גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המיתון המתמיד כבר לא יתמיד. אולי

80 שנה לאחר התיאוריה של האנסן על קץ הצמיחה המהירה, ארה״ב רושמת זינוק מרשים בתמ״ג ● הנשיא טראמפ תובע כמובן את האשראי ומבטיח עוד זינוקים ● אם הוא יצדק, הימין יוכל לטעון שהנחות-היסוד שלו התאמתו, לפחות עד שיחזרו ויופרכו

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ / צילום: Francois Lenoir, רויטרס
נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ / צילום: Francois Lenoir, רויטרס

זו הייתה תרועת ניצחון רמה והולמת. לא היה צריך לארוז אותה בעודף של סימני קריאה (אם כי היא נארזה בהם). לא היה צריך להעליב יריבים פוליטיים. המספרים דיברו בעד עצמם, והנשיא טראמפ כמעט פיזז.

התוצר המקומי הגולמי של ארה״ב ברבעון השני של 2018 גדל, בשקלול שנתי, בשיעור של 4.1%. זה נתון יוצא מגדר הרגיל בשביל כלכלה בוגרת, בשנה העשירית של מחזור צמיחה. זו הצמיחה המהירה ביותר של נשיאותו בת 18 החודשים; זו הצמיחה המהירה ביותר בליגת המעצמות התעשייתיות; האירופיות יכולות רק לחלום על שיעור כזה, כמעט כולן מדשדשות בסביבות 2%; בקנדה, שותפת הסחר השנייה בגודלה של ארה״ב, הצמיחה הרבעונית החזויה היא 0.6%.

ממילא הנשיא היה שרוי באופוריה ביום ו׳ בבוקר, כאשר משרד המסחר פרסם את הנתונים. הוא ידע מבעוד מועד, כמובן, והתקשה להמתין, כפי שנשיאים ושרי אוצר בממשלים קודמים נהגו לעשות. יומיים לפני הפרסום, הוא פטפט באוזני אלפים ממעריציו בעצרת בעיר תעשייה קטנה במדינת אילינוי. ״מישהו חזה היום 5.3%. אנ׳לא חושב שזה הולך לקרות. [אבל] אם תהיה 4 בהתחלה, אנחנו נהיה מאושרים. אם תהיה 3, כמו 3.8, או 3.9, או 3.7, זה יהיה בסדר״.

וזה היה בהחלט בסדר. שיעורים כאלה של צמיחה מעמידים את אמריקה בקירבה אל נמרי אסיה (סין, 6.7%; הודו, 7.5%; ישראל נשארת קצת מאחור, מה לעשות). הם מראים שהיא נמצאת בתנופה. בעיני פילוסופים כלכליים של הימין (״שמרנים״, בעגה האמריקאית), הנתונים אלה מפריכים מעיקרו את הגיון נשיאותו של אובמה.

תמ"ג אמריקאי

המבוי הסתום

לארי סאמרס, שר האוצר השלישי של ביל קלינטון ויועצו הכלכלי הראשון של אובמה, חידש ב-2014 את השימוש בתיאוריה ישנה של ימי השפל הגדול. פיתח אותה כלכלן ידוע של זמנו, אלווין האנסן, והיא נקראה Secular Stagnation.

עניינה היה המבוי הסתום, שאליו נקלעה כלכלת ארה״ב בסוף שנות ה-30. האינפוזיות של המדינה לא הועילו עוד, ומיתון חדש התחיל. האנסן תלה את המיתון ההוא בקולרם של צריכה נמוכה ושל עודף חיסכון. מנועי הצמיחה הפנומנלית של אמריקה לפני מלחמת העולם הראשונה - הגירה מסיבית לצד התפשטות טריטוריאלית - כבו, או נחלשו מאוד, והיא הגיעה אפוא אל עידן ארוך של דשדוש.

הדשדוש הסתיים, כאשר הפצצות היפניות הראשונות צנחו על פרל הרבור, בדצמבר 1941. מלחמת העולם הכניסה את ארה״ב אל ייצור מסחרר, ומכאן ואילך, במשך חצי מאה ויותר, הכלכלה האמריקאית רשמה צמיחה שנתית ממוצעת של 3.4%.

המיתון הגדול של סוף העשור הקודם שם קץ לצמיחה הזו. התמ״ג הצטמק במידה שלא נראתה כמותה זה 75 שנה. ההתאוששות אמנם התחילה זמן קצר אחר כך, והיו בה רבעונים מרשימים, אבל הצמיחה הממוצעת לא עלתה על 2% בשנה. זה היה הזמן שבו פרופ׳ סאמרס חזר אל תיאוריית המיתון המתמיד, ועורר עליו את חמתה של האורתודוקסיה השמרנית.

"אפילו חמישה או שישה״

בשנה האחרונה הואץ קצב הצמיחה בארה״ב, והוא עומד על 3% בשנה ויותר. ביום ו׳ בא הנתון של 4.1%. הוא אגב היה צפוי בהחלט. עוד בתחילת יוני היו הערכות שהתמ״ג יגדל בסביבות 4.5%. הנשיא תובע את מלוא האשראי. מדיניותו היא שהניבה את הזינוק, הוא אומר. הוא חתם על רפורמת המס של הקונגרס, שהקטינה בשליש את מסי החברות, וקראה דרור להשקעות. הוא התחיל לפרק את הפיקוח המחמיר על ענף האנרגיה. הוא התחיל לטפל בגירעונות הסחר של ארה״ב.

אין כיום ויכוח של ממש על הקשר בין רפורמת המס לבין האצת הצמיחה. השאלה היא אם השפעת הרפורמה תאריך מעבר לרבעון או שניים. הנשיא מתנבא זה זמן מה לצמיחה שנתית של ארבעה אחוזים, ״אפילו חמישה או שישה״.

התחזיות האלה מעוררות עליו לעג מצד רוב הכלכלנים, בוודאי אלה המזוהים עם המפלגה הדמוקרטית. הם אומרים, שהצמיחה היא תוצאה של נסיבות חולפות; והיא קשורה בהאצה של הפעילות הכלכלית בכל העולם, אפילו באירופה. היא קשורה גם בתוצאות זמניות של מלחמת הסחר, שטראמפ מנהל בחודשים האחרונים: חברות נחפזו לרכוש מוצרי פלדה ואלומיניום מקומיים, התלויים ביבוא של חומרי גלם, מפני שהם עומדים להתייקר ב-20%.

כך זה נראה בדצמבר 2014

עליצותו המובנת בהחלט של הנשיא קצת מנותקת מן ההקשר ההיסטורי. הרבעון המצוין שדווח ביום ו׳ הוא הטוב ביותר לא זה חצי מאה, או רבע מאה, או אפילו עשור. הוא הטוב ביותר מאז הרבעון השלישי של 2014, אשר דווח בסוף דצמבר של אותה השנה: 5%. אובמה עמד אז בסוף השנה השישית של נשיאותו, והוא זכאי לאשראי.

מבט בעמוד הראשון של "וול סטריט ג׳ורנל" ערב חג המולד 2014 מלמד על עליצות ניכרת כבר אז. הכותרת, לכל רוחב העמוד הראשון, הכריזה, ״כלכלת ארה״ב תופסת תאוצה: אופטימיות מחודשת לנוכח צמיחה של 5%, תוצאה של צריכה גוברת״. עקומה לצד הידיעה הזכירה לקוראי העיתון איזו דרך ארוכה עברה ארה״ב מאז הרבעון האחרון של 2008, ערב השבעתו של אובמה. אז הכלכלה הצטמקה ב-9%, בשקלול שנתי. מדד הדאו ג׳ונס ירד אל מתחת ל-7,000 נקודות.

אבל האופטימיות לא האריכה ימים. הרבעון הבא גדל רק ב-2%, הבא אחריו ב-3.2%, בחצי הראשון של 2016 נרשמו שני רבעונים עם צמיחה של 0.5% ו-0.6%, כמעט מיתון.

יכסו את עצמם, או לא יכסו?

לתוחלת החיים של הצמיחה הנוכחית ייוודעו השפעות, החורגות הרבה מעבר לשורה התחתונה. היא תשפיע על הבחירות המתקרבות לקונגרס, וכמובן על סיכויי בחירתו החוזרת של טראמפ; והיא תשפיע על ההיערכות הרעיונית בשתי המפלגות לטווח ארוך.

הדמוקרטים טענו נגד קיצוצי המס של השנה שעברה, בטענה שהם יגדילו את הגירעון בתקציב ו״לא יכסו את עצמם״. אבל אם התמ״ג יצמח בשיעור גבוה מ-2.6%, הם דווקא יכסו, ואפשר שהגירעון אפילו יקטן. התפתחות כזאת תטלטל את המפלגות הפוליטיות, ותפרוק את הדמוקרטים מחלק חשוב של נשקם. מאורעות דומים בשנות ה-80 הכריחו את הדמוקרטים לנוע מן השמאל אל המרכז, והניבו את נשיאות קלינטון (שהיה מיוזמי ההתמרכזות).

ה"וול סטריט ג׳ורנל", השופר הבולט ביותר של הימין הכלכלי, חגג אתמול (שבת) את נתוני התמ״ג בלגלוג על הנשיא הדמוקרטי הקודם. ״במשך שמונה שנים, ברק אובמה אמר לאמריקאים, כי חוסר שוויון הוא בעיה גדולה יותר מצמיחה כלכלית אטית; הוא אמר, שהקיפאון בשכר הוא אשמת העשירים, ושממשלה באמצעות פיקוח ואשראי מכוון תוכל להניב גאות״. בעיני העיתון זה ״כישלון אינטלקטואלי״.

מן המלים האלה נודפת כמובן אופוריה. יידרשו עוד די הרבה רבעונים כדי להסיק מסקנות כה דרמטיות. אבל לא תהיה לאיש סיבה להצטער אם ״המיתון המתמיד״ יוחזר למזווה בן 80 השנה של פרופ׳ האנסן. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

"השקל החזק תואם את התנאים המאקרו כלכליים. בנק ישראל לא צריך להתערב"

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

בכיר אמריקאי סותר את הדיווחים: הצבא לא יהיה מוכן באופן מלא לתקיפה בסוף השבוע

הפלסטינים מדווחים על ירי טנקים ממזרח למחנה אל-בוריג' שבמרכז רצועת עזה ●  צה"ל תוקף תשתיות של חיזבאללה בדרום לבנון  ● על רקע איומי המלחמה: טראמפ כינס דיון עם יועציו בנושא איראן ● עדכונים שוטפים

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ירידות של יותר מ-30% בחודש: מניות ה-IT המקומיות משלמות את מחיר הטלטלה העולמית

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?