גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זמן אלבניה: הכירו את היעד החדש לחופשת הקיץ

המדינה הבלקנית הקטנה הפכה למוקד משיכה לתיירים מכל העולם ● תמצאו בה טבע פראי וים בגוון טורקיז, ערים שמשלבות מזרח ומערב ואטרקציות לכל המשפחה, לצד אוכל נהדר וחיי לילה שוקקים

כיכר סקנדרבג, טירנה. לב העיר/צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
כיכר סקנדרבג, טירנה. לב העיר/צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף ישראייר

לא צריך להרחיק עד קצה העולם כדי לגלות יעדים חדשים. כשלוש שעות טיסה מפרידות ביניכם לבין היעד המפתיע של השנה - אלבניה. אחרי שנים ארוכות של משטר טוטליטרי נוקשה ומסוגר, המדינה הבלקנית הקטנה הרימה ראש ובצעדי ענק התאוששה, השתחררה מכבלי העבר והפכה למוקד משיכה לתיירים מכל העולם. אלבניה, הממוקמת בדרום מזרח אירופה, מציעה שילוב ממגנט של טבע פראי עם חופים לבנים ומי טורקיז צלולים, ערים עם שיק אורבני עדכני ואטרקציות לכל המשפחה, לצד אוכל נהדר, שופינג, חיי לילה תוססים ותושבים מסבירי פנים. כל מה שנחוץ לחופשה עתירת בילויים והנאות.

טירנה - אורבנית ושוקקת מסביב לשעון

טירנה (Tirana), בירת אלבניה והגדולה בערי הרפובליקה האלבנית, היא עיר מרתקת עם סגנונות בנייה מגוונים, המעידים על הכובשים הרבים ששלטו במדינה לאורך היסטוריה רבת תהפוכות. יש בה בניינים בסגנון עות'מאני, איטלקי וקומוניסטי, ביניהם מבצבצים מבנים מודרניים צבעוניים, שמשווים לעיר קסם אקלקטי של מזרח ומערב. בשנים האחרונות טירנה זוכה לפריחה ענקית, וכמו בירות אירופאיות אחרות היא מציעה חופשה אורבנית מסביב לשעון עם אתרי היסטוריה ותרבות מעניינים, שווקים, בתי קפה ומסעדות, ברים אופנתיים ושלל מוקדי בילוי ופנאי לכל המשפחה.

פארק בטירנה/צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

מה כדאי לראות ולעשות בטירנה?

כל סיור בבירה האלבנית מתחיל בכיכר סקנדרבג (Skënderbej), השוכנת במרכז העיר וקרויה על שמו של הגיבור הלאומי שהוביל את המאבק בכובשים העות'מאנים. בלב הכיכר מתנוסס פסלו האייקוני של סקנדרבג הרכוב על סוסו. מסביב ניצבים כמה מבני ציבור חשובים, בהם המוזיאון ההיסטורי הלאומי וארמון התרבות המשמש משכן לספרייה ולתיאטרון הלאומיים. שני מבנים נוספים החולשים על הכיכר היפה הם מסגד אטהם ביי, שקירותיו מעוטרים בציורי עצים, גשרים ומפלים, ומגדל השעון המרשים המתנשא לגובה של 35 מטר. טיפוס לראש המגדל יוביל אתכם לתצפית מרהיבה על העיר.

אחת התופעות המדהימות באלבניה היא אלפי הבונקרים הפזורים ברחבי המדינה. אנוור הוג’ה, הרודן הפרנואיד ששלט באלבניה עד 1985, אחראי לבניית הבונקרים שנועדו להגן עליו מפני אויביו. חלק מהבונקרים הוסבו למוזיאונים המכונים Bunk’art, שמומלץ מאד לבקר בהם. בפאתי העיר ישנו בונקר עצום, שנבנה בזמנו עבור הצמרת הפוליטית של הוג'ה וכיום מאכלס מוזיאון לאמנות עכשווית ולהיסטוריה מודרנית. בחדרים התת-קרקעיים מוצגים לראווה רהיטים, מסמכים, צילומים וסרטים נדירים. בונקר נוסף, שנבנה עבור צמרת המשטרה האלבנית ונקרא בונקארט 2, מוקדש כולו לצילומים ואביזרים שונים, ששימשו את המשטרה ברדיפותיה אחרי מתנגדי השלטון בעידן הקומוניסטי.

על הרכבל, בדרך לפסגה/צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

מחוץ לעיר - פארקים, אגמים ורצועת חוף יפה

אלבניה נחשבת לאחת המדינות היפות בעולם. שוחרי טבע ונופים יגלו בה פינות חמד ושפע של מסלולי טיול, כמו למשל הפארק הלאומי הר דאיטי (Dajti) הנמצא כ-25 ק"מ ממזרח לטירנה. אל תחמיצו נסיעה ברכבל העולה לפסגת ההר, ממנו נשקפת תמונת נוף מהפנטת של העיר וסביבתה. הפארק משופע בשבילי הליכה נעימים ויש בו מסעדה חביבה למקרה שתופס אתכם הרעב.

עוד פארק, שישמח במיוחד את בני הדור הצעיר, הוא פארק המים aqua park magic blue water, שנמצא במרחק נסיעה קצרה ממרכז העיר. הפארק גדול ומושקע ויש בו מגלשות ומתקני מים לילדים, בריכות שחייה ומגוון נאה של מסעדות. ואם אתם כבר בחופשה משפחתית, כדאי להרחיק מעט ולבקר עם הילדים גם במצודת בראט, שמספקת הצצה לעולמם של תושבי המבצר במאה ה-4 לפני הספירה, לשוט במעבורת או בקאייקים באגם קומאן, אחד מאוצרות הטבע הקסומים בבלקן, וליהנות מבילוי משפחתי גדוש חוויות באזור אגם שקודרה, שלמרגלות האלפים האלבניים.

גם מי שמבחינתם חופשה אינה שלמה בלי שמש וים, יבואו על סיפוקם באלבניה. במרחק של כשלושים דקות נסיעה מטירנה נמצאת טיילת גולם (Golem), גן עדן לאוהבי החיים הטובים. הטיילת שוכנת לאורך רצועת חוף יפהפייה, ומסביבה רכס הרים שמדרונותיהם גולשים אל מי הטורקיז של הים המנוקד במפרצים ואיים קטנים. בטיילת תמצאו שפע של מלונות מפנקים, מסעדות ודוכנים ססגוניים שמוכרים בהם עבודות יד ואמנות מקומית.

אוכל ובילויים

המטבח האלבני משלב מאכלים בלקניים עם מנות איטלקיות וים תיכוניות, שטעמיהם ערבים מאד לחיך הישראלי. הרבה ירקות ופירות טריים, גבינות צאן ובקר, בשרים, דגים וכמיטב המסורת הבלקנית מאפי בצק שמנמנים ממולאים בתערובות של גבינות, ירקות ובשרים מתובלים. טירנה משופעת במסעדות מכל הסוגים והרמות. בין המסעדות המצטיינות בעיר מככבת Otium, מסעדת שף יוקרתית שהתפריט בה משתנה מדי יום. אפשר למצוא כאן סלטים גדולים ויצירתיים, בשר משובח עשוי כהלכה ומיני תבשילים מיוחדים כמו פילה מיניון עם פטריות כמהין וכבדי אווז בקונפי טלה ותפוזים, המשלבים בין המטבח המקומי למטבחים אירופאים.

עוד מסעדה שלא תרצו לפספס היא Mullixhiu, בית אוכל אלבני מסורתי, שמהמטבח שלו יוצאות מנות נפלאות כמו המאכל הלאומי טאבה קוסי, תבשיל כבש עשיר טעמים בבישול ארוך. גם בטיילת גולם פועלת מסעדה מצוינת - FAFA, שמגישה דגים, ירקות ופירות טריים, כאשר הכל מוגש לשולחן בצורה צבעונית ומפתה. את כל הטוב הזה שוטפים עם עוד ועוד כוסיות ראקי (סוג של ערק מקומי), ולא שוכחים לאחל גזוּאר (לחיים באלבנית).

בגזרת חיי הלילה טירנה מציעה סצנת בילויים, שלא מביישת את בירות אירופה המובילות. רובע הבילויים של העיר, שנקרא הבלוק (Blloku), מלא בבוטיקים, מסעדות, בתי קפה וברים טרנדיים. אחד מברי היין השווים ברובע הוא Alcora, הממוקם בקומה הרביעית של מגדל משרדים ומהמרפסת שלו ניתן להשקיף על העיר. במועדון הפופולרי Amsterdam, תוכלו ליהנות מהופעות חיות של מוסיקה מסורתית ומודרנית. ואם אתם בעניין של ריקודים הארד-קור, נסו את המועדונים Crazy Calvin אוFolie Terrace , בהם תוכלו לפזז לצלילי מוזיקת פופ בינלאומית ומוזיקה בלקנית מרימה.

טאבה קוסי. המאכל הלאומי/צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

סיבוב שופינג

אחרי הנופים היפים, האוכל המצוין והבילויים הליליים, אין כמו סיבוב קניות להשלמת החוויה. אלבניה היא מדינה זולה (כ-30 לק אלבני שווים לשקל אחד), ועם זאת אפשר למצוא בה מרכזי קניות גדולים שמאכלסים חנויות של מיטב המותגים. אחד מהם הוא קניון הענק Tirana East Gate, שמתפרש על פני שתי קומות של אושר ומציע 180 חנויות, בתי קפה, ברים ומסעדות. בין השאר תמצאו כאן חנויות של מותגים בינלאומיים כמו זארה, מנגו, פול אנד בר, טימברלנד ובּרשקה.

חובבי מותגי היוקרה יתלהבו ממרכז הקניות החדש Toptani Shopping Center, שנפתח לפני כשנה ובו 7 קומות של חנויות, מסעדות וברים מושקעים. גם כאן תמצאו סניפים של מותגים מוכרים כמו אדידס, LC Wakiki, Intersport, Calzedoria ואיב רושר. אם אתם יותר בעניין של אותנטיות, כדאי לכם לבקר בשוק קרויה (Kruje Market), שלמרגלות טירת קרויה. בשוק הצבעוני תמצאו תלבושות אותנטיות מכפרי אלבניה, שטיחים ארוגים בעבודת יד, עבודות אמנות מסורתיות ומזכרות לקחת הביתה.

איפה ישנים?

בטירנה יש מבחר מלונות מכל הסוגים והרמות. הנה המלצות על מלונות חמישה כוכבים מצוינים במרכז העיר, סמוך לאטרקציות החשובות:

Mak Albania - ממוקם קרוב לארמון הנשיאותי ונחשב לאחד המלונות הטובים בעיר, עם שתי בריכות (חיצונית ומקורה), ספא מפנק, חדר כושר, מסעדות וברים.

The Plaza Tirana - נמצא במרכז העיר סמוך לבית האופרה. המלון משתרע על פני 23 קומות ויש בו 190 חדרים, שלוש מסעדות, חדר כושר וספא עם סאונות, חדר מלח, חמאם טורקי וג’קוזי.

Rogner Europark - מלון עסקים במרכז העיר המוקף בגנים מטופחים. במלון יש מרכז עסקים חדשני, בריכה חיצונית, ספא וחמאם טורקי, סאונות, ביוטי סנטר ומגרשי טניס.

Grand Fafa - מלון חדש הממוקם מול החוף בטיילת גולם (Golem). מלבד נוף מהמם וחדרים מדוגמים, יש במלון חוף פרטי, בריכה חיצונית, מרכז כושר מתקדם, מסעדה המתמחה במאכלים מהמטבח האירופאי ובר משקאות עשיר.

חברת ישראייר מפעילה 2 טיסות שבועיות לטירנה בירת אלבניה, ומציעה מגוון חבילות נופש בטירנה וברצועת החוף Golem.

לפרטים הקליקו כאן >>

עוד כתבות

היקף הפיגורים בהחזרי משכנתא עלה בשנה האחרונה ב-28% / איור: גיל ג'יבלי

עם ישראל חגג בתשרי – והפיגורים בהחזרי המשכנתאות זינקו

היקפי הפיגורים בהחזרי משכנתאות קפצו ב-5% באוקטובר האחרון לעומת ספטמבר, ומתחילת המלחמה נוספו אלפי משקי בית למעגל המשפחות שמתקשות לעמוד בהחזרים

בניין הוועד הפועל של ההסתדרות בתל אביב / צילום: עינת לברון

פרשת ההסתדרות: בכיר ברשות מקומית במרכז עוכב לחקירה בנתב״ג

הבכיר חשוד, בין היתר, בשוחד בחירות, מרמה והפרת אמונים ונחקר הבוקר במשטרה ● מעורבותו האפשרית בפרשה עלתה מאז התפוצצות הפרשה, אך הוא שהה בחו״ל ובמשטרה המתינו לחזרתו לישראל כדי לחקור אותו

קניות בכרטיס אשראי / צילום: Shutterstock

ממתינים לבלאק פריידי: הישראלים כמעט לא התפתו השבוע למבצעים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה מתונה בענפי האופנה והחשמל, ועל סטטיות בענף הסלולר

השר חיים כץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

באופן רשמי: חיים כץ מונה לשר הבריאות והרווחה

חיים כץ מונה רשמית לשר הבריאות והרווחה, נוסף על תיקי התיירות והבינוי, ומחזיק כעת בארבעה תיקים

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

קרן התשתיות ג'נריישן מציגה עלייה של 30% בתזרים המזומנים

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● מליסרון הציגה שיא רבעוני ב-NOI וב-FFO ● רשת הקמעונאות ויקטורי דיווחה על צניחה חדה של 30% ברווח הנקי ● וקרן ג'נריישן הציגה עלייה של 30% בתזרים המזומנת, לצד תחזית אופטימית להמשך

שכר דירה זינק ב-31% ב-7 שנים / צילום: Shutterstock

השכירות החודשית זינקה, אך השכר הממוצע זינק יותר

בשנים האחרונות הוצאות הדיור עלו בחדות, אך בדיקת מחירי השכירות בנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מעלה ממצא מעניין: השכר הממוצע עלה בשיעור חד יותר מהשכירות החודשית ● אלא שלא הכל ורוד, ומומחים מזהירים מפני חוסר האיזון ביחסי הכוחות בין המשכירים לשוכרים

שר החקלאות אבי דיכטר / צילום: רפי קוץ

דיכטר דיבר על הוזלת הירקות. הרגשתם אותה? זה לא במקרה

מחירי הירקות אכן ירדו בשנה האחרונה, אבל המגמה הזאת נעצרה ביולי ● מאז, הירקות התייקרו בשיעור דו־ספרתי ● המשרוקית של גלובס

פאנליים סולריים על שטחים חקלאיים / צילום: תמר מצפי

במקום שדות סולאריים: הפיצוי החדש של המדינה ליישובי העוטף

רמ"י נאלצת לשנות כיוון לאחר שהוועדה לשמירה על שטחים פתוחים בלמה את הצעת הפיצוי לישובי עוטף עזה ● במקום הקצאה למכסות פאנלים סולאריים, הישובים יוכלו להקים שדות אגרו-וולטאיים שמשלבים חקלאות ואגירה סולארית ● שדות אגרו-וולטאיים נחשבים לרווחיים פחות ובתנועה הקיבוצית מוחים נגד ההחלטה

קבלת ארונות חטופים-חללים על ידי כוח צה''ל / אילוסטרציה: דובר צה''ל

בידיים ישראליות: החל הליך הזיהוי של החלל החטוף

משרד הבריאות: החלל החטוף הגיע למרכז הלאומי לרפואה משפטית לצורך זיהוי, חקירת סיבת ונסיבות המוות ● בניגוד להסכם: חמאס ערך "טקס" להעברת החלל החטוף לידי הצלב האדום ●  כמות "המחבלים הלכודים" ברפיח הולכת ופוחתת: 5 חוסלו אחרי שיצאו ממנהרה, צה"ל - "הלחץ נמשך" ● תמונות הלוויין חושפות: "איראן זנחה את מתקן הגרעין בפורדו" ● טראמפ חתם על צו שיגדיר סניפים זרים של האחים המוסלמים כארגוני טרור במדינות כמו לבנון, ירדן ומצרים ● עדכונים שוטפים

מנסור יבאש, ראש עיריית אנקרה (מימין), עם הנשיא ארדואן / צילום: Reuters, Anadolu

אחרי שדרש כ־2,000 שנות מאסר ליריבו, ארדואן מסמן את האיום הבא

נשיא טורקיה ממשיך בהכנה לבחירות, שכוללת סילוקם של איומים פוליטיים ● כעת אישר משרד הפנים הטורקי חקירה נגד מנסור יבאש, ראש עיר הבירה ומגדולי יריביו הפוליטיים של הנשיא

אפי שקדי, יו''ר הדירקטוריון ובעל השליטה בחברה / צילום: טל גבעוני

החברה שמכרה כמעט 850 דירות מתחילת השנה, והכלים שסייעו לה להגיע לשם

בניגוד למגמה בשוק המגורים, אפי קפיטל ממשיכה להציג מספרים יפים, עם כ־846 דירות מכורות מתחילת השנה – רובן דירות במחיר מסובסד • הדוח לרבעון השלישי של השנה מגלה: 95% מהדירות בשוק החופשי נמכרו במסגרת מבצעי קבלן והטבות • ההתחייבויות השוטפות של החברה תפחו לכמעט 1.5 מיליארד שקל

יעוץ משכנתאות (אילוסטרציה) / צילום: Shutterstock

מבחני הסמכה וקנסות: המהלך שינסה להיאבק בפרצות בתחום ייעוץ המשכנתאות

כיום פועלים כ־2,700 יועצים בענף, ללא פיקוח או נהלים מוסדרים ● להצעה עוד דרך ארוכה, אך היא מקרבת את השינוי המיוחל - ותאפשר אכיפה "נשכנית" יותר ● האם תצליח למנוע שרלטנות?

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

וויזאייר נסוגה: מעכבת את התוכנית שלה להקמת בסיס בישראל

במהלך שיחות בין החברה וגורמים בממשלה עלה חשש שהמודל הכלכלי שהיא פיתחה כבר לא רלוונטי ● ברקע נמצאת בקשת החברה ל"חופש תעופה שביעי", וניסיון להעביר את הבסיס לאילת

צילום: שיווק מחסני השוק

אחרי ויקטורי ואושר עד: האייפונים מגיעים גם למחסני השוק

קמעונאית המזון מתחילה למכור בסניף אילת מכשירי אייפון 17 במחיר מוזל ● קניון עזריאלי אילון משיק לקראת הבלאק פריידי מתחם פופ-אפ בהובלת השף מושיק רוט ● גוגל ערכה אירוע באקספו תל אביב, בהשתתפות ראש העיר ● ומי המנכ"ל החדש של גינדי גלובל? ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה ירדה ב-2.5%, מטא טיפסה בכ-4%

מטא מנהלת שיחות להוציא מיליארדים על שבבי ה-AI של גוגל ● צים זינקה לאחר שהדירקטוריון הודיע על בחינת חלופות אסטרטגיות לרכישת החברה ● אירופה ננעלה בעליות, על רקע ההתקדמות במגעים להפסקת אש באוקראינה ● חברות פרטיות בארה"ב איבדו 13 אלף משרות ● המכירות הקמעונאיות בארה"ב עלו ב־ 0.2% בספטמבר, פחות מהצפי ● רמזים על אינפלציה עיקשת: מדד מחירי היצרן עלה ב־0.3% בספטמבר

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

לאומי מוריד פעם נוספת את הריבית: הפריים יעמוד על 5.5%

הבנק הפחית את הריבית על המשכנתאות וההלוואות הצרכניות שלו ב-0.25%, לאחר שביצע צעד דומה לפני מספר חודשים

קובי שגב, שותף בבית ההשקעות אקורד / צילום: דודי פרץ

אחרי הורדת הריבית: מנהל ההשקעות שממליץ על ההזדמנות הבאה

קובי שגב, שותף מנהל בבית ההשקעות אקורד, קלע כשהמליץ לפני שנה על מניות הבנקים, חברות ה–IT ומניות הגז והנפט ● עכשיו הוא מסביר למה הוא עובר ל"סטוק פיקינג", בעיקר בת"א 90 וה–SME 60, ומדוע הוא מעדיף בחו"ל את מדד ראסל 2000 על פני ה–S&P 500

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הרווח של אקרשטיין נחתך ב-70%, כלל ביטוח צמחה ב-40%

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אקרשטיין ציינה כי הירידה בהכנסות וברווח נבעה משינוי בתמהיל הפרויקטים, יחד עם עיכובים בביצוע הפרויקטים כתוצאה ממבצע "עם כלביא" ●  כלל ביטוח דיווח על 25% תשואה על ההון, היקף הנכסים המנוהלים הגיע לשיא חדש ועמד על כ-407 מיליארד שקל ● סוכריות הגומי שהקפיצו את מניית טופ גאם במעל 30% מתחילת השבוע

מסלולי משכנתה מגוונים / צילום: Shutterstock, Worranan Junhom

הורדת ריבית ראשונה אחרי כמעט שנתיים: מי ירגיש בקרוב הקלה במשכנתא, והאם זה הזמן למחזר?

האם נוטלי המשכנתאות יכולים להתחיל לנשום לרווחה נוכח שינוי הכיוון במדיניות הריבית של בנק ישראל? ● גלובס שאל מומחים על מי תשפיע ההפחתה האחרונה שעומדת על 0.25% בטווח המיידי, באילו מסלולים רצוי לבחון מחזור משכנתא כעת, והאם זהו הזמן הנכון לרכוש דירה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

התיירים מתחילים לחזור? שיא בתפוסת המלונות על ידי זרים מתחילת המלחמה

על פי הנתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מספר לינות התיירים במלונות בישראל הכפיל את עצמו ל-347 אלף לינות בחודש, בממוצע של שלושת החודשים האחרונים, וזאת לעומת 183 אלף לינות לחודש בממוצע בשלושת החודשים הקודמים