גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זמן אלבניה: הכירו את היעד החדש לחופשת הקיץ

המדינה הבלקנית הקטנה הפכה למוקד משיכה לתיירים מכל העולם ● תמצאו בה טבע פראי וים בגוון טורקיז, ערים שמשלבות מזרח ומערב ואטרקציות לכל המשפחה, לצד אוכל נהדר וחיי לילה שוקקים

כיכר סקנדרבג, טירנה. לב העיר/צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
כיכר סקנדרבג, טירנה. לב העיר/צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף ישראייר

לא צריך להרחיק עד קצה העולם כדי לגלות יעדים חדשים. כשלוש שעות טיסה מפרידות ביניכם לבין היעד המפתיע של השנה - אלבניה. אחרי שנים ארוכות של משטר טוטליטרי נוקשה ומסוגר, המדינה הבלקנית הקטנה הרימה ראש ובצעדי ענק התאוששה, השתחררה מכבלי העבר והפכה למוקד משיכה לתיירים מכל העולם. אלבניה, הממוקמת בדרום מזרח אירופה, מציעה שילוב ממגנט של טבע פראי עם חופים לבנים ומי טורקיז צלולים, ערים עם שיק אורבני עדכני ואטרקציות לכל המשפחה, לצד אוכל נהדר, שופינג, חיי לילה תוססים ותושבים מסבירי פנים. כל מה שנחוץ לחופשה עתירת בילויים והנאות.

טירנה - אורבנית ושוקקת מסביב לשעון

טירנה (Tirana), בירת אלבניה והגדולה בערי הרפובליקה האלבנית, היא עיר מרתקת עם סגנונות בנייה מגוונים, המעידים על הכובשים הרבים ששלטו במדינה לאורך היסטוריה רבת תהפוכות. יש בה בניינים בסגנון עות'מאני, איטלקי וקומוניסטי, ביניהם מבצבצים מבנים מודרניים צבעוניים, שמשווים לעיר קסם אקלקטי של מזרח ומערב. בשנים האחרונות טירנה זוכה לפריחה ענקית, וכמו בירות אירופאיות אחרות היא מציעה חופשה אורבנית מסביב לשעון עם אתרי היסטוריה ותרבות מעניינים, שווקים, בתי קפה ומסעדות, ברים אופנתיים ושלל מוקדי בילוי ופנאי לכל המשפחה.

פארק בטירנה/צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

מה כדאי לראות ולעשות בטירנה?

כל סיור בבירה האלבנית מתחיל בכיכר סקנדרבג (Skënderbej), השוכנת במרכז העיר וקרויה על שמו של הגיבור הלאומי שהוביל את המאבק בכובשים העות'מאנים. בלב הכיכר מתנוסס פסלו האייקוני של סקנדרבג הרכוב על סוסו. מסביב ניצבים כמה מבני ציבור חשובים, בהם המוזיאון ההיסטורי הלאומי וארמון התרבות המשמש משכן לספרייה ולתיאטרון הלאומיים. שני מבנים נוספים החולשים על הכיכר היפה הם מסגד אטהם ביי, שקירותיו מעוטרים בציורי עצים, גשרים ומפלים, ומגדל השעון המרשים המתנשא לגובה של 35 מטר. טיפוס לראש המגדל יוביל אתכם לתצפית מרהיבה על העיר.

אחת התופעות המדהימות באלבניה היא אלפי הבונקרים הפזורים ברחבי המדינה. אנוור הוג’ה, הרודן הפרנואיד ששלט באלבניה עד 1985, אחראי לבניית הבונקרים שנועדו להגן עליו מפני אויביו. חלק מהבונקרים הוסבו למוזיאונים המכונים Bunk’art, שמומלץ מאד לבקר בהם. בפאתי העיר ישנו בונקר עצום, שנבנה בזמנו עבור הצמרת הפוליטית של הוג'ה וכיום מאכלס מוזיאון לאמנות עכשווית ולהיסטוריה מודרנית. בחדרים התת-קרקעיים מוצגים לראווה רהיטים, מסמכים, צילומים וסרטים נדירים. בונקר נוסף, שנבנה עבור צמרת המשטרה האלבנית ונקרא בונקארט 2, מוקדש כולו לצילומים ואביזרים שונים, ששימשו את המשטרה ברדיפותיה אחרי מתנגדי השלטון בעידן הקומוניסטי.

על הרכבל, בדרך לפסגה/צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

מחוץ לעיר - פארקים, אגמים ורצועת חוף יפה

אלבניה נחשבת לאחת המדינות היפות בעולם. שוחרי טבע ונופים יגלו בה פינות חמד ושפע של מסלולי טיול, כמו למשל הפארק הלאומי הר דאיטי (Dajti) הנמצא כ-25 ק"מ ממזרח לטירנה. אל תחמיצו נסיעה ברכבל העולה לפסגת ההר, ממנו נשקפת תמונת נוף מהפנטת של העיר וסביבתה. הפארק משופע בשבילי הליכה נעימים ויש בו מסעדה חביבה למקרה שתופס אתכם הרעב.

עוד פארק, שישמח במיוחד את בני הדור הצעיר, הוא פארק המים aqua park magic blue water, שנמצא במרחק נסיעה קצרה ממרכז העיר. הפארק גדול ומושקע ויש בו מגלשות ומתקני מים לילדים, בריכות שחייה ומגוון נאה של מסעדות. ואם אתם כבר בחופשה משפחתית, כדאי להרחיק מעט ולבקר עם הילדים גם במצודת בראט, שמספקת הצצה לעולמם של תושבי המבצר במאה ה-4 לפני הספירה, לשוט במעבורת או בקאייקים באגם קומאן, אחד מאוצרות הטבע הקסומים בבלקן, וליהנות מבילוי משפחתי גדוש חוויות באזור אגם שקודרה, שלמרגלות האלפים האלבניים.

גם מי שמבחינתם חופשה אינה שלמה בלי שמש וים, יבואו על סיפוקם באלבניה. במרחק של כשלושים דקות נסיעה מטירנה נמצאת טיילת גולם (Golem), גן עדן לאוהבי החיים הטובים. הטיילת שוכנת לאורך רצועת חוף יפהפייה, ומסביבה רכס הרים שמדרונותיהם גולשים אל מי הטורקיז של הים המנוקד במפרצים ואיים קטנים. בטיילת תמצאו שפע של מלונות מפנקים, מסעדות ודוכנים ססגוניים שמוכרים בהם עבודות יד ואמנות מקומית.

אוכל ובילויים

המטבח האלבני משלב מאכלים בלקניים עם מנות איטלקיות וים תיכוניות, שטעמיהם ערבים מאד לחיך הישראלי. הרבה ירקות ופירות טריים, גבינות צאן ובקר, בשרים, דגים וכמיטב המסורת הבלקנית מאפי בצק שמנמנים ממולאים בתערובות של גבינות, ירקות ובשרים מתובלים. טירנה משופעת במסעדות מכל הסוגים והרמות. בין המסעדות המצטיינות בעיר מככבת Otium, מסעדת שף יוקרתית שהתפריט בה משתנה מדי יום. אפשר למצוא כאן סלטים גדולים ויצירתיים, בשר משובח עשוי כהלכה ומיני תבשילים מיוחדים כמו פילה מיניון עם פטריות כמהין וכבדי אווז בקונפי טלה ותפוזים, המשלבים בין המטבח המקומי למטבחים אירופאים.

עוד מסעדה שלא תרצו לפספס היא Mullixhiu, בית אוכל אלבני מסורתי, שמהמטבח שלו יוצאות מנות נפלאות כמו המאכל הלאומי טאבה קוסי, תבשיל כבש עשיר טעמים בבישול ארוך. גם בטיילת גולם פועלת מסעדה מצוינת - FAFA, שמגישה דגים, ירקות ופירות טריים, כאשר הכל מוגש לשולחן בצורה צבעונית ומפתה. את כל הטוב הזה שוטפים עם עוד ועוד כוסיות ראקי (סוג של ערק מקומי), ולא שוכחים לאחל גזוּאר (לחיים באלבנית).

בגזרת חיי הלילה טירנה מציעה סצנת בילויים, שלא מביישת את בירות אירופה המובילות. רובע הבילויים של העיר, שנקרא הבלוק (Blloku), מלא בבוטיקים, מסעדות, בתי קפה וברים טרנדיים. אחד מברי היין השווים ברובע הוא Alcora, הממוקם בקומה הרביעית של מגדל משרדים ומהמרפסת שלו ניתן להשקיף על העיר. במועדון הפופולרי Amsterdam, תוכלו ליהנות מהופעות חיות של מוסיקה מסורתית ומודרנית. ואם אתם בעניין של ריקודים הארד-קור, נסו את המועדונים Crazy Calvin אוFolie Terrace , בהם תוכלו לפזז לצלילי מוזיקת פופ בינלאומית ומוזיקה בלקנית מרימה.

טאבה קוסי. המאכל הלאומי/צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

סיבוב שופינג

אחרי הנופים היפים, האוכל המצוין והבילויים הליליים, אין כמו סיבוב קניות להשלמת החוויה. אלבניה היא מדינה זולה (כ-30 לק אלבני שווים לשקל אחד), ועם זאת אפשר למצוא בה מרכזי קניות גדולים שמאכלסים חנויות של מיטב המותגים. אחד מהם הוא קניון הענק Tirana East Gate, שמתפרש על פני שתי קומות של אושר ומציע 180 חנויות, בתי קפה, ברים ומסעדות. בין השאר תמצאו כאן חנויות של מותגים בינלאומיים כמו זארה, מנגו, פול אנד בר, טימברלנד ובּרשקה.

חובבי מותגי היוקרה יתלהבו ממרכז הקניות החדש Toptani Shopping Center, שנפתח לפני כשנה ובו 7 קומות של חנויות, מסעדות וברים מושקעים. גם כאן תמצאו סניפים של מותגים מוכרים כמו אדידס, LC Wakiki, Intersport, Calzedoria ואיב רושר. אם אתם יותר בעניין של אותנטיות, כדאי לכם לבקר בשוק קרויה (Kruje Market), שלמרגלות טירת קרויה. בשוק הצבעוני תמצאו תלבושות אותנטיות מכפרי אלבניה, שטיחים ארוגים בעבודת יד, עבודות אמנות מסורתיות ומזכרות לקחת הביתה.

איפה ישנים?

בטירנה יש מבחר מלונות מכל הסוגים והרמות. הנה המלצות על מלונות חמישה כוכבים מצוינים במרכז העיר, סמוך לאטרקציות החשובות:

Mak Albania - ממוקם קרוב לארמון הנשיאותי ונחשב לאחד המלונות הטובים בעיר, עם שתי בריכות (חיצונית ומקורה), ספא מפנק, חדר כושר, מסעדות וברים.

The Plaza Tirana - נמצא במרכז העיר סמוך לבית האופרה. המלון משתרע על פני 23 קומות ויש בו 190 חדרים, שלוש מסעדות, חדר כושר וספא עם סאונות, חדר מלח, חמאם טורקי וג’קוזי.

Rogner Europark - מלון עסקים במרכז העיר המוקף בגנים מטופחים. במלון יש מרכז עסקים חדשני, בריכה חיצונית, ספא וחמאם טורקי, סאונות, ביוטי סנטר ומגרשי טניס.

Grand Fafa - מלון חדש הממוקם מול החוף בטיילת גולם (Golem). מלבד נוף מהמם וחדרים מדוגמים, יש במלון חוף פרטי, בריכה חיצונית, מרכז כושר מתקדם, מסעדה המתמחה במאכלים מהמטבח האירופאי ובר משקאות עשיר.

חברת ישראייר מפעילה 2 טיסות שבועיות לטירנה בירת אלבניה, ומציעה מגוון חבילות נופש בטירנה וברצועת החוף Golem.

לפרטים הקליקו כאן >>

עוד כתבות

סם אלטמן, מנכ''ל OpenAI / צילום: ap, Jose Luis Magana

קרע פנימי ולחץ של טריליון דולר: מאחורי מצב החירום ב–OpenAI

הכרזת ה"קוד האדום" של סם אלטמן לאחר השקת מודל ה־AI החדש של גוגל, חשפה מחלוקת עמוקה לגבי זהות OpenAI ● כעת, בחברה מנסים לשמור על צמיחה בזמן שהמתחרות מחזקות מעמדן

עמוד חשמל / צילום: Shutterstock

החל מינואר: תעריף החשמל יעלה ב-1.5%

תעריף החשמל יעלה ב-1.5% - שיעור מתון ביחס לטווח שרשות החשמל הגדירה ● הספקים עדיין מחכים למסמכי ההרכב המדויק של תעריף החשמל, שישפיע על רווחיותם ● מעתה, תעריף החשמל ייקבע פעם בחצי שנה במקום פעם בשנה

מייסדי Safebooks. מימין: בועז אבידן, אחיקם קאופמן וגיא בר-גיל / צילום: Safebooks

ה-AI יחליף את רואי החשבון? "יש תפקידי כספים שייעלמו אבל חייבים אדם בתמונה"

סייפבוקס של היזם הסדרתי אחיקם קאופמן גייסה 15 מיליון דולר כדי לחסוך עבודה ידנית לסמנכ"ל הכספים ● "היא לא תייתר את עבודת ה-CFO אבל בהחלט תייתר בטווח הארוך כמה משרות במחלקות הכספים"

עומס תנועה בנתיבי איילון / אילוסטרציה: Shutterstock

אלקטרה זכתה במכרז להקמת מערך מס הגודש בגוש דן

הפרויקט נועד לעודד מעבר לתחבורה ציבורית ולצמצם את עומסי התנועה בכניסה לתל אביב ובצירים המרכזיים ● הטמעת מס הגודש בישראל צפויה להניב לקופת המדינה 1.3 מיליארד שקל מדי שנה, ומיועדת למימון פרויקטים של תחבורה ציבורית, כולל פרויקט המטרו

דייוויד אליסון, מנכ''ל Paramount Skydance / צילום: ap, Evan Agostini/Invision

פרמאונט במהלך נגדי לנטפליקס: מציעה לרכוש את וורנר ברדרס תמורת יותר מ־108 מיליארד דולר

בעקבות הצעת הרכישה של נטפליקס לוורנר ברדרס, פרמאונט מגישה מהלך נגד ומציעה לרכוש את כל וורנר ברדרס דיסקברי לפי שווי של יותר מ־108 מיליארד דולר ● ההצעה התומכת באיחוד כל נכסי החברה, בניגוד לפיצול שמציעה נטפליקס

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה במגמה חיובית; טבע עלתה ב-3%, מניות הגז זינקו

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.2% ● מניות הגז מזנקות לאחר שהושגו הסכמות על יצוא הגז למצרים ● הנשיא טראמפ אישר לאנבידיה למכור שבבי AI לסין תחת תנאים מסוימים ● מניות אוריון וסוגת זכו לקבלת פנים חיובית ביום המסחר הראשון שלהן ● השקל הפך החודש למטבע החזק בעולם מול הדולר ● וגם: האסטרטג הוותיק בוול סטריט שממליץ לצמצם אחזקות במניות "שבע המופלאות"

ג'ארד קושנר / צילום: Shutterstock, Alex Brandon

ג'ארד קושנר מצטרף למאבק על האחים וורנר. האם עסקת נטפליקס בסכנה?

במהלך שעשוי לאיים על עסקת נטפליקס לרכישת האחים וורנר שאושרה לאחרונה, פרמאונט מגישה הצעה נגדית ומביאה עימה חיזוק בלתי צפוי - קרן Affinity Partners שבה שותף ג'ארד קושנר ● ברקע: הסתייגות הנשיא טראמפ מהכוח הרב שהרכישה עשויה להביא לנטפליקס

סוחר בקומת המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: ap, Richard Drew

אחרי 15 שנה: האסטרטג הוותיק בוול סטריט שמשנה כיוון לגבי "שבע המופלאות"

אד ירדני, נשיא חברת ייעוץ ההשקעות Yardeni Research, צופה כי התגברות התחרות בקרב חברות הטכנולוגיה הגדולות תאט את קצב הצמיחה של הרווחים שלהן בעתיד, וממליץ לתת משקל־יתר לסקטורים כמו ביטוח בריאות ותעשייה ● "בפועל, עמדתנו היא שכל חברה מתפתחת להיות חברת טכנולוגיה", כתב ירדני

טעינת כלי רכב חשמליים / צילום: ap, David Zalubowski

ועדת הכספים דחתה את מתווה מיסוי הרכב של האוצר לשנת 2026

ועדת הכספים דחתה את מתווה מיסוי הרכב של האוצר לשנת 2026, ודרשה ממשרדי הממשלה לשוב עם תכנית שתעודד את החדרת הרכבים הירוקים לשוק ● ללא הסכמה עד סוף החודש - המסים יזנקו אוטומטית בתחילת ינואר

מגרש רכבים / צילום: Shutterstock

ישראל עיכבה חידוש זיכיונות יבוא רכב, וסין דורשת הבהרות

סין פנתה רשמית לישראל בדרישה להבהרות אחרי שעיכוב בחידוש רישיונות יבוא, לרבות של מותגים בבעלות ממשלתית סינית, יצר חשש לפגיעה בפעילותם ● רשות התחרות בוחנת הגבלות נוספות על יבואנים גדולים, בעוד המתיחות בין המדינות כבר מתרחבת לזירת הביטחון

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

בעלי המניות של צים בדרישה לדירקטוריון: לפטר את מנכ"ל החברה

בחברת הספנות, שמתנהלת כבר שנה ללא בעל שליטה, מתפתח בשבועות האחרונים מאבק פרוקסי סוער ● צחי אברהם, אחד מבעלי המניות:"חברי הנהלה מנסים לרכוש את החברה בפחות מסך המזומנים בקופה" ● בעלי המניות קוראים לדירקטוריון להפסיק את כהונת המנכ"ל גליקמן

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

שעון החול לחתימה על הסיוע האמריקאי התהפך. היעד: בחירות האמצע לקונגרס

הקונגרס עומד לבחור מחדש את חבריו, וההחלטות על הסיוע עלולות להשתנות בהתאם ● במקביל, סעיף ההמרות, המאפשר להמיר חלק מהכסף לשקלים ולתמוך בתעשייה המקומית, מצטמצם במהירות ● בישראל מציעים פתרונות: לראות את ההסכם כ"שיתוף פעולה" ולא כ"סיוע"

מירן פחמן / צילום: טרלן בן אבי

איזה משרדים שיגרו הכי הרבה פיינליסטים לתחרות הפרסום גרנות?

תחרות גרנות חושפת את מפת הפיינליסטים עם הובלה למנצ’, ליאו ברנט ובלאנקו ● וגם: יניב סנה מצטרף כשותף בחברת OMD , הנציגה הישראלית של תאגיד הפרסום הגדול בעולם, אומניקום ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; ברודקום קפצה, לצד מניות שבבים נוספות

הנאסד"ק ירד בכ-0.1% ● IBM רוכשת חברת דאטה ב-11 מיליארד דולר ● תשואות האג"ח בארה"ב רשמו עליות לקראת החלטת הריבית ביום רביעי ● מנהל ההשקעות של ברקשייר האת'וויי עובר לג'יי.פי.מורגן ● מגנום, שפוצלה מיוניליבר החלה להיסחר הבוקר באירופה • טראמפ על עסקת נטפליקס - וורנר ברדרס: "זה בעייתי" • בלומברג: עליית הריבית הצפויה ביפן תרחיק משקיעים מנכסי סיכון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הישראלית שנפלה ב־27% ויוצאת מהמדד היוקרתי הזה בוול סטריט

שינויים בוול סטריט: חברת טכנולוגיית השבבים סיוה תיפרד ממדד S&P SmallCap 600 ● בעוד כשבועיים צפויות שלוש מניות להיכנס למדד S&P 500, לאחר שזינקו מתחילת השנה

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

עסקת הענק עומדת לצאת לדרך: הושגו הסכמות על מתווה יצוא הגז למצרים

השותפות במאגר לוויתן ומשרד האנרגיה הגיעו לסיכום שיאפשר יצוא גז למצרים בתמורה ל-35 מיליארד דולר ● ראש הממשלה נתניהו צפוי לחתום על ההסכם ביממה הקרובה ● לגלובס נודע כי טראמפ ובכירים נוספים בממשל האמריקאי היו מעורבים בניסיונות להביא את ההסכם לאישור

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: תדמית הפקות

משבר בהגדלות הרמטכ"ל: נתניהו שינה את דעתו, צה"ל מסרב לפשרה

לאחר פגישה לילית עם יו"ר ועדת חוץ ובטחון, בועז ביסמוט וראש המתנגדים להכשרת הגדלות הרמטכ"ל, ח"כ עמית הלוי, ראש הממשלה עבר לתמוך בפשרה מקיפה שלא כוללת את אישור ההגדלות לפנסיות הגישור ● בצה"ל דוחים את המהלך, והדיון שתוכנן בוועדת החוץ והביטחון בוטל - בעוד המועד שקבע בג"ץ להסדרת החוק מתקרב

אוניברסיטאות העילית האמריקאיות שקיבלו ציון נכשל בהתמודדות עם אנטישמיות

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: חמאס ממשיך להתחזק בעזה, ניתוח חדש של האו"ם קובע כי "בעזה יש 68 טון של פסולת בניין", והדוח שמעניק ציונים למוסדות אקדמיים בארה"ב על התמודדות עם אנטישמיות ● כותרות העיתונים בעולם

דירה במתנה / אילוסטרציה: Shutterstock

להגן על ההון המשפחתי: האם דירה שאדם קיבל במתנה יכולה להיות על תנאי?

בית המשפט הורה לגבר להחזיר להורי אשתו לשעבר את הסכום שנתנו להם לצורך רכישת דירה ● זאת מכיוון שחתם על "כתב התחייבות" שבו הסכים כי אם יתגרש ישיב להורים את הכסף שקיבל לקניית הדירה

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

מאז הודעת המיזוג: מניות מטריקס ומג'יק השאירו אבק למדד ת"א 125

בעלי המניות יצביעו השבוע על המיזוג שייצר חברת ענק בשווי 3.5 מיליארד דולר ● לידר: "השווי המצרפי ממקם את השתיים במקום השמיני בין חברות ה־IT הציבוריות בארה"ב, ובמקום השלישי באירופה"