גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברן תהנדס את אפריקה: תבצע פרויקטים בהיקף כ-350 מ' דולר

חברת ההנדסה והפרויקטים תבצע פרויקטים בתחומי תשתיות מים וחקלאות באחת ממדינות היבשת ● המניה החבוטה הגיבה בעליות של עד כ-13%

חברת ההנדסה והפרויקטים ברן  עדכנה היום כי חתמה על שלושה מזכרי הבנות לביצוע פרויקטים באפריקה, בטווח הכנסות כולל של כ-355-430 מיליון דולר.

מדובר, לפי ברן, בהסכמים שנחתמו מול רשות ממשלתית לביצוע פרויקטים של תשתיות "בתחומי המים והפיתוח החקלאי הכוללים בין היתר, הכנת תוכנית אב לפיתוח חקלאי במדינה, וביצוע פרויקטים חקלאים בהיקף העולה על 500 אלף דונם".

מזכרי ההבנות כוללים פרויקט אחד מרכזי בתחום התשתיות והחקלאות, בהיקף מוערך של כ-300-350 מיליון דולר לתקופה של חמש-שש שנים, פרויקט נוסף בתחום דומה בסך של 50-70 מיליון דולר לתקופה של שנתיים-שלוש, ופרויקט שלישי מצומצם יותר בתחום הייעוץ וההנדסה, בסכום של 5-8 מיליון דולר לתקופה של שנה.

מניית ברן החבוטה הגיבה לעדכון בעליות חדות, שעמדו בשעות הצהריים על כ-13% ומחקו את עיקר הירידה שהיא הציגה בשנה האחרונה, כשלאחר העליות שווי החברה הנוכחי עומד על פחות מ-80 מיליון שקל.

בברן ציינו כי הפרויקטים הם עצמאיים "ולא קיימת תלות ביניהם", וכי ביצועם "כפוף לחתימת הסכמים מפורטים" וכן לסגירת חבילות מימון.

עוד ציינו בברן, שחתמה על מזכרי ההבנות באמצעות החברה הבת ברן אינטרנשיונל, כי סוכם על שיתוף פעולה על בסיס בלעדיות למשך חצי שנה, וכי "ניתן להאריך תוקף כל אחת מההתקשרויות פעם אחת".

ברן

הביטולים שמתאגרים את ברן

אפריקה היא אחד ממוקדי הפעילות המרכזיים של ברן, שרק בחודש יוני עדכנה על זכייה בחוזה גדול בפרויקט לאספקת מי שתייה בחוף השנהב, בהיקף מוערך של כ-40-60 מיליון אירו.

ברן עברה בשנים האחרונות תקופה מאתגרת, תחילה בהשפעת פרויקטים בישראל שנעצרו או בוטלו, והסבו לה נזקים, ובהמשך בהשפעת ביטול פרויקט מרכזי שלה ברוסיה, שבוטל.

על רקע רצף האירועים שעברה, מניית החברה צללה ב-50% בשלוש השנים האחרונות והתרחקה יותר מ-90% מרמת השיא אליה הגיעה בשנת 2007. עם העליות היומית, התרחקה מניית ברן ב-16% מרמת השפל אליה הגיעה במהלך 2016.

על רקע התקופה הלא פשוטה שאיתה התמודדה, בתחילת השנה שעברה דיווחה ברן על אפשרות להכנסת משקיע לחברה, אולם עד כה כל עסקה לא יצאה לפועל, וברן גם לא עדכנה בנושא בדוחותיה.

ברן, שבשליטת היו"ר מאיר דור ואלכסנדר נסיס, עוסקת במגוון פעילויות הקשורות למתן שירותים ופתרונות הנדסיים וניהוליים בפרויקטים בתחומי תשתית, בנייה ותעשייה, אנרגיה, חקלאות ומים, בארץ ובחו"ל. בסוף 2017 העסיקה החברה כ-820 עובדים.

בסיכום הרבעון הראשון של השנה צללו הכנסותיה של ברן ב-40% ל-97 מיליון שקל, ושחיקה ניכרת נרשמה גם בשורות הגולמית והתפעולית שלה. בשורה התחתונה, הרווח הנקי הרבעוני שלה צלל ביותר מ-80%, ועמד על 1 מיליון שקל בלבד.

מפילוח הכנסותיה של ברן, המחולקות לישראל ולחו"ל, עולה כי בסיכום רבעוני הצטמצמה הפעילות בחו"ל ב-45%, וההכנסות ממנה הסתכמו ב-51 מיליון שקל, ואילו הרווח התפעולי ממנה צנח ב-85%, ועמד על פחות מ-2 מיליון שקל.

יציאה ממדינות לא רווחיות

בברן מייחסים את הצמצום בהכנסות בעיקר לפעילות החברה ברוסיה, וכן לפרויקט הולכת מים באפריקה, ועוד ציינו בנושא, כי החברה המשיכה לטפל בסיום פרויקטים הפסדיים הנמשכים מהעבר, "כמו גם סגירת מדינות לא רווחיות או חזרה בהן לפסי רווחיות".

לפי החברה, סוגיה זו ממשיכה להיות אחת המרכזיות "ממשימות החברה מאז אמצע 2015".

לפי ברן, סיום פעילות ויציאה ממדינות פעילות שאינן רווחיות, "מושכים ומשפרים את אחוז הרווח הגולמי הכולל, גם במגזר אינטרנשיונל וגם במגזר ברן ישראל".

ההכנסות הרבעוניות של ברן בישראל הצטמצמו ב-34% ל-45 מיליון שקל, אולם החברה הצליחה להגדיל את הרווח התפעולי מהן, שהתקרב ל-4 מיליון שקל, כמעט פי ארבעה, תוך שיפור שיעורו מההכנסות.

בהתייחסות לירידת ההכנסות בישראל ציינו בברן, כי אלה הושפעו בעיקר מסיום פרויקט שיקום של מפעל תעשייתי, וכן מצמצום פרויקטים בתחום התעשייה התהליכית וההנדסה המסורתית, ומנגד, החברה הצליחה לשמור על רמת ההכנסות בתחומי התחבורה, התשתיות האזרחיות והתקשורת.

בסיכום שנת 2017 כולה, הכנסותיה של ברן שמרו על יציבות, ברמה של 572 מיליון שקל, הרווח הגולמי שלה עלה משמעותית וסייע לה לעבור לרווח תפעולי של 35 מיליון שקל, אחרי הפסד תפעולי של 31 מיליון שקל ב-2016, ובשורה התחתונה היא הציגה רווח נקי של 17 מיליון שקל, אחרי שהפסידה 64 מיליון שקל בשנתיים קודם לכן (2015-2016). 

עוד כתבות

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

פרסומים בעולם מהחודשים האחרונים משרטטים את האופן שבו המיליארדר פטריק דרהי הצמיח את עסקיו ● לפיהם, גלגול החובות, בסך עשרות מיליארדי אירו, נתקל כעת גם בעליית ריבית ● כשברקע המו"מ המתקדם לרכישת רשת 13 נשאלת השאלה: האם הדרך בה בנה אימפריה הגיעה למיצוי?

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

הדגם שחוגג חמש שנים על הכביש וממשיך להיות רלוונטי

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית