גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האקר ישראלי גילה פרצות חמורות בשורה של אתרי ממשלה

זה סיפור שהתחיל בכלבה אבודה ונגמר בגילוי בעיית אבטחה באתרי משרד הביטחון והשב"כ, משרד החינוך, בית חולים איכילוב ונמל אשדוד ● נעם רותם, ההאקר שגילה את הפרצות, דיווח לגופים המוסמכים והן נסגרו - אך ייתכן שהן מצביעות על התנהלות רחבה יותר ומסוכנת

האקרים/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
האקרים/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

הכל התחיל בשיחת טלפון מפתיעה שבישרה להאקר והבלוגר נעם רותם שכלבת המשפחה, "כלבי" שמה, שנעלמה ארבע שנים קודם לכן בדרום הארץ, נמצאה בריאה ושלמה. לכלבים, כידוע, מוצמד בשנים האחרונות שבב זיהוי וכחלק מפעולות הקליטה מחדש של כלבי למשפחה, פנה רותם אל אתר משרד החקלאות בכדי לעקוב אחר היסטוריית הטיפול בה.

"ואז ראיתי שהאתר מתנהג מוזר", סיפר רותם בשיחה עם "גלובס", שבה תיאר את השתלשלות האירועים שהביאה אותו לפרסם בסוף השבוע שעבר בעמוד הפופולרי שלו בטוויטר שורה של פרצות אבטחה. הפרצות התגלו על ידו באתרי אינטרנט של משרדים ממשלתיים, כמו גם אתרי אינטרנט של גופי תשתיות חיוניות.

לאחר מספר שיטוטים באתר משרד החקלאות, מצא, כך סיפר לנו רותם, קוד גישה שאפשרה לו "גישה חופשית לכל הדאטה בייס" מה שהוביל אותו למחשבה ש"אם זה המצב במשרד אחד, זה בטח קיים במשרדים אחרים". ואכן - "אותו חור אבטחה בדיוק נמצא גם במקומות נוספים", הוא סיפר: הפרצות הופיעו באתרי משרד הביטחון, השב"כ, משרדי החקלאות והחינוך וכן בנמל אשדוד ובית החולים איכילוב. 

מה בעצם קרה

"מידע בעל משמעות ביטחונית היה חשוף"

רותם כתב בעמוד שלו בטוויטר על מערכת השיירפוינט, שעל בסיסה נבנו האתרים ובה נתגלו הפרצות, ועל ממצאיו: "המערכת הזו מורכבת לאללה, ומי שלא מכיר אותה היטב יכול לעשות שטויות כמו להשאיר ממשקים שמאפשרים גישה לחלקים חסויים במערכת באמצעות דפדפן בלבד. ותתפלאו לשמוע שזה מה שקרה כאן. כך יצא שרבים מאתרי משרד הביטחון, אתר השב"כ, אתר רכבת ישראל, אתר משרד האוצר, אתר משרד החקלאות, אתר משרד החינוך, אתר בית המשפט העליון, אתר בית החולים איכילוב - החצינו ממשקים שלא היו אמורים להיות פתוחים.

"אז תגידו 'מה הבעיה? זה כולה האתר שלהם, אלה ממילא דברים שרואים מבחוץ', ולפעמים זה יהיה נכון. אבל מה קורה כשאותה מערכת שיירפוינט משמשת גם כמערכת ליבה בארגון? (כלומר, כשהאתר שפתוח לציבור נוצר על בסיס מערכת הניהול הארגוני הפנימית, ולא כמערכת נפרדת, א"ב). זה בדיוק מה שקרה בנמל אשדוד, למשל. [...] בסופו של דבר נחשפו פרטים אישיים של עשרות אלפי אזרחים (אולי מאות אלפים, לא ספרתי), מידע בעל משמעויות ביטחוניות, מידע על מערכות פנימיות של שלל גופים ממשלתיים שאדם מרושע יותר היה יכול לנצל להמשך מתקפה".

גורם בכיר בתחום הסייבר, המכיר את מקרוב את המערכות המדוברות, אישר בשיחה עם "גלובס" את חומרת הפרצות והסביר כיצד נוצרו: "המערכת עליה נבנו אתרי הארגונים הללו, שיירפוינט, מלכתחילה נועדה לניהול פנים-ארגוני, ולא עבור ניהול אתרים חיצוניים. כדי להגן על המידע, הייתה החלטה עקרונית שעדכון האתר ייעשה רק באמצעות חיבור מאובטח. במישור הטכני, מדובר על עדכון באמצעות VPN בלבד כמו גם חסימת היכולת להריץ נסיונות לדלות מידע כפי שנעם רותם ערך. הבעיה היא שמשרדי הממשלה שינו לעצמם את מדיניות אבטחת המידע, או שהם לא הגבילו את הגישה ל'רשימה לבנה' של גורמים מותרים: אם מישהו פתח את האפשרות לעדכן אתר ממשלתי מרחוק באופן לא מאובטח, הוא בעצם מעל בתפקידו. חשוב שזה נחשף".

לא לתקוף את חושפי הפרצות

הפרקטיקה שנקט רותם - איתור חורי אבטחה ודיווח עליהם לגורמים הרלוונטיים בטרם פרסומם - היא שיטה ידועה. היא נפוצה וותיקה גם בקרב האקרים שלא קשורים לארגון הנבדק ולא נשכרו על ידו. עם זאת, לא כל הדוברים עמם שוחחנו סמכו את ידם על החשיפה.

לדברי שרון נימירובסקי, מנכ"ל חברת אבטחת הסייבר White Hat, המתמחה במגזר הציבורי והפיננסי, "מה שרותם עשה זה מה שעושים אנשי מודיעין סייבר - בודקים כל הזמן אם שרתים באינטרנט מוגדרים לא טוב. מה שהוא עשה זה אותו דבר רק בלי אישור. זה לא בסדר שהפרצות קיימות, אבל זה גם לא בסדר לפרסם את הדברים: ההאקרים 'הרעים' רואים את הפרסומים הללו ויכולים להשתמש בהם כאמצעי מודיעיני. תמיד יש מה לגלות, אנחנו חשופים לכך בשיגרה, תן לי שם של חברה בחו"ל ואראה לך את כל הדברים הבעייתיים. הלקוח סוגר את הפרצות, מוצא עוד משהו וסוגר גם אותו. זה מה שקורה בעולם אבטחת המידע: אתה כל הזמן מטייב את עצמך".

מנגד, הבכיר בתחום הסייבר מגבה את רותם: "צריך להיזהר מאוד שלא לעשות עליהום על החושף, אסור להסיט את הוויכוח לשאלה אם מה שהוא עשה לגיטימי. מבחינתי אם מישהו מפעיל יישום פרוץ, אז שיואיל ויחליף אותו למאובטח גם אם זה אומר שהוא צריך לשבת עכשיו לעשות את זה ידנית. ואם מישהו חושב שיש חולשה בשיירפוינט ואסור לספר עליה כי 'הרעים' ינצחו, אז יש לי חדשות בשבילו: 'הרעים' ניצלו את הפרצה הזאת כבר מזמן והמידע שיכול היה לדלוף דלף כבר עשר פעמים. חייבים לבדוק איך מתקנים את הארכיטקטורה ובונים אותה כך שזה לא יוכל לקרות שוב. מי שאחראים לבדוק את אבטחת המידע בממשלה חייבים להגדיר ולייצר את התו"ל (תורת לחימה) עכשיו".

הרשויות הממשלתיות שיתפו פעולה

בינתיים, מעיד רותם, המערכות הממשלתיות שיתפו פעולה באופן יעיל ומשביע רצון, ודווקא חלק מהגורמים הלא ממשלתיים הם אלה שדחו את טענותיו במקום להסתייע בו ולבדוק אותן לעומק. לדברי רותם, "הטיפול של מערך הסייבר הלאומי ומערך ממשל זמין בפרצה מרגע הדיווח היה מקצועי ביותר. הם התייחסו ברצינות רבה למידע, בדקו, חקרו, התייעצו וטיפלו בזה באופן יוצא מן הכלל", זאת לעומת "גופים אחרים שמחוץ לתחום אחריותם. חלקם התייחסו בזלזול ובחוסר רצינות לפרצה ולא תקנו אותה, וזו הסיבה שלא כתבתי את הפרטים שלהם ברשת.

"עם זאת, העובדה שהמימשק הזה היה פתוח במשך שש שנים אם לא יותר מכך, מעלה כמה שאלות מדאיגות גם בנושא המקצועיות של בניית המערכות הללו ולא פחות חמור - בדיקת האבטחה שבוצעו עליהם. ייתכן שהיה כשל אבטחה חמור שלא טופל או שהן מלכתחילה פספסו את הכשל, וזה חמור באותה מידה אם לא יותר".

תגובות

ממשל זמין: "כל הליקויים אשר צוינו אינם קריטיים וטופלו בהתאם".

משרד הביטחון: "לא היתה כל פריצה למערכות של משרד הביטחון ולא היתה כל דליפה של מידע רגיש או חומרים מכל סוג שהוא. מדובר באירוע הנוגע לאתרי האינטרנט החיצוניים, הנגישים לכלל הציבור, אך בשום שלב לא דלף כל מידע מאתרים אלו".

שב"כ: "האתר שלנו הוא חלק מאתרי ממשל זמין. הם אלו שעסקו בנושא. חשוב להבהיר שהאתר שלנו אינו מחובר בשום אופן למערכות המסווגות של הארגון".

נמל אשדוד: "חברת נמל אשדוד ומערך הסייבר הלאומי בוחנים את המידע ומטעמים של סודיות עסקית לא נוכל להתייחס לגופם של דברים".

איכילוב: "העניין הובא לידיעתנו ונבדק. האתר עושה שימוש בפונקציית חיפוש אינטגרלית ומובנית של מיקרוסופט המחזירה תוצאות טכניות וכלליות הקיימות ומפורסמות באתר, ואין מידע רפואי אישי שנחשף. ליתר ביטחון בוצעה פעולה לצמצום נתונים בתוצאות החיפוש".

משרד ראש הממשלה: הממונה על מערך הסייבר קיבל את פניית "גלובס" אך סירב להגיב לציטוט. 

רכבת ישראל: "אנו פועלים בהתאם להנחיות מערך הסייבר הלאומי". 

דוברת מערכת בתי המשפט: "ברגע שנודע למערכת בתי המשפט על ניסיון הכניסה נחסמה מיד הגישה לאתר בית המשפט העליון, אשר רק אליו זוהה ניסיון הכניסה. מכל מקום, לא היה בניסיון זה גישה למידע שאיננו גלוי לכל גולש, ולא הייתה יכולת לגשת לשום אתר אחר שנמצא תחת הרשות השופטת. חשוב לציין כי לא היה כל ניסיון להיכנס למאגרי המידע של בית המשפט העליון או כל מאגר מידע אחר ברשות השופטת. מערך המחשוב של הרשות השופטת מבצע בדיקות חדירה נוספות בכדי לאבטח באופן המירבי את אתרי ומאגרי המידע של הרשות השופטת".

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א; הדולר מתחזק מול השקל

מדד ת"א 90 יורד בכ-1.7%, ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.5% ● נייס מזנקת בכ-12% לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים ● עדכונים שוטפים

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

נייס עקפה את התחזיות ומזנקת בת"א ובמסחר המוקדם בוול סטריט

חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן, מעט טוב יותר מאשר בשנה שהסתיימה ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית באירופה; החוזים העתידיים על וול סטריט יורדים

הדאקס והפוטסי יורדים בכ-0.8% ● לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים ירידות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.14 שקלים ● הביטקוין ממשיך לאבד גובה, הזהב חזר לרף 5,000 דולר ● עדכונים שוטפים

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?