גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תיירות | אבירים ומקדשים: מלטה שלא הכרתם

היוצרים של "משחקי הכס" ו"טרויה" כבר מכירים היטב את המדינה הקטנה בים התיכון ● עכשיו תור התיירים

הבירה, וואלטה. על החומות האלה התנפצו גלים ואויבים רבים / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב
הבירה, וואלטה. על החומות האלה התנפצו גלים ואויבים רבים / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

במלטה פגשתי אביר אמיתי. הוא לא לבש שריון ולא אחז בחרב, אבל הוא נצר בלתי מעורער למשפחה המתגוררת מאות שנים בקאזה רוקה פיקולה (Casa Rocca Piccola) בוואלטה (Valletta), בירת מלטה, עוד מהתקופה שבה אבירי מסדר ההוספיטלרים על שם סנט ג'ון עמדו בהצלחה במצור של הצי הטורקי שהגיע לכבוש את האי ב-1565 (להרחבה היסטורית, ראו מסגרת משמאל). הבית נקרא על שמו של הבעלים הראשון, האדמירל דון פייטרו לה רוקה, ובעת סיור בבית הפתוח כיום לתיירים, פגשתי את הבעלים הנוכחי, הלוא הוא אביר מלטה, המרקיז ה-9 de Piro.

ביקור בקאזה רוקה פיקולה הוא הזדמנות מצוינת לראות מבפנים את אחד מהארמונות האחרונים שנותרו בבעלות פרטית בוואלטה ולהתפעל מהרצפות היפהפיות, הרהיטים, שכיות החמדה והמותרות שהרשו לעצמם אצילי מלטה. "לגמרי אופייני במלטה, ובמיוחד בוואלטה, שעוברים ליד שער של בית ולא יודעים איזה ארמון מסתתר מאחוריו", אומר המדריך שלי, וינסנט.

ארמונו ההיסטורי של הגרנד מאסטר, ראש מסדר האבירים / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

כשעומדים ברחבה המרוצפת של גני בראקה (Barrakka) בוואלטה - ממש מעל סוללת התותחים שנבנתה במאה ה-16, בתקופת הזוהר של אבירי המסדר, ויורקת אש בכל יום בשעה 12 בדיוק - אפשר להבין מדוע נפוליון אמר שהמקום הזה "בלתי ניתן לכיבוש". זאת, על אף שב-1789 הוא הצליח לכבוש את מלטה והדיח את האבירים משלטונם.

מטחי האש הטקסיים הנורים מהסוללה המפורסמת הם אחת מהאטרקציות התיירותיות הכי פופולריות כיום באי. נראה אתכם מפלסים דרך בין מאות התיירים המצטופפים ברחבה לקראת השעה 12 בניסיון לתפוס זווית טובה לצילום.

מול החומות האלה אפשר גם לדמיין מה הרגיש חייל פשוט בשירותו של נפוליאון כשנצטווה להסתער על החומות האימתניות והמבוצרות, הבנויות על גבי צוקים הנופלים מגובה של עשרות מטרים לים. אם זה נראה קצת מוכר, זה אולי משום שמלטה היא אחד מהאתרים החביבים על מפיקים ובמאים, וצולמו בה שפע סרטים וסדרות, מ"טרויה" ו"גלדיאטור" ועד "משחקי הכס" וסרט הפעולה Assasins Creed המבוסס על סדרת משחקי וידיאו.

בוואלטה, פעם בירתם הגאה של אבירי סנט ג'ון, ההיסטוריה פוגשת את היומיום. ארמונו ההיסטורי של הגרנד מאסטר, החולש על כיכר סנט ג'ורג' שבליבה של העיר, משמש כיום כמעונם הרשמי של נשיאי מלטה ובו מתכנס הפרלמנט. כשעברנו ליד, מעל הארמון התנופף דגל מלטה, אות לכך שהנשיאה, מארי-לואיז קוליירו, נמצאה באותה שעה בארמון.

המרפסות הצבעוניות הן אחד מסימני ההיכר של העיר ואלטה / צילום: גליה גוטמן

ואלטה היא לא רק בירה של אבירים, אלא גם אחת משתי בירות התרבות של אירופה לשנת 2018, ומזמנת השנה שפע של אירועים. בין אלה שעדיין בקנה, פסטיבל ספרים בדגש ספרות איי הים התיכון (Malta Mediterranean Literature Festival) שיתקיים בנובמבר, ולמי שיזדמן לכאן ב-15 בדצמבר, המארגנים מבטיחים מופע ראווה מפתיע בכיכר סנט ג'ורג', לציון סיום שנת התרבות 2018.

ים-תיכוניות עם בארוק

לא חייבים להיות חובבי אמנות כדי להתרגש מעריפת ראשו של יוחנן המטביל - ציורו המופלא של הצייר האיטלקי מיכלאנג'לו קראווג'ו משנת 1608, יצירת האמנות הידועה ביותר בכנסיית סנט ג'ון במרכז העיר ואלטה.

עמדתי במשך דקות ארוכות מול הציור הדרמטי ודמיינתי את חייו של הגאון הסוער הזה, שנחשב לחלוץ סגנון הבארוק ולאמן האור, ומצא מקלט במלטה אחרי שהרג יריב בקטטת שיכורים. יש האומרים שלא רק חייו הסוערים משתקפים בציוריו אלא גם נטיותיו ההומוסקסואליות, הבאות לביטוי בארוטיקה של דיוקנאות הנערים שצייר. גם כנסיית סנט ג'ון עצמה לא תשאיר אתכם אדישים. היא נבנתה אומנם בפשטות, אך במשך הדורות עוצבה בצורה יוצאת דופן וכל כולה נראית כמו בונבוניירה של שיש וזהב.

כשמשוטטים בסמטאות האבן הצרות של ואלטה, מבינים למה לא כדאי לשכור כאן מכונית, ולא בגלל נהיגה פרועה של התושבים. נוהגים כאן דווקא בסבלנות ובאדיבות (ובצד שמאל), וכמעט בלי צפירות, אבל את התמרונים, במיוחד כשבא מולכם אוטובוס, עדיף להשאיר למקומיים.

במקום זאת עדיף פשוט לפסוע בסמטאות שיורדות בתלילות ישר לים, כשמעל ראשכם תלויות גזוזטרות עץ צבעוניות כמו סוכריות.

ישבנו לכוס של בירה Cisk מקומית צוננת בכיכר הרפובליקה, המשמרת את סגנונות הבנייה של המאה ה-16, שבה החלה העיר להיבנות. המסעדות ובתי הקפה המו אדם, ועל אף התורים לשולחן פנוי, אף אחד לא מיהר לשום מקום, במין שילוב של עצלות ים-תיכונית נינוחה עטופה בפאר של רנסנס ובארוק. התחלתי להבין למה האנגלים הפכו את מלטה לאי המחמד שלהם, ואחריהם הגרמנים, הצרפתים, ולאחרונה גם התיירים הרוסים והסינים.

ואם מדברים על תיירים, מספרם נסק לאחרונה בצורה מטאורית, וממיליון תיירים בשנה הכפיל את עצמו ל-2 מיליון בשנה. אחד מהגורמים לזינוק הוא הטיסות הישירות לוואלטה שאייר מלטה החלה להפעיל מערים שונות בעולם. מטוסים עמוסים בעשרות-אלפי נופשים נוחתים באי, שמספר תושביו מגיע בקושי ל-450 אלף. עד כדי כך, שכיום נשמעים דיבורים על הטלת מכסה על מספר התיירים למלטה, והממשלה אישרה בזריזות לכל בתי המלון תוספת של שתי קומות.

המקדשים הפרהיסטוריים. מראה מבחוץ / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

איטלקית עם ערבית

למחרת נסענו לשוק הדגים המסורתי של יום ראשון בכפר מרסשלוק (Marsaxlokk, מרסה - נמל, שלוק - הביטוי המקומי לדרום-מזרח). זהו שוק תוסס ומקומי מאוד, שאליו מגיעים תושבי הסביבה לקנות דגים ופירות ים ישר מן הים. לא רק דגים. בדוכנים השונים הציעו רוכלים מזכרות צבעוניות (חלקן אולי תוצרת סין), בגדים ופירות. כמה גברים התאספו לפרלמנט מקומי ים-תיכוני מחויך של יום ראשון. לקראת צהריים המסעדות הקטנות שממול הומות ועמוסות. זהו הבילוי השבועי של המקומיים וכדאי מאוד להזמין שולחן מראש.

המשכנו לצוקי דינגלי שבמערב האי. בגובה של 250 מטר, צוקי דינגלי הם הנקודה הגבוהה ביותר במלטה והמראה הנשקף מהם מרשים ויפה. במערה הכחולה שלרגלי הצוקים אפשר לשחות או לשוט בסירה קטנה. כדי להגיע אל ויטוריוזה (Vittoriosa), סנגלאה (Senglea) וקוספיקואה (Cospicua), שלוש ערים עתיקות המוקפות בחומה אחת, חצינו בסירה מסורתית את המפרץ שבו שוכן הנמל הגדול (Grand Harbour) של ואלטה.

אל תחמיצו ביקור בעיר מדינה (Mdina), בירתה העתיקה והמוקפת חומה של מלטה, שמציתה את הדמיון ונראית כמו יצאה מסרט. לא במקרה נשמע שם העיר דומה למילה "עיר" בערבית, מדינה. גם המילה רחוב, טריק (Triq) דומה בצליל ובמשמעות למילה הערבית טאריק, דרך.

70% מאוצר המילים של המלטזית המודרנית מקורם בערבית, והיתר בא מאיטלקית. הדקדוק והתחביר הם שמיים, ומבחינה לשונית שייכת המלטזית למשפחת השפות הערביות. זה לא מפתיע, שכן הערבים כבשו את מלטה ב-870, והם שלטו בה כמאתיים שנה. האלפבית, אגב, הוא לטיני.

מבלבל? בשולחן שלידינו ישבו כמה נשים במראה אירופי שדיברו בשפה לא מזוהה שנשמעה כמו ערבית, ואז פתאום גלשו לאיטלקית ולאנגלית, הכול במהלך משפט אחד. זו הייתה המלטזית, מישמש של השפות שבהן דיברו כאן כל הכובשים כולם. את השפה הצליחו הערבים להשליט באי, אבל לא את האסלם. הנצרות שולטת באי ללא עוררין.

אילת, ירושלים וסקס במערה

גוזו (Gozo) הוא האי התאום של מלטה. יחד עם האי קומינו (ועוד כמה איים קטנטנים) הם מרכיבים את המדינה מלטה. אורכו 15 ק"מ ורוחבו המרבי 7 ק"מ. כדי להגיע אליו עולים על מעבורת בנמל Cirkewwa. חצי שעה אחר כך כבר היינו ברציף בגוזו עם עוד מאות תיירים, אבל ברגע שהרחקנו אל פנים האי כבר היינו די לבד.

למלטה לא נוסעים אומנם כדי להתבודד, אבל בגוזו אפשר לתפוס שלווה הרחק מן ההמון הסוער. את צדי הכבישים הצרים ניקדו שיחי צבר בפריחה צהובה ושיחי הרדוף בלבן וארגמן. מגדלים זיתים, גפנים ועגבניות. את הקטשופ מייצאים לאנגליה.

ניסיתי לתייג את המראות. נוף הררי של גבעות, בתי אבן, עמקים כלואים בין הרים, כפרים, כנסיות, טרסות חקלאיות, טרשים, מבצרים, מגדלים, חומות, צלבים, צריחים, וסביב כל אלה ים כחול, מפרצים, מקבצים של בתי מלון, אווירה חופשית, כפכפים. בסוף הבנתי. יש פה שילוב לא אמיתי של ירושלים ואילת ביחד. חופים חוליים, כמעט שאין פה. פשוט קופצים מהמזח או מצוק אל המים הצלולים עם שנורקל ומסכה, או משייטים בסירת מפרש, ביאכטה או בסירת משוטים קטנה.

יפהפיות בנות כ-7,000 שנה. צלמי אלות פריון במוזיאון בוואלטה / צילום: גליה גוטמן

גוזו וקומינו הם אתרי הצלילה של מלטה. אלמוגים ודגים צבעוניים אומנם אין כמעט, אבל זהו גן עדן לצוללנים חובבי היסטוריה ימית - מספינה פיניקית מ-700 לפני הספירה ועד ספינות רומיות, ביזנטיות, צוללת אנגלית ואוניות ששקעו למצולות במלחמות העולם. אגב קומינו (ששמו נגזר מצמח הכמון שגדל כאן בעבר), האבירים נהגו להגלות לאי פרחי אבירים עם בעיות התנהגות לעבודות שירות. ולהבדיל, לפי המסורת היהודית כאן גם התגורר המקובל הספרדי רבי אברהם בן שמואל אבולעפיה בן המאה ה-13.

החיים בגוזו פשוטים. "אני נולדתי וחי כל חיי בגוזו, וכך גם שתי בנותינו, החתנים והנכדים", אמר גרציו, נהג המונית החביב. "טוב לנו פה. אנחנו לא מחפשים מציאות בחוץ, ואם רוצים לעבוד יש פרנסה גם פה. גוזו הוא כמו מלטה של פעם. יש כאלה שעד היום נוהגים להשאיר את המפתח לבית בגומחה קטנה בצד הדלת, לילדים, לשכנה. הגומחות האלה עדיין קיימות בבתים הישנים".

לא מעט פנסיונרים מאנגליה באים לחיות פה. אפשר להבין בקלות למה. אנשים מברכים לשלום, שקט ושלווה. ישבנו במסעדת דגים במפרץ Marsal Forn שבצפון האי, על המים ממש. הרגשתי כמו בדהב בימים הטובים.

שאלתי אם עדיין צעירים מגיעים לעשות סקס במערה של הנמפה קליפסו. ב"אודיסיאה" מסופר שספינתו של אודיסאוס נטרפה בסמוך לאי, וקליפסו התאהבה בו והבטיחה לו חיי נצח אם יישאר איתה במערה. "לפי מראה המערה כיום", אמר וינסנט בהומור אופייני, "אף אחד לא רוצה לעשות סקס במקום המלוכלך הזה".

כור ההיתוך הקטן בעולם

לא במקרה יש במדינה הקטנה הזו - קטנה בהרבה אפילו מישראל - שלושה אתרי מורשת עולמית של ארגון אונסק"ו. המקדשים העתיקים שבה, שמתוארכים ל-5,600 לפנה"ס, הם היחידים בעולם מסוגם. בנאי המקדשים השאירו את חותמם המונומנטלי ביותר מעשרים מקדשים ברחבי האי. ארכיאולוגים משערים כי במקדשים האלה התקיימו טקסים שסגדו לאלת פריון מסתורית.

לפי האגדה, אישה ענקית נשאה על כתפיה את האבנים העצומות לבניית המקדשים. גם כיום קשה להסביר כיצד הועתקו הסלעים הללו, שגובה כל אחד מהם 6 מטרים ומשקלו כמה טונות.

לחובבי ארכיאולוגיה, מלטה היא חגיגה. במוזיאון הלאומי לארכיאולוגיה ממצאים משנת 5,900 לפנה"ס, הרבה לפני הפרעונים. מהמם במיוחד האגף המוקדש לתקופת האבן, ובו פסלונים של אלות גדולות ודשנות, עם ירכיים עגולות.

באותו ערב בדיוק חגגו בוואלטה את סיום שבוע האופנה של מלטה, בהפקה שלא הייתה מביישת את מילאנו ופריז. לא שהוזמנתי, אבל מספיק היה לשוטט ברחבה ובסמטאות שאליהן נשפכו דוגמניות ודוגמנים. כמה מכוניות בנטלי, רולס רויס ואחרות נסעו לאיטן. חלק ממכוניות הפאר נקנו במשבר הכלכלי של 2008, מאנגלים ששמחו להיפטר מהנטל, סיפרו לי. עוד אמרו, שהמלטזים משוגעים על שני דברים, מכוניות יוקרה ואירוויזיון.

על המדרגות ישבו כמה נערות מקומיות וליקקו גלידה. חשבתי, האם הן מצאצאי הפניקים, הביזנטים, הגותים, האבירים? לא סתם המלטזים טוענים שמלטה היא כור ההיתוך הכי קטן בעולם.

מידע מעשי

עונה: עדיף במארס-אפריל לפני שמגיעים ההמונים, כשמזג האוויר נעים ולא חם, או בספטמבר-אוקטובר אחרי ההמונים, כשמזג האוויר מתאים עדיין לנופש של ים ומים.

טיסות: Air Malta מפעילה ארבע טיסות שבועיות סדירות מתל אביב לוואלטה.

לינה: בנוסף לרשתות המוכרות, בשנים האחרונות צצים באי מלונות בוטיק קטנים ומפנקים, הממוקמים בבתים היסטוריים ועושים כבוד לאדריכלות המקורית. אני התארחתי באחד כזה, De Vilhena Boutique Hotel, הממוקם ממש בלב העיר העתיקה של ולטה, וממליצה בחום. השירות אישי-משפחתי. החל מ-300 דולר ללילה לחדר זוגי, כולל ארוחת בוקר.

מלון בוטיק נוסף שהתארחתי בו הוא 66 Saint Paul's, גם הוא נמצא בעיר העתיקה ושוכן בארמון מן המאה ה-17 ששופץ בטעם רב. כ-300 דולר ללילה לחדר זוגי המשקיף על הנמל הגדול https://66saintpaulsmalta.com

חגיגות עממיות: יש שפע גדול, כפי שאפשר לראות באתר: /www.maltauncovered.com/things-to-do/malta-events

Cafe Cordina: הקפיטריה הראשונה בוואלטה, מוסד של ממש בסגנון בארוק. נראה אתכם עומדים בפיתוי ולא מזמינים ממבחר הגלידות והעוגות. בקיץ מנגנים פה ג'אז בימי חמישי www.caffecordina.com

Qbajjar: מסעדת דגים טובה בכפר Marsalforn באי גוזו, על המים ממש. https://qbajjarrestaurant.com

The Cliffs: ממש מול צוקי Dingli, אווירה לא רשמית, חצר עם צמחייה טבעית, גדר אבן, מול הים. אכלתי רביולי משובחים ממולאים בעלי צמח זיפן (Borage) ברוטב קליפות תפוז. טעים ומיוחד. www.thecliffs.com.mt/menu

רקע | קיצור תולדות מלטה

המסדר ההוספיטלרי, הידוע יותר בשמו אבירי סנט ג'ון (או בשמו המלא, מסדר יוחנן הקדוש של בית החולים בירושלים), היה אחד החשובים מבין המסדרים הצבאיים במסעות הצלב. הוא נוסד כדי ללוות את עולי הרגל לארץ הקודש. ב-1099, עם כיבוש ירושלים על-ידי הצלבנים, הפך המסדר לארגון דתי-צבאי שהצטרף להגנה על ממלכת ירושלים הצלבנית.

עם נפילת ממלכת ירושלים במאה ה-13 בידי סלאח א-דין וצבאותיו, נסוגו הצלבנים לאי רודוס. כשגם זה נכבש בידי המוסלמים במאה ה-16 (הפעם היה זה הסולטן הטורקי סולימן המפואר), העניק קארל החמישי לאבירים ב-1530 את השלטון על איי מלטה.

האבירים ביצרו את האיים והמשיכו להציק לטורקים בשוד ימי ובפשיטות על ספינות מוסלמיות בדרכן לצפון אפריקה. בתגובה, החליט הסולטן לתקוף. ב-1565 הוא שלח כוח סיור למלטה כדי להכין את המתקפה. האגדה מספרת כי מפקד הצי הטורקי לא הצליח לאתר את האי, ולכן הודיע לסולטן: "מלטה יוק!", שפירושו בטורקית "אין מלטה", מקבילה לביטוי "אין חיה כזאת". גרסה אחרת טוענת שהוא ניסה להסתיר את כישלונו לכבוש את האי מידי האבירים.

צחוק הגורל: כאשר הסולטן העות'מני האחרון, מהמט השישי, הודח ב-1922 על-ידי האסיפה הלאומית של טורקיה, בריטניה העניקה לו מקלט מדיני ב... מלטה, שבה שלטה באותה תקופה.

תקופת שלטונם של אבירי סנט ג'ון היא אחד הפרקים החשובים בתולדות מלטה. אפילו הבירה ואלטה נקראת על-שם ראש המסדר, ז'אן דה-לה ואלט, והסמל המלטזי, הצלב בעל שמונה הפינות, הוא סמלו המקורי של המסדר.

האבירים נשארו במלטה עד כיבושה בידי נפוליאון בסוף המאה ה-18. ב-1800 כבשו הבריטים את האיים מידי הצרפתים, ושלטו בה עד 1964, רק אז זכתה מלטה בעצמאותה. ב-2004 הצטרפה לאיחוד האירופי.

עוד כתבות

נשיא אוקראינה זלנסקי (מימין) וראש ממשלת יוון מיצוטאקיס / צילום: ap, Yorgos Karahalis

דרך יוון: כך עוקפת אירופה את הצורך בגז רוסי

אוקראינה ויוון משיקות ציר אנרגיה דרומי־צפוני שמוביל לראשונה גז טבעי מונזל אמריקאי היישר לקייב, ומעניק למזרח היבשת חלופה ממשית לתלות בגז הרוסי ● המהלך מחזק את מעמד יוון כצומת מרכזי אזורי בתחום ומעמיק את המעורבות האמריקאית במפת האנרגיה האירופית

אפליקציית יד2 / צילום: Shutterstock, shutterstock

העסקה הגדולה בתולדות אתרי האינטרנט בארץ: האם יד2 שווה מיליארדים?

קרן אייפקס העולמית רוכשת את אתר היד שנייה תמורת 3.1 מיליארד שקל - פי ארבעה מהשווי שבו נמכר לפני עשור ● בשוק מביעים ספק לגבי היכולת של הקרן להשביח את אתר יד2 באופן דרמטי כמו רוכשיו הקודמים ● וגם: איך הכול התחיל, ומתי הייתה הפריצה הגדולה?

דרבי הכדורסל בין מכבי ת''א להפועל ת''א / צילום: עודד קרני

האם ליגות הכדורסל ייפרדו מערוץ הספורט אחרי 30 שנה?

בערוץ הספורט ובמינהלת הליגות מקיימים מגעים להארכת החוזה ביניהם בשנתיים נוספות - אך במקביל עמלים במינהלת על מכרז חדש ● התנאים החדשים: 25 מיליון שקל לשנה למשך 5 שנים

הקרנות הכספיות גייסו הכי הרבה כסף גם השנה / אילוסטרציה: Shutterstock

זינוק של 100% בשלוש שנים: תעשיית קרנות הנאמנות בשיא כל הזמנים

ב-11 החודשים הראשונים של השנה גייסו הקרנות המסורתיות, המנוהלות על ידי בתי השקעות סכום של 23 מיליארד שקל ● זוהי הפעם הראשונה מאז 2021 שהן יעקפו את הקרנות המחקות וקרנות הסל, שגייסו באותה תקופת זמן כ-18.6 מיליארד שקל

סנטה קלאוס מבקר ברצפת המסחר של הבורסה בניו יורק / צילום: ap, Richard Drew

ראלי סנטה יגיע השנה? אנליסטים מאמינים שזה תלוי בנתון אחד

בשבוע החולף, שבו חל חג ההודיה, מדדי המניות האמריקאיים המובילים הציגו התאוששות שבין 3%־5%, אבל אולי היה זה רק "הנגאובר" ● לאחר פתיחה שלילית לדצמבר אנליסטים מנסים להעריך אם בשנה ששום דבר בה לא התנהג כרגיל, "ראלי סנטה קלאוס" ייחגג כהלכתו

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה שלילית בבורסת ת"א; מניית ICL צנחה בכ-8%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.8% ● מניית ICL ירדה לאחר החלטת בג"ץ שמחייבת את החברה לשלם על שאיבה מים המלח ● ב-UBS צופים כי ימשיך להיחלש בעולם ושומרים את הדירוג האטרקטיבי למטבעות אחרים ● וגם: ביוליוס בר צופים שהכסף יכפיל את מחירו השנה

משרד הפנים בירושלים / צילום: Shutterstock, shutterstock

חברות שיתמודדו במכרזי הרשויות המקומיות יחויבו להצהיר על עבר פלילי

משרד הפנים מבטיח מנגנון שיחסום התמודדות של חברות תחת חקירה במכרזים עירוניים, לאחר שנים שבהן הרשויות המקומיות נמנעו מבדיקת עבר פלילי – בניגוד לנעשה בשירות המדינה ● זאת על רקע מספר פרשיות שחיתות ובעקבות לחץ ציבורי

מפעל ''רשף טכנולוגיות'' בשדרות / צילום: דוברות משרד הביטחון

יצרנית המרעומים רשף תונפק לפי שווי של 4.3 מיליארד שקל – גופים זרים ישתתפו

חברת ארית מערכות, בניהולו של חיים שטפלר, מנפיקה את חברת הבת שלה רשף טכנולוגיות לפי שווי של 4.3 מיליארד שקל ● לגלובס נודע שגופים זרים צפויים להשתתף בהנפקה

ד''ר יפעת בן חי שגב / צילום: איל יצהר

ד"ר יפעת בן חי שגב עוזבת את חדשות 13, אך הפלונטר עדיין לא הותר

דירקטוריון חדשות 13 מתנהל זה זמן רב ללא יכולת הכרעה, בשל דד לוק שיצרו שניים מחבריה ● ההתפטרות העכשווית עשויה לפתור זאת, ולהוביל למינוי מנכ"לית קבועה

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

האוצר נסוג: הגבלות יצוא הגז הוצאו מחוק ההסדרים בעקבות התנגדות משרד האנרגיה

המהלך הדרמטי של האוצר להגבלת יצוא הגז, שנועד לעודד תחרות מקומית ולהאריך את חיי המאגרים, ירד מחוק ההסדרים לאחר שמשרד האנרגיה סירב לקדם שינוי מחוץ לוועדת דיין ● כעת המשרדים יידרשו להגיע לפשרה בתוך הוועדה עצמה ולא במסגרת התקציב

צילום: ap, Francisco Seco

סוכני AI ולוחמי לוויינים: צה"ל מקים שתי חטיבות ומסמן את פני העימות הבא

כחלק מלקחי המלחמה, הצבא מודיע על הקמת חטיבת הבינה המלאכותית, שתשתלב בוטים בלחימה ותספק תמונת מצב לכוחות בשטח ● בנוסף, הצבא מקים חטיבה שתתמחה בתחום החלל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

פרויקט נימבוס יחסוך מיליארדים למדינה, אך עלול להישאר ללא תקציב

החלקים שמקבלים עדיפות בהצעת התקציב הם ביטחון, תשלומי הריבית על החוב והתחייבויות נוספות ● ההשקעות שמטרתן לבנות את הכושר העתידי של המדינה עדיין נמצאות באזור האפור

אוטובוס של אגד

בלי מקור תקציבי: מחירי התחבורה הציבורית לא יעלו בינואר הקרוב

נציג האוצר אמר הבוקר בוועדת הכלכלה שעליית מחיר התחבורה הציבורית ל-9 שקלים, שהייתה מתוכננת לינואר, תידחה ● באוצר יעדכנו בימים הקרובים לגבי המקור התקציבי לכך

שר הכלכלה ניר ברקת פגוש את העיתונות, קשת 12, 22.11.25 / צילום: איל יצהר

ברקת אכן מממן לעצמו את כרטיסי הטיסה, אבל זה לא הכול

שר הכלכלה חוזר ואומר שהוא משלם על שלל טיסותיו לחו"ל • אבל העלויות לא מתמצות במושב במטוס • המשרוקית של גלובס 

איראן ממשיכה את המרוץ לגרעין בעזרת "רשתות סודיות"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: המרוץ האיראני לגרעין לא הופסק, בצרפת מתלוננים שישראל פוגעת בחופש העיתונות, והשתתפות ישראל באירוויזיון עלולה להיות בסכנה ● כותרות העיתונים בעולם

מאיה לור, משפיענית ה-AI של סופר פארם / צילום: צילום מסך מאינסטגרם

סופר-פארם השקיעה 2 מיליון שקל בבניית משפיענית AI

מאיה לור היא משפיענית AI שרשת סופר‏-פארם יצרה לפני חודש ובנתה לה חשבון אינסטגרם הכולל כ-9,500 עוקבים ● "האפיון הזה נבחר כי בעולם הדור הצעיר עוקב אחרי משפיעניות וירטואליות, הוא פתוח ל-AI ומכיר את זה", אומרים ברשת

עו''ד אלדד כורש / צילום: איל יצהר

אלדד כורש בדרך להקים משרד חדש עם 50 עורכי דין

לגלובס נודע כי עו"ד אלדד כורש ניהל מגעים עם מספר משרדים גדולים, אך בסופו של דבר הוא צפוי לפנות לדרך עצמאית ● חברת הנדל"ן תדהר, הלקוחה המרכזית של כורש, תעבור איתו למשרד החדש, שצפוי להתמקם במגדל ביונד בגבעתיים ● כורש אישר את הפרטים

העיריות מקבלות שוב הזדמנות לייקר את הארנונה / אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

העיריות מקבלות שוב הזדמנות לייקר את הארנונה. איפה היא צפויה לעלות?

כפי שנחשף בגלובס באוקטובר, הממשלה מאפשרת לרשויות להגיש בקשות להעלאת ארנונה גם ב־2026 ● מדובר על עלייה של כמעט 9% בהיקף הארנונה שנגבית, בתוך שלוש שנים בלבד ● גלובס עושה סדר

פעילות במחנה קיץ של סימד / צילום: מצגת החברה

מחנה קיץ בארה"ב ב־10,000 דולר: המגייסת החדשה בבורסת ת"א

סימד הולדינגס השלימה גיוס אג"ח של 610 מיליון שקל, שישמשו בעיקר לרכישת נכסים מידי בעליה ולפירעון הלוואות ● החברה מפעילה מחנות קיץ לנוער, בעיקר יהודי

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל Open AI / צילום: ap, Markus Schreiber

"רגע קריטי": סם אלטמן בהודעה חריגה לעובדי OpenAI

על רקע התחזקות התחרות מצד גוגל, מנכ"ל OpenAI סם אלטמן הכריז על "קוד אדום" והגדיר את התקופה הנוכחית כקריטית עבור ChatGPT ● כעת ירכזו עובדי החברה משאבים ושכבות ניהול סביב שיפור מיידי של הצ'אטבוט, במהלך שידחוק הצידה פרויקטים אחרים