גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טירוף החילוטים: המשטרה תפסה לחשודים רכוש ב-704 מ' ש'

דוח הפרקליטות ל-2017 חושף תפיסות רכוש בהיקפי-עתק שמבצעת המשטרה בשלבי החקירה הראשונים, אל מול צניחה דרמטית בהיקף החילוטים המאושרים בפועל בסוף ההליך ● הדוח משקף גם את קדחת הסדרי הטיעון (76% מההרשעות) וכן את השימוש העודף לכאורה בכלי החקירה - כאשר 60% מתיקי החקירה נסגרו בשל היעדר ראיות ● האם מישהו צריך לעשות חשיבה מחודשת?

פרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן / צילום: שלומי יוסף
פרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן / צילום: שלומי יוסף

הבוקר (ד') התפרסם דוח הסיכום השנתי של פרקליטות המדינה לשנת 2017, ובו נסקרה עבודת הפרקליטות, מחוזותיה הפליליים והאזרחיים ויחידות המטה, ובהם מחלקת הבג"צים, מח"ש, יחידת הסייבר, המחלקה למשפט העבודה והמחלקה הפיסקאלית ועוד; וכן נכללו בו נתונים על היקף התפיסות והחילוטים, שיעור ההרשעות בישראל ושיעור הסדרי הטיעון במשפטים הפליליים שהסתיימו בשנת 2017.

הדוח המתפרסם זו השנה השלישית ברציפות, נולד כחלק מתהליך שמקדמים בפרקליטות המדינה ובמשרד המשפטים, להנגשת מידע ונתונים לציבור הרחב. זאת, בין היתר על רקע ביקורת שספגה הפרקליטות בשנים קודמות על כך שהיא אינה מפוקחת, ועל רקע הקמת מוסד נציב תלונות הציבור על הפרקליטות לפני מספר שנים.

לקראת פרסום הדוח ערך פרקליט המדינה, שי ניצן, תדרוך עיתונאים ובו עמד על כל הישגי הפרקליטות המתועדים בדוח (ובהם טיפול בתיקים בתוך חודש, 82% הרשעות וגבייה של כ-700 מיליון שקל באכיפה אזרחית). בנוסף, בעמוד הפרקליטות בפייסבוק עלה פוסט חגיגי ובו מתנוססת תמונתו של ניצן מעיין בדוח (וחיוך קל על שפתיו), יחד עם עובדים נוספים במשרדו. אך האם יש מקום לחגיגות? האם הדוח אכן מלמד על יעילות, שיפור והישגים בלבד או שמא מסתתרים בו גם כמה נתונים בעייתיים?

חלק מנתוני הדוח כבר סופגים ביקורת חריפה מהשוק הפרטי, בעיקר מקרב סנגורים, ובהם "חגיגת התפיסות והחילוטים" המעוגנת בדוח וכן הנתונים על אחוזי ההרשעות והסדרי הטיעון. בנוסף, הדוח עצמו מעלה לא מעט סימני שאלה וגם לא מעט ניסיונות לספק הסברים ותשובות במקום שהנתונים לא "נראים טוב".

1. חילוטים עליך ישראל 

אחד הפרקים בדוח עשוי לעניין מאוד את בעל השליטה בחברת בזק, שאול אלוביץ, הממתין בימים אלה להכרעה בערעור שהגיש על ההחלטה שלא לשחרר חלק מרכושו שתפסה המשטרה בפרשת 4000 (פרשת בזק). הפרק המיוחד בדוח המתייחס לכלי התפיסה והחילוט ומספק נתונים על היקף הרכוש שנתפס לחשודים וכמה ממנו חולט בסופו של דבר.

גם החשודים בפרשת השוחד לכאורה של שיכון ובינוי באפריקה והנאשמים בפרשת קרטל הנסיעות לפולין ועוד חשודים ונאשמים בתיקים פליליים שרכוש ונכסים שלהם נתפסו במסגרת חקירותיהם, עשויים למצוא עניין בנתוני הפרק הזה.

לפי הדוח, בשנת 2017 תפסה (חילוט זמני) המשטרה בשלבי החקירה הראשונים (בתיקים המלווים על-ידי הפרקליטות) רכוש של חשודים בהיקף 704 מיליון שקל; לעומת 771 מיליון שקל ב-2016 - נתון המשקף ירידה בהיקף התפיסות בשיעור של כ-9%. זוהי השנה הראשונה מאז 2012 שבה נרשמה ירידה בהיקף התפיסות. זאת, לאחר מגמת עלייה מתמשכת ואף חדה בשנים קודמות, שבמסגרתה נתפסו ב-2015 רכוש וכספים בסך 570 מיליון שקל, ב-2014 - נתפסו 307 מיליון שקל, ב-2013 - 303 מיליון שקל ורק 248 מיליון שקל ב-2012. 

סכומי התפיסות/החילוטים הזמניים מעוררים ביקורת חריפה בשוק הפרטי, כאשר סנגורים רבים טוענים פעם אחר פעם - וביתר שאת הבוקר - כי המשטרה והפרקליטות עושים שימוש מופרז בתפיסת הרכוש ובכלי החילוט. לדברי המבקרים, לא ייתכן שייתפסו מאות מיליוני שקלים של חשודים בלי כל בקשה בראשית החקירה, בשלב שעוד לא הוכח שבוצעה כל עבירה על-ידי החשוד, וכי מישהו צריך לעצור את החגיגה.

אולם הסיפור האמיתי מאחורי הנתונים שמתפרסמים היום ניתן במענה לשאלה כמה מתוך הכספים והרכוש שחולט זמנית - היינו נתפס בשלבים הראשונים של החקירה - חולט לבסוף לצמיתות מהעבריינים? התשובה בשנת 2017 - 7% בלבד (רכוש בהיקף של 51 מיליון שקל חולט סופית, לעומת רכוש בהיקף של 704 מיליון שקל שחולט זמנית).

מדובר בשיעור החילוט הסופי הכי נמוך שנרשם בשנים האחרונות ובפער ניכר משנים קודמות. ב-2016 חולט זמנית רכוש בהיקף 771 מיליון שקל, ואילו חולט סופית רכוש בהיקף של 272 מיליון שקל (35%); ב-2015 שיעור שווי הרכוש שחולט סופית משווי הרכוש שחולט זמנית הוא 13% וב-2014: 16%. בשורה התחתונה, שיעור החילוט הסופי נמוך בעשרות אחוזים משיעורי התפיסה/החילוט הזמני. תמיד.

הדוח מנסה "ליפות" מעט את הנתונים ולצמצם את הפער בין שווי הרכוש שנתפס בשלבי החקירה הראשונים (חילוט זמני) לבין שווי הרכוש שחולט בפועל בסיום ההליך (חילוט סופי) - וזאת, על-ידי הכללת הנתונים של קנסות ועיקולים במסגרת הסכום המופיע ב"חילוט סופי".

כך למשל, ב-2017 שיעור הכספים והרכוש ש"נלקחו" מהעבריינים בתום ההליך הפלילי שנוהל נגדם עמד, לפי הדוח, על 234 מיליון שקל במצטבר. הנתון הזה לא כולל רק את החילוטים, אלא גם קנסות ועיקולים שלא קשורים למטרה המקורית של כלי החילוט, לפי הפירוט הבא: מקנסות של 84 מיליון שקל; עיקולי מס של 100 מיליון שקל; וחילוט סופי של 50 מיליון שקל בלבד; ב-2016 "נלקחו" כספים בשווי 629 מיליון שקל - לפי הפירוט הבא: חילוט סופי של 272 מיליון שקל; עיקולי מס של 186 מיליון שקל עיקולי מס; וקנסות של 171 מיליון שקל. 

חילוץ נכסים

מהנתונים השנה עולה גם ירידה קלה מאוד בהיקף התפיסות (חילוטים זמניים) אשתקד, אך מנגד ירידה חדה בהיקף החילוטים הסופיים, שגם ככה שיקפו פער משמעותי שהיה קיים כבר בין היקף התפיסות העצום לבין היקף החילוטים הסופיים בפועל. ופה עולה סימן השאלה הראשון בנוגע לנתונים שמספקת היום הפרקליטות והוא: האם צודקים המבקרים בטענותיהם כי המשטרה והפרקליטות איבדו פרופורציות בהיקף תפיסות הרכוש?

הפרקליטות הייתה ערה לביקורת שתתעורר וסיפקה במסגרת הדוח גם את התשובה לכאורה לשאלה. במסגרת הדוח מסבירים בפרקליטות את הפער בין היקף התפיסות להיקף החילוטים אשתקד (704 מיליון שקל שווי רכוש תפוס, לעומת חילוט סופי בגובה 50 מיליון שקל) בכך שלא כל התיקים שבהם נתפס רכוש באותה שנה מגיעים לסיום באותה שנה, ועל כן ישנן תפיסות של רכוש שהחילוט בהן יוכרע רק שנים לאחר התפיסה. "מאחר שתיק פלילי כלכלי ממוצע מתנהל בבית המשפט על-פי רוב מספר שנים, לא קיימת התאמה בין היקף הרכוש שחילוטו התבקש על-ידי הפרקליטות בשנה מסוימת לבין היקף הרכוש הסופי שחולט באותה השנה בהחלטת בית המשפט. מניתוח הנתונים, נכן לשנת 2017, עדיין מנוהלים בבית המשפט תיקים משנים קודמות בהיקף של מאות מיליוני שקלים", נכתב בדוח.

אולם אם בוחנים את הנתונים שנים אחורה רואים שהפער תמיד קיים. באף שנה לא הגיעו שיעורי החילוטים לשיעור התפיסות. לכך מתווסף נתון נוסף המעוגן בדוח והוא שהיקף הרכוש שחילוטו התבקש במסגרת בקשות שהוגשו לבית המשפט בשנת 2017 על-ידי הפרקליטות עמד על 244 מיליון שקל (לעומת 228 מיליון שקל בשנת 2016). גם בעניין זה מדובר בפער משמעותי לעומת היקפי תפיסות הרכוש. אם תופסים 700 מיליון שקל, למה מבקשים לחלט רק 200 שקל? פרקליט המדינה, שי ניצן, הסביר על רקע נתונים אלה, כי לא כל רכוש שהמשטרה תופסת בשלבי החקירה הראשוניים - הפרקליטות תבקש לחלט; ולא כל מה שהפרקליטות תבקש לחלט - יאושר על-ידי בית המשפט.

ובאשר לאפקטיביות של כלי התפיסה והחילוט עולה מהדוח, כי כ-70% מסך הרכוש שנתבקש חילוטו נלקח בהחלטה שיפוטית מן העבריין, בין בחילוט סופי ובין בקנס, פיצוי קרבנות או עיקולי מס. 30% הנותרים, צוין, אינם בהכרח מושבים לנאשמים אלא מועברים לצדדים שלישיים הגוברים על-פי הדין והפסיקה על זכותה של המדינה כמחלטת (בהם נושים מובטחים, בן/בת זוג ועוד).

אולם גם נוכח ההסברים הללו נראה כי סימן השאלה מעל היקף התפיסות/הרכוש המחולט זמנית - לכל הפחות - ימשיך לרחף בזירה הפלילית; ואולי כדאי שמישהו ישאל את עצמו, האמנם צריך להתהדר בתפיסות בסכומי-עתק בעת פתיחה בחקירה, או שמא יש מקום לעשות חשיבה מחודשת ולצמצם מעט את הפערים בין היקף התפיסות להיקף החילוטים. 

הנכסים המחולטים של האלוביצים

2. קדחת של הסדרי טיעון

נתון נוסף בדוח המעלה סימני שאלה נוגע להיקף ההרשעות והיקף הסדרי הטיעון שנחתמים בישראל. לפי הדוח, בשנת 2017 הסתיימו בבתי המשפט כ-5,673 הליכים שיפוטיים שהתנהלו כנגד כ-7,899 נאשמים - עלייה של כ-16% משנת 2016 (במהלכה הסתיימו כ-4,900 הליכים שיפוטיים שנוהלו על-ידי הפרקליטות). יעילות כבר אמרנו? ומפה אנחנו מגיעים ל'תכל'ס': כ-82% מהנאשמים הורשעו הרשעה מלאה או חלקית; לגבי 7% נקבע כי הם ביצעו את העבירה, אך הם לא יורשעו ("אי-הרשעה"), ורק 3% זוכו באופן מלא. ביחס ל-4% נוספים הפרקליטות חזרה בה מכתב האישום.

נתון נוסף המעוגן בדוח הוא ש-76% מהנאשמים שהורשעו הרשעה מלאה או חלקית או שעניינם הסתיים באי-הרשעה בשנת 2017, הורשעו על-פי הודאתם במסגרת הסדר טיעון. זאת אומרת שרק 24% מהמורשעים הורשעו בלא שהוצג הסדר טיעון בעניינם - כלומר בהכרעת דין של השופט שדן בתיק הפלילי נגדם.

הנתונים הללו מעלים שתי שאלות מרכזיות: השאלה הראשונה היא האם 82% הרשעות זה הרבה או מעט? הרי התחושה הציבורית והתפיסה הרווחת היא שיש מעל 90% הרשעות. אז אולי יש מקום לאופטימיות? התשובה לכך אינה חד משמעית ועוברת דרך השאלה השנייה שמתעוררת, והיא: האם מדובר ביותר מדי הסדרי טיעון? ולמה זקוקה הפרקליטות לכל-כך הרבה הסדרי טיעון?

בשוק הפרטי כבר מבקרים את הפרקליטות על הנתונים הללו וטוענים שריבוי ההסדרים מלמד על חולשת הראיות של הפרקליטות ועל כך שנאשמים רבים מודים בהסדרי טיעון בעבירות פחותות יותר, הגם שהם חפים מפשע. זאת, משום שהם אינם מסוגלים להתמודד עם ההליך הפלילי וחוששים מתוצאה חמורה יותר עבורם. מנגד בפרקליטות מדברים על ייעול הליכים, מניעת בזבוז משאבים משפטיים ושיקולים נוספים שמובילים להסדרי הטיעון.

את קדחת הסדרי הטיעון ניתן לראות לאחרונה יותר מכל כנראה במסגרת פרשת "ישראל ביתנו", שבה מואשמת סגנית שר הפנים לשעבר, פאינה קירשנבאום, בשורת עבירות שחיתות ושוחד, שם נחתמו בתוך חודשים ספורים שבעה הסדרי טיעון עם נאשמים, ובהם עם נאשם מספר 2 בפרשה, דוד (דאוד) גודבסקי, בכיר לשעבר במפלגת ישראל ביתנו. במסגרת ההסדרים זכו חלק מהנאשמים לעונשים קלים במיוחד, ובהם מספר חודשי עבודות שירות לנאשמים שהודו במתן שוחד.

כל זה קורה גם על רקע הביקורת שסופגת הפרקליטות בעקבות ריבוי הסדרי עדי המדינה שהיא חותמת, בין היתר בתיקים המתנהלים נגד ראש הממשלה, בנימין נתניהו (בהם גויסו כעדי מדינה, יועץ התקשורת לשעבר של משפחת נתניהו, ניר חפץ; ראש לשכת רה"מ לשעבר, ארי הרו; ומנכ"ל משרד התקשורת לשעבר, שלמה פילבר).

על הרקע הזה, קשה שלא להידרש לשאלה - מה משמעות הנתונים שלפיהם באמצעות הסדרי הטיעון מושגות מרבית ההרשעות בישראל? האם מראש מוגשים כתבי אישום בגין עבירות חמורות מדי, ולכן הפרקליטות מרשה לעצמה להקל בעבירות ובעונשים במסגרת ההסדרים? האם לא נכון יותר להגיש מראש את כתבי האישום על האישומים המופחתים? בהחלט נקודה למחשבה.

3. חקירות לשום מקום

אחד התחומים שעוררו ביקורת קשה כלפי הפרקליטות בעבר היה משך הזמן שלוקח לפרקליטות לקבל החלטות בתיקי חקירה המועברים אליה - האם להגיש כתב אישום או לגנוז אותו באחת מעילות הגניזה (תיקים הממתינים לבירור דין - מב"ד). בשנים האחרונות הפרקליטות שמה לה כמטרה מרכזית לצמצם את מלאי התיקים הממתינים להכרעה בכלל, ובפרט את מלאי התיקים הממתינים להכרעה תקופה של למעלה משנתיים, ובין שנה לשנתיים.

לפי הדוח, בסוף 2017 נותרו בכלל הפרקליטות רק 141 תיקים הפתוחים למעלה משנתיים ושטרם התקבלה בהם החלטה סופית (כאשר מהצהרות הפרקליטות עולה, כי כולם בשלבי טיפול מתקדמים). מתוך תיקים אלה, נטען, ב-107 תיקים התעכבה קבלת ההחלטה הסופית מסיבות שאינן תלויות בפרקליטות. 

מלאי תיקי הפרקליטות הממתינים

מדובר בשיפור קל לעומת 2016, אז עמדו מספר התיקים שהמתינו להכרעה במשך שנתיים על 139, וכן ביחס לשנת 2015, שהסתיימה עם 116 תיקים שהמתינו להכרעה. עם זאת, מדובר בשיפור משמעותי לעומת העבר הרחוק יותר, כאשר בשנת 2014, הנתונים היו מטרידים מאוד, עם 708 תיקים שהמתינו להכרעה מעל שנתיים ו-1,201 תיקים כאלה בשנת 2013.

מהדוח עולה, כי כ-70% מהתיקים שנפתחו בפרקליטות ב-2017 על בסיס תיקי חקירה שהועברו מהמשטרה טופלו בתוך כחודש ממועד קבלתם (מעל 20 אלף תיקים), כאשר מחציתם יועדו לגניזה
על-ידי המשטרה. הנתונים הללו מעודדים בעליל. הם משקפים מניעת עיוות דין בעבור חשודים רבים, ויצירת וודאות אצלם בנוגע לקרקע עליה הם עומדים (בין אם מוגש כתב אישום ובין אם התיק נגנז). כשמגיע פרגון - מגיע.

אולם את הנתונים הללו יש לקרוא יחד עם נתונים נוספים בדוח, ובהם מספר החקירות המגיעות להכרעת הפרקליטות, נתוני סגירת התיקים ונתוני הגשת כתבי האישום. ואלה הנתונים: מהדוח עולה, כי בשנת 2017 חלה עלייה במספר התיקים שהועברו מהמשטרה אל הפרקליטות ביחס לשנת 2016, כאשר הועברו 35,076 תיקי חקירה מהמשטרה לעיון הפרקליטות - לצורך החלטה אם להגיש כתב אישום בהם - ונפתחו על בסיסם 29,561 תיקי פרקליטות (לא כתבי אישום. תיקי בירור).

בשנת 2017 נסגרו במחוזות הפרקליטות 25,742 תיקים (מדובר בתיקים שנפתחו בפרקליטות בשנת 2017 או בשנים קודמות), ומתוכם 4,714 תיקים (18%) הועברו לטיפול גוף תביעה אחר (בעיקר לתביעה המשטרתית) וכ-21,028 תיקים (82%) נגנזו במחוזות הפרקליטות מבלי שהוגש בהם כתב אישום. עוד צוין בדוח, כי במהלך שנת 2017 הגישו מחוזות הפרקליטות 4,236 כתבי אישום - ירידה קלה ביחס ל-2016, שבה הוגשו 4,500 כתבי אישום.

כשמניחים את הנתונים הללו יחד, מגלים כי מתוך עשרות אלפי תיקי חקירה, הרוב המוחלט נסגרים ללא אישומים, ובכמה אלפים בלבד מוגשים כתבי אישום. השאלה המתבקשת על רקע הנתונים הללו היא האם המשטרה חוקרת את המדינה לדעת ללא אבחנה? מדוע לא נסגרים תיקי חקירה כבר בין כותלי חדרי החקירות במשטרה, ואלה מגיעים להכרעת הפרקליטות העמוסה ממילא?

גם עילות הסגירה המרכזיות של התיקים מעוררות סימן שאלה בנוגע לטיב החקירות. העילות מחולקות ל"חוסר ראיות" - 59%; "נסיבות העניין אינן מצדיקות העמדה לדין - 21%; ו"חוסר אשמה" - 12%. התיקים שנגנזו יוחסו לכ-29,108 חשודים (התיקים שנגנזו בשנת 2016 יוחסו לכ-21,870 חשודים).

בשורה התחתונה כמעט 60% מתיקי החקירה נסגרים בהיעדר ראיות מספקות, אז למה התיקים הללו מגיעים לפרקליטות? למה לא להשלים את החקירה או לוותר עליה עד שיתגלו ראיות חדשות? 

התפלגות תוצאות ההליכים השיפוטיים

שנת 2017: תביעות בהיקף 700 מיליון שקל על נזקים שנגרמו למדינה

בצד הנתונים על הפרקליטות הפלילית, כתבי האישום וההרשעות, מפורסמים בדוח הפרקליטות גם נתונים בנוגע לתיקי הפרקליטות האזרחית, המגישה בשם המדינה, בין היתר, תביעות בתחום הנזיקין, מקרקעין, עבודה, מסים, משפט מינהלי ומעמד אישי.

לפי הדוח, נרשמת מגמת עלייה מתמדת בשנים האחרונות במספר התיקים הנפתחים ומטופלים בתחום האזרחי. בשנת 2017 נפתחו במחוזות האזרחיים של הפרקליטות כ-22 אלף תיקי פרקליטות, לעומת 21 אלף בשנת 2016 וכ-20 אלף בשנת 2015. המשמעות של חלק מההליכים האלה היא כסף שנכנס לקופת המדינה. הרבה כסף.

כך, עולה מהדוח כי בשנת 2017 הגישו היחידה לאכיפה אזרחית ומחוזות הפרקליטות האזרחיים 273 תביעות יזומות (גידול של 68% ביחס לשנת 2016) בהיקף של כ-702 מיליון שקל (עלייה של כ-75% משנת 2016).

74% מהתביעות היזומות שהגישה המחלקה לאכיפה אזרחית עסקו בתחום הנזיקין, 20% בתחום המקרקעין והשאר בתחום החוזים והחיובים. עוד לפי הדוח, במהלך שנת 2017 נפסקו לטובת המדינה בהליכים שיזמה היחידה כ-100 מיליון שקל - עלייה משנת 2016 (אז נפסקו לטובת המדינה 75 מיליון שקל).

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני