גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא צריך מילון ערבי-עברי בשביל להבין את המילה "צביעות"

לאיש לא היה ספק שהשפה העברית היא השלטת בישראל - תראו איך היא גלשה לתוך הערבית של הצעירים ● אבל חוק הלאום לא התכוון לקבע את מעמד העברית - אלא רק להשפיל את הערבים ● ועכשיו מיטב הפוליטיקאים שלנו מנסים לתקן הנזק

הוועדה המיוחדת על חוק הלאום / צילום: טל שניידר
הוועדה המיוחדת על חוק הלאום / צילום: טל שניידר

"עברית היא שפת המדינה" נקבע ביום האחרון לכנס הקיץ של הכנסת בחוק יסוד הלאום. "לשפה הערבית מעמד מיוחד. הסדרת השימוש בשפה הערבית במוסדות ממלכתיים או בפניהם תהיה בחוק. אין בכך בכדי לפגוע במעמד שניתן בפועל לשפה הערבית לפני חוק היסוד".

אז מה היה מעמדה של השפה הערבית לפני חוק היסוד? צדקני חוק יסוד הלאום טוענים בתוקף שמעמד השפה הערבית היה שווה למעמדה אחרי החוק.

נושא העברית והערבית (וגם האנגלית) בישראל הוסדר לפני קום המדינה בפקודה מנדטורית. במשך השנים, באמצעות תקנות ועתירות לבג"ץ, נקבע בשנת 2002 שהשפה הערבית צריכה להיכלל בשלטי רחוב עירוניים במקומות בהם חי מיעוט ערבי. עם השנים גם פרסומים רשמיים של המדינה, כמו הודעות, טפסים ומסמכים נוספים שהמדינה מנפיקה, כללו את השפה הערבית, למרות שהחוק לא חייב זאת. למרות הכל, הערבית לא הגיעה למעמדה של העברית. החיים במדינה עם רוב של דוברי עברית, הכפיף את הערבית לצרכי הכלל.

שורה של פוליטיקאים בישראל, כולל שר החינוך נפתלי בנט, דיברו בנאומים לאורך השנים על חשיבות למידת השפה הערבית. אך הפער בין הדיבורים בעברית למעשים בערבית נותר תהומי. עמותת סיכוי, לשיתוף פעולה ערבי-יהודי וקידום שוויון, ריכזה החודש נתונים מתוך השנתון הסטטיסטי של הלמ"ס, לפיהם 8.6% מהיהודים הבוגרים במדינה מסוגל לנהל שיחה בסיסית בערבית. רק 1.6% רכשו את השפה בבתי הספר. לשם השוואה, כ-60% מן היהודים הבוגרים הם בעלי ידע בסיסי באנגלית, 40% רכשו את הידע הזה בבתי הספר.

השפה הערבית, אשר אנשים רבים חשבו (אולי בטעות, אולי בשל הבג"ץ) שהיתה רשמית עד לשבוע שעבר, לא נלמדת כמעט בבתי הספר. לפני יותר מ-20 שנה למדו 35% מן הילדים בגילאי כיתה ז' ומעלה את השפה. אך תחום הלימודים צומצם בשליש. לפני עשור הוא עמד על כ-23%, מאז ירד עוד.

בצד השני, של דוברי השפה הערבית שהם כ-20% מאזרחי המדינה, גם חלו שינויים עצומים. לפני כשנתיים קראתי את ספרו של הבלשן ד"ר עבד אלרחמן מרעי "ואללה בסדר: דיוקן לשוני של הערבים בישראל" ( הוצאת כתר, 2014), שכתוב בעברית. ואללה, זה ברור מאליו. מרעי מסביר לציבור הכללי בישראל, רובו קורא עברית, כיצד הערבית התערבבה, התפתלה והשתנתה בעשורים האחרונים.

מרעי מאזכר את המונח החדש-יחסית עבור השפה המשלבת: "ערברבית" או "עברבייה". זו היא השפה של צעירים ישראלים-ערבים. אחת מן התכונות של התפתחות ה"ערברבית" הוא המרה למילים או מונחים בשפה העברית, כך שישאו עמם את המשמעות או הצליל האופייני בשפה הערבית (את המהלך ההפוך, נטילת מילה והפיכתה לניתנת לשימוש בשפה העברית, אנחנו מכנים 'עִיבְרוּת').

לדוגמה, בעברית מיבאים מלים מהאנגלית - "בוא נדסקס את זה" מלשון Discuss או "נירמול היחסים" מלשון Normal. בחברה הערבית, כך מספר מרעי, מתבצע ייבוא שגרתי מעברית לערבית . זאהר אבו-אלנסאר, ידיד בן 25 וסטודנט למדע המדינה, סיפק לי דוגמאות: "חוט אלחגורה" זה "תחגור את החגורה", "מפיש קליטה" - "אין קליטה", "האת אלמטען" - "תביא את המטען", "אלרמזוראת" - "הרמזורים", "עבי אלטופס" - "תמלא את הטופס".

התיזה של ד"ר מרעי היא ששפת הרחוב הערבית, של הצעירים, העובדים והסטודנטים, קלטה פנימה, מכורח החיים המשולבים והשלטון המרכזי בעברית, את כל מה שהייתה צריכה לקלוט כדי שהצעירים ימשיכו להתקדם, להשתלב, לעבוד וללמוד. באוניברסיטאות הראשיות במדינה לא מוצעים קורסים בשפה הערבית (למעט לימודי שפה), במשרדי הממשלה לא ניתן להשיג עבודה ללא עברית טובה, וכל מי שרוצה לעבוד בקניונים, חברות הייטק ובתי המרקחת חייב לדעת את הסלנג העברי על בוריו.

הספר של מרעי מציג את ההכלה, שיתוף הפעולה והמוכנות של הערבית לקבל את העברית.

אבל חוק יסוד הלאום החדש שם לכך סוף. אין הדדיות. בעברית, שפת החוקים של המדינה, לא מוכנים אפילו לראות את הערבית. היא קיבלה מעמד משני, משפיל. הרי שפה היא גם תרבות ומסורת, היא אורח חיים, היא היסטוריה, היא משפט והיא משפחה.

כשהיהודים נזכרו בדרוזים

חוק יסוד הלאום מרעיש עולמות בקרב יהודי ארה"ב, בשל סעיף השפה, סעיף פיתוח ההתיישבות היהודית וגם סעיפי הקשר עם התפוצות. אבל לא רק הם. גם הדרוזים התעוררו.

לא סתם פנו השבוע שלושה חברי כנסת דרוזים - אכרם חסון (כולנו), חמד עמאר (ישראל ביתנו) וסאלח סעד (המחנה הציוני) - יחד עם שורה של אישי ציבור דרוזים, כמו הח"כים לשעבר אמל נסראלדין (ליכוד) ושכיב שנאן (העבודה, העצמאות), שניהם הורים שכולים, ותא"ל במיל’ אמל אסעד (הצטרף למפלגת המרכז, לאחר מכן ליכוד) - בעתירה לביטול חוק היסוד.

יהיה להם קשה להביא לביטול החוק, שעבר לאחר ברוב הנדרש לאחר דיונים ארוכים. בג"ץ ממעט לבטל חוקים, לא כל שכן חוק יסוד.

נושא השפה הערבית אינו היחיד בעתירה, אלא גם העדפת הציבור היהודי בנושא של קידום ההתיישבות.

לאור הזעקה הציבורית, התחילו פוליטיקאים מן הימין להשיב אז. לא לכבודם להתמודד עם טענות האפליה והפגיעה של הציבור המוסלמי, נוצרי, בדואי, צ'רקסי (וחסרי השיוך) ולכן מיקדו את המענה הפוליטי שלהם בדרוזים בלבד. פגשתם אי פעם פוליטקאים שיצאו מאיזור הנוחות שלהם? הדרוזים הם חברים פעילים במפלגות הימין וגם משרתים בצבא.

באיחור רב, ולאור התסכול והזעם של חברי העדה הדרוזית, הודיע ראש הממשלה בנימין נתניהו שייפגש בימים הקרובים עם נציגי הציבור הדרוזי. על מה הוא ישוחח עמם? הוא זה שלחץ ודחף וביקש שחוק יסוד הלאום יעבור. "חוקקנו היום בחוק שזהו ההמנון שלנו, זוהי השפה שלנו, וזוהו הדגל שלנו. תחי מדינת ישראל", אמר נתניהו ביום חמישי שעבר בשעה 3 לפנות בוקר, בסיום ההצבעה.

שר האוצר משה כחלון אמר ביום ה' בגלי צה"ל בראיון לעמית סגל וירון דקל: "החוק הזה חוקק בפזיזות. צריך לתקן את החקיקה". הוא הוסיף שהוא תומך בעתירתו של ח"כ ממפלגתו אכרם חסון - "היה לחץ להעביר את החקיקה הפזיזה. עשינו טעות וצריך לתקן".

שר החינוך נפתלי בנט, בציוץ שכולו דמעות תנין, כתב ביום ד': "לאחר שיחות עם רבים מאחינו הדרוזים, עולה שאופן החקיקה של חוק הלאום פגע מאוד דווקא בהם ובמי שקשר גורלו למדינה היהודית. זו כמובן לא כוונת ממשלת ישראל. אלו אחינו לדם העומדים עימנו כתף לכתף בשדה הקרב וכרתו עמנו ברית חיים. עלינו, ממשלת ישראל, מוטלת האחריות למצוא את הדרך לאחות את הקרע."

משחקי הצביעות, אפשר לכנות זאת. החוק נמצא בפני המחוקקים מאז 2011. את נתניהו מייצגים בוועדות הכנסת חברי הכנסת אמיר אוחנה, דוד אמסלם ודוד ביטן. בנט מפעיל בוועדה הרלבטנית את ח"כ ניסן סלומינסקי. את כחלון ייצגה ח"כ טלי פלוסקוב (להגנתה החלקית יצוין, שהיא דיברה נגד החוק, אך הצביעה בעדו).

היכן היו נתניהו, בנט וכחלון עד אתמול? הם לא היו, כי הם דחפו לחקיקה הזו.

אולי הם תמימים ואולי בנט וכחלון פשוט "שכחו" את הדרוזים או שלא הקשיבו למה שנאמר במליאה ובוועדה. רפרוף מהיר בפרוטוקולים של הדיונים, סיכומי הישיבות ונאומי המליאה - מגלה שהמילה "דרוזים" חוזרת אינספור פעמים. שלא לדבר על הפגיעה בציבור המוסלמי. כל האישים הדרוזים החתומים על העתירה הופיעו בעצמם בכנסת.

ואם אנחנו כבר דנים בהתעוררות הפתאומית נגד החוק, אז כדאי להתעדכן שהוא פוגע גם במוסלמים. הוא פוגע בשפה הערבית. הוא גם פוגע בתדמיתה של ישראל בעולם.

האם עוד אפשר לתקן

איזה תיקון ירצו להציע עכשיו? הרי איש לא חושב לבטל את החוק, חלילה. מוביליו רק רוצים להוסיף התייחסות ספציפית לדרוזים. 'סוכנות הדירוג לשוויון', כפי שכינה זאת עמיתי העיתונאי יאיר נבות.

הנה כך, ח"כ ביטן, שלוחו של נתניהו, כבר מפיץ את הדירוגים הללו בתקשורת. בראיון ל'כאן' הוא אמר "לערביי ישראל צריך להיות שוויון זכויות, לדרוזים שוויון זכויות פלוס" ובראיון אחר הוא תבע מן הדרוזים להתחשב ברוב היהודי. "אין שום סיבה שקבוצה, שמיעוט של 120 אלף איש, תקבל זכויות מיוחדות בחוק הלאום. הדרוזים הם 150-120 אלף איש. יש להם העדפה מתקנת, אני לא מבין אותם. גם הדרוזים צריכים לכבד את הרוב".

חוק יסוד הלאום, הוא לא סיבוב הפרסה הראשון. זה קרה רק לפני כמה שבועיים עם חוק יסוד הממשלה (הכרזה על מלחמה), וחוקי גיוס, חוק הספרים, חוק המלצות משטרה ועוד. איך אומרים "סיבוב פרסה" בערבית?

אולי כדאי שבנט וכחלון יתחילו לשנן. המילה "פרסה" משמשת את שתי השפות. פרסה, פרסה.

עוד כתבות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בריאיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד־בינת, שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך

פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הרצוג והאריס שוחחו, סגנית הנשיא הדגישה את מחויבותה לגינוי גילויי אנטישמיות בארה"ב • הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון רצועת עזה • עדכונים שוטפים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה