גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעד הרחקת אסדת הגז: המומחים ממליצים על 120 ק"מ מהחוף

ארגון "שומרי הבית" שנאבק נגד הצבת אסדת לוויתן במרחק של 10 ק"מ מהחוף, הציג היום חוות דעת של מומחים מהעולם, שמצביעות על הסכנות הנלוות לכך • המלצתם: לעצור את מתווה הפיתוח הנוכחי ולהרחיק את האסדה לעומק הים

מפגינים בשרון נגד הקמת אסדה קרובה לחוף / צילום: Amir Cohen ,: רויטרס
מפגינים בשרון נגד הקמת אסדה קרובה לחוף / צילום: Amir Cohen ,: רויטרס

"כל ההשתלשלות חושפת את הריבון האמיתי מאחורי הקלעים ואת מערומיה של מדינת ישראל, בשירותי טייקוני הגז. יצאנו למאבק לשינוי מיקום של אסדת גז. התגלגלנו למאבק לשינוי דמותה של מדינה יקרה. ננצח בנחישות גם אותו, לרווחת אזרחי ישראל", כך אמר היום יוני ספיר, ארגון שומרי הבית, ממובילי המאבק של הרחקת האסדה מחוף דור ל-120 ק"מ מהחוף. ספיר התייחס בדבריו להליך קבלת ההחלטות שהובילו לבחירת מיקום האסדה בקירבה של 10 ק"מ מהחוף בלבד.

על האסדה שחלקיה הראשונים יגיעו לישראל מיוסטון בעוד חצי שנה יתבצע בין היתר ניקוי הגז הטבעי על ידי הפרדת החומר שנחשב למסרטן - קונדנסט, דבר שמטריד מאוד את תושבי האזור המנהלים קמפיין ציבורי נרחב כבר כמה חודשים.

"אנו קוראים לממשלה לפעול באחריות לנוכח המידע החדש שהגיע, לעצור את מתווה הפיתוח הנוכחי שיסכן את כלל אזרחי ישראל, ולהעלות לדיון את החלופה של טיפול מלא מעל באר הקידוח - ויפה שעה אחת קודם", אמר ספיר במסיבת עיתונאים שהתקיימה הבוקר על ידי ארגון "שומרי הבית".

באירוע הציגו שני מומחים בעלי שם עולמי מחו"ל, את תוצאות הדו"חות שהכינו עבור הארגון, בהקשר להשלכות הבריאותיות והסביבתיות ממתווה הפיתוח הנוכחי של מאגר הגז "לוויתן", ולסיכונים הנלווים למתווה. השניים אמורים להעביר את הדו"חות למנכ"לי משרד האנרגיה ואיכות הסביבה.

פרופסור ריצ'ארד שטיינר מנה מגוון של סכנות וסיכונים לכאורה לאוכלוסייה ולסביבה במתווה של אסדה בקרבת החוף. לדבריו, הסכנות הקבועות יכולות הינן תוצאה של המכשלים במערכת, וכן סיכונים ספציפיים לישראל כתוצאה מאירועי טרור וחבלה. לדבריו, ניתן יהיה להכניס את הגז לישראל תוך שימוש באסדה צפה, לא רק באופן בטיחותי יותר לסביבה ולאדם, אלא גם מהר יותר.

פרופ' שטיינר, מאנקורג' אלסקה, מתמחה בשימור הסביבה הימית ומייעץ לממשלות ולארגונים ירוקים, חוקר מקרי שפך של דלקים לים, ומומחה בהכנת תכניות חירום לטיפול באסונות שפך, ותכניות למניעת תקלות מסוג שפך.

בדו"ח שכתב עבור "שומרי הבית" ועמותת צלול, סקר פרופ' שטיינר את הסוגיות השונות בהקשר למתווה הפיתוח של מאגר לוויתן באמצעות אסדת כלונסאות בקרבת החוף, תשתית הצנרת וקידוחי הגז. הדו"ח סוקר את הבעיות ברמת התכנון, סקרי השפעה על הסביבה, תכנית החירום לטיפול באסונות ואמצעי הבטיחות שיינקטו על מנת למנוע אסון.

פרופ' שטיינר הציג לעיתונאים מסמכים של חברת נובל אנרג'י. רוב החלקים הקשורים למוכנות לשפך ולמודל השפך שהם ביצעו - מושחרים ומצונזרים, בטענה כי מדובר בסודות מסחריים של נובל אנרג'י, והסביר שהדבר הזה לא מקובל ולא סביר על פי סטנדרטים בינלאומיים.

פרופ' שטיינר סיפר על התקלה בקידוח באר לוויתן 2, שבמהלכה זרמו מים מזוהמים לים במשך 16 חודשים, מבלי שנובל אנרג'י ניסו לעצור את השפך. למרבה המזל, לא היה מדובר בשפך של גז גולמי, קונדנסט או נפט, אבל ההתנהלות של נובל אנרג'י מראה שאין להם מוכנות לטיפול בשפך. מעבר לזה, פרופ' שטיינר אומר שברחבי העולם, מעולם לא הייתה תגובה טובה לשפך של קונדנסט. לאחרונה חקר פרופ' שטיינר את אסון מיכלית הקונדנסט בים סין - שפך הקונדנסט הגדול ביותר בעולם וציין שהטיפול בו היה לוקה מאוד.

פרופ' שטיינר הסביר עוד ששפכי קונדנסט וגז גולמי שמתרחשים בעומק הים, לא מתאדים באותו אופן שהיו מתרחשים על פני הים. לטענתו, לקונדנסט קצב אידוי מהיר, אבל החלק שלא מתאדה מתערבל בעמודת המים בתהליך הקרוי אמולסיפיקציה ובאירועים שמתרחשים בעומק הים, למשל שפך מראש הבאר או מהצנרת התת ימית, כמות גדולה מאוד של החומר לא תתאדה.

פרופ' שטיינר טען כי ברחבי העולם מעדיפים להקים את התשתיות במרחק גדול ככל האפשר מהחוף. בנוסף הוא ציין את ניגוד העניינים והמתח המובנה בתפקידה של הממשלה כנהנית מתגמולים ומסים מפרוייקטי אנרגיה מחד וכמי שאמורה לבצע רגולציה על פיתוח המאגרים, מאידך.

איימי רוזנשטיין מבוסטון, מסצ'וסטס, יועצת עצמאית בעלת ניסיון של 25 שנים בהערכת השפעות בריאותיות וסיכונים סביבתיים מפליטת מזהמים לאוויר, כתבה דו"ח המנתח את ההשפעות הבריאותיות הצפויות מפליטות המזהמים מאסדת הטיפול בגז ממאגר לוויתן.

מבין מסקנותיה העיקריות ניתן למנות את העלייה החריפה בסיכון לתחלואה בסרטן עד פי 50 מהנורמה, בעקבות חריגות בפליטות המזהמים לאוויר כתוצאה מהפעילות השוטפת של אסדה בקרבת החוף.

רוזנשטיין התייחסה לטיעונים בעד בניית האסדה בקרבת החוף, בתמורה להפסקת הזיהום מהתחנות הפחמיות בחדרה, ואמרה שמדובר במקח טעות. "כמובן שיש צורך דחוף בסגירת הפחמיות, אבל ניתן לעשות זאת גם באמצעות בניית אסדה מעל המאגר". 

בסיכום דבריה, המליצה רוזנשטיין למדינת ישראל לבצע דו"ח השפעות סביבתיות בלתי תלוי (EIA), כולל הערכות סיכונים מפליטת מזהמים לאוויר ולמים. לדבריה, על המדינה לבחון את החלופה לאסדת לוויתן במרחק רב מהחוף כדי להפחית למינימום את הסכנה לפגיעה בבריאות הציבור. 

עוד כתבות

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת"א: פשיטה על משרדי ארית

חוקרי רשות ני"ע הגיעו למשרדי ארית תעשיות באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ● ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה, ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של החברה-הבת רשף טכנולוגיות

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חוזר לפוליטיקה? הסדר טיעון ללא קלון למשה כחלון בפרשת יונט קרדיט

שר האוצר לשעבר צפוי לחתום עם הפרקליטות על הסדר טיעון, שיאפשר את חזרתו לפוליטיקה ● באחרונה נערך לכחלון שימוע בחשד שפעל כיו"ר חברת האשראי הציבורית יונט קרדיט כדי למנוע דיווח ולהסתיר מידע מהדירקטוריון לגבי אי-סדרים בסניף החברה בנצרת

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?