גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סימנים של חולשה: ירידה חדה בהנפקות האג"ח הקונצרניות

המשנה למנכ"ל אפסילון חיתום: "השווקים הרבה פחות טובים ממה שהיו עד לאחרונה, והרבה פחות קל לגייס חוב. הפדיונות בקרנות הנאמנות פגעו באופן משמעותי בשוק הגיוסים"

מחצית השנה הראשונה בשוק גיוסי האג"ח הקונצרניות הייתה פורה, והמשיכה את הפעילות האינטנסיבית הנרשמת בשוק זה כבר תקופה ארוכה. זה כמה שנים מנצלות הפירמות במשק את מצב השוק, המתאפיין בריביות נמוכות, גם למיחזור חוב קיים וגם לגיוס חוב חדש, בעלויות מופחתות. מצד המשקיעים, היעדר אלטרנטיבות השקעה שולח אותם לקחת חלק בהנפקות הללו, ברמות סיכון משתנות.

מנתונים שפרסמה לאחרונה הבורסה עולה, כי בסיכום המחצית הראשונה של השנה עמד היקף גיוסי האג"ח שהונפקו לציבור על קרוב ל-32 מיליארד שקל, ירידה של כ-10% ביחס לכ-35 מיליארד שקל שהונפקו במחצית המקבילה של 2017. עוד עולה, כי סך גיוסי האג"ח שבוצעו בבורסה (כולל רצף מוסדיים) עמד במחצית הראשונה של 2018 על כ-41 מיליארד שקל, סכום המשקף צמיחה של 8% ביחס למחצית המקבילה אשתקד.

ואולם, לאחרונה מסתמן שינוי שלילי בתנאי השוק. המחצית השנייה של 2018 נפתחה בחולשה יחסית בהיקפי הגיוסים. במספרים, מתחילת חודש יולי מתקרב סך גיוסי החוב הקונצרני בבורסה המקומית לסכום של פחות מ-2 מיליארד שקל, וזאת לעומת גיוסים בהיקף של קרוב ל-7 מיליארד שקל שגויסו ביולי 2017. 

אודי טויבין, משנה למנכ"ל אפסילון חיתום, אמר היום כי "השווקים כרגע הרבה פחות טובים ממה שהיו עד לאחרונה, והרבה פחות קל לגייס חוב. הפדיונות בקרנות הנאמנות פגעו באופן משמעותי בשוק הגיוסים, כי הוא ניזון מהן, ובהתאם למגמה המאפיינת אותו כעת, אפשר לראות הנפקות חלשות יותר בהיקפים נמוכים יותר. פעמים לא מעטות ההנפקה נסגרת בריבית המקסימום שהוצעה, מה שלא אפיין את השוק בשנים קודמות". עוד הוא מוסיף, כי "השוק כרגע לא נמצא במצב של שיווי משקל, ואני מעריך שהחודשיים הקרובים ימשיכו להיות חלשים יחסית, אבל עד סוף השנה השוק עוד צפוי להתייצב".

גיוסי האגח הבולטים בחודש יולי

45% מהגיוסים החודש - של לאומי

לחלק מרכזי (45%) מהסכום שגויס בחודש הנוכחי, קצת יותר משבוע לסיומו, אחראי בנק לאומי, שגייס כ-800 מיליון שקל באג"ח קוקו. הסכום שגייס לאומי הוא משמעותי, אולם גם גיוס זה משקף את החולשה היחסית בשוק, וזאת משום שכוונת הבנק במקור הייתה לגייס מיליארד שקל. ההחלטה להסתפק בפחות מכך התקבלה משום שיתר הצעות הרכישה לאג"ח שהגיעו היו בריבית גבוהה מדי מבחינת הבנק, למרות הדירוג הגבוה שלו (AA ו-A2 ממעלות וממידרוג).

איתות נוסף לחולשת השוק הגיע מחברת הנדל"ן חנן מור, שכבר פרסמה טיוטות מעודכנות של שטר נאמנות ושל מסמכי הנפקה לקראת גיוס אג"ח, אולם עדכנה בהמשך, כי "לאור תנאי השוק החליטה החברה לעצור את הליך גיוס החוב". בחנן מור הוסיפו, כי "החברה תשוב ותבחן בעתיד יציאה להליך גיוס חוב".

עוד מתחילת החודש, הבינלאומי גייס, גם הוא באג"ח קוקו, בהיקף של כ-250 מיליון שקל, והבוקר עדכנה חברת ההשקעות בנדל"ן אלוני חץ על הבטחת סכום של כ-270 מיליון שקל בשלב המוסדי של ההנפקה. עוד בשבוע החולף, בין החברות הקטנות - אינטר תעשיות, שאינה מדורגת, השלימה גיוס של 25 מיליון שקל באג"ח להמרה.

מגייסת מעניינת נוספת מהימים האחרונים היא חברת אלה פקדונות שבשליטת שלומי פרידמן ובית ההשקעות אפסילון, שגייסה כ-95 מיליון שקל. עם הגיוס הנוכחי השלימה אלה פקדונות, העוסקת בהנפקת אג"ח מובנות ובהשקעת כספי האג"ח בפיקדונות בנקאיים, גיוסים בהיקף המתקרב ל-4 מיליארד שקל (כ-600 מיליון שקל מתוכם באג"ח דולריות), וזאת תוך כשנה מאז החלה לפעול בשוק. במהלך השנה האחרונה ניסו כמה שחקנים נוספים להצטרף למה שנראה כתחילתו של גל הנפקות אג"ח המיועדות להשקעה בפיקדונות בנקאיים, אולם עד כה, מלבד אלה פקדונות אף אחד מהם לא הצליח להשלים מהלך גיוס חוב.

אמנם חודש יולי טרם הסתיים, ועל הפרק נמצאים כמה גיוסי אג"ח קונצרניות משמעותיים נוספים, דוגמת ביג ואלעד קנדה, שמעוניינות לגייס כרבע מיליארד שקל כל אחת, וכמה חברות נוספות, אולם גם בשקלול סכומים אלה, היקפי הפעילות הכוללים צפויים להיות נמוכים למדי.

במבט קדימה, לא צפוי שינוי כיוון משמעותי בקרוב, וזאת משום שחודש אוגוסט ידוע כחודש פעילות חלש, שבו גם פעילים רבים נמצאים בחופש, וכן מתפרסמים במהלכו הדוחות הכספיים לרבעון השני של השנה, המונעים אפשרות גיוס מהחברות, ולאחריו, בחודש ספטמבר, לא צפויה חזרה לפעילות מסיבית, בשל חגי תשרי. 

עוד כתבות

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר