גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכונת המזומנים של בית חולים אסותא נחשפת

נתוני אסותא מוכיחים שאפשר לנהל בית חולים רווחי בישראל: בית החולים הפרטי הרוויח 400 מיליון שקל ב-6 שנים ● מחזור ההכנסות שלו קפץ ממיליארד שקל ב-2011 למיליארד וחצי שקל ב-2016 ● שיעורי הרווחיות עומדים על 4%-6%

אסותא אשדוד / צילום: אמיר גוטפריד
אסותא אשדוד / צילום: אמיר גוטפריד

1

לפני יומיים תיארתי פה את מצבו הפיננסי הבעייתי של בית החולים הדסה, שנמצא עמוק בתוך תוכנית ההבראה שלו, אחרי שהגיע למעשה לפשיטת רגל ונאלץ לפנות לבית המשפט. למעשה, רוב בתי החולים בישראל נמצאים בגירעונות כרוניים ונאלצים לפנות לעזרה חיצונית או פנימית. בעזרה חיצונית הכוונה היא לתרומות מאנשי עסקים בשילוב עם העזרה הפנימית - תמיכות מהמדינה או "השלמות" מהאוצר. זו תמונת המצב במערכת הבריאות, מערכת שחיה על הקצה, אף על פי שהיא בעלת התקציב השלישי בגובהו בישראל.

על הרקע הזה, מעניין מאוד מה מצבם של בתי החולים הפרטיים, שיש להם יתרון ענק על-פני בתי החולים הציבוריים. ראשית, הם פרטיים, ואמורים להתנהל לפי פרמטרים של חברה בע"מ - כלומר, לנסות להיות רווחיים, בניגוד לבתי החולים, שהם גופים ציבוריים שלא למטרת רווח; היתרון השני, שאין בהם חדרי מיון, אין בהם מתמחים וכונניות, ולכן מדובר בחיסכון משמעותי בעלויות. שני בתי החולים הפרטיים המרכזיים בישראל הם אסותא, בבעלות קופת חולים מכבי (כ-95% מהמניות), והרצליה מדיקל סנטר, שעם בעלי מניותיה נמנית קופת חולים כללית, הקופה הגדולה בישראל (40%).

2

האם בתי החולים הפרטיים רווחיים? מה מחזור הכנסותיהם? לכאורה, אין שום מידע עליהם. הם פרטיים, הם לא הנפיקו מניות (שזה חבל, יכול לגוון את הבורסה) ולכן הם לא שקופים לחלוטין וגם הרגולציה לא מחייבת אותם לעשות כך, אף שחלקם מעניקים גם שירותים ציבוריים. אלא, שיש פירצה. השבוע סרקתי את דוחות קופת חולים מכבי במהלך השנים האחרונות, שהרי כל הקופות וכל בתי החולים מחויבים בדיווח למשרד הבריאות על מצבם הכספי, שכן הם מתוקצבים מכספי המסים.

מתברר ששנים ארוכות מתחבאים להם כמה פרטים מעניינים על הביצועים של אסותא בתוך קופת חולים, ואני חושף כמה מהם: מדובר ברווח הנקי ובהיקף ההכנסות של בית החולים לאורך 6 שנים האחרונות. ההכנסות מתפצלות להכנסות מחיצוניים ולמה שנקרא "בין מגזרים", כלומר בתוך הבית (בין מכבי לאסותא).

3

לפני הנתונים הכספיים, כמה מילים על אסותא: מדובר ברשת בתי חולים ומכונים המונה חמישה בתי חולים: בת"א, בחיפה, בראשון לציון ובבאר שבע, והאחרון: בית החולים הציבורי באשדוד, שפתח את שעריו לפני כשנה. בנוסף, לאסותא יש שלושה מכונים רפואיים וחדרי ניתוח לפעילויות כירורגיות בינוניות, והיא נותנת גם שירות דימות ציבורי באמצעות ניידת MRI בדרום ועוד. חשוב להדגיש: אף שאסותא מוגדרת כחברה פרטית וכבית חולים פרטי, למעלה ממחצית פעילותה היא למעשה ציבורית - באמצעות טופסי 17. כלומר, אסותא היא סוג של ספק פרטי לשירותים ציבוריים.

גולת הכותרת של פעילותה בשנים האחרונות הייתה כמובן הקמת בית החולים הציבורי באשדוד, בעקבות זכייתה במכרז שהוציאה המדינה. מדובר בפרויקט ענק שמומן בהלוואה בנקאית של כחצי מיליארד שקל ומענק מהמדינה של כ-530 מיליון שקל, ששולם בהדרגה בכפוף לאבני דרך. אלא שהמענקים גדלו: לקראת סוף 2016 העניקה המדינה עוד מענק בהיקף של 364 מיליון שקל תמורת התחייבות של אסותא אשדוד שלא להעניק מסלולי בחירה רפואיים - כלומר, לא ליישם מודל של שר"פ בתוך בית החולים.

המדינה נאלצה לשלם את המענק הזה כיוון שבמכרז הייתה הרשאה לאסותא להפעיל שר"פ שלא יעלה על 25% מהפעילות, כך שהמענק הוא לא בדיוק מענק אלא פיצוי על ויתור חוזי משמעותי.

אסותא ממשיכה להתרחב ובכוונתה להקים בית חולים חדש בראשון לציון, שיחליף את הישן ליד קניון הזהב. כבר ב-2014 היא זכתה במכרז לרכישת קרקע לצורך הקמת בית החולים החדש באזור התעשייה החדש בראשון לציון. הקרקע נרכשה בתמורה כוללת של קרוב ל-40 מיליון שקל. בינואר אשתקד קיבלה אסותא אישור לתב"ע (תוכנית בניין עיר).

התוצאות של אסותא

4

וכעת לביצועים הכספיים של בית החולים הפרטי המצליח ביותר בישראל: מחזור ההכנסות של אסותא קפץ תוך 6 שנים מרמה של כמיליארד שקל ב-2011 עד לרמה של יותר מ-1.5 מיליארד שקל בשנת 2016 (במערכת הבריאות אין דוחות מעבר לזה, לא של קופות חולים ולא של בתי חולים). מנוע הצמיחה של אסותא הוא בעיקר ההכנסות מחיצוניים - כלומר הכנסות שלא במסגרת מכבי - שקפצו קרוב לפי 2 לרמה של כ-900 מיליון שקל. במהלך התקופה הזו ייצרה אסותא רווחיות של כ-400 מיליון שקל, ללא ספק רווחיות בריאה, בוודאי יחסית למצבם העגום של בתי החולים הציבוריים.

לציניקנים שיקפצו על הרווחיות הזו כדי להצביע על החוליים של הרפואה הפרטית מול הציבורית, כדאי להירגע. הרווחיות סבירה מאוד יחסית להיקף ההכנסות של אסותא, 4%-6%, והרווחים האלה לא עולים "למעלה". כלומר, לא מחולקים כדיבידנד לקופת חולים מכבי אלא נשארים בתוך חברת אסותא להמשך השקעות ופיתוח.

5

את אסותא מוביל כבר שנים רבות, בהצלחה רבה, פרופ' שוקי שמר, המשמש כיום כיו"ר החברה. פרופ' שמר, יליד שכונת ג'סי כהן, מכיר את מערכת הבריאות על בוריה, את יתרונותיה ואת מגרעותיה. הוא מבקר אותה ובמקביל גם משבח את איכותה. צריך ואפשר להקשיב לו: הוא שימש כמנכ"ל משרד הבריאות וגם כמנכ"ל קופת חולים מכבי, ולכן מכיר את כל שרשרת זרימת הכסף במערכת: מהרגולטור, דרך קופות החולים ועד לבתי החולים. היתרון של שמר, מכבי ואסותא, לבד מהניהול המוצלח, הוא שאין להם בעלים מוגדרים שלוחצים עליהם להביא עוד ועוד רווח, על חשבון השקעות או התייעלות בשכר או בסעיפים אחרים.

הבעלים של מכבי היא אגודה שהוקמה כבר ב-1941 לפי חוק האגודות העותומניות, ובפועל קיים בה שלטון מנהלים. הוועידה הארצית של מכבי מהווה את המוסד הנבחר העליון של חברי הקופה ומתכנסת אחת ל-5 שנים כדי לדון במדיניות הארגונית והכספית של מכבי. כמו כן, יש את מועצת קופת החולים שמהווה את הגוף המנהלן העליון של קופת החולים וחבריה נבחרים אחת ל-5 שנים על-ידי הוועידה.

המשמעות היא שבאסותא לא קיים לחץ לדיבידנדים או להגדלת רווחיות בכל מחיר, ולמרות זאת, הארגון מתנהל, מבחינה פיננסית וגם כארגון רפואי, בצורה טובה הרבה יותר מכל ארגון ממשלתי או בתי חולים שמנוהלים באמצעות עמותות (כמו הדסה ובית החולים לניאדו).

6

תחרות היא דבר מצוין למתחרים, והיא דבר מצוין גם בתחום הבריאות, כל עוד היא מתנהלת בגבולות הוגנים וכמובן לטובת הצרכן לטווח ארוך. בית חולים פרטי נטו עם בעלים פרטיים נטו, לא שם בהכרח את החולה במרכז אלא את הרווח במרכז - והרבה פעמים זה הולך לכיוון את פעולות רפואיות מיותרות ובדיקות מיותרות כדי לייצר כמה שיותר רווח. מצד שני, טוב שיש "תחרות" בין בתי חולים כאילו פרטיים שעושים גם פעילות ציבורית לבין בתי החולים הממשלתיים והאחרים.

בתי החולים בישראל, ללא יוצא מן הכלל, הם לא יעילים וקשה להם להתייעל בגלל בעיות מבניות במערכת הבריאות, בראשן משרד בריאות חלש, שמתקשה לעמוד מול בתי החולים. בסופו של דבר, הכל מתמצה במושג שנקרא "תרבות ניהול" או "איכות ניהול". איכות הרפואה ואיכות מערכת הבריאות בישראל הן מהטובות בעולם, אבל איכות הניהול בה הן כנראה מהגרועות בעולם.

"צריך להציף את ישראל ברופאים וללמד אותם יושר וחמלה", אמר שמר בראיון שהעניק לסטלה קורין ליבר ולי לפני כארבע שנים: "רפואה היא שליחות. זה חוזה חברתי בין חולה למטפל, וזה צריך להתחיל מהאוניברסיטאות. בתי הספר לרפואה נוגעים בזה אבל לא עושים מספיק. הנושאים האלה שאתם מכנים 'מילים יפות', ואני אומר שהם חלק מחיינו, צריכים להיות שלובים בכל תקופת ההתמחות של הרופאים - אבל זה לא נמצא מספיק. הרופאים הבכירים חייבים להיות דמויות לחיקוי. זו האמונה שלי. זה צריך להגיע לרמת מנהלי מחלקות, מנהלי בתי החולים, צמרת משרד הבריאות, כולל שרי הבריאות".

אשרי המאמין.

עוד כתבות

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט