גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם עם תקצוב דיפרנציאלי, התלמידים הדתיים מקבלים יותר

נתונים של משרד החינוך שפורסמו היום מראים כי הפערים בין החינוך הממלכתי דתי לאחרים עדיין גדולים • לפני שלוש שנים המשרד הנהיג תכנית תיקצוב לפי קריטריונים שוויוניים יותר שתרמה מעט לצמצום הפערים, האפלייה הצטמצמה אך הפערים עדיין מטרידים

נפתלי בנט ובנימין נתניהו עם תלמידים / צילום: אבי אוחיון, לע"מ
נפתלי בנט ובנימין נתניהו עם תלמידים / צילום: אבי אוחיון, לע"מ

קשה להפריז בחשיבות של תקציב משרד החינוך - לא רק שהוא התקציב השני בגודלו בישראל (או הראשון, תלוי איך מודדים), אלא גם ההשפעה שלו על הפערים הכלכליים והחברתיים היא הרת גורל. האופן שבו מחולק התקציב יכול להכריע איך ייראה מסלול החיים של כל תלמיד ותלמיד. 

בשנים האחרונות החלו גם במשרד החינוך להבין זאת, ובבתי הספר היסודיים ובחטיבות הביניים מונהג תקציב דיפרנציאלי, כך שתלמידים בבתי ספר חלשים מקבלים תקציבים גבוהים יותר בהשוואה לבתי ספר חזקים יותר. מנתוני השקיפות שפירסם היום משרד החינוך עולה כי השיפור נמשך גם בשנת הלימודים תשע"ז, שהסתיימה ביוני 2017. יישום התוכנית הושלם בשנת הלימודים שהסתיימה לפני כשלוש שבועות כך שהיה אמור להיות שיפור גם בנתונים שלה, שיפורסמו בעוד שנה.

משרד החינוך מפרסם נתונים על כל בית ספר בישראל, שכוללים פרטים רבים כמו תקצוב לתלמיד, בחינות מיצ"ב, אווירה בבית הספר, שיעור זכאות לבגרות, שיעור נשירה, ותשובות לשאלות התלמידים על אלימות, יחס המורים, האווירה הלימודית וכו'. המאגר הזה הוא חריג מאוד בנוף הישראלי, ויהיה קשה למצוא משרדים ממשלתיים שנוהגים באופן דומה. עם זאת, חשוב לציין כי מדובר רק בתקציב המשרד עצמו, ולא בכספים שמוסיפים הרשויות המקומיות וגופים מהמגזר השלישי. נסיונות להשיג את הנתונים מהרשויות על ידי משרד החינוך ומשרד הפנים נתקלו עד כה בקשיים. בלעדיהם תמונת הפערים החברתיים והכלכליים אינה שלמה, שכן הם מוסיפים תקציבים מהותיים למערכת החינוך המקומית. לנתונים המלאים באתר משרד החינוך.

עלות ממוצעת לתלמיד

המיפוי של משרד החינוך כולל 47.5 מיליארד שקל, והנתונים אינם כוללים פעולות רוחביות של המשרד שלא היו ניתנות לשיוך, אחזקת המשרד, חינוך בלתי פורמלי, תרבות יהודית, מוסדות תורניים, מכללות להכשרת מורים ועוד. מנתוני התקצוב ניתן ללמוד כמה דברים:

1. כל הארץ מגזרים מגזרים

התקצוב הדיפרנציאלי בבתי הספר היסודיים ובחטיבות הביניים מבוסס על מדד הטיפוח - מדד שמקבל כל בית ספר ומבוסס על ממוצע השכלת ההורים של כלל התלמידים, רמת ההכנסה לנפש במשפחה, פריפריאליות ושילוב של הגירה וארץ מצוקה (המדד נע בין הרמה החזקה ביותר, 1, לרמה החלשה ביותר, 5). התקצוב כיום הוא עדיין פנים מגזרי - דתי, יהודי-חילוני וערבי. תלמיד מבית ספר חלש באחד מהמגזרים האלו יקבל תמיד יותר מתלמיד באותו מגזר מבית ספר חזק יותר. ואולם בכל הרמות של מדדי הטיפוח, תלמידים בממלכתי דתי מקבלים יותר מתלמידים יהודים חילונים, ואלו מקבלים בכל הרמות תקציבים הגבוהים מתלמידים ערבים. הדבר יוצר עיוות, כשתלמיד דתי אף יכול לקבל יותר מתלמיד ערבי או יהודי-חילוני שנמצא בבית ספר חלש יותר.

לפי משרד החינוך, בבתי הספר היסודיים הגורמים המרכזיים לפער בעלות הממוצעת לתלמיד ולכיתה כוללים את מדד הטיפוח, צפיפות תלמידים, הפיקוח, המעמד המשפטי, יום חינוך ארוך, שעות לקליטת עלייה והכניסה לרפורמת אופק חדש.

למה בעצם התלמידים הדתיים מקבלים יותר? לפי משרד החינוך, יש לכך שתי סיבות עיקריות: שעות תפילה ורב ושיעור גדול של עולים. בתי הספר הדתיים נהנים משעה וחצי תפילה ביום. במשרד לא סיפקו נתונים על עלות השיעורים הללו, אך ציינו כי היא הצטמצמה בשנים האחרונות. עם זאת, בבתי הספר הממלכתיים ואלו של החברה הערבית לא מקבלים שעות העשרה או תגבור, בדומה לשעות התפילה. מבחינת כמות העולים, שיעורם מתלמידי הממלכתי-דתי גדול משמעותי משיעורם בממלכתי הרגיל, ולכן זה גם בא לידי ביטוי בתקציב הממוצע הסופי. התוצאה היא שמתוך 100 בתי הספר עם התקצוב הגבוה במערכת החינוך - 62 מהם הם בתי ספר דתיים.

2. עדיין אזרחים סוג ב'

לפני כשנתיים אישרה ממשלת ישראל תוכנית חומש לחברה הערבית בהיקף של 15 מיליארד שקל. זאת תוכנית דרמטית שמטרתה היא השוואת שיעור הקצאת המשאבים לזה של חלקם של הערבים באוכלוסייה (20%-21%). בין השאר הוקצו 650 מיליון שקל לחינוך הבלתי פורמלי, מתוך תפישה כי זה מחולל פערים משמעותי נוסף בין החברה היהודית לחברה הערבית.

ואולם קודם כדאי לבחון מה קורה בחינוך הפורמלי - מהנתונים עולה כי העלות הממוצעת של תלמיד ערבי בבית ספר יסודי עומדת על 17.4 אלף שקל, 204 שקלים פחות מתלמיד בממלכתי דתי, וכ-2,400 שקל יותר מתלמיד יהודי חילוני. לא רק שהיה עדיף לבצע אפליה מתקנת (כלומר להקצות היום יותר מחלקם של הערבים באוכלוסייה) כדי לכפר על כל הפערים שנפתחו במהלך השנים, במשרד החינוך עדיין מוכנים לסבול מצב שבו תלמיד בבית ספר חלש המשתייך לזרם הממלכתי דתי מקבל תקציב הגבוה בכ-35% מתלמיד ערבי באותה רמת בית ספר. כשמסתכלים על חטיבת הביניים המגמה עוד יותר מדאיגה - תלמיד דתי ברמה החלשה ביותר מקבל לא פחות מ-36 אלף שקל, לעומת 20.7 אלף שקל בלבד אותם מקבלים תלמיד ערבי - 75% יותר.

גם מבחינת שעות הלימוד הערבים מופלים - בבתי ספר יסודיים, ממוצע השעות לתלמיד בחמישון החלש עומד על 1.89 שעות, לעומת 2.23 בציבור היהודי. מספר השעות נמוך יותר בכל החמישונים. בחטיבות הביניים, מספר השעות בחמישון החלש עומד על 1.9 אצל הערבים ו-2.54 במגזר היהודי. עם זאת, היה גידול משמעותי בשעות הלימוד במגזר הערבי.

3. לא מונעים פערים בגני הילדים

החינוך בגני הילדים הוא חלק חשוב בהתפתחות הילד, וכבר בשלב הזה מתחילים להיווצר הפערים בין הילדים השונים. פערים אלו, שיכולים לבוא לידי ביטוי בעיכוב בהתפתחות, יבואו לידי ביטוי גם בהמשך בבית הספר, ועלולים להשפיע גם על הילדים האחרים בכיתה. לעיתים, ככל שהמצב הסוציו-אקונומי נמוך יותר, כך גם היכולת של ההורים לתמוך בילדים נמוכה יותר, מבחינה רגשית ומבחינה הקצאת משאבים. למרות זאת, הקצאת התקציב של משרד החינוך אינה משתנה בהתאם לאשכול הסוציו-אקונומי.

בישראל יש היום קרוב ל-20 אלף גנים שמשתייכים למשרד החינוך, ורובם המוחלט נמצא באשכולות 1-8. התקציב שמשרד החינוך מקצה להם לא משתנה כאמור מאשכול לאשכול ועומד על 13-14 אלף שקל. במידה רבה, במשרד החינוך צריכים לכפר על כך בהמשך, כדי לצמצם את הפערים שכבר נוצרו.

4. בחטיבה העליונה נוצר תקצוב דיפרנציאלי רק ליהודים

השר נפתלי בנט ומנכ"ל המשרד שלמה אבואב המשיכו את התוכניות של השר הקודם שי פירון להנהיג תקצוב דיפרנציאלי, אך בינתיים רק בבתי הספר היסודיים ובחטיבות הביניים. התהליך היה הדרגתי ונמשך על פני שלוש שנים. בחטיבה העליונה עדיין אין תקצוב דיפרנציאלי רשמי, ופיילוט מצומצם צפוי להתחיל בשנה-שנתיים הקרובות. מה שכן קיים זה תקציב מוחזקות שמיועד לסיוע לבתי הספר בפריפריה.

הבעיה היא מבנה הבעלות של בתי הספר הללו, שלא נמצאים בבעלות משרד החינוך, אלא בבעלות רשתות חינוך כמו אורט ועמל, הרשויות המקומיות או עמותות. שיטת התקצוב עצמה גם מחזקת במידה רבה את החזקים - כך, מורים בעלי השכלה ו-ותק גבוה יותר נמצאים בבתי הספר החזקים, והם גם אלו שצברו יותר גמולים (הכשרות). כמו כן, קיימת הקצאה לא שוויונית של כיתות קטנות ומגמות בחינוך הטכנולוגי שהתקצוב בגינן גבוה יותר. שיטת התקצוב עצמה גם מסורבלת ומורכבת, וצריך לדעת לנצל אותה - ולא תמיד יודעים לעשות זאת בבתי הספר החלשים.

הפיכת התקצוב לדיפרנציאלי מסובכת יותר, ולכן היא גם מתעכבת. במגזר היהודי יש אמנם בפועל תקצוב דיפרנציאלי - החזקים מקבלים פחות מהחלשים (משרד החינוך לא ביצע הבחנה בין דתיים וחילוניים). עם זאת, בחברה הערבית התלמידים מקבלים פחות או יותר את אותו הסכום - 22-23 אלף שקל בשנה - בכל רמות מדד הטיפוח.

אצל היהודים, משרד החינוך בעיקר תיקן בשלוש השנים האחרונות עוולות עבר - הנתונים מראים כי ביחס לנתוני תשע"ד עלה התקציב לתלמידים מבתי הספר החלשים ב-26%, יותר מאשר בבתי הספר החזקים יותר. עם זאת, בין תשע"ב לתשע"ד היה שינוי קל בתקציב הזה, ואם עושים השוואה לשינוי בתקציבים בחמש השנים האחרונות (ולא רק שלוש שנים אחרונות), ניתן לראות כי החלשים נהנו מעלייה בשיעור נמוך יותר, של 28%, לעומת 32%-34% בשאר הרמות. 

עוד כתבות

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

קמפיין טורנדו

האם הצופים עדיין זוכרים מי הייתה הפרזנטורית הקודמת של טורנדו?

הנוכחות הגבוהה של מותג המזגנים על המסך הופכת את הפרסומת בכיכובה של נעמי לבוב לאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המפרסם שהשקיע את הסכום הגבוה ביותר, זה השבוע השני, הוא free TV כ–1.4 מיליון שקל

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

שר האוצר סמוטריץ' וראש הממשלה נתניהו. הבור התקציבי מעמיק / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

מודי'ס בדוח על ישראל: הגירעון והחוב יהיו גבוהים מהצפוי. השלכות המלחמה על הכלכלה יימשכו שנים

סוכנות הדירוג לא שינתה את דירוג האשראי של ישראל והשאירה את התחזית השלילית, זאת לאחר שבפברואר הורידה את הדירוג ל-A2 ● במודי'ס ציינו כי למרות שהסיכון להסלמה לעימות צבאי עם איראן אינו זניח, הוא עדיין נמוך יחסית "בשל גורמים ממתנים"

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

העצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Eric Thayer

האו"ם אישר חברות לרשות הפלסטינית בארגון


הרשות הפלסטינית למעשה תקבל הכרה דה-פקטו - בלי להיקרא "מדינה" • החברות באו"ם תעניק לרשות זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה בפעילות העצרת הכללית • הפלסטינים נכשלו עד כה בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הם לא קיבלו את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות • ארדן: "נותנים זכויות למדינת טרור עתידית של חמאס"

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

הדאו ננעל בעליות בשבוע הטוב ביותר מתחילת השנה

נעילה חיובית באירופה ● מדד הניקיי ננעל בעליות של 0.5%, בורסת שנחאי ננעלה ללא שינוי ממשי, ומדד שנזן ננעל בירידה של 0.6% ● מניית שירות אחסון הענן דרופבוקס עולה לאחר שאמש פרסמה דוחות שעלו על התחזיות ● אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, התמ"ג הבריטי עלה

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

''גרניקה'' של פיקאסו, דוגמה לביקורת בדיעבד / צילום: ap, Manu Fernandez

החוקרים שמגלים: איזה תפקיד יש לתרבות במלחמה

ממוזיקה ואופנה ועד שירה ואמנות פלסטית, התרבות הישראלית בחצי השנה האחרונה מתכנסת בתוך עצמה ● חוקרים שדיברנו איתם מתעקשים שבניגוד לאימרה על מוזות בזמן מלחמה, הן לא שותקות, אבל גם לא ביקורתיות ● מה תפקיד האופנה בתיעוד, ומה אפשר ללמוד מסיפורם של משורר אנגלי והציור "גרניקה" על המשמעות שיצירות עשויות לקבל בעתיד?

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל