גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחצית חיובית בקושי בגמל ובהשתלמות: אלטשולר שחם מוביל

קופות הגמל לתגמולים וקרנות ההשתלמות רשמו במחצית הראשונה של השנה תשואות של כ-1% בממוצע, מה שהוביל אותן להציג תשואה של 4.8% ב-12 החודשים האחרונים ● מתחת למוביל הבלתי מעורער בולטים לחיוב אקסלנס של הפניקס, מנורה מבטחים וכלל ביטוח ● למדריך קרנות השתלמות

גילעד אלטשולר / צילום: ענבל מרמרי
גילעד אלטשולר / צילום: ענבל מרמרי

בימים אלה לפני עשר שנים בדיוק, עברו שוקי הגמל וההשתלמות בישראל קיטון חד בהיקפי הנכסים שנוהלו באמצעות מכשירי החיסכון הללו, כחלק ממשבר כלכלי יוצא דופן שפקד את כל העולם כמעט, ושלרגעים איים על עתיד הכלכלה כפי שהכרנו. אז, בסוף יוני 2008, נוהלו באמצעות קרנות ההשתלמות וקופות הגמל נכסים בהיקף כולל של קצת פחות מ-270 מיליארד שקל, ובאותה נקודת זמן החלה מגמת הצטמקות מהירה בתחומים אלה. בסוף אותה שנה כבר דובר על נכסים מנוהלים בהיקף של כ-220 מיליארד שקל.

הירידה החדה בהיקף הנכסים שנוהלו אז נבעה משתי סיבות: תשואות שליליות, ומשיכות אדירות של כספים, בצל החרדה שאחזה את "מקצועני" שוק ההון ואת הציבור הרחב. מאותה נקודת זמן הרבה מאוד השתנה בכל מה שקשור לשוקי ההון ולתמיכה שקיבלו ממדינות, ובעיקר מבנקים מרכזיים, במיוחד בכל רחבי העולם המפותח. שוקי ההון רשמו בעשור שבא לאחר מכן נסיקה אדירה, והיקפי הנכסים הפיננסיים גדלו גם כן, וזה נכון גם לשוקי הגמל וההשתלמות בישראל.

כך, עשור לאחר המשבר הגדול, נכון לסוף חודש יוני השנה, כבר מנוהלים בקרנות ההשתלמות ובקופות הגמל נכסים בהיקף כולל של 460 מיליארד שקל כמעט, בעיקר באמצעות קופות הגמל לתגמולים (שבהן מנוהלים 221.5 מיליארד שקל) וקרנות ההשתלמות (212.1 מיליארד שקל), ובקופות הגמל להשקעה ובקופות החיסכון לכל ילד כבר מנוהלים כיום נכסים בשווי של כ-5.4 מיליארד שקל וכ-3.9 מיליארד שקל, בהתאמה.

תמונת מצב לסוף המחצית הראשונה ב- 20

תשואה של 5.1% במונחים שנתיים

עבור החוסכים העשור החולף מניב תשואה חיובית, בטח כשמדובר בממוצעים, שמציגים תשואה של 64% מאז אמצע 2008 ועד היום. במונחים שנתיים מדובר בתשואה ממוצעת של 5.07%. תשואה זו גבוהה במקצת מהתשואה הממוצעת שמציגים הגופים שמנהלים קופות הגמל ותגמולים וקרנות ההשתלמות ב-12 החודשים האחרונים.

מניתוח נתוני הגמל-נט שמפעילים רשות שוק ההון והאוצר עולה, כי ב-12 החודשים שהסתיימו בסוף יוני האחרון רשמו הקופות לתגמולים וקרנות ההשתלמות תשואות ממוצעות של כ-4.8%, הגם שמדובר בנתונים עם שונות אדירה בין הגופים השונים.

תשואה זו מהווה המשך ישיר למגמה החיובית בתשואות שנרשמת מאז השנה השלילית האחרונה, שהייתה ב-2011, וזאת בעיקר הודות למחצית השנייה של 2017. מדוע? הרבעון השני ב-2018 אמנם היה חיובי, ובמהלכו השיגו הקרנות והקופות כ-0.9%-1% בממוצע ענפי, וקיזז לגמרי את התשואות השליליות שרשמו הקופות והקרנות ברבעון הראשון השנה, ואבל בחישוב כולל למחצית הראשונה של 2018 הרי שהתשואות הנומינליות ברוטו הסתכמו בפחות מ-0.7%.

בסיכום דירוגי התשואות של מחצית 2018 עולה, כי ישנו גוף אחד שמוביל כמעט בכל שוק שבו הוא פעיל: בית ההשקעות אלטשולר שחם, שאת מערך ההשקעות שלו מובילים המייסד והמנכ"ל המשותף גילעד אלטשולר ודני ירדני, סמנכ"ל ההשקעות.

למעשה, אלטשולר שחם, שמנהל יותר מ-100 מיליארד שקל, בולט במעלה דירוגי התשואות כבר תקופה ארוכה, ולצד הובלה בשוק הפנסיה (שם הוא שחקן קטן) הוא גם מוביל בבירור את שלל דירוגי התשואות של "גלובס" בשוקי הגמל וההשתלמות. קופות שלו מציגות את התשואה הגבוהה בקופות גמל לתגמולים לגילאי עד 50, בקופות גמל לתגמולים לגילאי 50 עד 60, בקופות גמל לתגמולים לגילאי 60 ומעלה, בקרנות השתלמות "כלליות" גדולות וגם בקרנות השתלמות "כלליות" קטנות.

אך לא רק זאת, בשנים האחרונות התווספו לשוק עוד שני סוגי קופות גמל חדשים: קופות הגמל להשקעה, שהן חיסכון שלא לטווח ארוך, וקופות הגמל חיסכון לכל ילד. גם בשני מכשירי החיסכון החדשים אלטשולר שחם בולט בראש, עם היקפי הנכסים הגדולים בשווקים הללו. הוא גם מוביל את התשואות ל-12 החודשים האחרונים גם בקרב קופות הגמל להשקעה: מסלולים כלליים (שעמדה על 5.68%); בקרב קופות גמל חיסכון לכל ילד, שמנהלות יותר מ-50 מיליון שקל לחוסכים המעדיפים סיכון מוגבר (12.73%); וגם בקרב קופות החיסכון לכל ילד לחוסכים המעדיפים סיכון בינוני (5.85%).

קרנות ההשתלמות, תמונת מצב לסוף יוני 2018

קופות שונות לכל גיל

שוק הגמל לתגמולים, בדומה לשוק הפנסיה המקיפה החדשה, חווה בשנים האחרונות שינוי אדיר במבנה שלו. זה קרה בעקבות רפורמה משמעותית שהוביל אגף שוק ההון, שהפך ברבות השנים לרשות שוק ההון, להפיכת החיסכון לטווח ארוך לתלוי גיל. המטרה הייתה לשנות את השווקים הללו, שבעבר התאפיינו במסלולים כלליים בגודל אדיר - שבהם נוהלו בכפיפה אחת כספי חוסכים צעירים יחד עם כספי חוסכים מבוגרים על סף פרישה לגמלאות. השינוי שהובילה הרגולציה היה לברירת מחדל של קבוצות גיל, שינוהלו בפרופילים שונים של סיכון, שמותאמים לכאורה טוב יותר לחוסכים.

כך קרה שיש כיום כמה קבוצות עיקריות של קופות גמל: קופות עד גיל 50, קופות לגילאי 50 עד 60 וקופות לגילאי 60 ומעלה, עד גיל פרישה. נוסף עליהם יש שורה של קופות מתמחות אחרות, וגם קופות כלליות שנותרו כ"שריד לעבר", וקופות מתמחות עם שיעורי מניות שדומים למה שנהוג בקופות הכלליות לאורך זמן (כלומר, אג"חיות עם 25% או 30% מניות, למשל).

על כן אנו מפצלים את דירוגי התשואות שלנו בשוק הגמל לתגמולים לארבע קבוצות מרכזיות, שבהן פעילים מרבית בתי ההשקעות וקבוצות הביטוח המובילים. כאמור, מי שבולט במעלה הדירוגים הוא בית ההשקעות אלטשולר שחם.

כך, בעוד שקופות הגמל לגילאי עד 50, שמנהלות מעל חצי מיליארד שקל בנכסים, רשמו ב-12 החודשים האחרונים תשואה ממוצעת של כ-5.7%, הרי שהמסלול הזה אצל אלטשולר שחם רשם בתקופה הזו תשואה נומינלית ברוטו של 8% כמעט. אחריו, עם תשואות של כ-6% בקירוב, נמצאות קופות אקסלנס, ששייכת להפניקס, שמערך ההשקעות שלה, בראשות רועי יקיר ויניב כהן, אחראי על ניהול השקעותיהן, וכלל ביטוח תמר - שהשקעותיה נוהלו בתקופה האמורה על-ידי ענת לוין ולימור דנש, ושבימים אלה עוברות לאחריותו של יוסי דורי.

המסלול לגילאי 50 עד 60 כבר מציג תשואה ממוצעת נמוכה יותר, בגלל פרופיל סיכון נמוך יותר, שעמדה ב-12 החודשים האחרונים על כ-5.07%. גם כאן הגוף שמוביל הוא אלטשולר שחם, עם תשואה של כ-7.24%, ואחריו מנורה מבטחים, שאת השקעותיה מנהלים יוני טל וניר מורוז, ומיטב דש, שאת השקעותיו בתחום מנהל ברק בנסקי, ששמו נקשר לאחרונה למעבר לכלל ביטוח (מבחינתו - חזרה לכלל ביטוח).

גם במסלולים לגילאי 60 ומעלה (עד גיל פרישה) מוביל אלטשולר שחם את הדירוג, ואחריו אקסלנס של הפניקס וכלל ביטוח תמר. התשואה הממוצעת בקופות שנכנסו לדירוג שלנו בקבוצת גילאים זו עומדת על 3.84%. אגב, בשלוש קבוצות הגילאים שאותן דירגנו יש שלושה גופים שבולטים בתחתית, שלא בטובתם, יותר מאחרים: פסגות - עם קופות פסגות גדיש - אנליסט וילין לפידות.

לצד זאת ישנה קבוצת הקופות הכלליות ו"סמי-כלליות", שמציגות תשואה ממוצעת של כ-4.88% ל-12 החודשים האחרונים, ושם מובילה את הדירוגים כלל ביטוח, עם שתי קופות שונות, ואחריה גוף שבעבר בלט בתחתית, והפעם מציג תמונה מאוששת מבחינתו: בית ההשקעות הלמן-אלדובי.

גם כאן התשואה הנמוכה ביותר היא של שני גופים שבעבר בלטו במעלה הטבלאות ושחווים עתה תקופה לא טובה עבורם: אנליסט וילין לפידות.

ומה לגבי קרנות ההשתלמות? גם כאן אלטשולר שחם בולט בראש, עם הובלה ברורה בדירוגי התשואות לקרנות גדולות, שמנהלות נכסים בהיקף העולה על 5 מיליארד שקל, ולקרנות קטנות, שמנהלות עד 5 מיליארד שקל (ומעל לרף מינימלי שקבענו ושעומד על 500 מיליון שקל). גם בשוק ההשתלמות יש שני שבולט לחיוב מעל היתר, מתחת לאלטשולר שחם: בית ההשקעות אקסלנס, שבבעלות הפניקס. 

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות, בנימוק כי הבורר סבור כי הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% ות"א 90 מאבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט