גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החינוכית נסגרת אחרי 52 שנה - כל מה שאתם צריכים לדעת

תאגיד השידור יקלוט רק 40 מעובדי הטלוויזיה החינוכית, שפעילותה תופסק החל מ-15 באוגוסט ● מה יהיה עם יתר העובדים? ולכמה יצומק התקציב של הערוץ החדש "כאן חינוכית"?

פעילות הטלוויזיה החינוכית תופסק ב-15 באוגוסט אחרי למעלה מ-50 שנה. למה זה קורה? עתידה של הטלוויזיה החינוכית הוכרע במהלך חקיקת חוק השידור הציבורי שעבר בכנסת ב-2014, שבמסגרתו הוחלט על סגירת רשות השידור והקמת תאגיד השידור החדש. בסופו של דבר, לאחר גלגולים שונים, נקבע כי הטלוויזיה החינוכית לא תיסגר מיד עם תחילת שידורי התאגיד, שעלה לאוויר ב-15 במאי 2017, אלא שנה ו-3 חודשים לאחר תחילת שידוריו.

מה הרציונל שעומד מאחורי ההחלטה?

כמו תופעות אחרות בשוק התקשורת הישראלי, הטלוויזיה החינוכית הפכה במהלך השנים לגוף - שלטוב ולרע - אין כדוגמתו בעולם. כך, למשל, מצד אחד מדובר ביחידת סמך של משרד החינוך, הכפופה לשר החינוך; ומצד שני היא שידרה גם מגוון של תוכניות אקטואליה וחדשות, שאולי היה להן מקום בעידן שבו פעל בישראל רק ערוץ אחד.

בנוסף, על הטלוויזיה החינוכית עברו תהליכים שדומים במידת מה לאלה שעברו על רשות השידור שנסגרה. העובדים היו מאורגנים ב-4 ועדים שונים, תהליכי היצירה וההפקה של התוכניות הפכו למתאימים פחות לרוח הזמן הנוכחי שבו טלוויזיה מופקת בצורה זריזה ורזה ויותר, ועובדים רבים הפכו מיותרים (חלקם אכן פרש במהלך השנים האחרונות).

ולפי אותו רציונל - מה אמור למלא את מקומה של הטלוויזיה החינוכית?

החוק קבע כי הטלוויזיה החינוכית תוכנס תחת כנפי התאגיד השידור החדש כערוץ ילדים ונוער שיופעל על-ידו. היום (ה') הוכרז באופן רשמי כי שמו של הערוץ החדש יהיה "כאן חינוכית". הערוץ החדש יופעל על-פי אותו עיקרון שלפיו תאגיד כאן פועל כבר היום בתוכניות שהוא משדר לאוכלוסייה הבוגרת. העיקרון הזה - שהוגדר בוועדת לנדס שעל בסיסה חוקק חוק השידור הציבורי - קובע כי תכני התאגיד יופקו על-ידי חברות הפקה חיצוניות ופרטיות, שהתאגיד הוא רק זה שמנתב אליהן את הכסף בהתאם להחלטותיו העריכתיות והניהוליות. על-פי התפיסה הזאת, התנהלות כזאת היא יעילה יותר כלכלית כלכלית (מיקור חוץ) ומניבה תוכניות באיכות גבוהה יותר.

למעשה, מנכ"ל התאגיד כיום, אלדד קובלנץ - מי שניהל בשנים האחרונות, עד לאחרונה, גם את הטלוויזיה החינוכית - כבר הטמיע במידה רבה את הגישה הזאת בטלוויזיה החינוכית עוד לפני שינוי החקיקה, כך כש-50% מהתכנים שכבר משודרים בה כיום - חלקם הגדול זוכה לשבחים - מופקים על-ידי הפקות חיצוניות.

אז מה כל זה אומר בפועל - שההשפעה על הצופה תהיה די מינימלית?

האמת היא שלפחות בשלב הראשון זה אכן המצב. החינוכית תמשיך לפעול בערוץ 23, והתוכניות המוכרות שלה שמופקות על-ידי חברות חיצוניות ("גלילאו", "החפרנים" ועוד) ימשיכו לרוץ על המסך. גם הארכיון ההיסטורי של החינוכית יועבר, על-פי החוק, לידי התאגיד (בינתיים, בשל מחאת העובדים, זה עוד לא קרה). בנוסף, התוכניות של החינוכית שמיועדות למבוגרים ("חוצה ישראל", "101") ישודר בשעות הצהרים באפיק 11 (בבוקר ימשיכו שם תוכניות הרדיו המצולם). למעשה, לפי דבריו של קובלנץ עצמו בדיונים בכנסת, לוח השידורים של החינוכית תחת התאגיד יהיה כמעט זהה בשלב הראשון לזה של החינוכית כיום.

מה שכן ישתנה הוא שתוכניות האקטואליה של החינוכית, שהיו אמורות להיות מופסקות כבר עם תחילת שידורי התאגיד במאי 2017, אך עד כה נמשכו בכל זאת, כמו "ערב חדש", "סוגרים חשבון" ו"תיק תקשורת", לא ישודרו יותר.

אוקיי, אבל יש כאן בכל זאת פגיעה כואבת בלא מעט עובדים ובפרנסה שלהם, לא? אי-אפשר היה לעשות את הדברים אחרת?

בהחלט. אחת הבעיות בחוק הסופי היא שבעוד שהוא קובע שהטלוויזיה החינוכית תפסיק לפעול ב-15 באוגוסט, אין בו כל התייחסות לגבי מה שיעלה בגורלם של 180 העובדים, שהם עובדי מדינה. זאת, בניגוד בולט להליך שהתנהל בכל הנוגע לעובדי רשות השידור, שהחוק עסק בצורה מפורטת בתנאי הפרישה השונים שלהם.

המצב הזה הכניס את העובדים לתקופה ארוכה של חוסר ודאות, וגם הוביל לכך שבמשך תקופה ארוכה הם מיקדו את מאבקם בביטול הסגירה, במקום בתנאי הפרישה שלהם, שעד עכשיו עדיין לא ברור מה בדיוק הם יכללו.

בנוסף, בחינוכית בראשות המנכ"לית החדשה, ד"ר אורנה שמחון, הציגו תוכנית שלפיה ניתן להשאיר את הערוץ כגוף נפרד אך להביא להתייעלות משמעותית שלו, כך שהוא לא יעלה יותר מכפי שיעלה להפעיל את הערוץ תחת התאגיד. התוכנית לא הוצגה באופן פומבי, ובאוצר דחו את החישובים שהוצגו בה.

מהן באמת העלויות של הפעלת הטלוויזיה החינוכית?

תקציבה של החינוכית עמד בשנים האחרונות על כ-120 מיליון שקל בשנה, לאחר שעברה תהליכי התייעלות. על-פי החוק החדש, ערוץ הילדים והנוער של התאגיד ישקיע מדי שנה 40 מיליון שקל בתוכן. בנוסף, משרד החינוך ימשיך להעביר לו עוד 50 מיליון שקל בשנה. עלויות התפעול של הערוץ עצמו יהיו כמובן נמוכות בהרבה ויגולמו בתוך תקציב התאגיד (ראו בהמשך).

מה הוחלט הלילה בכנסת לגבי הטלוויזיה החינוכית?

ח"כ מיקי זוהר (ליכוד) היה האחרון בשורה של חברי כנסת שניסו למנוע את הפסקת פעילות החינוכית - עניין שבו תמכה גם האופוזיציה. בימים האחרונים ניצל זוהר את העובדה שהוא עמד בראש הוועדה שעסקה בביטול פיצול התאגיד, כדי לנסות להוסיף לחוק סעיף שידחה את הסגירה בשנה, לאחר שבעבר הגיש הצעת חוק בעניין.

הסעיף הזה נפל, כצפוי, בהצבעה אתמול (ד'), אך הוועדה כן ניצלה את ההסכמות הראשוניות שאליהן הגיעו באוצר עם העובדים והכניסה אותן רשמית תוך החוק. על-פי מה שנקבע, התאגיד יקלוט 40 מתוך 180 עובדי החינוכית, ולשם כך הוא יקבל תקציב נוסף מהמדינה שיעמוד על עד 12 מיליון שקל בשנה. 

עוד כתבות

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

170 אלף שקל בשנה בממוצע: הדוחות חשפו בונוס אדיר לטייסי אל על

גם בשנה שבה נפגעה משקל חזק, מלחמה באיראן והפרשה לקנס של רשות התחרות, הרוויחה חברת התעופה 403 מיליון דולר - ירידה של 26% מ–2024 ● הבונוס לכל טייס: מעל 170 אלף שקל ויותר מכפול מתחילת המלחמה ● והיכן מתכנן המנכ"ל להשקיע את המיליארדים שבקופה

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בכנסת בטקס חגיגי בהשתתפות יושב ראש הכנסת אמיר אוחנה ובן זוגו, ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו / צילום: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט

ממזון ועד הייטק: המשלחת ההודית תיפגש עם שורת חברות תעשייה וטכנולוגיה בישראל

הערב ייפגשו שורה של חברות ישראליות בתחום התעשייה והטכנולוגיה עם נרנדרה מודי, ראש ממשלת הודו ומשלחת אנשי העסקים שמתלווה אליו ● רשימת החברות עמן נפגשים ההודים נבחרה על ידי ההודים עצמם ותואמה על ידם ישירות ללא מעורבות ישירה של גורמים רשמיים

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

אל על בתגובה לייצוגית: לא יכולנו לנצל את כוחנו בגלל כוחות השוק

חברת התעופה אל על הגישה את תגובתה לבקשה לאישור תובענה ייצוגית נגדה בטענה לגביית מחירים מונופולסטיים בתקופת המלחמה ● לטענתה, היא לא הייתה יכולה לנצל את כוחה המונופוליסטי הנטען, כאשר בכל רגע חברות זרות יכלו לחדש את טיסותיהן לישראל

סטיב וויטקוף, השליח האמריקאי למזרח התיכון / צילום: ap, Evelyn Hockstein

וויטקוף: ממשל טראמפ דורש שכל הסכם גרעין עתידי עם איראן יהיה בתוקף ללא הגבלת זמן

באיראן מדווחים כי שר החוץ עראקצ'י בדרך לז'נווה • טראמפ התייחס בנאום "מצב האומה" לאיראן, והבהיר: "לא אאפשר למקור מספר 1 של טרור בעולם להשיג נשק גרעיני" • הוא טען כי הטילים האיראניים יכולים לפגוע במדינות אירופה, וכי המשטר מנסה לשקם את תוכנית הגרעין • באיראן הגיבו: "הדברים שאמר - שקר אחד גדול" • בינתיים, הכוננות במזרח התיכון נמשכת • עדכונים שוטפים 

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות בוול סטריט; הביטקוין מטפס ב-7% והישראליות שצונחות

עליות באירופה ● בעקבות הדוחות - אודיטי טק (איל מקיאג') הישראלית צונחת בעשרות אחוזים לשפל של כל הזמנים ● ענקית השבבים אנבידיה תדווח לאחר נעילת המסחר את תוצאותיה הכספיות - אלו ציפיות האנליסטים ● הביטקוין עולה ל-67 אלף דולר למטבע

שכונת פארק הים שתוקם בשטח ''מטווח 24'' במערב ראשון לציון / הדמיה: עיריית ראשון לציון

"שדה דב" של ראשון לציון: מהו "מטווח 24", וכמה יעלה לגור שם?

השבוע נסגרו שבעת המכרזים הראשונים על הקרקעות במתחם "מטווח 24" במערב ראשון לציון, בו צפויות להיבנות כ-1,100 יחידות דיור ● אילו חברות זכו במכרזים, מתי היזמים יכולים לעלות על הקרקע, ומה אומרים מחירי הקרקע במתחם על מחירי הדירות שייבנו? ● גלובס עושה סדר

בית חולים שיבא, תל השומר / צילום: תמר מצפי

מקום 7 בעולם: בית החולים הישראלי שמככב ברשימה היוקרתית

המרכז הרפואי שיבא עלה שלב נוסף בדירוג הבינלאומי של Newsweek, ומתמקם לצד מוסדות מובילים בעולם ● לרשימה נכנסו חמישה בתי חולים ישראליים, ביניהם גם איכילוב והדסה עין כרם שעלו בדירוג מאז השנה שעברה, בעוד בילינסון ירד למקום נמוך יותר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

המאבק על הפטור ממע"מ ביבוא אישי: גם הצו החדש יבוטל?

הצו החדש שמרחיב את הפטור ממע”מ ביבוא אישי ל־130 דולר נחתם ונכנס לתוקף מיידית, לאחר שהצו הקודם נפסל בכנסת ● איגוד לשכות המסחר דורש להקפיאו - והכרעה משפטית עשויה להחזיר את התקרה ל־75 דולר ● מי המרוויחים מהמהלך, והאם גם הצו הזה בדרך לביטול?

דוד לרון / צילום: ישראל שם טוב

מנכ"ל דואר ישראל דוד לרון פורש אחרי 4 שנים

דוד לרון, שמונה בשנת 2022 ע"י דירקטוריון החברה לתפקיד המנכ"ל, הודיע על פרישתו ● טרם ברור מי יחליף אותו, ולרון מתכנן להמשיך ולכהן כמנכ"ל בחודשים הקרובים עד שיימצא לו מחליף

מכשיר הגלקסטי החדש / צילום: סמסונג

סמסונג משיקה את מכשירי הדגל החדשים שלה. כמה יעלו בישראל?

יצרנית הסמארטפונים הקוריאנית השיקה סדרת מכשירים חדשה, Galaxy S26, שכוללת יכולות בינה מלאכותית ● בין החידושים: "תצוגת פרטיות", פיצ'ר שיאפשר לסרוק מסמכים, וגם כזה שיוכל לחפש עבורכם תמונות בגלריה ● כמה זה יעלה ואיפה תוכלו למצוא הנחות?

נטל המס על הציבור הגיע ב-2025 לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022

דוח הכלכלן הראשי: "נטל המס עלה שוב בצורה משמעותית ב-2025"

נתוני האוצר מצביעים על קפיצה של כמעט 2% תוצר בנטל המס על הציבור, לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022 - זאת בעיקר בשל העלאות המסים שנועדו לממן את המלחמה ● באוצר מזהירים מפני שחרור הרסן התקציבי: "גידול מהיר בגביית המס עשוי להיות זמני"

מכונת בדיקת שבבים של קווליטא / צילום: אתר החברה

לאחר זינוק של 4,000% בחמש שנים: הגיוס הענק של מניית השבבים בת"א

קווליטאו גייסה כ–225 מיליון שקל על רקע הביקוש גובר למערכות שאותן היא מייצרת, המשמשות לבדיקת השבבים של חלק מענקיות התחום ● וגם: טדי שגיא נכנס לבורסה עם אולטרייד מחזור

מטוס של KLM / צילום: Shutterstock

חברת התעופה שמבטלת טיסות לישראל עד להודעה חדשה

חברת התעופה ההולנדית KLM הודיעה הערב כי היא מבטלת את טיסותיה מנתב"ג החל משבוע הבא

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

נגד הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: העליון קיבל את עמדת דניה סיבוס

עתירת דניה סיבוס נגד הלמ"ס, לפיה הרכב מדדי התשומה לא עודכנו 13 שנה, תידון בפני הרכב שופטים בבית המשפט העליון ● חברת קייטו נטוורקס מגדילה את שטח המשרדים שלה בלב ת"א ב-6,400 מ"ר ובעלות מוערכת של 13 מיליון שקל בשנה ● איסתא זכתה ב-20 דונם בבני דרום תמורת כ-134 מיליון שקל ● הסכם מימון בהיקף חצי מיליארד שקל נחתם בין הפניקס לקבוצת גוהרי ● וזה המנהל החדש של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ● חדשות השבוע בנדל"ן

משרדי אנבידיה ביקנעם / צילום: אנבידיה

הרחק מהעיסוק המסורתי: מאחורי הרכישה החמישית של אנבידיה בישראל

הרכישה האחרונה של ענקית השבבים בארץ מסמנת את כניסתה לתחום ניהול המידע בארגונים. מאחוריה: מהפכת הסוכנים החכמים שלה ● המהלך מצטרף לרכישות קודמות דוגמת ראן איי.איי ודסי

שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר, ובצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: עופר חג'יוב, שלומי יוסף

סערת הפטור ממע"מ: איגוד לשכות המסחר עתר נגד הצו החדש של סמוטריץ'

שר האוצר סמוטריץ' הכריז אמש על צו חדש שמרחיב את הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-130 דולר, לאחר שהצו הקודם בגובה 150 דולר בוטל ע"י הכנסת ● איגוד לשכות המסחר, שעתר נגד הצו הקודם ונדחה, פנה הבוקר שוב לבג"ץ בבקשה לצו מניעה: "זה לא ויכוח על 20 דולר לכאן או לכאן - זו שאלה עקרונית של כיבוד הכרעת הכנסת"

מהו תיק ההשקעות האופטימלי? / אילוסטרציה: Shutterstock

תרחיש של פעם ב-25 שנה והסכנה לתיק המניות שלכם

ענקית המדדים MSCI חוששת שתיק המורכב מ־60% מניות ו־40% אג"ח עלול להוביל להפסדים בשנת 2026 - גם בעקבות אירוע נדיר שכמעט לא נראה ב־25 השנים האחרונות ● עם זאת, בשוק המקומי מעריכים כי הגדלת החשיפה למניות בטווח הארוך נכונה למשקיעים הישראלים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

סמוטריץ' חתם על צו חדש: פטור ממע"מ עד 130 דולר ביבוא אישי

שר האוצר חתם על הצו לאחר שהכנסת פסלה אמש את הצו הקודם שהוציא, שכלל פטור ממע"מ לחבילות בסכום של עד 150 דולר ● הכניסה לתוקף של הצו החדש: מהלילה בחצות ● סמוטריץ': "לא אתן לקומץ קומוניסטים בליכוד ולאופוזיציה חסרת אחריות לנצח" ● איגוד לשכות המסחר: "מחר בבוקר נגיש לבג"ץ בקשה לצו מניעה"

טראמפ בנאומו, אמש / צילום: ap, Alex Brandon

שעה ו־47 דקות: הצד הכלכלי של הנאום הארוך בתולדות ארה"ב

בנאום "מצב האומה" המסורתי, ניסה נשיא ארה"ב להציג תמונת ניצחון, למרות הקשיים מבית ומחוץ איתם הוא מתמודד ● טראמפ קרא להקמת פנסיה בגיבוי ממשלתי לכל העובדים שאין להם תוכנית פנסיונית דרך העבודה, והבטיח שהמכסים יחזרו, ואף יחליפו את מס ההכנסה