גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טכנולוגיה ישראלית תסייע להתמודד עם אזורים מוכי אסון

ברעידת האדמה בהאיטי נהרגו כמאה אלף בני אדם ובפוקושימה שביפן התרחש אסון אקולוגי רחב היקף ● סטארט-אפ ישראלי של יוצאי התעשייה האווירית יספק מענה תומך לאירועים דומים של אסונות טבע הצפויים להתרחש בעתיד

מסוק הקורמורן. מחלץ פצועים מאיזורים מוכי אסון/צילום: urbanaero.com
מסוק הקורמורן. מחלץ פצועים מאיזורים מוכי אסון/צילום: urbanaero.com

הכתבה בשיתוף קבוצת בסדנו

העולם ידע בשני העשורים האחרונים ולפניהם אסונות טבע גדולים במיוחד, שגבו קורבנות בהיקף שהגיע לעשרות אלפים ויותר. כך למשל, רעידת האדמה בהאיטי בשנת 2010 גבתה קרוב ל-100 אלף הרוגים, מאות אלפי פצועים והותירה למעלה ממיליון בני אדם ללא קורת גג. שנה לאחר מכן, רעש אדמה נוסף הביא לאסון הגרעיני בפוקושימה שביפן, שאמנם הוביל למותם של בודדים, אבל חשף מאות אחרים לקרינה מסוכנת ומסרטנת והותיר נזקים סביבתיים קשים.

בכל אסון מהסוג הזה, מדינות רבות בעולם שולחות סיוע, חלקו בכוח אדם, חלקו כלכלי והומניטרי ובנוסף גם טכנולוגי, כל זאת על מנת לסייע לאזור מוכה האסון לצאת מהמשבר בהקדם האפשרי. למרות הרצון הטוב של המחלצים והנחישות שלהם לסייע, לרוב הם נתקלים בקשיים רבים שפוגעים באפשרות שלהם לחלץ אנשים בחיים ובמהירות הנדרשת מאזור האסון. הנה כמה דוגמאות לקשיים כאלה.

רעידת האדמה בהאיטי ואסון הכור ביפן

רעידת האדמה בהאיטי, שהתרחשה בשנת 2010, נחשבת לאסון הטבע הגדול ביותר שאירע עד היום. רעידת אדמה בדרגה 7 בסולם ריכטר ועוד רעידות משנה שהגיעו עד לדרגה 5.9 בסולם ריכטר, הותירו מיליונים ללא קורת גג ומאות אלפים הרוגים. אחד הקשיים הגדולים שהתמודדו עמם המחלצים בהאיטי הוא אזורים מסוכנים, שלא ניתן היה להגיע אליהם. לא באמצעות המחלצים שהיו באזור ולא באמצעות כלי טיס שונים, שהיו יכולים לסייע בחילוץ ושינוע אנשים שנתקעו מתחת להריסות.

רעידת האדמה פגעה באזורים מאוכלסים מאד בהאיטי, ובניינים שקרסו אחד על השני יצרו אזורים שהיו רעועים מצד אחד וצפופים מהצד השני, כך שלא התאפשר למסוקי חילוץ להיכנס פנימה. זאת בשל המבנה הגדול שלהם והעובדה שהרוטור (הלהבים, או הפרופלור) שלהם היה עלול להתנגש בהריסות ולגרום לקריסת המסוק.

גם אסון הכור הגרעיני בפוקושימה שביפן הושפע מרעידת אדמה, ובנוסף גם מצונאמי. רעש האדמה אמנם לא הוביל להתמוטטות של אזורים עירוניים, אבל יחד עם הצונאמי הוא גרם לנזקים בכור שגרמו לקטיעת החיבור בין הכורים לרשת החשמל, הצפה והשבתה של הגנרטורים לשעת חירום, וכן התחממות של הכור ופליטת קרינה רדיו אקטיבית. זאת באופן שמנע מכוחות ההצלה להגיע לאזור. בסופו של דבר, קורר הכור באמצעות מי ים, אבל התהליך לקח זמן רב עד שיצא לפועל. עד היום האזור משלם את המחיר של האסון הגרעיני, מבחינה אקולוגית ומבחינת רמות הקרינה שנותרה, שעל פי ההערכות ייקח עוד עשרות שנים לתקן.

פתרון ישראלי טכנולוגי כחול-לבן בדרך

בעשור האחרון עובדים בחברת הסטארט-אפ הישראלית "אורבן איירונוטיקס בע"מ" על פיתוח טכנולוגי, שיכול לתת מענה בדיוק לקשיים הללו - כלי טיס ללא טייס, אוטונומי, שמסוגל לנחות באזורים אליהם כלי טיס רגילים לא יכולים להגיע. בראש החברה עומדים יוצאי התעשייה האווירית ומפקדי חיל האוויר, בעבר, ביניהם גם מפתחי מטוס הלביא המפורסם. עוד פעילים בחברה האלופים (במיל.) דוד עברי והרצל בודינגר.

מסוק הקורמורן, קבוצת בסדנו/צילום: urbanaero.com

בשונה מכלי טיס רגילים, כמו למשל מסוקים, שבהם הרוטורים נמצאים בחוץ, לקורמורן (ובעברית: שפרירית), כלי הטיס שפיתחו בחברה, רוטורים פנימיים, מה שמאפשר לו להיכנס לאזורים קשים ולבצע בהם משימות מדויקות. כך ניתן לחלץ בעזרתו בני אדם. כל כלי טיס כזה יכול לשאת עד 500 ק"ג באמצעות מנשא חיצוני שמחובר אליו, להעביר מוצרי מזון וסיוע ואפילו לבצע תיקונים בשלט רחוק באמצעות זרוע רובוטית, שמולבשת עליו ומופעלת מרחוק על ידי טייס ואיש צוות נוסף ששולטים על המטוס.

"הנושא של חילוץ פצועים מאזורי אסון הוא לא טריוויאלי", מדגיש ד"ר רפי יואלי, מנכ"ל אורבן איירונוטיקס ולשעבר מהנדס פיתוח בכיר בתעשייה האווירית. "כוחות נאט"ו, שנמצאים הרבה פעמים בחזית אזורי האסון בעולם, בחנו את כלי הטיס הזה וקבעו בדוח שפרסמו בשנת 2012 כי הוא היחיד שמתוכנן מראש להתמודדות עם משימות מהסוג הזה בהצלחה", הוא מוסיף. גודלו של הקורמורן הוא שליש מזה של מסוק, אבל הוא בעל יכולות סחיבה ותפעול בדיוק כמו מסוק רגיל.

גם אתם יכולים להשקיע בסטארט-אפים מבטיחים. לפרטים הקליקו כאן>>>

בחזרה לפוקושימה: מה ניתן היה לעשות אחרת?

באסון הכור הגרעיני בפוקושימה, בחרו לבסוף, כאמור, באפשרות של צינון הכור באמצעות מי ים, מאחר שלא היתה גישה לאזור. לו היו יכולים אנשי המקצוע לגשת לאזור, היה באפשרותם לבצע עבודות תיקון שהיו יכולות לסיים את האסון הרבה יותר מהר. כך אפשר היה לנקז את המים שהציפו את גנרטורי החירום, לתקן את שסתומי ויסות הלחץ ולאטום סדקים שנפערו בכור. אבל כל הפתרונות הללו נותרו על הנייר בלבד, בשל היעדר גישה לאזור.

"בשנה האחרונה קיבלנו שאילתה מיפן, ששאלה אם הקורמורן יהיה מסוגל לעבוד בתוך כור גרעיני שניזוק ונתנו להם מענה חד משמעי שכן", מספר יואלי. "במקרה של כור גרעיני, אנחנו יכולים באמצעות הזרוע הרובוטית, מצלמות המשדרות לחדר בקרה וההפעלה מרחוק לתקן מצבים כמו אלה שהתרחשו בפוקושימה, ולטפל בהם מבפנים ובצורה מהירה". בנוסף, יואלי מסביר כי לכלי הטיס יש גם שימושים רבים שאינם קשורים רק לטיפול באזורי אסון. למשל, ריסוס חקלאי אוטונומי בצורה יעילה יותר מאשר מטוס ריסוס שמופעל על ידי טיס או בשליטה מרחוק.

מסוק הקורמורן. פיתוח ישראלי/צילום: urbanaero.com

להשקיע בכלי חילוץ

חברת אורבן איירונוטיקס בע"מ, מפתחת הקורמורן, היא אחד הסטארטאפים שנתמכים כיום על ידי קרן ההשקעות של קבוצת היזמות וההשקעות האמריקאית-ישראלית בסדנו. זאת כחלק מקרן 65, קרן ההשקעה של הקבוצה לסטארט-אפים מבוססי הייטק וטכנולוגיה המיועדים לשוק המסחרי. "אנחנו מלווים את החברה משנת 2013, למרות שעוד לפני הקשר שלהם איתנו הם הספיקו כבר לגייס כמה מיליוני דולרים", מספר שמעון שנקר, מנהל לקוחות מקבוצת בסדנו. "כחלק מתהליך הבדיקה שלנו, של כדאיות ההשקעה בחברה, העברנו אותם לפחות 4-5 בדיקות - כגון איתנות כלכלית ופיננסית של פירמת רואי החשבון ארנסט&יאנג, בחינה של מומחים טכנולוגיים בתחום האווירונאוטיקה ועוד. כל הבדיקות הללו הראו שהחברה מאוד רצינית. מאז, גייסנו עבורה בהיקפים משמעותיים ממשקיעים שונים", הוא מוסיף.

בסדנו עוסקת בהשקעות הייטק כבר מאז שנת 2011 ובעלת ניסיון רב בתחום. עוד מציין שנקר כי לא רק אורבן איירונוטיקס, אלא כל חברה שנכנסת למסלול ההשקעות של הקבוצה עוברת בדיקות מדוקדקות של שווי הערך שלה כדי לייצר את הרווח המקסימלי למשקיעים. לדבריו, בעוד שחברה כמו אורבן עצמה מגייסת רק סכומים גדולים ולא מתעסקת עם משקיעים קטנים של כמה עשרות אלפי דולרים, החיבור שלה לקרן השקעות כמו בסדנו מאפשר גם למשקיעים קטנים יותר, שיש להם "רק", כמה מאות אלפים, להשקיע בה. כאשר הקרן מעבירה לחברה את סכום הכסף הגדול כמכלול.

בשורה התחתונה, כפי הנראה לא ניתן יהיה למנוע את אסון הטבע הבא. אולם השאלה החשובה ביותר שעליה עמלים רבים כדי למצוא פתרון, היא איך להיות מוכנים אליו ברמה הגבוהה ביותר. הפתרונות, כמו במקרים רבים, טמונים בתעשיות הסטארט-אפ וההייטק, כאשר ברור שלתעשיות כחול לבן יש הרבה מה לתרום בנושא. חשוב, אבל, גם לזכור, כי הסטארט-אפים הללו לא פועלים בחלל ריק. מאחוריהם יש גופי השקעות גדולים, כמו קבוצת בסדנו, שתומכים ומפקחים ומעניקים מעין גושפנקא לכך שאולי מדובר בסטארט-אפ טוב יותר להשקעה מאשר אחרים.

גם אתם יכולים להשקיע בסטארט-אפים מבטיחים. לפרטים הקליקו כאן>>>

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Nathan Howard

ארה"ב: מדד הליבה של ההוצאה לצריכה פרטית ירד ל-2.8%, כצפוי

מדד ה-PCE החודשי ירד ל-0.3% לעומת 0.5% בחודש שעבר ● מזרחי טפחות: "אי ההפתעה תומכת להערכתנו בתוואי הפד הנוכחי" ● היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8% ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה

מנות במחתרת התאילנדית / צילום: דניה ויינר

אחת המסעדות התאילנדיות הטובות בישראל מסתתרת בכלל בחצר של בית

עגלת קפה שמגישה מאפה פיסטוק נדיר, מרכז הוליסטי שגם הציניקנים יתמסרו לו, מיזם אמנות נשי ומסעדה שאפשר למצוא בה בננה לוטי משובחת ● יום בפרדס חנה כרכור

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

שר הביטחון יואב גלנט ורה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

רה"מ אישר: ראש השב"כ ייצא לשיחות בקהיר, ראש המוסד לקטאר

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה ● בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם