גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלי כהן: "נצטרך לוודא שמטרת חוק שטרום תושג"

שר הכלכלה מאמין שורבורג פינקוס לא הגיעה ל"סיבוב" שיגרור העלאת מחירים • המפקחת על הבנקים: "הידע והניסיון של הרוכשים יסייעו לקידום תחום התשלומים בישראל"

אלי כהן / צילום: איל יצהר
אלי כהן / צילום: איל יצהר

במערכת הפוליטית ברכו על העסקה למכירת לאומי קארד לורבורג פינקוס, שתושלם עוד לפני המועד בחוק שקבע את ההפרדה (תחילת 2020). "שוק האשראי עבר תהליכי מיזוגים שהגבירו בו את הריכוזיות. המהלך הנוכחי נועד להגדיל את מספר השחקנים", אמר אתמול (א') בשיחה עם "גלובס" שר הכלכלה אלי כהן, שעמד בראש ועדת הרפורמות בכנסת, שהעבירה את חוק שטרום.

לגבי העובדה שבסופו של דבר מדובר במכירה לקרן השקעות, והחשש הטבעי כי הקרן רק באה לעשות "סיבוב" ובסוף תעלה מחירים, אומר כהן: "אין ספק שאנחנו צריכים להיות עירניים, ולעקוב שמטרת חוק שטרום שהוביל השר משה כחלון תושג. יחד עם זאת, כאשר שחקן חדש נכנס לשוק המטרה שלו היא להגדיל נתח שוק ולהציע שירותים נוספים. על כן אני מאמין שכאשר מספר השחקנים גדל, כך מצב הצרכנים יוטב".

במסגרת ההסכם לאומי פרטנרס מתכוון להחזיק ב-20% מלאומי קארד. זה לא מנוגד לרוח החוק שקראה להפריד את החברות מהבנקים הגדולים?

"בסוף היום, השליטה בלאומי קארד נמכרת. כמו כן, לפי הגדרות החוק אסור לבנקים הגדולים להיות מעורבים בניהול חברות כרטיסי האשראי, ואני בטוח שהם יעמדו בכך. ישראכרט תופרד בקרוב מבנק הפועלים, ואנחנו רואים שחברות הביטוח רוצות להיכנס לעולם האשראי הצרכני. אנחנו רואים כעת מהלך היסטורי ומהותי בשוק הבנקאות בישראל".

גם אתה וגם השר כחלון ציינתם אתמול בתגובתכם לעסקה כי אתם מקווים שלאומי קארד תהפוך לבנק, אבל לא נראה שזו התוכנית של הרוכשים.

"אחרי 47 שנים שלא קם בנק בישראל, ההסתברות שיוענק רשיון בנקאי חדש עלתה באופן משמעותי. אני חושב שכניסה של חברות כרטיסי האשראי לעולם הבנקאות תאפשר להן להגדיל את מגוון השירותים שלהן. החברות הללו נהנות מיעילות תפעולית יחסית גבוהה כי אין להם מערך סינוף כבד, וכמות העובדים בהן נמוכה יחסית, כך שיש להם יתרון יחסי על פני הבנקים הקיימים. חברות כרטיסי האשראי גם נהנות ממוניטין, ידע ובסיס לקוחות ויכולות להציע שירותים בנקאיים".

על הסיכוי שחברות האשראי יהפכו לבנקים, אומר שר הכלכלה: "אחרי שהבעלים החדשים ילמדו את השוק הישראלי, וירצו לפתח מנועי צמיחה נוספים, המעבר לרישיון בנקאי יוכל לענות על הצורך הזה. מבחינת מערכות המחשוב ודרישות ההון העצמי, הן כבר עומדות בתנאים, ולכן המעבר לרשיון בנקאי יוכל לספק להם עוד מנוע צמיחה להרחבת פעילותם בישראל".

המפקחת על הבנקים: "הבעת אמון"

במערכת הפוליטית והפיננסית בירכו על הפרידה הצפויה של לאומי קארד מבנק לאומי. בפיקוח על הבנקים העריכו כי בתוך ארבעה חודשים יוכלו לסיים את הליך בדיקת העסקה והרוכשים, ולאפשר מתן היתר שליטה לורבורג פינקוס בחברת כרטיסי האשראי. בפיקוח כבר קיימו פגישות ראשונות עם נציגי הקרן, ובעקבותן נמסר: "גובשה בפיקוח על הבנקים הערכה ראשונית שעל פיה תחת הבעלות החדשה תוכל לאומי קארד לתרום לקידום התחרות בשוק התשלומים ולהגברת התחרות גם בתחומי האשראי הקמעונאי, ושהידע והניסיון שהרוכשים מביאים מהעולם יסייעו לקידום תחום התשלומים בישראל".

המפקחת על הבנקים, ד"ר חדוה בר, מסרה: "העסקה שדווחה מהווה הבעת אמון של גוף בינלאומי משמעותי בכלכלת ישראל, ברפורמה להגברת התחרות בבנקאות, ובחברת לאומי קארד עצמה. הפיקוח על הבנקים ימשיך לתת 'רוח גבית' לחברות כרטיסי האשראי כדי להבטיח את התבססותן והתפתחותן כחברות עצמאיות, איתנות וחדשניות, וכדי שהציבור הרחב ייצא נשכר מתוצאות הרפורמה".

שר האוצר, משה כחלון, מסר תגובה נלהבת: "מדובר בצעד ענק בדרך לתחרות ושבירת מונופול הבנקים. לאורך כל הדרך היינו נחושים להכניס שחקן שיחולל תחרות בענף והצלחנו לעשות זאת בניגוד לכל התחזיות וההערכות. אני מצפה מבנק ישראל להעניק לקרן רישיון בנק תוך שלושה חודשים בדיוק כפי שסיכמנו, במידה והקרן תרצה בכך כמובן".

בנק ישראל אמנם התחייב להעניק רשיון בנקאי בהליך מזורז לחברות כרטיסי האשראי שיופרדו, יחד עם זאת לפי הערכות סיכוי קלוש שורבורג פינקוס תרצה להפוך את לאומי קארד לבנק, וזאת בשל הרווחיות הנמוכה יותר שמאפיינת פעילות של בנק מסורתי. לפיכך, הפרדת לאומי קארד מבנק לאומי אמנם תיצור שחקן פיננסי חדש, אך בניגוד לתקוות של כחלון וכהן הוא לא צפוי להפוך לבנק.

דניאל זילברמן, מנהל פעילות אירופה של ורבורג פינקוס, מסר: "אנו נרגשים לחבור ללאומי קארד לקראת השלב הבא של צמיחתה. ענפי התשלומים, האשראי והמימון לעסקים קטנים ובינוניים בישראל מגלמים בתוכן הזדמנות ניכרת. אנו מצפים לעבוד בשיתוף המנכ"ל רון פאינרו, וצוות ההנהלה המוכשר של לאומי קארד, על מנת לנצל יחדיו הזדמנות זו", ובכל רמז על כך שבכוונתו להשאיר את ההנהלה הנוכחית של החברה.

ואילו פאינרו שלח אמש מכתב לעובדי החברה בנושא העסקה וכתב להם: "אתם תשמעו בימים הקרובים שהעסקה מסמלת הבעת האמון במשק הישראלי, בכלכלה שלנו, בבנקאות הישראלית, ברפורמת שטרום. הכל נכון וטוב ויפה. אבל, לפני הכל, זאת הבעת אמון בלאומי קארד, ביכולות שלנו, במומחיות ובניסיון שצברנו יחד, באסטרטגיה שלנו". פאינרו העריך כי החלפת הבעלות תיעשה לקראת הרבעון הראשון של שנת 2019. 

עוד כתבות

יפית גריאני / צילום: רמי זרנגר

המנכ"לית שתוביל את מכירת חברת כרטיסי האשראי כאל לבעלי שליטה חדשים

יפית גריאני, לשעבר בכירה בישראכרט ובדיסקונט, נבחרה להוביל את כאל בעיצומו של הליך מכירה לבעלי שליטה חדשים ● היא נכנסת לתפקיד תחת מגבלות של חוסר ודאות רגולטורית ועם ציפייה ברורה: לשמור על ביצועים חזקים שיבטיחו את השווי המרבי בעסקה

מאגר לוויתן. בעיגול: עבד אל־פתאח א־סיסי, נשיא מצרים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

עסקת הגז ב-35 מיליארד דולר עם מצרים תקועה וקטאר מנסה להיכנס לתמונה

העיכוב המתמשך באישור עסקת הענק ליצוא גז ממאגר לוויתן למצרים פותח פתח לקטאר להציע לקהיר אספקת גז טבעי מונזל בהיקפי ענק ● בינתיים גורמים ישראליים ומצריים זועמים, ולגלובס נודע כי שורת בכירים אמריקאים בראשות טראמפ מנסים לפתור את הפלונטר

2025 צפויה להיות שנה חזקה לפנסיה של החוסכים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

"השאלות החשובות השתנו": החוסכים זכו לשנה היסטורית, אבל איך תיראה 2026?

ביצועי הגמל והפנסיה בשנה הנוכחית בדרך לעקוף את שנת 2021, ולהפוך לטובים ביותר מזה עשור וחצי, הרבה בזכות הפריחה בבורסה המקומית ● במסלולי המניות התשואה מתחילת השנה כבר מתקרבת ל־23% ● ובכל זאת יש מי שמציע למשקיעים לעבור לאסטרטגיה זהירה

שיפור דירוג אשראי בתשלום / צילום: Shutterstock

קיבלתם הצעה לשפר את דירוג האשראי? זו עלולה להיות מלכודת מסוכנת

פרצה במודל דירוג האשראי של חברת D&B מתדלקת תופעה מטרידה: גופים פרטיים מבטיחים שיפור דירוג בתשלום - אך בפועל מוחקים נתונים חיוביים ושליליים ומותירים את הלקוח בסיכון לקבלת הלוואות ● חוק ההסדרים כולל הצעה להתמודד עם הבעיה דרך תקופת צינון

בורסת KOSDAQ בסיאול / צילום: ap, Lee Jin-man

כמו משחקי הדיונון: הסוחרים מאחורי אחת התופעות הבולטות בוול סטריט

נוכח הזינוק החד בהשקעות מסוכנות של משקיעי הריטייל בדרום קוריאה במניות מם ותעודות סל ממונפות בארה"ב, רשות ניירות הערך בסיאול מחמירה את הפיקוח ● החל מדצמבר יידרשו משקיעי ריטייל לעבור קורסים וסימולציות בעקבות חשש להחרפת התנודתיות בוול סטריט והסיכונים לכלכלה המקומית

בועז ביסמוט, יו''ר ועדת חוץ וביטחון / צילום: ראובן קסטרו- פול וואלה

"השלכות כלכליות הרסניות": אגף התקציבים באוצר נגד מתווה חוק הגיוס

טיוטת החוק לפטור מגיוס, שהוגשה בשבוע שעבר, מעוררת התנגדות גם באגף התקציבים: "מתווה זה לא יביא להגדלת היקף המתגייסים" ● לפי האוצר, החוק יביא להפסד של עשרות מיליארדי שקלים למשק ולהכבדת הנטל על משרתי המילואים

ניו יורק / צילום: Shutterstock

לראשונה בעולם: ניו יורק מחייבת קמעונאים לדווח מתי AI קובעת מחירים

חוק חדש בניו יורק מחייב קמעונאים לדווח כאשר מחירי מוצרים נקבעים ע"י AI על בסיס מידע שנאסף על הלקוחות ● המהלך מעורר זעם בקרב ארגוני הצרכנים, שרוצים ללכת רחוק יותר ודורשים איסור מוחלט על תמחור פרסונלי

מאיה ורטהיימר בקמפיין יד2 / צילום: יחצ

עסקת ענק: קרן אייפקס רוכשת את אתר יד2 בכמיליארד דולר

קרן אייפקס רוכשת את אתר יד2 מידי קרן KKR בכ-950 מיליון דולר, לאחר שניצחה במכרז וגברה על קרנות ההשקעה הפרטיות בלקסטון ו-CVC

מה מסתתר במבול תשקיפי הנדל''ן בבורסה בת''א / איור: גיל ג'יבלי

6 חברות נדל"ן הגישו תשקיף באותו סוף שבוע, ויש להן מכנה משותף אחד

בסוף שבוע אחד, 6 חברות נדל"ן חדשות פרסמו תשקיף לקראת הנפקת מניות או אג"ח ● לכולן יש מכנה משותף: גירעון בהון החוזר, שמלמד על צורך גובר בנזילות ● מהלכי ההנפקה מקודמים ימים ספורים אחרי הורדת הריבית של בנק ישראל ● גלובס צלל לתשקיפים ומביא את התוצאות והסיבות להנפקות החדשות של ת"א

חיים גליק ודדי שמחי / צילום: בר לביא, איל יצהר, צילום מסך

דדי שמחי וחיים גליק רוצים לחבר את אצולת אזרבייג’ן למכרזי הענק של המטרו

על רקע מכרזי המטרו הגדולים בתולדות המדינה, צמד המתווכים פועלים להביא לישראל שחקנים זרים חדשים ● בין המתעניינות: אקורד האזרית, שכבר החלה במהלך לרישום כקבלן ישראלי - בזמן שחברות אירופיות ותיקות דווקא נסוגות מהשוק ● מי עומד מאחורי החברה?

הכוח בשוק הרכב עבר לקונים: הצפת דגמים, ירידות מחירים והסערה הצפויה ב-2026

שוק הרכב צפוי להמשיך לעמוד ב-2026 בסימן המעבר מ"שוק של מוכרים" ל"שוק של קונים" ● על הפרק: ירידת המחירים צפויה להמשיך בשל המלחמות השיווקיות בין היצרנים הסינים והיבואנים שלהם, קטגוריות חדשות ידרסו קיימות, והסביבה התחרותית תהפוך קשה עוד יותר

פערים במחירי הדירות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אותו בניין בתל אביב, שתי דירות שונות ופערים של עשרות אחוזים במחיר למ"ר

רובעים 3 ו־4, שעברו גל של התחדשות עירונית ומזוהים עם "תל אביב של פעם", נחשבים למבוקשים במיוחד בשוק הנדל"ן ● אך בעוד שמחירי דירות מסוימות נשארים גבוהים, דירות בקומות נמוכות ועורפיות רושמות ירידות משמעותיות, ויוצרות פערים גדולים בין דירות סמוכות

יוסי תורג'מן, והדמיית פרויקט YBOX art / צילום: משה צור אדריכלים, יובל חן

"האטה? אנחנו מוכרים דירות ב-90 אלף שקל למ"ר בדרום ת"א": מנכ"ל YBOX לא מתרגש ממצב ענף המגורים

יוסי תורג'מן, מנכ"ל YBOX, מספר אחרי אישור הפרויקט המדובר בדרום תל אביב־יפו: "ברובעים 3 ו־4 בעיר יש האטה מאוד רצינית - אבל באזור הפרויקט אנחנו מוכרים סביב 90 אלף שקל למ"ר" ● ואיזו ביקורת יש לו על הורדת הריבית? "הייתה צריכה להיות דרסטית יותר"

משרדי הרצוג, פוקס, נאמן / צילום: תמר מצפי

23 קומות בפרויקט תאומי רובינשטיין: הרצוג פוקס נאמן מרחיב את שטחו

הרצוג פוקס נאמן, אחד משלושת משרדי עורכי הדין הגדולים בישראל, ישכור ארבע קומות נוספות במגדל המערבי של פרויקט תאומי רובינשטיין בת"א ● ההסכם החדש כולל שכירות נוספת בשטח של כ־5,000 מ"ר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה אדומה בוול סטריט; המניה שזינקה לאחר שאנבידיה השקיעה בה

אירופה ננעלה בירידות קלות ● אנבידיה רכשה מניות סינופסיס בהיקף של 2 מיליארד דולר ● המניות הביטחוניות באירופה ירדו על רקע המגעים לסיום מלחמת רוסיה־אוקראינה ● פעילות המפעלים בסין התכווצה בחודש השמיני ברציפות ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין צנח

נגיד הבנק המרכזי ביפן, קאזו אואדה / צילום: Reuters, Kyodo

ביפן נערכים להעלאת ריבית בניגוד למגמה העולמית, ובשווקים מודאגים

בזמן שבעולם החלו להוריד ריבית, בבנק המרכזי של יפן נערכים להעלות אותה ברבע אחוז, לרמה של 0.75% ● "נדון בהתפתחויות הכלכליות", אמר הנגיד קאזו אואדה, וטלטל את הבורסה בטוקיו ● המהלך מעלה תהיות, ברקע התוכנית שחשפה לאחרונה הממשלה כדי לתמרץ את הכלכלה

בנייה בתל אביב / צילום: Shutterstock

דוחות חברות הנדל"ן מציגים מה באמת קורה בשוק הדיור בישראל

ירידה של 24% במספר הדירות שנמכרו ושל 9% במחיר הממוצע: דוחות תשע חברות נדל"ן בולטות חושפים מה באמת קורה בשוק הדיור בישראל ● וגם: מדוע סיום המלחמה לא הביא לזינוק במכירות, ומי מכרה מאות דירות במחיר ממוצע של 6.6 מיליון שקל?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

המסחר בבורסה ננעל במגמה מעורבת; אל על ומניות הביטוח ירדו

ת"א 35 עלה ב-0.1%, ת"א 90 ירד בכ-0.7% ● ירידות בוול סטריט ● סדרה של נתוני מאקרו בארה"ב תקבע את הכיוון אליו ילכו השווקים בדצמבר ● וגם: בנק ההשקעות ג'פריס מסמן שתי מניות צמיחה "במחיר סביר" שצפויות להניב ביצועים חזקים ב-2026

חימושים של אלביט בדרך למשימת הפצצה באיראן / צילום: ביטאון חיל האוויר

שלוש ישראליות ברשימת 100 החברות הביטחוניות הכי גדולות. ומי הראשונה?

אלביט, התעשייה האווירית ורפאל מדורגות ב-34 המקומות הבכירים בעולם ב-2024 ● בראייה כלל־אזורית, תשע חברות מהמזרח התיכון נכנסו לרשימה, כשההכנסות שלהם יחד עמדו על כ־31 מיליארד דולר ● ומי מובילה את הרשימה?

סם אלטמן / צילום: ap, Kevin Wolf

לסם אלטמן חסרים מעל 200 מיליארד דולר. מאיפה הוא יביא אותם?

דוח חדש של בנק HSBC מציף סימני שאלה סביב המודל הכלכלי של OpenAI ● איך החברה מתכוונת לכסות על חובות הענק שטיפחה, ואיך היא משפיעה על השוק כולו?