גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עוני, שחיתות והפסקות חשמל: עיראק נכנסת לעידן החושך

השיבושים באספקת החשמל בעיראק, אחת מיצרניות הנפט הגדולות בעולם, הובילו לגל הפגנות אלים ברחבי המדינה • האיראנים ששולטים על השאלטר ומעורבים עד צוואר בענייניה הפנימיים מסתכלים מהצד, והישועה תגיע אולי מיריבתה סעודיה

הפגנות בעיראק / צילום: רויטרס
הפגנות בעיראק / צילום: רויטרס

בעיראק אף פעם לא שקט, וכעת שוטף את המדינה גל הפגנות אלימות שמאיים על יציבותה הפוליטית. ההפגנות שהחלו בבצרה בדרום המדינה נמשכות כבר כמעט שבועיים, והן התפשטו לערים קרבאלה נג’אף, עמארה נאסרייה ועוד. המפגינים ניסו לפרוץ למתחמים של בנייני ממשלה בערים אלו, ובמקצת המקרים הציתו מבנים. האירועים האלימים הובילו לשמונה הרוגים לפחות ולמאות פצועים בין המפגינים. עשרות מאנשי כוחות הביטחון נפצעו אף הם. מדוע זה קורה?

1.

כאוס פוליטי. בבחירות שנערכו ב-12 למאי זכתה המפלגה השיעית של מוקטדה א-סאדר למספר הקולות הרב ביותר, אך היא עדיין מתקשה להקים קואליציה. א-סאדר מוכן שראש הממשלה הנוכחי אל-עבאדי יישאר בתפקיד, אך דורש כי יעזוב את מפלגתו א-דאעווה, שעמדותיה לא תואמות את עמדותיו האישיות.

2.

אין חשמל. בשל אי תשלום חוב בגובה כמיליארד שקלים לאיראן, זו הפסיקה לפני שבועיים את אספקת החשמל לעיראק, אחת מיצרניות הנפט הגדולות בעולם. עיראק אינה מסוגלת לספק חשמל לעצמה בגלל הרס תחנות הכוח במדינה. עד לא מזמן מחצית מתצרוכת השחמל שלה, כ-6,500 וואט ביום הגיעה מאיראן. גם משלחת מדינית לטהראן לא הצליחה לשנות את רוע הגזירה, והותירה את תושבי עיראק ללא חשמל בקיץ הלוהט. אם לא די בכך, תושבי בצרה טוענים שהממשלה מפלה אותם לרעה לעומת בגדד והמחוזות הצפוניים. המפגינים אגב מביעים את זעמם גם כלפי איראן - היא גם מעורבת בענייניה הפנימיים של עיראק, וגם זו שקיצצה את אספקת החשמל בשל חוב של מיליארד דולרים. תמונות של מנהיג איראן חמינאי הוצתו במהלך ההפגנות והמפגינים קוראים קריאות בגנותו ובגנות המעורבות של איראן בעיראק.

3.

אבטלה. תעשיית הנפט במדינה שבערך 70% ממנה ממוקמת באזור בצרה, מעסיקה עשרות אלפי עובדים זרים. התושבים המקומיים טוענים כי חברות הנפט מעדיפות להעסיק זרים בזמן שתושבי האזור לא מרוויחים דבר מהתעשייה. הנתון הרשמי בעיראק הוא 14% אבטלה, בפועל מומחי כלכלה מעריכים אותה ב-25%, ואף יותר בקרב הצעירים.

4.

שחיתות ושירות ציבורי כושל. הכנסות של מיליארדי דולרים ממכירות הנפט, סיוע כלכלי בינלאומי בהיקף של עשרות מיליארדים בשנים האחרונות, ורק חלק קטן מאלה שימש לשיקום התשתיות שנהרסו במלחמת המפרץ ואחר כך במלחמה עם דאעש. בשנה שעברה דורגה עיראק במקום 169 בעולם במדד השחיתות העולמי.

המפגינים דורשים מאבק אמיתי בשחיתות. בחודש פברואר השנה התקיים בקטאר כינוס של מדינות שתורמות לעיראק, ונרשמו התחייבויות בהיקף של 30 מיליארד דולרים במענקים והלוואות. הכסף עדיין לא הגיע ואל-עבאדי פנה השבוע לקטאר, העומדת בראש פורום הסיוע, לזרז את המדינות שהבטיחו.

המלחמה בדאעש שכמעט וכבש את המדינה ב-2014, קטעה תהליך של התאוששות חלקית ממלחמת האזרחים שפרצה לאחר הפלת סדאם חוסיין, והחזירה את המדינה לכאוס כלכלי, פוליטי ומנהיגותי. החוב הלאומי של עיראק עומד על יותר מ-120 מיליארד דולרים, אף שקצב הגידול שלו הואט בשל העליה במחיר הנפט.

וכמו שמכירים גם אצלנו יש לממשלה פתרון קסמים: ראש הממשלה חיידר אל-עבאדי הקים ועדה בת חמישה שרים שתפקידה לדון בטענות שמעלים המפגינים. ייאמר לזכותו של אל-עבאדי כי לא הסתפק בכך ובסוף השבוע שעבר נסע לבצרה ונפגש שם עם כמה מראשי המפגינים כדי לשמוע את טענותיהם. הוא הורה לכוחות הבטחון לשמור על איפוק, לצד העלאת רמת הכוננות, לאחר שבהפגנות הראשונות נהרג אחד המפגינים ועשרות נפצעו.

הוא גם הורה לתגבר את אספקת החשמל לבצרה והאזור על חשבון אספקת החשמל למוסול שבצפון המדינה.

בנאום נוסף שלשום הודיע כי ישקיע מיליארדים בשיקום התשתיות, בהעברת משרות של עודים זרים למקומיים וביצירת משרות חדשות. בינתיים דבריו לא הרגיעו את המפגינים.

מי שעשויה לסייע היא סעודיה, שכבר הודיעה כי ביכולתה לספק את החשמל שאיראן חתכה, וכן להוסיף עוד מיליארד או שניים לסיוע מיידי בימים הקרובים. האינטרס הסעודי ברור, צמצום השפעתה של האויבת איראן בעיראק, ובניית ברית ואף תלות של עיראק בה לקידום המאבק בטהראן, שעימה יש לעיראק קו גבול ארוך והיסטוריה של מלחמות.

ועוד סיבה קטנה לאופטימיות היא הגידול הנמשך בהפקת הנפט, 4.7 מליון חביות ביום ביולי - שיא של כל הזמנים, לעומת 4.5 מיליון ביוני, שגם הוא שבר את השיא הקודם.

בן סלמאן ומלחמתו ב-10 מיליון עובדים זרים

בעיית העובדים הזרים שהוזכרה לגבי עיראק קיימת פי כמה בסעודיה. אולי זה נשמע מפתיע, אבל אחת מהבעיות המרכזיות של המשק הסעודי היא האבטלה. לפי נתוני הלמ"ס הסעודי, האבטלה הגיעה ברבעון הראשון השנה לכמעט 13%.

מוחמד בן סלמאן יורש, העצר והאיש החזק בממלכה, הכריז על מאבק באבטלה, ועל יעד של 9% ב-2020. איך מגיעים לשם? מקטינים את מספר העובדים הזרים. הממלכה מעסיקה בתחומה לא פחות מ-10 מיליון ו-200 אלף פועלים זרים, נכון לאפריל 2018. ביחס לגודל אוכלוסיה של כ-15 מליון סעודים, מדובר בשני עובדים זרים על כל שלושה סעודים.

הצעדים שנקט בן סלמאן כוללים הטלת מס עובדים זרים בסך של 100 ריאל סעודי (קצת פחות מ-100 שקל) לראש, עם כוונה להכפיל את המס בשנה הבאה. זאת בנוסף לתקנות חדשות לפיהן צומצמה מאוד האפשרות להעסקת עובדים זרים בענפי המסחר הקמעונאי. בינתיים כבר עזבו 700 אלף עובדים זרים במהלך 2017, והמגמה נמשכה גם ברבע הראשון השנה. בטווח הקצר נפגעו כמה ענפים ובראשם הבנייה, ענף קריטי לתכניות הפיתוח של בין סלמאן. רוב היוצאים עבדו בעבודות ה"שחורות" שהסעודים ברובם לא מתלהבים לעבוד בהם. באחד מהמאמרים שכותרתו "האם הסעודים יסכימו לטאטא את הרחובות" כותב עבדול האדי א-סעאדי מהעיתון "סעודי גאזט" כי עצם העלאת השאלה עוררה פרצי צחוק אצל מכריו, שטענו בפניו "השתגעת?".

האזרח הסעודי לא משלם מס הכנסה, רוב המוצרים מסובסדים כולל מחיר אפסי למים ונמוך מאוד לנפט. קצבת האבטלה מוענקת לשנה בלבד (היקפה כמחצית מהשכר הממוצע) והמובטלים, צעירים ומשכילים ברובם, נשארים זמן רב סמוכים על שולחן הוריהם. רובם שמים את מבטחם ברפורמות של בין סלמאן הזוכה לאהדה ולתמיכה המעניקות לו גיבוי מול אנשי הדת החוששים מהשלכות השינויים. 

עוד כתבות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש