גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זמן אלבניה: הכירו את היעד החדש לחופשת הקיץ

המדינה הבלקנית הקטנה הפכה למוקד משיכה לתיירים מכל העולם ● תמצאו בה טבע פראי וים בגוון טורקיז, ערים שמשלבות מזרח ומערב ואטרקציות לכל המשפחה, לצד אוכל נהדר וחיי לילה שוקקים

כיכר סקנדרבג, טירנה. לב העיר/צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
כיכר סקנדרבג, טירנה. לב העיר/צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף ישראייר

לא צריך להרחיק עד קצה העולם כדי לגלות יעדים חדשים. כשלוש שעות טיסה מפרידות ביניכם לבין היעד המפתיע של השנה - אלבניה. אחרי שנים ארוכות של משטר טוטליטרי נוקשה ומסוגר, המדינה הבלקנית הקטנה הרימה ראש ובצעדי ענק התאוששה, השתחררה מכבלי העבר והפכה למוקד משיכה לתיירים מכל העולם. אלבניה, הממוקמת בדרום מזרח אירופה, מציעה שילוב ממגנט של טבע פראי עם חופים לבנים ומי טורקיז צלולים, ערים עם שיק אורבני עדכני ואטרקציות לכל המשפחה, לצד אוכל נהדר, שופינג, חיי לילה תוססים ותושבים מסבירי פנים. כל מה שנחוץ לחופשה עתירת בילויים והנאות.

טירנה - אורבנית ושוקקת מסביב לשעון

טירנה (Tirana), בירת אלבניה והגדולה בערי הרפובליקה האלבנית, היא עיר מרתקת עם סגנונות בנייה מגוונים, המעידים על הכובשים הרבים ששלטו במדינה לאורך היסטוריה רבת תהפוכות. יש בה בניינים בסגנון עות'מאני, איטלקי וקומוניסטי, ביניהם מבצבצים מבנים מודרניים צבעוניים, שמשווים לעיר קסם אקלקטי של מזרח ומערב. בשנים האחרונות טירנה זוכה לפריחה ענקית, וכמו בירות אירופאיות אחרות היא מציעה חופשה אורבנית מסביב לשעון עם אתרי היסטוריה ותרבות מעניינים, שווקים, בתי קפה ומסעדות, ברים אופנתיים ושלל מוקדי בילוי ופנאי לכל המשפחה.

פארק בטירנה/צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

מה כדאי לראות ולעשות בטירנה?

כל סיור בבירה האלבנית מתחיל בכיכר סקנדרבג (Skënderbej), השוכנת במרכז העיר וקרויה על שמו של הגיבור הלאומי שהוביל את המאבק בכובשים העות'מאנים. בלב הכיכר מתנוסס פסלו האייקוני של סקנדרבג הרכוב על סוסו. מסביב ניצבים כמה מבני ציבור חשובים, בהם המוזיאון ההיסטורי הלאומי וארמון התרבות המשמש משכן לספרייה ולתיאטרון הלאומיים. שני מבנים נוספים החולשים על הכיכר היפה הם מסגד אטהם ביי, שקירותיו מעוטרים בציורי עצים, גשרים ומפלים, ומגדל השעון המרשים המתנשא לגובה של 35 מטר. טיפוס לראש המגדל יוביל אתכם לתצפית מרהיבה על העיר.

אחת התופעות המדהימות באלבניה היא אלפי הבונקרים הפזורים ברחבי המדינה. אנוור הוג’ה, הרודן הפרנואיד ששלט באלבניה עד 1985, אחראי לבניית הבונקרים שנועדו להגן עליו מפני אויביו. חלק מהבונקרים הוסבו למוזיאונים המכונים Bunk’art, שמומלץ מאד לבקר בהם. בפאתי העיר ישנו בונקר עצום, שנבנה בזמנו עבור הצמרת הפוליטית של הוג'ה וכיום מאכלס מוזיאון לאמנות עכשווית ולהיסטוריה מודרנית. בחדרים התת-קרקעיים מוצגים לראווה רהיטים, מסמכים, צילומים וסרטים נדירים. בונקר נוסף, שנבנה עבור צמרת המשטרה האלבנית ונקרא בונקארט 2, מוקדש כולו לצילומים ואביזרים שונים, ששימשו את המשטרה ברדיפותיה אחרי מתנגדי השלטון בעידן הקומוניסטי.

על הרכבל, בדרך לפסגה/צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

מחוץ לעיר - פארקים, אגמים ורצועת חוף יפה

אלבניה נחשבת לאחת המדינות היפות בעולם. שוחרי טבע ונופים יגלו בה פינות חמד ושפע של מסלולי טיול, כמו למשל הפארק הלאומי הר דאיטי (Dajti) הנמצא כ-25 ק"מ ממזרח לטירנה. אל תחמיצו נסיעה ברכבל העולה לפסגת ההר, ממנו נשקפת תמונת נוף מהפנטת של העיר וסביבתה. הפארק משופע בשבילי הליכה נעימים ויש בו מסעדה חביבה למקרה שתופס אתכם הרעב.

עוד פארק, שישמח במיוחד את בני הדור הצעיר, הוא פארק המים aqua park magic blue water, שנמצא במרחק נסיעה קצרה ממרכז העיר. הפארק גדול ומושקע ויש בו מגלשות ומתקני מים לילדים, בריכות שחייה ומגוון נאה של מסעדות. ואם אתם כבר בחופשה משפחתית, כדאי להרחיק מעט ולבקר עם הילדים גם במצודת בראט, שמספקת הצצה לעולמם של תושבי המבצר במאה ה-4 לפני הספירה, לשוט במעבורת או בקאייקים באגם קומאן, אחד מאוצרות הטבע הקסומים בבלקן, וליהנות מבילוי משפחתי גדוש חוויות באזור אגם שקודרה, שלמרגלות האלפים האלבניים.

גם מי שמבחינתם חופשה אינה שלמה בלי שמש וים, יבואו על סיפוקם באלבניה. במרחק של כשלושים דקות נסיעה מטירנה נמצאת טיילת גולם (Golem), גן עדן לאוהבי החיים הטובים. הטיילת שוכנת לאורך רצועת חוף יפהפייה, ומסביבה רכס הרים שמדרונותיהם גולשים אל מי הטורקיז של הים המנוקד במפרצים ואיים קטנים. בטיילת תמצאו שפע של מלונות מפנקים, מסעדות ודוכנים ססגוניים שמוכרים בהם עבודות יד ואמנות מקומית.

אוכל ובילויים

המטבח האלבני משלב מאכלים בלקניים עם מנות איטלקיות וים תיכוניות, שטעמיהם ערבים מאד לחיך הישראלי. הרבה ירקות ופירות טריים, גבינות צאן ובקר, בשרים, דגים וכמיטב המסורת הבלקנית מאפי בצק שמנמנים ממולאים בתערובות של גבינות, ירקות ובשרים מתובלים. טירנה משופעת במסעדות מכל הסוגים והרמות. בין המסעדות המצטיינות בעיר מככבת Otium, מסעדת שף יוקרתית שהתפריט בה משתנה מדי יום. אפשר למצוא כאן סלטים גדולים ויצירתיים, בשר משובח עשוי כהלכה ומיני תבשילים מיוחדים כמו פילה מיניון עם פטריות כמהין וכבדי אווז בקונפי טלה ותפוזים, המשלבים בין המטבח המקומי למטבחים אירופאים.

עוד מסעדה שלא תרצו לפספס היא Mullixhiu, בית אוכל אלבני מסורתי, שמהמטבח שלו יוצאות מנות נפלאות כמו המאכל הלאומי טאבה קוסי, תבשיל כבש עשיר טעמים בבישול ארוך. גם בטיילת גולם פועלת מסעדה מצוינת - FAFA, שמגישה דגים, ירקות ופירות טריים, כאשר הכל מוגש לשולחן בצורה צבעונית ומפתה. את כל הטוב הזה שוטפים עם עוד ועוד כוסיות ראקי (סוג של ערק מקומי), ולא שוכחים לאחל גזוּאר (לחיים באלבנית).

בגזרת חיי הלילה טירנה מציעה סצנת בילויים, שלא מביישת את בירות אירופה המובילות. רובע הבילויים של העיר, שנקרא הבלוק (Blloku), מלא בבוטיקים, מסעדות, בתי קפה וברים טרנדיים. אחד מברי היין השווים ברובע הוא Alcora, הממוקם בקומה הרביעית של מגדל משרדים ומהמרפסת שלו ניתן להשקיף על העיר. במועדון הפופולרי Amsterdam, תוכלו ליהנות מהופעות חיות של מוסיקה מסורתית ומודרנית. ואם אתם בעניין של ריקודים הארד-קור, נסו את המועדונים Crazy Calvin אוFolie Terrace , בהם תוכלו לפזז לצלילי מוזיקת פופ בינלאומית ומוזיקה בלקנית מרימה.

טאבה קוסי. המאכל הלאומי/צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

סיבוב שופינג

אחרי הנופים היפים, האוכל המצוין והבילויים הליליים, אין כמו סיבוב קניות להשלמת החוויה. אלבניה היא מדינה זולה (כ-30 לק אלבני שווים לשקל אחד), ועם זאת אפשר למצוא בה מרכזי קניות גדולים שמאכלסים חנויות של מיטב המותגים. אחד מהם הוא קניון הענק Tirana East Gate, שמתפרש על פני שתי קומות של אושר ומציע 180 חנויות, בתי קפה, ברים ומסעדות. בין השאר תמצאו כאן חנויות של מותגים בינלאומיים כמו זארה, מנגו, פול אנד בר, טימברלנד ובּרשקה.

חובבי מותגי היוקרה יתלהבו ממרכז הקניות החדש Toptani Shopping Center, שנפתח לפני כשנה ובו 7 קומות של חנויות, מסעדות וברים מושקעים. גם כאן תמצאו סניפים של מותגים מוכרים כמו אדידס, LC Wakiki, Intersport, Calzedoria ואיב רושר. אם אתם יותר בעניין של אותנטיות, כדאי לכם לבקר בשוק קרויה (Kruje Market), שלמרגלות טירת קרויה. בשוק הצבעוני תמצאו תלבושות אותנטיות מכפרי אלבניה, שטיחים ארוגים בעבודת יד, עבודות אמנות מסורתיות ומזכרות לקחת הביתה.

איפה ישנים?

בטירנה יש מבחר מלונות מכל הסוגים והרמות. הנה המלצות על מלונות חמישה כוכבים מצוינים במרכז העיר, סמוך לאטרקציות החשובות:

Mak Albania - ממוקם קרוב לארמון הנשיאותי ונחשב לאחד המלונות הטובים בעיר, עם שתי בריכות (חיצונית ומקורה), ספא מפנק, חדר כושר, מסעדות וברים.

The Plaza Tirana - נמצא במרכז העיר סמוך לבית האופרה. המלון משתרע על פני 23 קומות ויש בו 190 חדרים, שלוש מסעדות, חדר כושר וספא עם סאונות, חדר מלח, חמאם טורקי וג’קוזי.

Rogner Europark - מלון עסקים במרכז העיר המוקף בגנים מטופחים. במלון יש מרכז עסקים חדשני, בריכה חיצונית, ספא וחמאם טורקי, סאונות, ביוטי סנטר ומגרשי טניס.

Grand Fafa - מלון חדש הממוקם מול החוף בטיילת גולם (Golem). מלבד נוף מהמם וחדרים מדוגמים, יש במלון חוף פרטי, בריכה חיצונית, מרכז כושר מתקדם, מסעדה המתמחה במאכלים מהמטבח האירופאי ובר משקאות עשיר.

חברת ישראייר מפעילה 2 טיסות שבועיות לטירנה בירת אלבניה, ומציעה מגוון חבילות נופש בטירנה וברצועת החוף Golem.

לפרטים הקליקו כאן >>

עוד כתבות

טאבלט S11 של סמסונג, ואייפד air. מחיר ממוצע הוא 1,000-2,000 שקל, היקרים עולים כ־4,000 שקל / צילום: יח''צ

מה צריך לדעת לפני שקונים טאבלט חדש?

בין אם בשביל עבודה, לימודים או שימוש ביתי לילדים, לא מעט צרכנים שומרים נאמנות לטאבלטים ● הדברים שאליהם כדאי לשים לב ברכישה תלויים בסוג השימוש, וכוללים בין היתר את גודל המסך, הרזולוציה, מערכת ההפעלה והסוללה

חמישה פסקי דין שכל דייר ומשכיר חייבים להכיר / צילום: Shutterstock

בתי המשפט משרטטים מחדש את היחסים בין שוכר למשכיר

פיגומים במרפסת חתכו את שכר הדירה בחצי, והכניסה לנכס הפכה לחוזה מחייב גם ללא חתימה פיזית ● בתי המשפט קובעים מחדש את היחסים בין 3 מיליון שוכרים בישראל לבין בעלי הדירות שלהם - מתי השופט יגן על השוכר, ומתי דווקא על בעל הבית?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ: "איראן בצרות גדולות, המפגינים משתלטים על ערים"

המחאה האיראנית עולה שלב: הצתות של סמלי שלטון - המשטר הפיל את האינטרנט וקווי הטלפון וקריאות "מוות לדיקטטור" ● בצה"ל עוקבים מקרוב אחר המחאות ששוטפות את איראן - והגיעו אתמול לראשונה גם לבירה טהראן ● טראמפ: "הזהרתי אותם שאם הם יעשו משהו רע למפגינים – נפגע בהם קשות" ● עדכונים שוטפים

נוף הגליל / צילום: אריאל זנדברג לע''מ ודוברות עיריית נוף הגליל

פחות מ־25 אלף שקל: מחיר המינימום הנמוך לקרקע בעיר הצפונית

מכרז ענק בנוף הגליל יוצא לדרך עם מחירי מינימום חריגים לקרקע ● תוכנית להוספה של עוד אלפי מ"ר שטחי מסחר בכפר ירכא שבגליל העליון מתקרבת לאישור ● וחברת סקייליין הישראלית קיבלה אישור רגולטורי להפעלת עגורנים מרחוק בהונג קונג ● חדשות השבוע בנדל"ן

הפגנה בחיפה נגד האלימות בחברה הערבית, אוגוסט 2023 / צילום: Shutterstock

גם חיפה הצטרפה לגביית היטל שמירה: ההפרטה והקריסה של הביטחון האישי

בעוד הכנסות המדינה ממסים שוברות שיאים, הביטחון הבסיסי מופרט ומתגלגל לכיסו של האזרח דרך היטלי שמירה עירוניים ● אלא שמדובר במערכת מפורקת ללא סנכרון או סמכויות, המפקירה את הרשויות החלשות ומותירה את התושבים לשלם פעמיים על הזכות לחיות בביטחון

שלג בברלין, השבוע / צילום: אסף אוני

גל הקור האירופי מחריף: מצבי חירום, תאונות ברחוב וביטולי טיסות

שורת מדינות באירופה הכריזו היום על מצבי חירום בדרגות משתנות בשל מטחי שלג כבדים וטמפרטורות שצנחו הרבה מתחת לאפס ● בהולנד תנועת הרכבת משובשת, ובשדה התעופה סכיפהול נרשמים עיכובים משמעותיים ● בברלין הצטברות הקרח על המדרכות מעוררת ביקורת על העירייה ועל חוסר התפקוד שלה

יפתח רון-טל / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

רון-טל ימונה ליו"ר רש"ת, אך יצטרך לוותר על החזקותיו בחברות אנרגיה

ועדת המינויים אישרה היום את מועמדותו של יפתח רון-טל לתפקיד יו"ר רשות שדות התעופה ● עם זאת, האישור מותנה בהסדר ניגוד עניינים, ולפיו רון-טל יצטרך לסיים את כהונתו כנושא משרה ולממש את החזקותיו בחברות האנרגיה Urban Energy ואוגווינד, וכן להתחייב שלא לעסוק בכל עניין שמקיים זיקה לחברת ביג

עובדי חברת החשמל / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

בשל עצים שנעקרים מהרוח: הפסקות חשמל נרשמות ברחבי הארץ

רוחות חזקות ברחבי הארץ - חלקן הגיעו גם למהירות של 100 קמ"ש - הובילו לנפילות עצים שפוגעים בקווי חשמל ויוצרים הפסקות חשמל מקומיות בכל רחבי הארץ ● עובדי חברת החשמל עובדים על מנת להחזיר את החיבורים ● בחלק מהתקלות, צפי חזרת החשמל עומד על שעות הערב

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

רוצים לדעת מה תעשה הבורסה בתל אביב השנה? תקראו את הראיון הזה

רגע לפני יום שישי הראשון בתל אביב שבו מתקיים מסחר, מנכ"ל הבורסה לניירות ערך איתי בן זאב התארח בפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס ● איך הגיבו חברי הבורסה לשינוי ההיסטורי: "שמענו יותר ביקורות שליליות מחיוביות" ● מה היעד הבא: "הרבה מאוד יהודים בארצות הברית רוצים להשקיע בכלכלה הישראלית" ● וגם: למה ת״א תעשה ביצועים עודפים על וול סטריט ומי יהיו הנפקות הענק הבאות

אופיר שריד / צילום: רמי זרנגר

רווח הענק של JTLV ממכירת דוניץ, והמימושים של זהבית כהן ומנכ"ל מליסרון

חגיגת המימושים של קרן JTLV, אייפקס ישראל בראשות זהבית כהן ואורי מקס מייסד מקס סטוק ואופיר שריד מנכ"ל מליסרון ● אנבידיה, אינטל ואפל חברו לטכניון, ובהשקעה של כמיליון דולר נחנכה מעבדת VLSI ● ושלושה מינויים חדשים ● אירועים ומנויים

זום גלובלי / צילום: Reuters

טראמפ מנחית מכה על האו"ם, וצפון קוריאה וסין מאיימות בהסלמה

צפון קוריאה שגרה טילים דקות לפני יציאת נשיא דרום קוריאה לביקור מיוחד • בצד השני של העולם, ממשל טראמפ מצא כי שורת מוסדות באו"ם "מיותרים" • ואחותה של אנה פרנק הלכה לעולמה • זום גלובלי, מדור חדש 

בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בגליל ים? / צילום: שני גנץ - אנגלו סכסון הרצליה

ירידה של רבע מיליון שקל ב־3 חודשים: בכמה נמכרה דירה בגליל ים?

בשכונת גליל ים בהרצליה נמכרה דירת 4 חדרים בקומה רביעית, תמורת 3.75 מיליון שקל ● המוכר קנה את הדירה במסגרת תוכנית מחיר למשתכן והשכיר אותה תמורת 9,500 שקל לחודש ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

מערכות תותח SIGMA של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

טראמפ לוחץ על תוצרת אמריקאית - וכך הגיבו לדרישה באלביט

חברת הבת של אלביט בארה"ב השלימה לאחרונה את יצירת הדגם הראשון של מערכת התומ"ת שלה במתקן בדרום קרולינה ● הקונגלומרט הביטחוני האמירותי מתעניין ברכישת 30% מהחברה האוקראינית פייר פוינט תמורת 760 מיליון דולר ● קזחסטן מתכוונת לפתח טנק שיתבסס על הנגמ"ש טולפאר מתוצרת טורקיה ● והודו מרחיבה את יכולות ייצור הטילים והרקטות שלה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טסלה דגם Y / צילום: יח''צ

בכירים במגזר הציבורי עשויים להצטייד ברכבי טסלה

ממשלת ישראל עשויה להצטייד בכלי רכב חשמליים של טסלה עבור בכירי ממשלה ונושאי תפקידים בכירים ● יבואנית שיאומי נערכת להשקת הרכב החשמלי שלה בישראל ב־2027 ● 2026 נפתחת עם מלאי רכב "אפס קילומטר" בהנחות עמוקות ● השבוע בענף הרכב

על המחאות באיראן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

חמינאי מתכנן לברוח לרוסיה? המומחים מסבירים: כך נדע שהוא באמת בסכנה

המחאות באיראן לא פוסקות, ואפילו דווח שהמנהיג העליון מכין תוכנית בריחה ● האם ההפגנות הנוכחיות יפילו את המשטר או שהן יסתיימו כמו קודמותיהן? ● המומחים מסבירים: אלה הפרמטרים שיקבעו את מידת ההצלחה של המחאות ● המשרוקית של גלובס

חפשו את הנציג האנושי / צילום: AI

החברה הזאת פיטרה 700 עובדים והחליפה אותם בבוטים. ואז החזירה את כולם

חברות רבות עוברות לאייש מוקדי שירות בבוטים, מחליפות את הנציגים האנושיים וגם גורמות ללקוחות ללא מעט תסכול ● יש מי שהחזירו את הגלגל לאחור ואת הנציגים האנושיים, ואחרים דווקא מתהדרים באחוזי פניות גבוהים שנסגרים בדיגיטל ● האם זו הצלחה או שרבים מהלקוחות נותרים חסרי מענה? ● גלובס יצא לבדוק לאן הולכת המהפכה, מה אנחנו מרוויחים ממנה ואם עוד אפשר לסגת לאחור

משבר הייטק / צילום: shutterstock

משבר בהייטק? כך נראים מאמצי ההיערכות של הממשלה

על רקע הפגיעה בענף ההייטק בישראל, הממשלה קיבלה החלטה להאיץ את פיתוחו ● על הפרק: קרנות השקעה ומחקר, תמיכה לחברות צעירות ומשיכת מוחות מחו"ל ● באופן חריג, כמעט הכול יושם - אבל יש גם משהו חסר ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי התוכנית להאצת ההייטק

פאינה קירשנבאום בדיון בערעור על גזר דינה / צילום: רפי קוץ

"חל בה מהפך תודעתי": סגנית השר לשעבר פאינה קירשנבאום תשוחרר מהכלא

ועדת השחרורים קבעה כי סגנית השר לשעבר פאינה קירשנבאום, שריצתה 4 שנות מאסר, תשוחרר בימים הקרובים בניכוי שליש ● קירשנבאום הורשעה בעבירות של שוחד, מרמה, הפרת אמונים, הלבנת הון ושימוש במרמה על מנת להתחמק מתשלומי מס

היכן בגוף האדם נמצאים הצניפים הסהרוניים? / צילום: Shutterstock

היכן בגוף האדם נמצאים הצניפים הסהרוניים?

באיזו מדינה רוקדים מזורקה, שטחה של איזה עיר הוא הגדול בישראל, ועל מצבתו של מי נכתב "סע לשלום. המפתחות בפנים"? ● הטריוויה השבועית

''חץ מוילן''. קיבל הכרה ציבורית / צילום: Shutterstock

הגאון שבאמצעות המצאה אחת פשוטה חסך לנו מבוכה בתחנת הדלק

ביום גשום בדטרויט מהנדס של פורד עשה טעות, נספג כולו במים - ואז עלה במוחו רעיון ● נדרשו עשרות שנים עד שקיבל קרדיט על החץ שהפך למושא קנאתה של תעשיית הרכב