גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דה-לגיטימציה תוצרת בית

התמכרות רבת-שנים של המחנה הלאומי למחוות חד-צדדיות הפכה את מדינת הלאום לבעיה בינלאומית

ח"כים מהרשימה המשותפת מוחים במליאה / צילום: רויטרס
ח"כים מהרשימה המשותפת מוחים במליאה / צילום: רויטרס

כדי להיטיב להיאבק נגד דה-לגיטימציה צריך תחילה להגדיר את הלגיטימציה: איזה מעשה, או מעשים, העמידו את ישראל מלכתחילה על יסודות לגיטימיים?

אני מציע שתי תשובות כמעט זהות: החלטת חבר הלאומים בוועידת סן-רמו, איטליה, השבוע לפני 96 שנה; והחלטת העצרת הכללית של האו"ם, לפני כ-70 שנה, בלייק-סקסס, ארצות-הברית. הראשונה העניקה לבריטניה מנדט על ארץ ישראל; השנייה הורתה לחלק את הארץ בין שני עמים.

הראשונה העניקה מעמד חוקי ומחייב להצהרת בלפור על "בית לאומי" ליהודים, הורתה לפתוח את שערי הארץ להגירתם, התירה את התיישבותם, וציוותה על כינון מוסדותיהם המוכרים. השנייה קבעה את אמת-המידה של הגדרה עצמית: מדינה.

הראשונה הטעימה, אם גם רק במשתמע, את זכויותיהם הלאומיות של ה"לא-יהודים". היא הורתה להעניק מעמד רשמי שווה לשלוש לשונות בשטח המנדט: אנגלית, לשון הממשלה, ולצדה ערבית ועברית. עברית הייתה שגורה, במידה שהייתה שגורה, בפי 10% מהאוכלוסייה.

השנייה הטעימה, במפורש, את ההדדיות של הפתרון המדיני. לצד המדינה היהודית עמדה לקום מדינה ערבית. לא "אולי", או "אם יבוא ליהודים", או "אם לערבים יהיה חשק".

שתי ההחלטות ההן, סן רמו ולייק-סקסס, סללו את הדרך לעצמאותה המוכרת של מדינת ישראל. מכוח ההחלטות ההן, הכרזת העצמאות של דויד בן-גוריון, ממאי 1948, הייתה פטורה מן התווית "חד-צדדית".

לכל הפחות מאז קונגרס וינה, 1815, אולי עוד קודם, הדיפלומטיה הבינלאומית דחתה עצמאויות חד-צדדיות. גושפנקה בינלאומית התחילה להיחשב להכרחית.

תשאלו את היוונים, את ההונגרים, את האיטלקים, את הבולגרים, את הסרבים. הם עלו על במת ההיסטוריה בזכות גושפנקות. ותשאלו אחר כך את כל השאר, או שאולי לא תשאלו, מפני שבהיעדר גושפנקה, העצמאויות החד-צדדיות שלהם לא הוליכו לשום מקום, ושמותיהן של מדינותיהם נמחקו מן התודעה.

חשכת החד-צדדיות

בנובמבר 1965, טייס קרבי לשעבר של חיל האוויר הבריטי, איאן דייוויד סמית', הכריז על עצמאותה של דרום רודזיה, מושבה בריטית באפריקה הדרומית. הוא עשה כן בשמו של המיעוט הלבן, שיסד אותה ופיתח אותה. הכרזת העצמאות שלו הייתה ידועה בראשי התיבות האנגליים UDI, "עצמאות חד-צדדית". איש לא הכיר בה.

היא הקימה צבא למופת, שהפליא לפשוט על שכנותיה העוינות ולהנחיל תבוסות ניצחות ללוחמי הגרילה השחורים. במלאות לה עשר, סמית' הכריז: "שלטון לרוב השחור? אף לא באלף השנה הבאות". באפריל 1980, השלטון עבר לידי לוחם גרילה מרקסיסטי, שכונן בהדרגה את אחת העריצויות האיומות ביותר באפריקה.

לא היה לרודזיה סיכוי מהרבה סיבות, אבל אין ספק שאחת מהן הייתה חד-צדדיותה של עצמאותה. זה מה שהיה קורה ליהודים בארץ ישראל, אלמלא כוננו את מדינתם על יסוד הסכמה רב-לאומית.

אם זו הלגיטימציה, מהו, אפוא, ההפך ממנה?

את ההפך ראינו בשבוע שעבר. ישראל המשיכה את מסעה רב השנים אל חשכת החד-צדדיות, כאשר בית הנבחרים שלה קיבל את החוק המיותר המכונה חוק הלאום. הוא היה מיותר מפני שב-1922 וב-1947 ישראל קיבלה את ברכת הקהילה הבינלאומית להיות יהודית, ובלבד שיתמלאו התנאים האחרים: לא רק כיבוד זכויותיהם של המיעוטים בתחומיה, אלא קבלת זכותם של הערבים לכונן מדינה משלהם על פני קצת פחות מחצי השטח של ארץ ישראל המנדטורית.

מה הועילו אם כן חכמים בתקנתם? חכמים מחקו את הקונטקסט, והתנערו בזה ממסגרת הלגיטימציה.

חוק הלאום חוזר על אפיוניה של מדינת הלאום, אבל יוצא מגדרו שלא לרמוז על קיומה של מדינה נוספת בגבולות החלוקה. הס מלהזכיר את שמו של הלאום השני, המסתופף תחת כנפיו של כיבוש צבאי. הסיווג היחיד הוא "מי שאינם יהודים". ממה נפשך, בין הים לירדן מתגוררים ששה מיליון מהם, או משהו כזה, אבל למחוקק הם ידועים כ"מי שאינם יהודים".

להידמות לסלובקיה

ה"וול סטריט ג'רנל" הזמין פרופסור אמריקאי-ישראלי, יוג'ין קונטורוביץ', ללמד סנגוריה על חוק הלאום (20 ביולי). אני מודה שנשימתי נעתקה לנוכח טענת הפתיחה שלו. חוק היסוד הישראלי אינו חורג מאמות-המידה של "החוקות הדמוקרטיות הליברליות של אירופה", כתב. "ראו-נא את החוקה הסלובקית", הוא הדגים.

החוקה הסלובקית. זה מסביר לא מעט. סלובקיה, שעלתה על המפה ב-1992, אימצה מיד פרקטיקות כה נפסדות בשאלות אתניות, בייחוד היחס כלפי המיעוט ההונגרי והמיעוט הצועני, עד שמייסדה, ולדימיר מצ'יאר, נעשה בבואה מוקדמת של התפקעות בועת הציפיות הליברליות באירופה. "ממשלתו תקפה את האוטונומיה החינוכית של המיעוט ההונגרי, את זכויותיו הלשוניות ואת ייצוגו הפרלמנטרי. חוק הלשון של 1995 הגביל את השימוש בלשונות המיעוטים, בצוותו כי כל תכתובת ממשלתית תתנהל בסלובקית" (Europe Undivided, הוצאת אוקספורד, 2005, עמ' 56).

הגדרה מדויקת של מדינת הלאום הייתה צריכה להיות חלק מנוסחת הפתרון הכולל, המלא, של הסכסוך; לא קריאת ביניים זועפת, לא תכסיס אלקטורלי, לא פרובוקציה רטורית. חלוקה רציונלית ומעשית של ארץ ישראל לשתי מדינות אומנם צריכה לכלול הבנה כללית שבכל אחת מן המדינות יינתנו זכויות יחיד לכול, אבל זכויות קבוצתיות יינתנו רק לרוב הטיטולרי, זה שלשמו קמה המדינה.

זה היה צריך להיות חלק מהסכמה רב-לאומית חדשה, אולי עדכון של 1947. אבל את הקלפים טרף תיאבונו חסר התקנה של המחנה הלאומי לאקטים חד-צדדיים. מדינת הלאום חדלה להיות חלק הכרחי של הפתרון. היא הפכה, אבוי, לחלק הכרחי של הבעיה. למי תודה, למי ברכה, לאלקין, שקד, דיכטר וביבי גם, שלא להזכיר את כרסו החשופה של אורן חזן.

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

הניקיי צלל בכ-2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת