד שוב - דבר שיביא לערעור היציבות השלטונית באותן עיריות ורשויות. בנוסף, פרקליט המדינה מעוניין כי בידי ציבור הבוחרים תהיה, עד כמה שניתן, תמונה מלאה על ההתנהלות של המועמדים. 

ראשי ערים מציגים

מה דינו הציבורי של ראש עיר שהוגש נגדו כתב אישום?

לפי החוק, אם הוגש כתב אישום נגד ראש רשות במהלך כהונתו, או שתלוי ועומד נגדו כתב אישום שהוגש לפני תחילת כהונתו - בין שהעבירה נעברה בזמן שכיהן כראש רשות ובין שלפני שהחלה כהונתו - רשאית ועדה להשעות את ראש הרשות מכהונתו, לבקשת היועמ"ש. זאת, לאחר שניתנה לראש הרשות הזדמנות להשמיע את טענותיו, אם הוועדה סברה כי מפאת חומרת האישומים המיוחסים לו בכתב האישום, אין האיש ראוי לכהן כראש הרשות.

החוק קובע כי החלטת הוועדה לבחינת ההשעיה תתקבל בתוך 45 ימים מיום שהוגשה לה בקשת היועמ"ש.

החוק התקבל לאחר שזמן קצר לפני הבחירות הקודמות לרשויות המקומיות, שנערכו באוקטובר 2013, פסק בג"ץ כי יש להעביר לאלתר מתפקידם את ראשי ערים שהועמדו לדין פלילי. עם זאת, בג"ץ לא פסל את ראשי העיר מהתמודדות על התפקיד בבחירות. השופטים הבהירו כי "אם ייבחרו המועמדים או מי מהם לכהונת ראש העירייה, תקום חובה על המועצה להתכנס בסמוך לאחר הבחירות לדון ולהכריע בשאלה האם להעביר את ראש העירייה מכהונתו".

בהמשך, ולאחר שראש העיר בת-ים שלומי לחיאני,וכן ראשי העיר שמעון גפסו ויצחק רוכברגר, שהועמדו לדין, נבחרו מחדש לתפקידיהם, חוקקה הכנסת את החוק המאפשר לוועדה המיוחדת להשעותם מתפקידם.

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות