גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הודו: פוטנציאל באופק ותהום מעבר לפינה

רבים תולים תקוות בכך שהיא תהווה את מנוע הצמיחה של העולם בשנים הקרובות ● הם נסמכים על כך שזוהי מדינה דמוקרטית, שאמורה להתחיל להשקיע בתשתיות, לשפר את הכלכלה ולהוביל מיליוני אזרחים אל מעל לקו העוני ● אבל עד שהחלום האוטופי ההודי יתגשם יכול לעבור זמן רב, שכנראה אינו עומד לרשות של החברות ההודיות שצריכות להחזיר חובות כבר היום

פועל הודי /צילום: Amit Dave, רויטרס
פועל הודי /צילום: Amit Dave, רויטרס

"כשהייתי ילד, הוריי נהגו לומר לי שאני צריך לסיים את ארוחת הערב כי יש ילדים רעבים בהודו שישמחו לסיים את האוכל שיש לי בצלחת. היום, אני אומר לבנותיי - תסיימו את שיעורי הבית, יש ילדים בהודו שמתחרים מולכן על אותם מקומות עבודה". את המשפט הזה אמר הכלכלן תומאס פרידמן בריאיון טלוויזיוני בהתייחסו למצב בהודו.

מעצם מהותו, שוק ההון הוא שוק אופטימי, שאמור לעודד השקעות היום לטובת המחר - לרכוש חברות ומוצרים על סמך ההבטחה לפוטנציאל עתידי. בשוק ההון סוחרים לא פחות בחלומות מאשר במוצרים מוחשיים. מבחינה זו - קל להבין מדוע משקיעים רבים מעוניינים בחשיפה להודו - על הפוטנציאל הטמון ב-1.3 מיליארדי התושבים שבה. הסוגיה המאתגרת בתכנון לטווח רחוק היא לצלוח את הטווח הקצר, כדי להגיע לארוך.

על הפוטנציאל

הודו היא מדינת ענק בשטח של כ-3.3 מיליון קמ"ר, ובה חיים למעלה מ-1.3 מיליארד תושבים. המטבע המקומי הוא הרופי ההודי, ושערו כיום עומד על 68.83 רופי לדולר. המדינה צמחה בקצב ממוצע של כ-7% בשנה במהלך העשור האחרון, ועקום התשואות של המדינה מצביע על מרווח של כ-2% בין התשואה של איגרת החוב הממשלתית לפדיון בעוד שנתיים, לבין תשואת האיגרת הממשלתית לפדיון בעוד עשר שנים. המשמעות של עקום תשואה תלול היא שהמשקיעים מאמינים, בין יתר השיקולים, שהצמיחה בהודו תמשיך להיות גבוהה.

עם יבוא בהיקף של כ-340 מיליארד דולר, המדינה ניצבת במקום ה-14 בעולם מבחינת היקף יבוא, נתון הממצב אותה כשחקן משמעותי בכלכלה העולמית. צרפת היא אמנם המדינה שניצחה במונדיאל האחרון לפני כשבוע, אבל באותה נקודת זמן, כלכלת הודו ניצחה את זו של צרפת. הודו, עם סך תוצר של כ-2.6 טריליון דולר, עקפה את צרפת, והיא מדורגת כיום במקום השישי - קפיצה מרשימה אם מתחשבים בכך שרק לפני עשור התוצר של הודו עמד על מחצית מזה של צרפת.

תחת הנהגתו של ראש הממשלה נרנדרה מודי, שנבחר במאי 2014, משקיעה הודו לא מעט בניסיון לשפר את איכות החיים של התושבים, באמצעות השקעה בתשתיות, בטכנולוגיה ובניסיון לחבר בין הכפרים הפזורים ברחבי המדינה לבין הערים המרכזיות. 

עקום התשואה של הודו

על הסיכונים

כדי לבצע את הקפיצה הכלכלית הזו, נדרשות השקעות רבות - השקעות שדורשות את המימון כבר היום - משמע הגדלת האשראי במטרה להשקיע בהווה, בתקווה שבעתיד ההשקעות המוצלחות בתשתיות ובכלכלה יובילו לעלייה בגביית המסים, שתאפשר החזר של אותו אשראי.

בשנת 2017 גדל יחס החוב-תוצר של הודו לשיעור של 70% כמעט, מרמה של כ-50% בשנת 2016. אשראי רב גויס על-ידי חברות הודיות, כדי לאפשר התרחבות מואצת במדינה.

הבעיה עם אשראי היא, שצריך להחזיר אותו במועדים קבועים, ולא ניתן לדחות אותו עד שתגיע הצמיחה על משקל או שהכלב ימות או הפריץ. הצמיחה של הודו וההשקעות בתשתית מצריכות שימוש רב בסחורות, בדגש על נפט ועפרות ברזל - סחורות שהעלייה במחירן מובילה לעלייה בהיקף התשלומים של הודו בגין אותן סחורות - מהלך שלילי עבור מאזן התשלומים.

מכיוון שכלכלת הודו נסמכת על מחירי אנרגיה נמוכים - נכון יהיה לבחון את החוב של החברות ההודיות בענפים דוגמת תחנות כוח, חברות חשמל, תשתיות, חברות תעופה וכיו"ב. בחינת החוב של אותם מגזרים מצביעה על חוב בהיקף של כ-55 מיליארד דולר המוגדר כחוב בעייתי, שלא בטוח שניתן יהיה לפרוע אותו במלואו ללא הסדר חוב/ מחיקת חלק מהחוב.

החל בשנת 2019 תתחיל הודו להתמודד עם מפל תשלומים לא פשוט, שנובע מלוח הסילוקין של חובות החברות במגזרים האמורים. במהלך השנה החולפת מחקו הבנקים בהודו למעלה מחצי מיליארד דולר של חובות שאותם הגדירו כחובות אבודים (חובות שהבנקים לא הצליחו לגבות ולא מאמינים שיצליחו לגבות אותם בעתיד). בעיה נוספת שניצבת בפני היכולת של הממשל ההודי להתמודד עם הסוגיה היא, ששנת 2019 היא שנת בחירות, מה שיקשה על יישום פתרון שהוא ה"נכון" ולא רק ה"פופוליסטי". 

חוב המוגדר כחוב בסיכון

הודו ואיראן: אהבה התלויה בדבר

בשנה שעברה הגיע נרנדרה מודי לביקור היסטורי בישראל. זכורה מהביקור התמונה המפורסמת של ראשי הממשלה מודי ונתניהו משכשכים את רגליהם בים. אבל למרות אותה תמונת אהבים, הודו עדיין זקוקה לסחורות כדי לצמוח, ואיראן היא עדיין יצואנית של נפט.

הודו משוועת לנפט, ולא בכדי עובדים בממשל טרמפ שעות נוספות כדי למצוא פתרון לצורך של הודו בנפט, אל מול הרצון להקשיח את הסנקציות על איראן. האהבה של הודו לאיראן תלויה בדבר, והדבר הזה הוא נפט. בשלב זה עובדים על מציאת תחליפים לנפט האיראני, בדמות נפט מוזל מסעודיה, סבסוד צולב של ארה"ב לתשלום העודף שהודו תשלם כדי לרכוש נפט ממקור אחר למשל, הנחה על נשק וטכנולוגיה אמריקאית, שיקזזו את התשלום היקר יותר על נפט עקב הסנקציות הצפויות על איראן - או כל פתרון אחר.

בפני המשקיע הפרטי לא עומדת אפשרות חשיפה לאיגרות חוב של הודו או של חברות הודיות, מכיוון שסכום ההשקעה המינימלי במרבית איגרות החוב עומד על 200 אלף דולר, והשקעה באיגרות חוב ממשלתיות של הודו, הנקובות ברופי הודי, שבהן לא קיים מינימום, כפופה למס במקור, שהופך את ההשקעה לנחותה.

אפשרות חשיפה למדינה יכולה להתבצע באמצעות קרנות נאמנות או תעודות סל המתמחות בהודו. אבל מי שמשקיע בהודו בשביל הפוטנציאל - רצוי לו לזכור שלפעמים לוקח שנים רבות עד למימושו, ואף אחד לא מבטיח שעד למימוש הפוטנציאל ההשקעה לא תדמה לנסיעה ברכבת הרים. ועדיין, המשפט שמאפיין את הודו הוא סאב קוצ' מילגה - הכול אפשרי. 

10 הכלכלות  הגדולות בעולם במונחי תוצר

■ הכותב הוא מנכ"ל OXTP INVESTMENTS ומשמש כמנהל תחום החוב בחברת Oscar Gruss&Son. הכותב ו/או חברות קשורות עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים, לרבות אלו שהוזכרו בכתבה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

המסחר בת"א ננעל במגמה מעורבת; ירידות במניות הבנקים והנדל"ן

מדד ת"א 35 ירד ב-0.1%, מדד ת"א 90 ירד ב-0.7% ● מניות האופנה נחלשו, אחרי ששר האוצר הודיע על העלאת תקרת הפטור ממע"מ לחבילות עד 130 דולר ​​● וגם: אנבידיה תפרסם הלילה את תוצאותיה הכספיות - אלו ציפיות האנליסטים

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

נגד הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: העליון קיבל את עמדת דניה סיבוס

עתירת דניה סיבוס נגד הלמ"ס, לפיה הרכב מדדי התשומה לא עודכנו 13 שנה, תידון בפני הרכב שופטים בבית המשפט העליון ● חברת קייטו נטוורקס מגדילה את שטח המשרדים שלה בלב ת"א ב-6,400 מ"ר ובעלות מוערכת של 13 מיליון שקל בשנה ● איסתא זכתה ב-20 דונם בבני דרום תמורת כ-134 מיליון שקל ● הסכם מימון בהיקף חצי מיליארד שקל נחתם בין הפניקס לקבוצת גוהרי ● וזה המנהל החדש של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ● חדשות השבוע בנדל"ן

צוללת בלתי מאוישת BlueWhale בגרמניה / צילום: התעשייה האווירית

"עשרות מיליונים": מאחורי העסקה של התעשייה האווירית בגרמניה

הצוללת הבלתי מאוישת BlueWhale של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לאיסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ● בועז לוי, מנכ"ל תע"א: "עוד הרבה מדינות מתעניינות ברכש של צוללות"

נושאת המטוסים האמריקאית פורד בדרכה לחופי ישראל / צילום: Reuters, Stelios Misinas

הדד־ליין של טראמפ לאיראן מתקרב, ובאוצר כבר נערכים לפרוץ את תקציב הביטחון

לגלובס נודע כי במשרד האוצר מקיימים דיונים והערכות באשר להשלכות הכלכליות של מערכה נוספת מול איראן ● "זה עניין של שבועות עד שייפרץ התקציב", אומר גורם המעורה בפרטים ● בקרוב יפקע האולטימטום שנתן טראמפ למשטר האייתולות במטרה להגיע להסכם

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

לייזר ועסקאות במיליארדים: מה מחפש ראש ממשלת הודו בישראל

ביקורו של נרנדרה מודי בארץ, לראשונה מאז 2017, יכלול שורת היבטים, בהם ביטחוניים, סחר והעברת טכנולוגיות להודו ● לצד הרחבת הסחר ושיתופי פעולה טכנולוגיים, אחד הנושאים המרכזיים שהצדדים ידונו עליו הוא פיתוח בתחום ההגנה מטילים בליסטיים

בבנק ההשקעות גולדמן זאקס מהמרים נגד השקל / צילום: Shutterstock

מה יקרה לשקל עד סוף השנה? בשוק לא קונים את התחזיות הקשות

לנוכח הסיכונים הגיאופוליטיים והלחץ על מניות הטכנולוגיה, בבנק ההשקעות מעריכים שהשקל בתמחור יתר של 13% וממליצים על פוזיציית שורט ● מנגד, כלכלנים מקומיים מעריכים שהירידה ברמת הסיכון והגאות בהייטק ובתעשיות הביטחוניות יתמכו בהמשך התחזקות המטבע

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

התלונה לשב"כ וביטול טיסות הביזנס: הסכסוך שמאחורי קנס הענק של אל על

לגלובס נודע כי מאחורי הקנס בסך 110 מיליון שקל שקיבלה אל על מרשות התחרות בגין חסימת האנגרים, התנהל קרב שכלל האשמות של ארקיע למשרד רה"מ על אפליה באבטחת טיסות וביטול טיסות בביזנס לבכירים בשתי החברות ● מקורות בענף: אל על פעלה לסכל את התחרות, וחלק מההאשמות לא נכללו בהחלטת הרשות ● אל על: "דוחים מכל וכל את הטענה"

רעיה שטראוס בן דרור / צילום: תומס סולינסקי

שתי ההשקעות שסידרו לרעיה שטראוס 350 מיליון שקל

עסקת הרכישה של קבוצת אקרו והנפקתה הצפויה של ב.ס.ר הנדסה, מניבות ערך נאה עבור המשקיעה הוותיקה בחברות הנדל"ן, שמימשה את מניותיה בקבוצת שטראוס לפני כשני עשורים ● אותן מניות שמכרה שטראוס בן דרור בקבוצת המזון, שוות כיום קרוב ל–2 מיליארד שקל

אילוסטרציה: shutterstock

החודש הכי חזק של מיטב אי פעם ושיא של 3 שנים בתעשיית הגמל

מנהל הגמל הגדול בישראל גייס בינואר 2.4 מיליארד שקל - הגיוס החודשי השלישי בגודלו אי פעם בתעשייה ● לעומתו ממשיכים אלטשולר שחם וילין לפידות לשלם את מחיר החולשה בתשואות ומאבדים מיליארדים למתחרים ● מנכ"ל מיטב גמל: "יש לנו יתרון תחרותי משמעותי"

צוללת BlueWhale בניסוי שהתקיים בקיץ בגרמניה / צילום: commons.wikimedia.org

היוצרות התהפכו: התעשייה האווירית מסרה צוללת לחיל הים הגרמני

הצוללת הבלתי-מאוישת Bluewhale, של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לצרכי איסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ובחשאיות ● העסקה מוערכת בשווי של עשרות מיליוני אירו ועשויה לפתוח פתח להצטיידות נוספת בעתיד

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

כשהשוק כבר לא מתרגש מאנבידיה, מה יוציא את המניה שלה מהקיפאון?

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג היום לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

פעילי חיזבאללה / צילום: ap, Hussein Malla

גורם בחיזבאללה: אם ארה"ב תבצע "תקיפה מוגבלת" - לא נתערב

באיראן מדווחים כי שר החוץ עראקצ'י בדרך לז'נווה • טראמפ התייחס בנאום "מצב האומה" לאיראן, והבהיר: "לא אאפשר למקור מספר 1 של טרור בעולם להשיג נשק גרעיני" • הוא טען כי הטילים האיראניים יכולים לפגוע במדינות אירופה, וכי המשטר מנסה לשקם את תוכנית הגרעין • באיראן הגיבו: "הדברים שאמר - שקר אחד גדול" • בינתיים, הכוננות במזרח התיכון נמשכת • עדכונים שוטפים 

שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר, ובצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: עופר חג'יוב, שלומי יוסף

סערת הפטור ממע"מ: איגוד לשכות המסחר עתר נגד הצו החדש של סמוטריץ'

שר האוצר סמוטריץ' הכריז אמש על צו חדש שמרחיב את הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-130 דולר, לאחר שהצו הקודם בגובה 150 דולר בוטל ע"י הכנסת ● איגוד לשכות המסחר, שעתר נגד הצו הקודם ונדחה, פנה הבוקר שוב לבג"ץ בבקשה לצו מניעה: "זה לא ויכוח על 20 דולר לכאן או לכאן - זו שאלה עקרונית של כיבוד הכרעת הכנסת"

נטל המס על הציבור הגיע ב-2025 לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022

דוח הכלכלן הראשי: "נטל המס עלה שוב בצורה משמעותית ב-2025"

נתוני האוצר מצביעים על קפיצה של כמעט 2% תוצר בנטל המס על הציבור, לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022 - זאת בעיקר בשל העלאות המסים שנועדו לממן את המלחמה ● באוצר מזהירים מפני שחרור הרסן התקציבי: "גידול מהיר בגביית המס עשוי להיות זמני"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר

ההפסד בהצבעה על המע"מ מסמן את הקושי הצפוי לסמוטריץ' בקידום צעדיו הכלכליים ● עתיד רפורמות החלב ומס הרכוש תלוי ביכולתו לגייס רוב בוועדות, בעוד ההתנגדות בקואליציה גוברת

בעל השליטה באל על קני רוזנברג / צילום: גיא כושי ויריב פיין

אל על מציגה: רווח שנתי גבוה למרות איראן, הדולר והתחרות שמתגברת

חברת התעופה אל על דיווחה על רווח של כ-403 מיליון דולר בשנת 2025, המשקף ירידה של 26% ביחס ל-2024 ● החזרה ההדרגתית של חברות התעופה הזרות לישראל הגבירה את התחרות בשמיים והקטינה את נתח השוק של אל על

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ההערכה בישראל: תקיפה אמריקאית באיראן - בלתי נמנעת

הבית הלבן: "דיפלומטיה היא תמיד האפשרות הראשונה, אבל טראמפ מוכן גם להשתמש בכוח קטלני"; שר ההגנה האיראני: לא מחפשים מלחמה ● דיווח: ארה"ב תוכל לתקוף באיראן רק 5-4 ימים ברצף; טהרן מאיימת: "תיזהרו מטעות בחישוב"● דיווח: ישראל איימה על לבנון - "נתקוף בעוצמה אם חיזבאללה יתערב"; שר החוץ הלבנוני התריע: "חוששים מתקיפות ישראליות, שואפים לפעול דיפלומטית"● דיווחים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

עליות בוול סטריט; הביטקוין מטפס ב-5% והישראליות שצונחות

עליות באירופה ● בעקבות הדוחות -  אודיטי טק (איל מקיאג') הישראלית צונחת בעשרות אחוזים לשפל של כל הזמנים ● ענקית השבבים אנבידיה תדווח לאחר נעילת המסחר את תוצאותיה הכספיות - אלו ציפיות האנליסטים ● הביטקוין עולה ל-67 אלף דולר למטבע

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

סמוטריץ' חתם על צו חדש: פטור ממע"מ עד 130 דולר ביבוא אישי

שר האוצר חתם על הצו לאחר שהכנסת פסלה אמש את הצו הקודם שהוציא, שכלל פטור ממע"מ לחבילות בסכום של עד 150 דולר ● הכניסה לתוקף של הצו החדש: מהלילה בחצות ● סמוטריץ': "לא אתן לקומץ קומוניסטים בליכוד ולאופוזיציה חסרת אחריות לנצח" ● איגוד לשכות המסחר: "מחר בבוקר נגיש לבג"ץ בקשה לצו מניעה"