גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעזרת ה-ETF: כיצד נכון לבנות את תיק המניות של העתיד?

כיום מתחזקת ההבנה שכדי להרוויח מהשקעה בתחומים לוהטים כמו מחשוב ענן, סייבר, קנאביס ובינה מלאכותית, צריך לפזר את ההשקעה ●האם השקעה ב-ETF המכיל את שמות התחומים הלוהטים אכן מספקת את החשיפה הרצויה? ● מדריך קרנות נאמנות

צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

משקיעים רבים מתלבטים לגבי השינויים שיש להכניס כיום לתיק המניות שלהם, כדי להרוויח מהטרנדים הגדולים שיתפסו נתח גדול יותר מחיינו בשנים הקרובות. המטרה היא כמובן לנסות ולזהות כבר כעת את החברות שיובילו את המגמות העתידיות של עולם המחר ולא להתמקד רק בחברות שהובילו את עולם האתמול.

בסקירה הקודמת עמדנו על כמה מהטרנדים המרכזיים שמסתמנים כיום כמגמות המרכזיות שילוו אותנו בעתיד, דוגמת סייבר, רובוטיקה, בינה מלאכותית, רכב אוטונומי, מחשוב ענן, קניות באינטרנט, טכנולוגיית הבלוקצ'יין והשלכותיה על תעשיות כמו פינטק ואחרות וגם השימוש הרפואי המתרחב בקנאביס. אך מה הדרך הנכונה להיחשף לכל המגמות האלה?

בעולם ההשקעות הגלובלי זיהו את הצורך של המשקיעים אחר מגמות העתיד ובשנה האחרונה הושקו מעל 170 קרנות סל (ETF) ותעודות סל (ETN), רבות מהן על מדדים חדשניים המנסים לעקוב אחר מגמות אלה. המוצרים האלה מצטרפים לעוד עשרות קרנות סל ותיקות יותר, המציעות למשקיעים טעימה של לפחות אחת מהמגמות החדשניות.

עם זאת, לפני שממהרים להגדיל חשיפה למוצרים האלה, חשוב להכיר מה באמת עומד מאחורי השם ה"מגניב" של רבות מקרנות הסל והמדדים החדשים האלה ואילו חברות נכללות באותם מדדים או מוצרים, כדי לבחון עד כמה הן אכן מייצגות את תת הסקטור ולא צורפו למדד רק משיקולי סחירות, גודל חברה או כל שיקול אחר, הפחות רלוונטי לתחום עצמו.

דע מה אתה קונה

מחשוב ענן? נראה יותר כמו FAANG

קחו לדוגמה את ה-ETF על תחום מחשוב הענן, אחד הטרנדים הלוהטים של השנים האחרונות, ההולך וצובר תאוצה יחד עם כל תחום הביג דאטה והסלולר, שמאפשר לחברות להרוויח מהצורך של חברות בכל העולם וכל אדם לשמור את כמויות המידע הדיגיטלי האדירות המצטברות כל הזמן.

קרן הסל העוקבת אחר הסקטור זינקה בשנה האחרונה בכ-40%, אך מי שיבחן את ההחזקות המרכזיות שלה, יגלה כי במידה רבה היא בסך הכל מספקת תמונת ראי של החברות שהובילו גם את הנאסד"ק בשנה האחרונה - גוגל, אמזון, נטפליקס, פייסבוק וגוגל, שזכו לכינוי המשותף FAANG. יחד, הקבוצה הזו מהווה מעל 20% מהמדד, הבנוי בסך הכל מ-30 חברות בלבד. המשקל הגדול של החמישייה הזו יקבע במידה רבה את הביצועים של כל המדד ומשפיע כמובן גם על כל הפרמטרים האחרים שלו, כולל הביצועים והתמחור.

אגב, החזקה גדולה נוספת של המדד היא בחברת התוכנה סיילספורס, שרק השבוע רכשה את הסטראט-אפ הישראלי דאטורמה ב-850 מיליון דולר.

מה הקשר בין גוגל, אפל וענקית כרייה?

הרכב האוטונומי הוא אחד החלומות הגדולים של לא מעט חברות בתחום הטכנולוגי וגם בתחום הרכב עצמו. המטרה היא להגיע לשוק עם המוצר המושלם ולהיות הראשונה שתעשה זאת, כך שקרן הסל המרכיבה את המדד מכילה אמנם מעל 70 חברות, אך למעטות מהן יש קשר ישיר או משמעותי לפעילות רכב אוטונומי.

רשימת החברות הגדולות במדד הרכב האוטונומי לא כוללת חברות כמו מובילאיי הישראלית, שנרכשה על ידי אינטל בדיוק למטרה זו לאחר שפיתחה מערכת המסייעת במניעת תאונות. החברות שכן מובילות את המדד כוללות את ענקיות הטכנולוגיה מיקרוסופט, אפל, גוגל, אינטל וסיסקו, לצד חברות טכנולוגיה קטנות יותר כמו קואלקום ועד חברות מתחומים שונים המנסות לפעול בתחום, כמו חברות הכרייה והמתכות ריו טינטו ו-BHP בילטון וענקיות מתחום התעשייה כמו הוניוול. אגב, מתוך 15 החברות הגדולות במדד, רק אחת היא מתחום הרכב כיום - טויוטה.

בלוקצ'יין: חשיפה מוגברת לסקטור השבבים

הטכנולוגיה שנולדה לעולם יחד עם המטבעות הדיגיטליים, אמורה לשנות את חיינו בתחומים רבים נוספים. בלוקצ'יין, בתרגום חופשי לעברית "שרשרת בלוקים", היא טכנולוגיה שבמהותה מאפשרת פעילות עסקית באינטרנט ברמת אבטחה גבוהה מאוד, המאפשרת גם ביצוע ואימות של עסקאות בין צדדים שונים, ללא צורך ביישות מרכזית אחת. אחד השימושים העתידיים של הטכנולוגיה הוא בתחום הפינטק, למשל, כתחליף לבנקים כפי שאנו מכירים אותם כיום.

אפשר היה לצפות כי המדד העוקב אחר הסקטור הזה יכיל בעיקר חברות העוסקות בכרייה, בפיתוח הטכנולוגיה או באספקטים אחרים שלה. אך המדד שפותח לסקטור כולל בעיקר חברות מתחום השבבים כמו טייוואן סמיקונדקטור, או יצרנית המחשבים AMD וחברות כמו יבמ, שכיום בעיקר עוסקת בתחום השירותים, התורמים כ-40% מפעילותה. יש כמובן גם חברות לא מעטות שפעילותן בתחום הבלוקצ'יין גדולה יותר, אך רוב החברות האלה קטנות ומשקלם במדד נמוך.

קנאביס - מה באמת מסתתר שם?

הקנאביס לצורכי שימוש רפואי הגיע לשווקים הפיננסים רק בשנה האחרונה, כך שההייפ סביבו עדיין גבוה מאוד וזו גם הסיבה לתנודתיות הגדולה במדד. למרות שדווקא ישראל נחשבת למובילה בתחום זה, קרן הסל המרכזית (לא היחידה) בתחום רשומה בקנדה והיא בעיקר כוללת חברות בצפון אמריקה. המדד הזה אמנם כולל 41 חברות, אף אחת לא מוכרת לרוב המשקיעים הישראלים, אך רק 5 מהן רווחיות כיום ורק 9 מהן צפויות להיות רווחיות בעוד שנה.

העובדה שבמקרים רבים מדובר בחברות מאוד צעירות ולא רווחיות, הופכת נתונים כמו מכפיל הרווח של המדד, העומד על 42, לנתון לא רלוונטי. גם נתון כמו מכפיל מכירות גבוה שעומד על 12, נראה מנותק מהמציאות. אין פלא כי קרנות הסל העוקבות אחר הטרנד גייסו סכומים של עשרות מיליוני דולרים בודדים עד היום.

סייבר: הסקטור הבוגר ביותר

תחום הסייבר בוגר יותר מתתי הסקטורים האחרים. זה בא לידי ביטוי גם בעובדה שהוא כולל לא מעט חברות הממוקדות בתחום הזה באופן בלעדי וגם יותר חברות שכבר כעת רווחיות. היתרון של הסייבר הוא שהצמיחה שלו נגזרת במידה רבה גם מההתפתחויות המואצות ברבים מתתי הסקטורים האחרים שקשורים לטכנולוגיה ולא רק מהגידול בהשקעות בהתגוננות מפני מתקפות סייבר.

רשימת החברות הגדולות בסקטור הסייבר כוללת דווקא חברות רבות הממוקדות באופן בלעדי בתחום הזה, כמו פאלו אלטו וצ'ק פוינט הישראלית, לצד חברה כמו סיסקו שבשנים האחרונות פעילותה בתחום הזה הולכת וגדלה. באופן יחסי, הדבר משפיע גם על רמת תנודתיות נמוכה יותר בסקטור הזה, כאשר סטיית התקן שלו בשנה האחרונה דומה מאוד לזו של מדד S&P 500.

באופן דומה ניתן לנתח גם את יתר תתי הסקטורים הצומחים, בהם הרובוטיקה והבינה המלאכותית, שהמדד העוקב אחריהם נותן משקל גדול למדי לקונגלומרטים כמו ABB ומיצובישי אלקטריק ופחות לחברות שממוקדות באמת בתחום, שרובן עדיין פונות לגיוסים מהחברות הגדולות. בחודש יוני לבדו גייסו 27 סטארט-אפים בתחום הזה מעל 2 מיליארד דולר מחברות ענק כמו רוקוול (מערכות ביטחון), גוגל ואחרות.

הבעיות האלה הן חבלי לידה המאפיינים לא מעט תחומים חדשים ורובן ודאי ייפתרו ככל שתתי הסקטורים החדשים האלה יתפתחו והמדדים העוקבים אחריהם ישתנו בהתאם. אבל בנקודת הזמן הנוכחית השורה התחתונה היא שלא די בהחלטה של כל משקיע כי הוא מעוניין להגדיל את החשיפה שלו למגמות חדשניות שאולי יכבשו את העולם ויעשירו את המשקיעים. כלי ההשקעה הוא מרכיב דרמטי במיוחד בהשקעות מהסוג הזה, כאשר נדרשת הבנה של המשקיע או יועץ ההשקעות מה עומד מאחורי ה-ETF שנושא את שם הסקטור. החלום של מחר עשוי להתחיל בהבנה ובהחלטה שתקבלו היום. 

■ הכותב הוא מנהל הפרויקטים ופיתוח עסקי בהראל פיננסים. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בכתבה זו. אין לראות בכתבה משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכיו האישיים והמיוחדים של כל משקיע

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם