גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעזרת ה-ETF: כיצד נכון לבנות את תיק המניות של העתיד?

כיום מתחזקת ההבנה שכדי להרוויח מהשקעה בתחומים לוהטים כמו מחשוב ענן, סייבר, קנאביס ובינה מלאכותית, צריך לפזר את ההשקעה ●האם השקעה ב-ETF המכיל את שמות התחומים הלוהטים אכן מספקת את החשיפה הרצויה? ● מדריך קרנות נאמנות

צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

משקיעים רבים מתלבטים לגבי השינויים שיש להכניס כיום לתיק המניות שלהם, כדי להרוויח מהטרנדים הגדולים שיתפסו נתח גדול יותר מחיינו בשנים הקרובות. המטרה היא כמובן לנסות ולזהות כבר כעת את החברות שיובילו את המגמות העתידיות של עולם המחר ולא להתמקד רק בחברות שהובילו את עולם האתמול.

בסקירה הקודמת עמדנו על כמה מהטרנדים המרכזיים שמסתמנים כיום כמגמות המרכזיות שילוו אותנו בעתיד, דוגמת סייבר, רובוטיקה, בינה מלאכותית, רכב אוטונומי, מחשוב ענן, קניות באינטרנט, טכנולוגיית הבלוקצ'יין והשלכותיה על תעשיות כמו פינטק ואחרות וגם השימוש הרפואי המתרחב בקנאביס. אך מה הדרך הנכונה להיחשף לכל המגמות האלה?

בעולם ההשקעות הגלובלי זיהו את הצורך של המשקיעים אחר מגמות העתיד ובשנה האחרונה הושקו מעל 170 קרנות סל (ETF) ותעודות סל (ETN), רבות מהן על מדדים חדשניים המנסים לעקוב אחר מגמות אלה. המוצרים האלה מצטרפים לעוד עשרות קרנות סל ותיקות יותר, המציעות למשקיעים טעימה של לפחות אחת מהמגמות החדשניות.

עם זאת, לפני שממהרים להגדיל חשיפה למוצרים האלה, חשוב להכיר מה באמת עומד מאחורי השם ה"מגניב" של רבות מקרנות הסל והמדדים החדשים האלה ואילו חברות נכללות באותם מדדים או מוצרים, כדי לבחון עד כמה הן אכן מייצגות את תת הסקטור ולא צורפו למדד רק משיקולי סחירות, גודל חברה או כל שיקול אחר, הפחות רלוונטי לתחום עצמו.

דע מה אתה קונה

מחשוב ענן? נראה יותר כמו FAANG

קחו לדוגמה את ה-ETF על תחום מחשוב הענן, אחד הטרנדים הלוהטים של השנים האחרונות, ההולך וצובר תאוצה יחד עם כל תחום הביג דאטה והסלולר, שמאפשר לחברות להרוויח מהצורך של חברות בכל העולם וכל אדם לשמור את כמויות המידע הדיגיטלי האדירות המצטברות כל הזמן.

קרן הסל העוקבת אחר הסקטור זינקה בשנה האחרונה בכ-40%, אך מי שיבחן את ההחזקות המרכזיות שלה, יגלה כי במידה רבה היא בסך הכל מספקת תמונת ראי של החברות שהובילו גם את הנאסד"ק בשנה האחרונה - גוגל, אמזון, נטפליקס, פייסבוק וגוגל, שזכו לכינוי המשותף FAANG. יחד, הקבוצה הזו מהווה מעל 20% מהמדד, הבנוי בסך הכל מ-30 חברות בלבד. המשקל הגדול של החמישייה הזו יקבע במידה רבה את הביצועים של כל המדד ומשפיע כמובן גם על כל הפרמטרים האחרים שלו, כולל הביצועים והתמחור.

אגב, החזקה גדולה נוספת של המדד היא בחברת התוכנה סיילספורס, שרק השבוע רכשה את הסטראט-אפ הישראלי דאטורמה ב-850 מיליון דולר.

מה הקשר בין גוגל, אפל וענקית כרייה?

הרכב האוטונומי הוא אחד החלומות הגדולים של לא מעט חברות בתחום הטכנולוגי וגם בתחום הרכב עצמו. המטרה היא להגיע לשוק עם המוצר המושלם ולהיות הראשונה שתעשה זאת, כך שקרן הסל המרכיבה את המדד מכילה אמנם מעל 70 חברות, אך למעטות מהן יש קשר ישיר או משמעותי לפעילות רכב אוטונומי.

רשימת החברות הגדולות במדד הרכב האוטונומי לא כוללת חברות כמו מובילאיי הישראלית, שנרכשה על ידי אינטל בדיוק למטרה זו לאחר שפיתחה מערכת המסייעת במניעת תאונות. החברות שכן מובילות את המדד כוללות את ענקיות הטכנולוגיה מיקרוסופט, אפל, גוגל, אינטל וסיסקו, לצד חברות טכנולוגיה קטנות יותר כמו קואלקום ועד חברות מתחומים שונים המנסות לפעול בתחום, כמו חברות הכרייה והמתכות ריו טינטו ו-BHP בילטון וענקיות מתחום התעשייה כמו הוניוול. אגב, מתוך 15 החברות הגדולות במדד, רק אחת היא מתחום הרכב כיום - טויוטה.

בלוקצ'יין: חשיפה מוגברת לסקטור השבבים

הטכנולוגיה שנולדה לעולם יחד עם המטבעות הדיגיטליים, אמורה לשנות את חיינו בתחומים רבים נוספים. בלוקצ'יין, בתרגום חופשי לעברית "שרשרת בלוקים", היא טכנולוגיה שבמהותה מאפשרת פעילות עסקית באינטרנט ברמת אבטחה גבוהה מאוד, המאפשרת גם ביצוע ואימות של עסקאות בין צדדים שונים, ללא צורך ביישות מרכזית אחת. אחד השימושים העתידיים של הטכנולוגיה הוא בתחום הפינטק, למשל, כתחליף לבנקים כפי שאנו מכירים אותם כיום.

אפשר היה לצפות כי המדד העוקב אחר הסקטור הזה יכיל בעיקר חברות העוסקות בכרייה, בפיתוח הטכנולוגיה או באספקטים אחרים שלה. אך המדד שפותח לסקטור כולל בעיקר חברות מתחום השבבים כמו טייוואן סמיקונדקטור, או יצרנית המחשבים AMD וחברות כמו יבמ, שכיום בעיקר עוסקת בתחום השירותים, התורמים כ-40% מפעילותה. יש כמובן גם חברות לא מעטות שפעילותן בתחום הבלוקצ'יין גדולה יותר, אך רוב החברות האלה קטנות ומשקלם במדד נמוך.

קנאביס - מה באמת מסתתר שם?

הקנאביס לצורכי שימוש רפואי הגיע לשווקים הפיננסים רק בשנה האחרונה, כך שההייפ סביבו עדיין גבוה מאוד וזו גם הסיבה לתנודתיות הגדולה במדד. למרות שדווקא ישראל נחשבת למובילה בתחום זה, קרן הסל המרכזית (לא היחידה) בתחום רשומה בקנדה והיא בעיקר כוללת חברות בצפון אמריקה. המדד הזה אמנם כולל 41 חברות, אף אחת לא מוכרת לרוב המשקיעים הישראלים, אך רק 5 מהן רווחיות כיום ורק 9 מהן צפויות להיות רווחיות בעוד שנה.

העובדה שבמקרים רבים מדובר בחברות מאוד צעירות ולא רווחיות, הופכת נתונים כמו מכפיל הרווח של המדד, העומד על 42, לנתון לא רלוונטי. גם נתון כמו מכפיל מכירות גבוה שעומד על 12, נראה מנותק מהמציאות. אין פלא כי קרנות הסל העוקבות אחר הטרנד גייסו סכומים של עשרות מיליוני דולרים בודדים עד היום.

סייבר: הסקטור הבוגר ביותר

תחום הסייבר בוגר יותר מתתי הסקטורים האחרים. זה בא לידי ביטוי גם בעובדה שהוא כולל לא מעט חברות הממוקדות בתחום הזה באופן בלעדי וגם יותר חברות שכבר כעת רווחיות. היתרון של הסייבר הוא שהצמיחה שלו נגזרת במידה רבה גם מההתפתחויות המואצות ברבים מתתי הסקטורים האחרים שקשורים לטכנולוגיה ולא רק מהגידול בהשקעות בהתגוננות מפני מתקפות סייבר.

רשימת החברות הגדולות בסקטור הסייבר כוללת דווקא חברות רבות הממוקדות באופן בלעדי בתחום הזה, כמו פאלו אלטו וצ'ק פוינט הישראלית, לצד חברה כמו סיסקו שבשנים האחרונות פעילותה בתחום הזה הולכת וגדלה. באופן יחסי, הדבר משפיע גם על רמת תנודתיות נמוכה יותר בסקטור הזה, כאשר סטיית התקן שלו בשנה האחרונה דומה מאוד לזו של מדד S&P 500.

באופן דומה ניתן לנתח גם את יתר תתי הסקטורים הצומחים, בהם הרובוטיקה והבינה המלאכותית, שהמדד העוקב אחריהם נותן משקל גדול למדי לקונגלומרטים כמו ABB ומיצובישי אלקטריק ופחות לחברות שממוקדות באמת בתחום, שרובן עדיין פונות לגיוסים מהחברות הגדולות. בחודש יוני לבדו גייסו 27 סטארט-אפים בתחום הזה מעל 2 מיליארד דולר מחברות ענק כמו רוקוול (מערכות ביטחון), גוגל ואחרות.

הבעיות האלה הן חבלי לידה המאפיינים לא מעט תחומים חדשים ורובן ודאי ייפתרו ככל שתתי הסקטורים החדשים האלה יתפתחו והמדדים העוקבים אחריהם ישתנו בהתאם. אבל בנקודת הזמן הנוכחית השורה התחתונה היא שלא די בהחלטה של כל משקיע כי הוא מעוניין להגדיל את החשיפה שלו למגמות חדשניות שאולי יכבשו את העולם ויעשירו את המשקיעים. כלי ההשקעה הוא מרכיב דרמטי במיוחד בהשקעות מהסוג הזה, כאשר נדרשת הבנה של המשקיע או יועץ ההשקעות מה עומד מאחורי ה-ETF שנושא את שם הסקטור. החלום של מחר עשוי להתחיל בהבנה ובהחלטה שתקבלו היום. 

■ הכותב הוא מנהל הפרויקטים ופיתוח עסקי בהראל פיננסים. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בכתבה זו. אין לראות בכתבה משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכיו האישיים והמיוחדים של כל משקיע

עוד כתבות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה