גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השופט אלכסנדר רון סירב לפסול עצמו רק כי הוא גר בהתנחלות

חברת מ.י. שחם נדל"ן טענה כי על השופט אלכסנדר רון, המתגורר ביישוב אלון שבות, לפסול עצמו מלדון בבקשת פירוק שהגישה נגד חברת בנייני בר אמנה ● זאת, מאחר שהאחרונה היא חברה-בת מסחרית של האגודה השיתופית "אמנה", זרוע ההתיישבות של גוש אמונים ● רון: "מראית פני הצדק אינה נפגעת"

השופט אלכסנדר רון / צילום: שלומי יוסף
השופט אלכסנדר רון / צילום: שלומי יוסף

שופט בית המשפט המחוזי בירושלים, אלכסנדר רון, לא התרגש יתר על המידה מבקשת פסילה שהוגשה נגדו באחרונה בנימוק לא שגרתי: חברת מ.י. שחם נדל"ן טענה כי העובדה שהוא מתגורר יחד עם משפחתו ביישוב הקהילתי אלון שבות שבגוש עציון, הנמצא מעבר לקו הירוק - אמורה לפוסלו מלדון בבקשת הפירוק שהיא הגישה נגד חברת בנייני בר אמנה. יצוין כי בנייני בר אמנה היא חברה-בת מסחרית של האגודה השיתופית "אמנה", זרוע ההתיישבות של גוש אמונים. "אמנה" היא תנועת ההתיישבות שהקימה את רוב היישובים הכפריים-קהילתיים ביהודה ושומרון ובונה בהן, ובכלל זה, בגוש עציון ובאלון שבות.

במסגרת החלטתו התייחס השופט רון לשתי הטענות העיקריות שהעלתה שחם נדל"ן בעניינו. הראשונה - כי עליו לפסול עצמו כיוון שהוא תושב ההתיישבות אלון שבות שבגוש עציון, יישוב המהווה חלק מתנועת "אמנה"; ומכיוון שמדובר בתיק שבו עשויות להיות השלכות על כלל ההתיישבות ביהודה ושומרון, ככל שיתקבלו טענות המבקשת.

הטענה השנייה הייתה כי השופט רון גיבש דעה מוקדמת בתחילת ההליך, עוד בטרם שמע את התיק. בעניין זה מתבססת המבקשת על החלטת השופט להורות על קיום מועד דיון בהול תוך 4 ימים, ותוך שפטר את בנייני בר אמנה ואת הכנ"ר מהגשת תגובות לבקשת הפסילה.

"לא ארוויח מהפרויקט דבר"

בהתייחס לטענת הפסלות הראשונה, ציין השופט רון כי על אף שידע שביישוב שבו הוא מתגורר "מתקדם מהלך לבניית כ-60 יחידות דיור", עד התקיימותו של הדיון במעמד הצדדים בפניו לא היה לו מושג כי יחידות אלה ייבנו על-ידי החברה-הבת בנייני בר אמונה. מכל מקום, השופט ציין כי מידע זה לא היה ברשותו בשעה שקבע את מועד הדיון בבקשת הפירוק (טענת נוספת שעליה יפורט בהמשך).

למען הסרת כל הספקות, בית המשפט "שיתף" את הצדדים כי אין לו כל קשר לפרויקט החדש שנבנה במקום מגוריו: "לא ארוויח ממנו דבר, לא אפסיד ממנו דבר". כן מצא בית המשפט לנכון להבהיר כי מראית פני הצדק אינה נפגעת במקרה זה. זאת, חרף הטענה כי אלון שבות נמנה עם יישובי אמנה, וחבריו הם חברי אגודה המהווה חלק מהאגודה השיתופית ומהתנועה המיישבת 'אמנה'".

בקשר לטענתה האחרונה של שחם נדל"ן, הביע השופט רון את חוסר שביעות-רצונו ממנה: "מעבר לכך, אף בהינתן שניתן לשייכני לכעין קבוצה מוגדרת רלוונטית, וכשלעצמי, אין דעתי נוחה מכך כלל, נפסק ולא אחת כי אין בכך בהכרח כדי להצדיק פסילה".

בית המשפט לא זיהה במקרה זה פגיעה במראית פני הצדק ואף הדגיש בעניין זה כי הפסיקה כבר קבעה כי "אין להעדיף את מראית הצדק על עשיית הצדק". לסיכום תשובתו לטענת המבקשת ולמעלה מהצורך (כך לדבריו), הצהיר השופט רון (כך ממש) כי הבית שבו גרה משפחתו לא נבנה כלל על-ידי בנייני בר אמנה, וכי אין לו כל קשר לחברה-הבת של אמנה.

בהתייחס לטענת הפסלות השנייה, ציין השופט רון כי אין הוא רואה בעובדה שקבע דיון בבקשת הפירוק סמוך להגשת הבקשה, ככזו המהווה בסיס לבקשת הפסלות.

השופט קבע בהתאם כי הוא אינו נכון לקבל שמשתמעת מהחלטתו זאת "עמדה מהותית כלפי מי מבין בעלי הדין". לכל היותר הוסיף רון כי החלטתו מהווה ראיה לכך שראה לנגד עיניו "בקשה שיש לגביה שאלה, האם ועד כמה היא (בקשת הפירוק שהוגשה, מ' ש' ומ' ל') מתבססת על עילת פירוק ממשית".

השופט הסביר בנוסף כי ניתן ללמוד מהחלטתו, שכבר בשעה שניתנה, הובאה על-ידו בחשבון האפשרות שיהיה צורך בדיון המשך, וכי ייתכן שלקראת אותו דיון, תידרש בנייני בר אמנה להגיש תגובה לבקשת הפירוק. בית המשפט סיים את החלטתו בפליאה על כך שקביעת הדיון המהיר בבקשה שהגישה שחם נדל"ן התפרשה "כעמדה לחובתה וכבסיס לטענת פסלות".

טענות לביצוע עבירות פליליות

בין חברת שחם נדל"ן לבין חברת בנייני בר אמנה מתנהל סכסוך במשך שנים אחדות על פרויקט הרחבה ביישוב ברקן, שבנייתו נתקעה בגלל הסכסוך. בעקבות אותו סכסוך הגישה לאחרונה שחם נדל"ן בקשה לפירוק נגד בנייני בר אמנה. בבקשת הפירוק נטען, בין השאר, כי חברת בנייני בר אמנה "מהווה פלטפורמה רחבה לביצוע עבירות פליליות רבות וחמורות, בכלל זה זיוף, הלבנת הון, בנייה בלתי חוקית, עבירות מס, שוחד ועוד".

שחם נדל"ן, שבשליטת ליאור חן, מנהלת מערכה משפטית חריפה ומסועפת נגד החטיבה להתיישבות, אמנה, בנייני בר אמנה, המועצה האזורית שומרון ואישים שונים בתחום התכנון והבנייה ביהודה ושומרון. שחם נדל"ן, באמצעות עורכי הדין מעיין בכר ואביחי ורדי, טענה כי בנייני בר אמנה השתלטה שלא כדין על מחצית מהפרויקט ועל תקציבים שיועדו לפרויקט, תוך הטעיית הרשויות, כשהיא נהנית מתמיכה כספית ותכנונית של המועצה האזורית שומרון. בנייני בר אמנה, מצידה, ביקשה את פירוק שחם נדל"ן, וזאת בין היתר בטענה כי האחרונה קיבלה ממנה הלוואה ואינה משיבה את הכסף.

עוד כתבות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בתל אביב; אופקו הלת' מטפסת בכ-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות