גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארצות קטנות עם ים גדול

נשיא סין מעופף על פני אפריקה בהמשך החיפוש אחר שחזור של "דרך המשי", אבל הדרך רבת מהמורות ● דיווח עיתונאי בארה"ב הקפיץ השבוע את סין על רגליה, מפני שהיא הואשמה כי היא מפילה את לקוחותיה אל "מלכודת חובות" כדי לקבל מהם הרבה יותר משהתכוונו לשלם

רכבת מטרו שסין בנתה לפקיסטן / צילום:  רויטרס, Mohsin Raza
רכבת מטרו שסין בנתה לפקיסטן / צילום: רויטרס, Mohsin Raza

הנה הוא כאן. הנה הוא שם. לא, הוא כבר אחרי-שם. נשיא סין בילה את חמשת הימים האחרונים במסע דילוגים, שהקפיץ אותו מצפון מזרח אסיה עד דרום מערבה, מן המפרץ הפרסי עד כף התקווה הטובה ועד לב האוקיינוס ההודי.

המסע הזה אינו ניכר בחשיבות האובייקטיבית של מארחיו. חוץ מנשיא דרום אפריקה, איש מהם, עם כל הכבוד למידותיהם התרומיות, אינו בן-שיח בדיון על סדר עולמי חדש. אבל הם בני שיח בסדר סיני חדש.

מסלולו של שי ג'ינפינג נמתח לאורך שני צירים ימיים. מדובאי עד סנגל, בחוף האטלנטי של אפריקה, צומת דרכים חיוני בדרך לאמריקה ולאירופה; דרום אפריקה אינה צריכה הסברים, היא יושבת על אחד מנתיבי השיט החיוניים ביותר של כל הימים; ומאוריציוס, האי הקטנטן באוקיאנוס ההודי, שאת מרכזיותו אפשר לזהות על נקלה גם מן החלל החיצון.

העניין הסיני בארצות קטנות עם מוצא לים גדול אינו תוצאה של תיאוריות קונספירציה. זה מה שהסינים עושים בימים האלה: תוקעים יתד במקומות דוגמת ג'יבוטי, סרי לנקה, אפילו ואנואטו ואיי שלמה בדרום האוקיינוס השקט. שום ארץ אינה נידחת מדי, שום טובת הנאה אסטרטגית אינה קטנה מדי.

"ראש-גשר אל המאה ה-21"

סין גמרה אומר להקיף את העולם בווריאציות על "דרך המשי" המהוללת, שחיברה אותה בימי הביניים עם אירופה, לפני שקיסריה החליטו לוותר על העולם החיצון, ולפני שברברים מונגוליים החליטו כי להם יהיו הדרכים אל הברברים האירופיים. חוקר במכון ללימודי המזרח התיכון ("מערב אסיה") ואפריקה באקדמיה הסינית למדעים אומר, כי סנגל תהיה "ראש גשר לדרך המשי הימית במאה ה-21".

בשעה שדונלד טראמפ הודף ידידים ושותפים ותיקים, סין עסוקה בציד בלתי פוסק של שותפים חדשים. היא מלמדת אפריקאים את רזי האמנות של גיחה ממשק חקלאי וכלכלת מחצבים אל תעשייה אינטנסיבית. היא משחזרת את "האזורים הכלכליים המיוחדים" של ימי הרפורמות הראשונים בסין, כמעט לפני 40 שנה, בעיבורי דאקאר, בירת סנגל, וקיגאלי, בירת רואנדה.

היא יוצקת עשרות מיליארדי דולרים אל פרויקטים של תשתית ושל אנרגיה. איש אינו מסוגל להתחרות בה, וארה"ב כלל אינה מנסה. בשעה שהסינים רוכשים את לבה של רואנדה הקטנטנה, האמריקאים פותחים נגדה מלחמת סחר מפני שהיא היא מנסה להגן על יצרניה מפני תחרות עזה מדי.

מה יגידו בצפון ים סוף?

העניין במדינות-ננס לחופי ימים מקבל ביטוי כמעט פארודי בג'יבוטי. שם הסינים פתחו את הבסיס הצבאי הרשמי הראשון שלהם מעבר לים, בשכנות מיידית לבסיס אמריקאי. הם מרחיבים את קיבולו, ולפי דיווח של הבי.בי.סי השבוע הם הכשירו את הקרקע לקליטת 10,000 אנשי צבא. מה תעשה דיוויזיה סינית בשער הדרומי של ים סוף? זו שאלה שהתשובה עליה אולי תעניין שניים-שלושה אנשים בצפון ים סוף.

שר החוץ של ג'יבוטי אומר לבי.בי.סי שהסינים אינם מסתפקים בהקמת בסיס. הם מזרימים סכומים חסרי תקדים לפיתוח תשתית ואפילו קניונים. "גלובל טיימס", עיתון סיני בלשון האנגלית, כתב השבוע על מאמציה של ג'יבוטי להפוך ל"דובאי של אפריקה".

"מדינות ואסאליות אומרות-הן"

אבל סין עושה עוד משהו, שממשלות מערביות מתריעות מפניו: היא מציעה אשראי נדיב מדי לידידיה, ודוחפת אותם לזרועותיו של משבר חובות. שר ההגנה של ארה"ב השמיע הזהרה דרמטית בחודש שעבר. סין, הוא אמר, רוצה ליצור מערכת תלות בינה לבין הארצות שהיא מתכננת לשתף ב"דרך המשי". הן נועדו להיות "מדינות ואסאליות ואומרות-הן".

פקיסטן, שאוכלוסייתה מונה 200 מיליון בני אדם ומיקומה אסטרטגי מן המעלה הראשונה בין דרום אסיה למרכז אסיה למפרץ הפרסי, היא יעד מרכזי של "דרך המשי".

סין רוצה ליצור פרוזדור יבשתי עצום ממדים מגבולה עם פקיסטן, סמוך לקרחוני ההימלאיה, מרחק 2,700 ק"מ עד המדבר הבאלוצ'י הלוהט, לחוף הים הערבי. שם, בעיירת דייגים ששמה גוואדאר, סין תבנה עיר נמל בינלאומית למהדרין, שתחבר אותה עם המפרץ הפרסי. גוואדאר תהיה ראש גשר סיני לחצי האי ערב. נמלי סין בפקיסטן, בסרי לנקה ובג'יבוטי יעניקו לסין נוכחות מסיבית בשערי המזרח התיכון. "הפרוזדור הכלכלי הסיני-פקיסטני" (CPEP בראשי התיבות האנגליים שלו) יצריך השקעה כוללת של 60 מיליארד דולר, ויכלול מסילת ברזל של 1,900 ק"מ שתחבר את קאראצ'י, הגדולה בערי פקיסטן, עם המחוז הצפון-מערבי המועד לפורענות.

סין אינה מעניקה את הכספים שהיא משקיעה, היא מלווה אותם. פקיסטן מתחילה להתקשות בפירעון. היא אינה היחידה באסיה המראה סימני חרטה כלשהם. מלזיה, בורמה ונפאל השעו בשנתיים האחרונות את השתתפותן בצדדים שונים של "דרך המשי".

בסיס ימי באוקיינוס ההודי ל-99 שנה

"וול סטריט ג׳ורנל" כתב בתחילת השבוע בהרחבה על משבר המימון של "דרך המשי" בפקיסטן. אין זה מן הנמנע שקרן המטבע הבינלאומית, בשליטה אמריקאית ואירופית, תיקרא להציל את פקיסטן מן התוצאות של נטל חובותיה לסין. לחלופין, סין תוכל בעצמה לחוש להצלת פקיסטן. כלכלן ממשלתי בכיר מציע שבנקים סיניים יעניקו הלוואה ללא ריבית. זה אולי מתאים לכלכלה איסלאמית, אבל לא לכלכלה סינית, או איזושהי כלכלה עם יומרות רציונליות.

מה יקרה לארץ שלא תוכל לפרוע חובות? את זה ראינו בשנה שעברה בסרי לנקה. באין לה היכולת לשלם תמורת פיתוח נמל עמוק מים, מדינת-האי מדרום להודו החכירה את הנמל לסין ל-99 שנים. בן לילה נולד לסין בסיס ימי באוקיינוס ההודי. הייתכן שביום לא רחוק אחד גם ג'יבוטי וגם גוואדאר ייפלו בזרועות סין באין להן ברירה אחרת?

ממשלת סין לא אהבה את הכתבה ב"וול סטריט ג׳ורנל". שגרירותה בפקיסטן פרסמה ביום ב' הכחשה רשמית של תוכנה, עוד לפני שהכתבה הספיקה להופיע במהדורה המודפסת של העיתון. גם אם יש "מלכודת חובות", הכריזה השגרירות, היא אינה אשמתה של סין. סין צירפה סטטיסטיקה להוכחת טענתה, אבל עורכי העיתון אומרים שהמספרים האלה חלקיים ומטעים. כאשר העיתון ניסה לקבל תגובה על סטטיסטיקה נגדית, סגן השגריר הסיני הסתפק בהקנטה. "הייתם צריכים להכין שיעורי בית", הוא כתב במסר דואל.

תוכן אי ההסכמה מעניין אולי פחות מעצם קיומה. ממשלת סין מפורסמת בעור הדק שלה. היא אינה אוהבת ביקורת מבית או מחוץ. אבל כאן היא קפצה ממקומה מפני שהביקורת נוגעת ליהלום שבכתר, לסיבת הסיבות, לגביע הקדוש. ב"דרך המשי" סין נועדה לגמוא את המרחק בין תסכוליה ההיסטוריים למעמד הכתרתה.

מה בדיוק היא רוצה, קשה להגיד. נראה בעליל שעם האוכל בא התיאבון. פרצות וסדקים נובעים עכשיו לרוב, ומזמינים את סין להחיש את פעמיה בדרך אל מקום גבוה מאוד. 

רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים