גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האקר ישראלי גילה פרצות חמורות בשורה של אתרי ממשלה

זה סיפור שהתחיל בכלבה אבודה ונגמר בגילוי בעיית אבטחה באתרי משרד הביטחון והשב"כ, משרד החינוך, בית חולים איכילוב ונמל אשדוד ● נעם רותם, ההאקר שגילה את הפרצות, דיווח לגופים המוסמכים והן נסגרו - אך ייתכן שהן מצביעות על התנהלות רחבה יותר ומסוכנת

האקרים/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
האקרים/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

הכל התחיל בשיחת טלפון מפתיעה שבישרה להאקר והבלוגר נעם רותם שכלבת המשפחה, "כלבי" שמה, שנעלמה ארבע שנים קודם לכן בדרום הארץ, נמצאה בריאה ושלמה. לכלבים, כידוע, מוצמד בשנים האחרונות שבב זיהוי וכחלק מפעולות הקליטה מחדש של כלבי למשפחה, פנה רותם אל אתר משרד החקלאות בכדי לעקוב אחר היסטוריית הטיפול בה.

"ואז ראיתי שהאתר מתנהג מוזר", סיפר רותם בשיחה עם "גלובס", שבה תיאר את השתלשלות האירועים שהביאה אותו לפרסם בסוף השבוע שעבר בעמוד הפופולרי שלו בטוויטר שורה של פרצות אבטחה. הפרצות התגלו על ידו באתרי אינטרנט של משרדים ממשלתיים, כמו גם אתרי אינטרנט של גופי תשתיות חיוניות.

לאחר מספר שיטוטים באתר משרד החקלאות, מצא, כך סיפר לנו רותם, קוד גישה שאפשרה לו "גישה חופשית לכל הדאטה בייס" מה שהוביל אותו למחשבה ש"אם זה המצב במשרד אחד, זה בטח קיים במשרדים אחרים". ואכן - "אותו חור אבטחה בדיוק נמצא גם במקומות נוספים", הוא סיפר: הפרצות הופיעו באתרי משרד הביטחון, השב"כ, משרדי החקלאות והחינוך וכן בנמל אשדוד ובית החולים איכילוב. 

מה בעצם קרה

"מידע בעל משמעות ביטחונית היה חשוף"

רותם כתב בעמוד שלו בטוויטר על מערכת השיירפוינט, שעל בסיסה נבנו האתרים ובה נתגלו הפרצות, ועל ממצאיו: "המערכת הזו מורכבת לאללה, ומי שלא מכיר אותה היטב יכול לעשות שטויות כמו להשאיר ממשקים שמאפשרים גישה לחלקים חסויים במערכת באמצעות דפדפן בלבד. ותתפלאו לשמוע שזה מה שקרה כאן. כך יצא שרבים מאתרי משרד הביטחון, אתר השב"כ, אתר רכבת ישראל, אתר משרד האוצר, אתר משרד החקלאות, אתר משרד החינוך, אתר בית המשפט העליון, אתר בית החולים איכילוב - החצינו ממשקים שלא היו אמורים להיות פתוחים.

"אז תגידו 'מה הבעיה? זה כולה האתר שלהם, אלה ממילא דברים שרואים מבחוץ', ולפעמים זה יהיה נכון. אבל מה קורה כשאותה מערכת שיירפוינט משמשת גם כמערכת ליבה בארגון? (כלומר, כשהאתר שפתוח לציבור נוצר על בסיס מערכת הניהול הארגוני הפנימית, ולא כמערכת נפרדת, א"ב). זה בדיוק מה שקרה בנמל אשדוד, למשל. [...] בסופו של דבר נחשפו פרטים אישיים של עשרות אלפי אזרחים (אולי מאות אלפים, לא ספרתי), מידע בעל משמעויות ביטחוניות, מידע על מערכות פנימיות של שלל גופים ממשלתיים שאדם מרושע יותר היה יכול לנצל להמשך מתקפה".

גורם בכיר בתחום הסייבר, המכיר את מקרוב את המערכות המדוברות, אישר בשיחה עם "גלובס" את חומרת הפרצות והסביר כיצד נוצרו: "המערכת עליה נבנו אתרי הארגונים הללו, שיירפוינט, מלכתחילה נועדה לניהול פנים-ארגוני, ולא עבור ניהול אתרים חיצוניים. כדי להגן על המידע, הייתה החלטה עקרונית שעדכון האתר ייעשה רק באמצעות חיבור מאובטח. במישור הטכני, מדובר על עדכון באמצעות VPN בלבד כמו גם חסימת היכולת להריץ נסיונות לדלות מידע כפי שנעם רותם ערך. הבעיה היא שמשרדי הממשלה שינו לעצמם את מדיניות אבטחת המידע, או שהם לא הגבילו את הגישה ל'רשימה לבנה' של גורמים מותרים: אם מישהו פתח את האפשרות לעדכן אתר ממשלתי מרחוק באופן לא מאובטח, הוא בעצם מעל בתפקידו. חשוב שזה נחשף".

לא לתקוף את חושפי הפרצות

הפרקטיקה שנקט רותם - איתור חורי אבטחה ודיווח עליהם לגורמים הרלוונטיים בטרם פרסומם - היא שיטה ידועה. היא נפוצה וותיקה גם בקרב האקרים שלא קשורים לארגון הנבדק ולא נשכרו על ידו. עם זאת, לא כל הדוברים עמם שוחחנו סמכו את ידם על החשיפה.

לדברי שרון נימירובסקי, מנכ"ל חברת אבטחת הסייבר White Hat, המתמחה במגזר הציבורי והפיננסי, "מה שרותם עשה זה מה שעושים אנשי מודיעין סייבר - בודקים כל הזמן אם שרתים באינטרנט מוגדרים לא טוב. מה שהוא עשה זה אותו דבר רק בלי אישור. זה לא בסדר שהפרצות קיימות, אבל זה גם לא בסדר לפרסם את הדברים: ההאקרים 'הרעים' רואים את הפרסומים הללו ויכולים להשתמש בהם כאמצעי מודיעיני. תמיד יש מה לגלות, אנחנו חשופים לכך בשיגרה, תן לי שם של חברה בחו"ל ואראה לך את כל הדברים הבעייתיים. הלקוח סוגר את הפרצות, מוצא עוד משהו וסוגר גם אותו. זה מה שקורה בעולם אבטחת המידע: אתה כל הזמן מטייב את עצמך".

מנגד, הבכיר בתחום הסייבר מגבה את רותם: "צריך להיזהר מאוד שלא לעשות עליהום על החושף, אסור להסיט את הוויכוח לשאלה אם מה שהוא עשה לגיטימי. מבחינתי אם מישהו מפעיל יישום פרוץ, אז שיואיל ויחליף אותו למאובטח גם אם זה אומר שהוא צריך לשבת עכשיו לעשות את זה ידנית. ואם מישהו חושב שיש חולשה בשיירפוינט ואסור לספר עליה כי 'הרעים' ינצחו, אז יש לי חדשות בשבילו: 'הרעים' ניצלו את הפרצה הזאת כבר מזמן והמידע שיכול היה לדלוף דלף כבר עשר פעמים. חייבים לבדוק איך מתקנים את הארכיטקטורה ובונים אותה כך שזה לא יוכל לקרות שוב. מי שאחראים לבדוק את אבטחת המידע בממשלה חייבים להגדיר ולייצר את התו"ל (תורת לחימה) עכשיו".

הרשויות הממשלתיות שיתפו פעולה

בינתיים, מעיד רותם, המערכות הממשלתיות שיתפו פעולה באופן יעיל ומשביע רצון, ודווקא חלק מהגורמים הלא ממשלתיים הם אלה שדחו את טענותיו במקום להסתייע בו ולבדוק אותן לעומק. לדברי רותם, "הטיפול של מערך הסייבר הלאומי ומערך ממשל זמין בפרצה מרגע הדיווח היה מקצועי ביותר. הם התייחסו ברצינות רבה למידע, בדקו, חקרו, התייעצו וטיפלו בזה באופן יוצא מן הכלל", זאת לעומת "גופים אחרים שמחוץ לתחום אחריותם. חלקם התייחסו בזלזול ובחוסר רצינות לפרצה ולא תקנו אותה, וזו הסיבה שלא כתבתי את הפרטים שלהם ברשת.

"עם זאת, העובדה שהמימשק הזה היה פתוח במשך שש שנים אם לא יותר מכך, מעלה כמה שאלות מדאיגות גם בנושא המקצועיות של בניית המערכות הללו ולא פחות חמור - בדיקת האבטחה שבוצעו עליהם. ייתכן שהיה כשל אבטחה חמור שלא טופל או שהן מלכתחילה פספסו את הכשל, וזה חמור באותה מידה אם לא יותר".

תגובות

ממשל זמין: "כל הליקויים אשר צוינו אינם קריטיים וטופלו בהתאם".

משרד הביטחון: "לא היתה כל פריצה למערכות של משרד הביטחון ולא היתה כל דליפה של מידע רגיש או חומרים מכל סוג שהוא. מדובר באירוע הנוגע לאתרי האינטרנט החיצוניים, הנגישים לכלל הציבור, אך בשום שלב לא דלף כל מידע מאתרים אלו".

שב"כ: "האתר שלנו הוא חלק מאתרי ממשל זמין. הם אלו שעסקו בנושא. חשוב להבהיר שהאתר שלנו אינו מחובר בשום אופן למערכות המסווגות של הארגון".

נמל אשדוד: "חברת נמל אשדוד ומערך הסייבר הלאומי בוחנים את המידע ומטעמים של סודיות עסקית לא נוכל להתייחס לגופם של דברים".

איכילוב: "העניין הובא לידיעתנו ונבדק. האתר עושה שימוש בפונקציית חיפוש אינטגרלית ומובנית של מיקרוסופט המחזירה תוצאות טכניות וכלליות הקיימות ומפורסמות באתר, ואין מידע רפואי אישי שנחשף. ליתר ביטחון בוצעה פעולה לצמצום נתונים בתוצאות החיפוש".

משרד ראש הממשלה: הממונה על מערך הסייבר קיבל את פניית "גלובס" אך סירב להגיב לציטוט. 

רכבת ישראל: "אנו פועלים בהתאם להנחיות מערך הסייבר הלאומי". 

דוברת מערכת בתי המשפט: "ברגע שנודע למערכת בתי המשפט על ניסיון הכניסה נחסמה מיד הגישה לאתר בית המשפט העליון, אשר רק אליו זוהה ניסיון הכניסה. מכל מקום, לא היה בניסיון זה גישה למידע שאיננו גלוי לכל גולש, ולא הייתה יכולת לגשת לשום אתר אחר שנמצא תחת הרשות השופטת. חשוב לציין כי לא היה כל ניסיון להיכנס למאגרי המידע של בית המשפט העליון או כל מאגר מידע אחר ברשות השופטת. מערך המחשוב של הרשות השופטת מבצע בדיקות חדירה נוספות בכדי לאבטח באופן המירבי את אתרי ומאגרי המידע של הרשות השופטת".

עוד כתבות

זירת הפיגוע סמוך לעין חרוד / צילום: תיעוד מבצעי מד''א

שני הנרצחים בפיגוע המשולב - אביב מאור ושמשון מרדכי

שמשון מרדכי ואביב מאור נרצחו בפיגוע בצפון ● ראש הממשלה בנימין נתניהו הכריז היום על הכרה רשמית ברפובליקה של סומלילנד כמדינה עצמאית וריבונית; מצרים וטורקיה גינו ● החל מ-1.1: ההנחיות החדשות של צה"ל למשרתי המילואים ● המאמצים לאיתור רן גואילי והמסר הישראלי למתווכות ● עדכונים שוטפים

ח''כ חנוך מילביצקי, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ועדת הכספים מעבירה מיליארד שקל לחינוך החרדי, רגע לפני סוף שנת התקציב

ועדת הכספים אישרה העברת כמיליארד שקל למוסדות החינוך החרדי, שבוע לפני תום שנת התקציב ● מאות מיליונים מיועדים למוסדות לא מפוקחים שאינם מלמדים את מלוא לימודי הליבה

תביעות בגין ביטולי טיסות / איור: גיל ג'יבלי

גל התביעות נגד חברות התעופה הוקפא עד להכרעת בג"ץ

גל התביעות שהוגש נגד חברות התעופה הזרות בגין ביטולי הטיסות נתקל בבקשות לעיכוב ההליכים, בעקבות עתירה שהוגשה לבג"ץ ● ההערכה: סכום הפיצוי צפוי להצטבר למאות מיליוני שקלים

יינות קבוצת אמפורה / צילום: אנטולי מיכאלו

עם קצת עזרה מהמבקרים ביקב: חשיבותה של קבוצת אמפורה לתרבות היין בישראל גדולה מהיקף הייצור שלה

יקב אמפורה הפיק יינות בומבסטיים ויקרים, ואז החליף ידיים ושינה כיוון ● ההימור על יינן צעיר ומוכשר השתלם, החתירה ליוקרה הומרה לנגישות מקומית, ומרכז המבקרים ביסס את מעמדו כביקור חובה לחובבי יין

מתוך הסדרה The Eternaut. לראשונה יצירה עם פריים סופי שיצרה AI / צילום: ©2024 Netflix, Inc

דיסני שילמה מיליארד דולר ל-openAI כי היא הבינה שהיא הפסידה בקרב

העסקה בין דיסני ל־OpenAI מסמנת רגע היסטורי בו הוליווד הפסיקה לנסות לעצור את הבינה המלאכותית, והחלה לנהל אותה מבפנים ● זהו מהלך שנועד לשמור על כוח ושליטה בתעשייה משתנה, גם אם המחיר הוא המרת הנשמה היצירתית באלגוריתמים

סטטיק בקמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך יוטיוב

שלישיית "מה קשור" מסדרת דאבל לפרסומת של פרטנר: הזכורה והאהובה ביותר השבוע

רמת האהדה לפרסומת של פרטנר גבוהה כמעט פי שניים מהפרסומת במקום השני, השייכת להוט - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● פרסומת ה־AI החדשה והמקפיצה של חברת הביטוח הראל מתברגת במקום השביעי הזכירות

הטרנד החדש של עולם הדייטינג / איור: נוצר ב־AI באמצעות ננו בננה

הטרנד החדש של עולם הדייטינג: רווקים נותנים להורים לנהל את האפליקציות

אחרי אינסוף החלקות, התאמות מאכזבות ועייפות מהאלגוריתם, הרווקים המותשים בארה"ב החליטו לתת לבני המשפחה פיקוד על פרופיל ההכרויות שלהם ברשת ● הם מביאים שיפוט חיצוני והומור - ולעיתים גם מטילים וטו ("הוא מורה מחליף? אין לו כסף") ● כך הפך חיפוש האהבה לחוויה משפחתית

עמדת הטעינה המהירה של אקספנג / צילום: יח''צ

400 ק"מ נוספים בדקות ספורות: טסלה והסיניות מתכננות מהפכה בשוק הטעינה של רכב חשמלי בישראל

בקרוב זמן הטעינה של רכבים חשמליים עשוי להיות קצר כמו זמן התדלוק ● רשות התחרות צפויה לפרסם בקרוב שורה של חוות דעת על חידוש רישיונות ליבוא רכב ● MG משיקה בישראל שני דגמי קרוס-אובר בתמחור אגרסיבי ● השבוע בענף הרכב

המניות הלוהטות נפלו בבורסה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א ננעלה באדום בוהק: אנליסטים מסבירים - מה עומד מאחורי הירידות?

ת"א 35 נפל ביותר מ-3% ומדד הביטוח צנח כמעט ב-7% ● מניות הביטוח מחקו היום 9.4 מיליארד שקל משוויין ● שר האוצר מאיים על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים בעקבות המס החדש המתוכנן, אכפיל אותו ● אנרג'יקס מגייסת כסף ומנמיכה תחזיות, אחת הסיבות: "איכות רוח ירודה בפולין ● בוול סטריט וברוב הבורסות בעולם לא יתקיים היום מסחר לרגל חג המולד

טיל מיירט של מערכת THAAD / צילום: ויקימדיה, The U.S. Army/Ralph Scott

המחיר המפתיע של המלחמה עם איראן: האם לאמריקאים נגמרו המיירטים?

בהשפעת המלחמה נגד איראן, ארה"ב נותרה עם מחסור במיירטים מסוג THAAD • התעשייה האווירית מהדקת קשרים וחונכת מרכז חדשנות באזרבייג'ן ● וגם: קולומביה מבקרת את ישראל, אך במקביל רוכשת ומטמיעה מערכת הגנה אווירית ישראליות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גם זה קרה פה / צילום: איל יצהר, נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

חנן מור שילם פי 5: מי קנה השבוע קרקע ברמת גן ב-330 אלף שקל לדירה?

באוצר רוצים לפתור בעיית כוח אדם עם AI ● שר הכלכלה לא מתמצא בפטורים ממס ● ומה נדרש כדי לשכנע יזמים להקים פה דירות שמניבות תשואה נמוכה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אמנת START / עיצוב: אלישע נדב

אמנת הגרעין עומדת לפוג. האם היא תתחדש? "טראמפ רוצה להראות שבעל הבית השתגע"

מאז המלחמה הקרה הקפידו רוסיה וארה"ב להאריך בכל כמה שנים את האמנה שהגבילה את התחמשותן בנשק אטומי • כעת היא מתקרבת שוב לסיומה, והן יידרשו שוב לסוגיה • אלא שהפעם מארג האינטרסים השתנה: פוטין שקוע בבוץ האוקראיני, לטראמפ יש חזית מתעצמת מול סין, ושתי המדינות מנהלות עסקאות גרעיניות עם מדינות אחרות - שבכוחן לשנות את מאזן האימה ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

למה בישראל אי אפשר באמת לבטל עסקה לרכישת דירה / אילוסטרציה: תמר מצפי

זה לא באג אלא פיצ'ר: לקוני הדירות אין באמת חלון יציאה

מי שקנה במבצעי ה-95/5 ומרגיש שיש לו אופציה לצאת, ומי שמתחרט ומגלה שהדלת נעולה - בישראל אין "נון־ריקורס" ואין חרטות ● למה המודל הישראלי לא מונע משברים, אלא פשוט מעדיף שהם יתגלגלו לסלון שלכם ויישארו שם

רחוב בפריז / צילום: Shutterstock

הטרנד החדש בתיירות: ריטריטים במדינות עם תוחלת חיים ארוכה - שמעכבים הזדקנות

אל מול הנופשים האינסטגרמיים, שכוללים ריזורטים מפנקים, אוכל מהוקצע ונופים מרהיבים, התפתחה לה תיירות שאולי מצטלמת פחות טוב, אבל מחברת אותנו יותר לעצמנו ● מחופשה שכולה ברכבת, דרך טיול שמעודד אתכם להספיק כמה שפחות ועד היעדים שבהם תצטרכו להחזיר ערך למקומיים ● שמונה הצעות

עופרה גנור / צילום: אבי גנור

עופרה גנור נפרדת מהבייבי: "בארה"ב את קבוצות המסעדות הגדולות מנהלים רואי חשבון, לא מסעדנים רומנטיקנים"

אחרי 27 שנה סגרה עופרה גנור את מאנטה ריי, שהייתה לחלק מקו החוף התל אביבי ● בראיון לגלובס היא מודה שהופתעה מהתגובות ("אני מסעדנית בישראל, תמיד מצפה לרע"), מספרת למה ויתרה על השיפוץ היקר ("ידעתי שצריך גם הידוק קונספט"), וממליצה לצעירה שרוצה לעסוק בתחום: "רק אם יש לה סכין בין השיניים כמו שלי היה"

עידו דויטש / צילום: קין עלית צילומי תדמית

בגיל 8 הוא פתח עסק בבית הספר. היום הפיתוח שלו משמש גופי ביון וממשלות בעולם

הוא גדל בקריית שמונה, הפך את בית הספר לזירת עסקים, שיחק בהפועל גליל עליון וחלם להגיע ל־NBA ● אחרי שניסה לכבוש את ארה"ב עם מיזם לשטיפת סכו"ם, חזר לארץ ● היום הפיתוח שלו משמש גופי ביון וממשלות בעולם ● שיחה קצרה עם עידו דויטש, מייסד–שותף ומנכ"ל ארגו

מטוס של חברת התעופה TUS IL / צילום: באדיבות אתר TUS

חברת התעופה הישראלית החדשה החלה בגיוס טייסים

קבוצת קווי חופשה, שכיום מחזיקה בבעלותה את בלו בירד וטוס איירווייז האירופיות, תשיק בקרוב חברת תעופה ישראלית חדשה, TUS IL, שתתחרה על טיסות קצרות־טווח ● גיוס הטייסים לחברה החל וזאת לקראת תחילת פעילותה, אשר צפוי כבר ברבעון הראשון של 2026

המשרוקית מסבירה. דירוג האקונומיסט / צילום: Shutterstock

כלכלת ישראל במקום השלישי בעולם? חכו שתראו מי בטופ 5

ישראל הוצבה במקום השלישי והמכובד של דירוג ה"אקונומיסט". ההישג הזה נחגג כאן ע"י רבים, אבל עד כמה באמת נכון להתבשם ממנו? ● המשרוקית של גלובס

אז מה באמת עומד מאחורי טרנד הילדים סיקס־סבן? / צילום: Shutterstock

אז מה באמת עומד מאחורי טרנד הילדים סיקס־סבן?

מהי אולומואוצקי טברוז'ק, היכן נמצא רחוב שלושת החצים, ואיזו תחנת רדיו שידרה מבניין בית הספר "המנחיל" שברמת גן? ● הטריוויה השבועית

נשים במקלט. תחושת הביטחון התערערה / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

הממשלה קיבלה החלטה דחופה וקריטית, אבל היא אפילו לא מנסה ליישם אותה

המלחמה העמיקה את הפערים המגדריים בישראל, ורוב הנשים מדווחות על חשש מוגבר לפגיעה בביטחון האישי ● הממשלה קיבלה החלטה לתת מענה, אבל לא עשתה את זה בפועל ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, בשיתוף שדולת הנשים, עוקב אחרי סיוע לנשים בשעת חירום