גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכונת המזומנים של בית חולים אסותא נחשפת

נתוני אסותא מוכיחים שאפשר לנהל בית חולים רווחי בישראל: בית החולים הפרטי הרוויח 400 מיליון שקל ב-6 שנים ● מחזור ההכנסות שלו קפץ ממיליארד שקל ב-2011 למיליארד וחצי שקל ב-2016 ● שיעורי הרווחיות עומדים על 4%-6%

אסותא אשדוד / צילום: אמיר גוטפריד
אסותא אשדוד / צילום: אמיר גוטפריד

1

לפני יומיים תיארתי פה את מצבו הפיננסי הבעייתי של בית החולים הדסה, שנמצא עמוק בתוך תוכנית ההבראה שלו, אחרי שהגיע למעשה לפשיטת רגל ונאלץ לפנות לבית המשפט. למעשה, רוב בתי החולים בישראל נמצאים בגירעונות כרוניים ונאלצים לפנות לעזרה חיצונית או פנימית. בעזרה חיצונית הכוונה היא לתרומות מאנשי עסקים בשילוב עם העזרה הפנימית - תמיכות מהמדינה או "השלמות" מהאוצר. זו תמונת המצב במערכת הבריאות, מערכת שחיה על הקצה, אף על פי שהיא בעלת התקציב השלישי בגובהו בישראל.

על הרקע הזה, מעניין מאוד מה מצבם של בתי החולים הפרטיים, שיש להם יתרון ענק על-פני בתי החולים הציבוריים. ראשית, הם פרטיים, ואמורים להתנהל לפי פרמטרים של חברה בע"מ - כלומר, לנסות להיות רווחיים, בניגוד לבתי החולים, שהם גופים ציבוריים שלא למטרת רווח; היתרון השני, שאין בהם חדרי מיון, אין בהם מתמחים וכונניות, ולכן מדובר בחיסכון משמעותי בעלויות. שני בתי החולים הפרטיים המרכזיים בישראל הם אסותא, בבעלות קופת חולים מכבי (כ-95% מהמניות), והרצליה מדיקל סנטר, שעם בעלי מניותיה נמנית קופת חולים כללית, הקופה הגדולה בישראל (40%).

2

האם בתי החולים הפרטיים רווחיים? מה מחזור הכנסותיהם? לכאורה, אין שום מידע עליהם. הם פרטיים, הם לא הנפיקו מניות (שזה חבל, יכול לגוון את הבורסה) ולכן הם לא שקופים לחלוטין וגם הרגולציה לא מחייבת אותם לעשות כך, אף שחלקם מעניקים גם שירותים ציבוריים. אלא, שיש פירצה. השבוע סרקתי את דוחות קופת חולים מכבי במהלך השנים האחרונות, שהרי כל הקופות וכל בתי החולים מחויבים בדיווח למשרד הבריאות על מצבם הכספי, שכן הם מתוקצבים מכספי המסים.

מתברר ששנים ארוכות מתחבאים להם כמה פרטים מעניינים על הביצועים של אסותא בתוך קופת חולים, ואני חושף כמה מהם: מדובר ברווח הנקי ובהיקף ההכנסות של בית החולים לאורך 6 שנים האחרונות. ההכנסות מתפצלות להכנסות מחיצוניים ולמה שנקרא "בין מגזרים", כלומר בתוך הבית (בין מכבי לאסותא).

3

לפני הנתונים הכספיים, כמה מילים על אסותא: מדובר ברשת בתי חולים ומכונים המונה חמישה בתי חולים: בת"א, בחיפה, בראשון לציון ובבאר שבע, והאחרון: בית החולים הציבורי באשדוד, שפתח את שעריו לפני כשנה. בנוסף, לאסותא יש שלושה מכונים רפואיים וחדרי ניתוח לפעילויות כירורגיות בינוניות, והיא נותנת גם שירות דימות ציבורי באמצעות ניידת MRI בדרום ועוד. חשוב להדגיש: אף שאסותא מוגדרת כחברה פרטית וכבית חולים פרטי, למעלה ממחצית פעילותה היא למעשה ציבורית - באמצעות טופסי 17. כלומר, אסותא היא סוג של ספק פרטי לשירותים ציבוריים.

גולת הכותרת של פעילותה בשנים האחרונות הייתה כמובן הקמת בית החולים הציבורי באשדוד, בעקבות זכייתה במכרז שהוציאה המדינה. מדובר בפרויקט ענק שמומן בהלוואה בנקאית של כחצי מיליארד שקל ומענק מהמדינה של כ-530 מיליון שקל, ששולם בהדרגה בכפוף לאבני דרך. אלא שהמענקים גדלו: לקראת סוף 2016 העניקה המדינה עוד מענק בהיקף של 364 מיליון שקל תמורת התחייבות של אסותא אשדוד שלא להעניק מסלולי בחירה רפואיים - כלומר, לא ליישם מודל של שר"פ בתוך בית החולים.

המדינה נאלצה לשלם את המענק הזה כיוון שבמכרז הייתה הרשאה לאסותא להפעיל שר"פ שלא יעלה על 25% מהפעילות, כך שהמענק הוא לא בדיוק מענק אלא פיצוי על ויתור חוזי משמעותי.

אסותא ממשיכה להתרחב ובכוונתה להקים בית חולים חדש בראשון לציון, שיחליף את הישן ליד קניון הזהב. כבר ב-2014 היא זכתה במכרז לרכישת קרקע לצורך הקמת בית החולים החדש באזור התעשייה החדש בראשון לציון. הקרקע נרכשה בתמורה כוללת של קרוב ל-40 מיליון שקל. בינואר אשתקד קיבלה אסותא אישור לתב"ע (תוכנית בניין עיר).

התוצאות של אסותא

4

וכעת לביצועים הכספיים של בית החולים הפרטי המצליח ביותר בישראל: מחזור ההכנסות של אסותא קפץ תוך 6 שנים מרמה של כמיליארד שקל ב-2011 עד לרמה של יותר מ-1.5 מיליארד שקל בשנת 2016 (במערכת הבריאות אין דוחות מעבר לזה, לא של קופות חולים ולא של בתי חולים). מנוע הצמיחה של אסותא הוא בעיקר ההכנסות מחיצוניים - כלומר הכנסות שלא במסגרת מכבי - שקפצו קרוב לפי 2 לרמה של כ-900 מיליון שקל. במהלך התקופה הזו ייצרה אסותא רווחיות של כ-400 מיליון שקל, ללא ספק רווחיות בריאה, בוודאי יחסית למצבם העגום של בתי החולים הציבוריים.

לציניקנים שיקפצו על הרווחיות הזו כדי להצביע על החוליים של הרפואה הפרטית מול הציבורית, כדאי להירגע. הרווחיות סבירה מאוד יחסית להיקף ההכנסות של אסותא, 4%-6%, והרווחים האלה לא עולים "למעלה". כלומר, לא מחולקים כדיבידנד לקופת חולים מכבי אלא נשארים בתוך חברת אסותא להמשך השקעות ופיתוח.

5

את אסותא מוביל כבר שנים רבות, בהצלחה רבה, פרופ' שוקי שמר, המשמש כיום כיו"ר החברה. פרופ' שמר, יליד שכונת ג'סי כהן, מכיר את מערכת הבריאות על בוריה, את יתרונותיה ואת מגרעותיה. הוא מבקר אותה ובמקביל גם משבח את איכותה. צריך ואפשר להקשיב לו: הוא שימש כמנכ"ל משרד הבריאות וגם כמנכ"ל קופת חולים מכבי, ולכן מכיר את כל שרשרת זרימת הכסף במערכת: מהרגולטור, דרך קופות החולים ועד לבתי החולים. היתרון של שמר, מכבי ואסותא, לבד מהניהול המוצלח, הוא שאין להם בעלים מוגדרים שלוחצים עליהם להביא עוד ועוד רווח, על חשבון השקעות או התייעלות בשכר או בסעיפים אחרים.

הבעלים של מכבי היא אגודה שהוקמה כבר ב-1941 לפי חוק האגודות העותומניות, ובפועל קיים בה שלטון מנהלים. הוועידה הארצית של מכבי מהווה את המוסד הנבחר העליון של חברי הקופה ומתכנסת אחת ל-5 שנים כדי לדון במדיניות הארגונית והכספית של מכבי. כמו כן, יש את מועצת קופת החולים שמהווה את הגוף המנהלן העליון של קופת החולים וחבריה נבחרים אחת ל-5 שנים על-ידי הוועידה.

המשמעות היא שבאסותא לא קיים לחץ לדיבידנדים או להגדלת רווחיות בכל מחיר, ולמרות זאת, הארגון מתנהל, מבחינה פיננסית וגם כארגון רפואי, בצורה טובה הרבה יותר מכל ארגון ממשלתי או בתי חולים שמנוהלים באמצעות עמותות (כמו הדסה ובית החולים לניאדו).

6

תחרות היא דבר מצוין למתחרים, והיא דבר מצוין גם בתחום הבריאות, כל עוד היא מתנהלת בגבולות הוגנים וכמובן לטובת הצרכן לטווח ארוך. בית חולים פרטי נטו עם בעלים פרטיים נטו, לא שם בהכרח את החולה במרכז אלא את הרווח במרכז - והרבה פעמים זה הולך לכיוון את פעולות רפואיות מיותרות ובדיקות מיותרות כדי לייצר כמה שיותר רווח. מצד שני, טוב שיש "תחרות" בין בתי חולים כאילו פרטיים שעושים גם פעילות ציבורית לבין בתי החולים הממשלתיים והאחרים.

בתי החולים בישראל, ללא יוצא מן הכלל, הם לא יעילים וקשה להם להתייעל בגלל בעיות מבניות במערכת הבריאות, בראשן משרד בריאות חלש, שמתקשה לעמוד מול בתי החולים. בסופו של דבר, הכל מתמצה במושג שנקרא "תרבות ניהול" או "איכות ניהול". איכות הרפואה ואיכות מערכת הבריאות בישראל הן מהטובות בעולם, אבל איכות הניהול בה הן כנראה מהגרועות בעולם.

"צריך להציף את ישראל ברופאים וללמד אותם יושר וחמלה", אמר שמר בראיון שהעניק לסטלה קורין ליבר ולי לפני כארבע שנים: "רפואה היא שליחות. זה חוזה חברתי בין חולה למטפל, וזה צריך להתחיל מהאוניברסיטאות. בתי הספר לרפואה נוגעים בזה אבל לא עושים מספיק. הנושאים האלה שאתם מכנים 'מילים יפות', ואני אומר שהם חלק מחיינו, צריכים להיות שלובים בכל תקופת ההתמחות של הרופאים - אבל זה לא נמצא מספיק. הרופאים הבכירים חייבים להיות דמויות לחיקוי. זו האמונה שלי. זה צריך להגיע לרמת מנהלי מחלקות, מנהלי בתי החולים, צמרת משרד הבריאות, כולל שרי הבריאות".

אשרי המאמין.

עוד כתבות

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?