גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"צרכני הבריאות צריכים להיפתח לכלי אבחון דיגיטליים"

החולים הישראלים, כמו הסינים, יעשו הכול כדי לקבל רפואה איכותית יותר, אבל בהטמעת טכנולוגיות של רפואה דיגיטלית, יש למערכת הישראלית הרבה מה ללמוד מסין, אומרת סיגל עצמון, מייסדת ומנכ"לית מדיקס, חברה המספקת שירותי ניהול מחלה בעשרות מדינות ● בשיחה עם "גלובס", היא מסבירה מדוע היא מעסיקה רק רופאים שעובדים גם במערכת הציבורית וקוראת לסטארט-אפים לשתף איתה פעולה

סיגל עצמון/ צילום: אדן רחמינוב
סיגל עצמון/ צילום: אדן רחמינוב

"במפגש עם מחלות קשות, הישראלים הכי דומים לסינים, ולא לאירופאים", מאבחנת סיגל עצמון, מייסדת ומנכ"לית חברת מדיקס הישראלית, המעניקה שירותי ניהול מחלה ברחבי העולם. "הישראלי כמעט לעולם אינו מוכן לקבל כפשוטה אבחנה של נכות או מוות צפוי. הישראלי ימכור את הבית, ייקח הלוואות ויגייס את כל החברים כדי לקבל רפואה איכותית יותר. אנגלים לפעמים לא ייסעו אפילו עד לונדון כדי להגיע למרכז רפואי מוביל, אבל הסיני מוכן לעשות מאמצים כבירים כדי לחיות. זה כנראה קשור לכך שהמשפחות מאוד מלוכדות. בסין החולה לא מקבל החלטות רפואיות לבדו. המשפחה מקבלת אותן יחד, ולרוב מקבלים החלטה לתמוך בחולה במחיר גבוה מאוד. באירופה, חולים לא רוצים להיות לטורח".

ההבחנות של עצמון נשענות על ניסיונה במדיקס, המספקת שירותים בחמש מדינות באופן ישיר (אנגליה, הונג קונג, סינגפור וישראל) ובעשרות מדינות נוספות באמצעות זכייניות. פעילות החברה הפכה אותה לערוץ הטמעה של טכנולוגיות רפואיות חדשות - הן בחברה עצמה והן במערכות הבריאות שאיתן היא עובדת, וגם בנושא הזה יש לעצמון הבחנותת השוואתיות.

"יש שני מרכזים עיקריים בעולם שמפתחים את תחום הבריאות הדיגיטלית", היא אומרת, "הראשון הוא ארה"ב. שם משקיעים הון בטכנולוגיות הללו כי עלויות הבריאות אצלם הן בלתי נסבלות, הן למדינה והן לפרט. הם רואים בטכנולוגיות הדיגיטליות כלי להוריד את העלויות. המרכז השני הוא סין, שהשקיעה בבריאות דיגיטלית סכומים שכמעט משתווים לאלה שהשקיעה ארה"ב, ומבחינת הטמעה של טכנולוגיות דיגיטליות, סין מתעלה עליה". לדברי עצמון, הסיבה לכך היא המחסור הדוחק ברופאים ובמרפאות. גם בארה"ב יש מחסור, לדוגמה ברדיולוגים, אבל אלה שיש שומרים בקנאות על המקצוע, "כך שאני צופה שהשינוי יקרה אבל לא באותו קצב כמו בסין. שם בבירור אין מספיק רדיולוגים ואין ברירה אלא להטמיע טכנולוגיות דיגיטליות. בסין אין לרדיולוגיה הממוחשבת תחליף.

"הסינים הפיצו את אצולת האינטלקט שלהם בכל רחבי העולם ועכשיו הם מחזירים אותם עם ידע מערבי וחריצות שכמוה לא ראיתי בשום מדינה. אם מצרפים זאת לתוכניות חומש ממשלתיות בתחום הרפואי שמתוות יעדים שלא ניתן כרגע לעמוד בהם בגלל היעדר רופאים ומרפאות, מבינים שהם יהיו הראשונים שיטמיעו את רוב הפתרונות הדיגיטליים העולמיים".

"יש להם יתרון נוסף - כל המידע הרפואי הוא בשפה אחת ונמצא בידי המדינה - לא גורם רפואי פרטי ולא המטופל. אם המדינה תרצה לחלוק את המידע עם סטארט-אפים, היא תעשה זאת בלי לשאול שום גורם נוסף. בגלל כל הסיבות האלה, אני חושבת שסין תוביל את התחום הזה, היא תוביל את העולם למקום אחר".

עצמון מספרת שכבר היום, בגלל מחסור במרפאות קהילתיות, העומס בבתי החולים והמרחק הרב שלהם, החלו בסין להטמיע טכנולוגיות אבחון ממוחשבות. "אם לא צריך מיון, הצ'טבוט פשוט אומר לך מה לעשות", היא אומרת.

חברה בשם Wedoctor (בסינית Guahau), שהונפקה במאי האחרון לפי שווי של 5.5 מיליארד דולר, אחראית לקבוע תורים. לדברי עצמון, הממשלה אסרה על החברה לגבות כסף על קביעת תורים למערכת הבריאות הציבורית והצדדים הגיעו לפשרה - הממשלה תחייב את בתי החולים הציבוריים להיות חלק מהרשת, ו-Wedoctor תוכל להציע על גביה שירותים נוספים בתשלום: חוות דעת שנייה, שירות התייעצות בחו"ל, אלגוריתם שאומר לך אם אתה צריך ללכת למיון על פי התסמינים שלך ועוד. "כעת הם גם פורצים מחוץ לתחום הדיגיטלי ומקימים מרפאות מחוץ לבתי החולים, שכל כך חסרות בסין".

לדברי עצמון, ישראל עדיין לא שם. "עושים פה כמה דברים יפים, כמו מערכת הרשומה הרפואית המשולבת, אבל אין פה מאסה של חברות, וחבל. גם צרכני הבריאות הישראלים צריכים להיפתח יותר לכלים דיגיטליים. טוב מאוד שיש תוכנית ממשלתית בתחום, אבל גם לחברות פרטיות יש תפקיד. הן צריכות לספק שירותים דיגיטליים ולא רק יכולות דיגיטליות".

"ב-18.5% מהמקרים האבחנות שגויות"

עצמון גדלה בבלגיה למשפחה ישראלית. לפני שעלתה לישראל, למדה כלכלה ומשפטים בשווייץ והתמחתה בשוק ההשקעות והפיננסים. בישראל, עבדה במשך כמה שנים במחלקות ההשקעות של בנקים גדולים, ובתקופתו של עמוס שפירא כמנכ"ל אל על מונתה לראש אגף שיווק בחברה. "למדתי ממנו המון", היא אומרת. אבל האמת היא שעצמון רצתה תמיד להיות רופאה. היא לא האמינה שתוכל לסיים בית ספר לרפואה ("זה נראה לי גדול עליי"), אבל אחרי שניהלה קריירה מצליחה, היא החליטה לחזור לחלום המקורי, רק מכיוון אחר.. ב-2006 היא הקימה את מדיקס יחד עם רופא הריאות ד"ר אשר ברק.

"במשולש של ספק שירותי הבריאות (בית החולים, קופת החולים או הרופא הפרטי), המשלם (חברת הביטוח, הקופה או המדינה) והחולה יש המון ניגודי אינטרסים, המון מורכבות", היא אומרת, "אם אדם הולך היום עם סרטן הפרוסטטה לאונקולוג, הוא ייתן לו אופציה טיפולית אחת. אם הוא ילך למנתח, הוא יגיד לכרות הכול. אם הוא ילך למנתח שיש לו רובוט, הוא יכול להציע לך רובוט גם אם זה לא הכרחי, כדי להצדיק לעצמו את הרובוט. זה יכול להיות אפילו בתת-מודע. אלה אינטרסים שהחולה לא יודע עליהם".

מדיקס מנסה לגשר על הפערים האלה במתן שירותי ליווי מחלה לחולים עם תסמינים מורכבים ללא אבחון או לחולים מיד לאחר אבחון של מחלה קשה. המטרה המוצהרת היא לשמש נציגים אך ורק של החולה. "לכל חולה מוצמדים רופא בכיר ואחות המלווים אותו. אנחנו לא מטפלים, לא מנתחים ולא רושמים מרשמים, אלא רק עוזרים לבחור את הטיפול הנכון", אומרת עצמון. "אנחנו לא אחראים למימוש זכויות רפואיות, אבל אנחנו כן עוזרים בביורוקרטיה. אנחנו עוזרים לגבש רשימת שאלות לרופא המומחה, ומדברים בעצמנו עם הרופא אם התשובות לא מספקות. אנחנו כן אומרים לחולה שהרופא המומחה ודאי ישלח אותו לבדיקה ואז יידרש לו תור נוסף אצל אותו מומחה, אז בוא נעשה כבר את הבדיקה מראש ונגיע למומחה מצוידים. אנחנו מטפלים בביורוקרטיה של העברת חולה בין בתי חולים. אנחנו עושים קצת קואצ'ינג ונותנים תמיכה נפשית כדי להגביר היענות למשטר טיפול, ומסבירים לחולה את מה שאמר הרופא אם לא הבין. אנחנו תומכים בחולה כשהוא סובל מכאב ועוזרים לו לנהל את הכאב באמצעות החלופות התרופתיות שרשומות לו. אנחנו נתריע גם על התנגשות בין תרופות שנרשמו על ידי מומחים שונים.

לדברי עצמון, חלק משמעותי מעבודת הצוות הוא "וידוא אבחנה". "אנחנו מקבלים את כל תמונות ההדמיה ושולחים אותן למומחים מטעמנו, בארץ ובעולם. אנחנו משלמים לכל רופא פר ייעוץ ולא מחויבים לחזור שוב ושוב לרופא מסוים. עבור כל מקרה נבחר את הרופא המתאים לו". עצמון אומרת שהם מקיימים בממוצע 37 ייעוצים רפואיים על כל תיק ומשנים אבחנה ב-18.5% מהמקרים, כלומר מתוך כל 10 אנשים, אצל שניים היה אבחון שגוי. ב-38% מהמקרים, החברה ממליצה על טיפול אחר. המספרים בישראל הם קצת אחרים: 15% שינוי אבחנה ו-30% שינוי טיפול.

"בהונג קונג, מדינה עם רפואה מצוינת ותוחלת חיים מהארוכות בעולם, אנחנו מוצאים את עצמנו מציעים הצעה שונה מזו של הרופא המטפל יותר מאשר בכל מדינה אחרת. מדוע? כי מדובר במערכת שכמעט כולה פרטית, הרופאים מונעים מתמריץ כלכלי, הכול רץ מהר מדי לכיוון של תרופה יקרה, ניתוח יקר, אין דיווח ואין שקיפות. זה מסר לישראל, שהרג הרפואה הציבורית לא פועל לטובת החולים. פרטי זה לא בהכרח יותר טוב - צריך איזון".

שירות פרטי עם אג'נדה ציבורית

במדיקס, אומרת עצמון, מעסיקים רק רופאים שעובדים גם במערכת הציבורית, מתוך אג'נדה לקדם את המערכת הזאת, כדברי עצמון. "הרופא שעובד גם במערכת הפרטית וגם הציבורית שומר על הערכים שלו מהרפואה הציבורית. אם בבוקר עבד בקולגיאליות, בשקיפות, הוא לא יוותר על כך בערב רק כי הקירות סביבו הם אחרים. העבודה של הרופאים הללו איתנו לא לוקחת אותם מהעבודה הציבורית שלהם ואינה בקונפליקט איתה. הרופאים הללו אוהבים לראות את המקרים הכי מורכבים, וזה מה שמגיע אליהם דרכנו".

אבל אתם נותנים שירות פרטי.

"אף מדינה לא יכולה לתקצב את כל צורכי הבריאות של הציבור בעידן המודרני לבדה. הציבור גם צריך להשקיע בבריאותו, אי אפשר לעשות זאת מהמיסוי בלבד. התורים במערכת הציבורית היום לא הגיוניים והמערכת הפרטית משחררת אותם קצת. כל מיני אנשים שתומכים בפומבי במערכת ציבורית בלבד, כשהם עצמם צריכים טיפול הם מתקשרים אליי שאעזור להם להשיג פרוטקציה ולקצר תורים. הם לא רוצים לשלם, אבל רוצים זכויות יתר.

"כיום ל-40% מהציבור יש ביטוח פרטי. אנחנו מקווים שהמספר הזה יתרחב ככל האפשר. במדינה כמו ישראל, שבה כל אזרח רוצה להילחם כל כך חזק על חיי, אסור לשלול זאת ממנו".

השירות שלכם נשמע יקר.

"אנחנו לא גובים כסף ישירות מהחולה בזמן שהוא חולה. אנחנו פועלים כמו ביטוח. בישראל, לדוגמה, אנחנו מספקים את אחד מכתבי השירות שאפשר לרכוש דרך ביטוח הראל. גם בחו"ל אנחנו פועלים בצורה פחות או יותר דומה. אני מעריכה את הטיפול בכל חולה שמגיע אלינו בכמה עשרות אלפי שקלים".

זה לא גורם לקונפליקט עם האינטרס של חברת הביטוח?

"בהסכם שלנו עם כל חברות הביטוח כתוב במפורש שאנחנו יכולים להמליץ על כל טיפול גם אם יעלה לחברת הביטוח יותר. הם לא חלק מתהליך קבלת ההחלטות בשום צורה, לא מתעסקים בצד הכספי בשום צורה. הראל מעולם לא ביקשה לדעת אם אנחנו חוסכים לה כסף בטווח הרחוק או מעלים לה את ההוצאה".

לדברי עצמון, המתחרה של מדיקס המוכר לציבור הוא הרב אלימלך פיהרר, שעבודתו רק מעידה על הצורך בשטח בשירות הזה, אבל " אנחנו השדרוג שלו מהבחינה שאצלנו יש מאגר מידע על כל חולה, מעקב אחרי תוצאות ואיכות הרופאים. כמובן עוד הבדל הוא שהרב פיהרר הוא ואן מן שואו".

כלומר במאגר שלכם ישנו דירוג עולמי של רופאים מומחים?

"כן, אבל אנחנו לא נפרסם אותו".

החברה מומנה בתחילת דרכה על ידי כמה שותפים פרטיים, ואחר כך מהכנסותיה והיום היא חברה פרטית. "אנחנו לא צריכים כרגע מימון ולא מכניסים שותפים חדשים", אומרת עצמון. "אולי נלך להנפקה, אבל בעתיד הרחוק מאוד".

"חברות רבות מפתחות מוצר מדהים ולא יודעות כיצד להחדיר אותו לשוק"

אף שמדיקס מעניקה שירותי ניהול מחלה ולא שירותים רפואיים של ממש, היא רואה בעצמה מעין "אקסלרטור תאגידי" לפיתוח של סטארט-אפים, ועצמון מזמינה אותם לשתף פעולה עם החברה ולהתפתח יחד. "חברות רבות מפתחות מוצר מדהים ולא יודעות כיצד להחדיר אותו לשוק. בעיניי, הפתרון הוא קשר אסטרטגי עם בית חולים או עם חברת שירותי בריאות, שמספקת את התשתית שעליה ממשיכים לפתח את המוצר בעולם האמיתי".

עצמון מציעה לסטארט-אפים הישראליים קשר לבתי חולים ולחברות הביטוח שאיתן היא עובדת, וגם שותפות עם מדיקס עצמה. "כבר הטמענו מערכת שמאפשרת לרופאים לראות תמונות דימות בלי צורך להוריד אותן למחשב שלהן. בהמשך אנחנו בטוחים שנשתמש בשיטות לאנליזה של תמונות הדמיה באופן אוטומטי, שכבר מתחילות להוכיח את עצמן.

"בעתיד אני מאמינה שנוכל לקבל בו זמנית מידע על גנטיקה, תסמינים, בדיקות דם ובדיקות הדמיה, ולאתר בעולם חולים דומים שלקו בדיוק באותה המחלה, וכך נוכל להפנות את המקרה לאותו רופא שטיפל בו בהצלחה אצל מישהו אחר. זה החזון שלנו". 

עוד כתבות

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בוול סטריט; טסלה מזנקת למרות הירידה במכירות

הדאקס נסחר סביב רמות הבסיס ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● רבעון שני רצוף של ירידה במכירות טסלה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למרוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic