גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

12 אלף עובדי משק בביה"ח מאיימים בעיצומים מיום ראשון

עובדי המינהל והמשק בבתי החולים אחראים על שירותי ניקיון, התחזוקה, האדמיניסטרציה, אבטחת הסייבר ותחזוקת מערכות המחשוב ● השביתה עלולה להשאיר את צפון הארץ ללא בית חולים מתפקד נגיש ● ועד עובדי מינהל ומשק: "השוו את השכר שלנו לעובדי הכללית"

בית חולים תל השומר/ צילום: בר אל
בית חולים תל השומר/ צילום: בר אל

ועד עובדי מנהל ומשק בבתי החולים הממשלתיים, המאגד תחתיו 12,000 עובדים, הודיע היום על כוונתו לצאת לשביתה מה-5.8, יום ראשון הקרוב, על רקע משכורות נמוכות ועומס עבודה. לדברי הועד בראשות אלי בדש, לפני 22 שנה המליצה ועדה של הכנסת להצמיד את שכר העובדים בבתי החולים הממשלתיים לשכר של עובדים מקבילים בבתי חולים שאינם ממשלתיים (בעיקר של שירותי בריאות כללית) אולם בפועל ההצמדה לא התרחשה והשכר נותר נמוך, אף שבתי החולים עצמם התרחבו ועומס העבודה גבר מאוד.

עובדי המנהל והמשק בבתי החולים הם העובדים שאחראים על שירותי ניקיון, הזנה, כביסה, שינוע מטופלים, נהגים, אפסנאי ציוד רפואי (כולל אחריות על ציוד סטרילי) אנשי תחזוקה וחלק מן האדמיניסטרציה. גם אנשי אבטחת הסייבר ותחזוקת מערכות המחשוב של בתי החולים מאוגדים תחת ארגון זה. בניגוד לחברות אחרות שיכולות להתנהל לזמן קצר ללא עובדי משק ומנהלה, הרי שבית חולים אינו יכול למעשה להתנהל תחת שביתה כזו. הועד ציין כי מתוך התחשבות בחולים ימשיכו העובדים לאייש את המחלקות בהם היעדרותם עלולה לסכן חיים.

רשימת בתי החולים הממשלתית כוללת את: שיבא-תה"ש (בתל אביב), רמב"ם ובני ציון (בחיפה), אסף הרופא (ראשל"צ), ברזילי (אשקלון), רבקה זיו (צפת), גליל מערבי (נהריה), וולפסון (חולון), פוריה (אזור הכינרת), והלל יפה (חדרה). ניתן לראות כי השביתה עלולה להשאיר אזורים גיאוגרפים מסוימים, בעיקר בצפון הארץ, ללא בית חולים מתפקד נגיש. כמו כן ישבתו בתי חולים פסיכיאטריים ממשלתיים (שערי מנשה, באר יעקב, אברבאנל, איתנים, מזור, מעלה כרמל, לב השרון (פרדסיה), באר שבע, כפר שאול, נס ציונה), וכן בית החולים הגריאטרי. בית החולים סוראסקי-איכילוב, שהוא בית חולים ממשלתי-עירוני, אינו נכלל בשביתה.

בדש אמר היום כי: ״אנחנו יוצאים למאבק לאחר שנים של סחבת. המדינה חייבת להבין שללא העבודה הקשה והמאומצת של עובדי מנהל ומשק, לא תהיה מערכת בריאות״.

המאבק העיקרי הוא כאמור על השכר הנמוך ועל העומס. השכר הוא כה נמוך, עד שחלק מן העובדים אינם מרוויחים כלל שכר מינימום על משרה מלאה. הם מקבלים "תוספת חוק", אשר משווה את שכרם למינימום, אולם תוספת זו אינה נספרת לפנסיה ובפועל אותם עובדים ממשלתיים מקבלים פנסיה וזכויות סוציאליות על פחות משכר מינימום. כמו כן כאשר ישנו הסכם קיבוצי המעדכן את שכר העובדים בבתי החולים, הם בעצם אינם נהנים מכך משום שרק שכר הבסיס עולה, והם ממשיכים להרוויח משכורת מינימום בפועל ומתחת למינימום לשם הזכויות הנלוות.

כאמור, הציפיה היא להשוות את השכר לזה של עובדי בתי החולים של קופות החולים, כפי שנקבע כבר לפני יותר מ-20 שנה בועדה של הכנסת שהוקמה אז לבחון את הנושא. אולם, מאז לא התקבלה החלטת ממשלה בעניין והשכר לא השווה. שינוי כזה יכול להעלות את שכר העובדים ב-10%-15% בממוצע (ומכאן אפשר לראות מדוע מערכת הבריאות עדיין לא הצליחה למצוא כיצד לתקצבו).

למעשה, דרגות השכר של עובדי המשק בבתי החולים לא עודכנו זה 20 שנה. כמו כן ישנם עובדים שמשתכרים מתחת לשכר המינימום, ואף שהם מקבלים באופן קבוע "תוספת חוק" כדי שיעמדו ברף השכר, הרי ששכרם למעשה אינו חוקי. הועד קורא לביטול דרגות השכר הנמוכות.

דרישה נוספת היא להגדיל את מספר התקנים לעובדי המנהל והמשק, או יותר נכון לומר - לקבוע תקנים משום שאין היום תקנים רשמיים כאלה. לדברי בדש, מעולם לא נקבעו תקנים לעובדי מנהל ומשק בבתי החולים הממשלתיים, ומחלקות שלמות נפתחות מבלי שברור מהיכן יגיעו העובדים עבורן. בסופו של דבר התוצאה היא עומס בלתי נסבל על העובדים הקיימים. "עובדת משויכת בוקר אחד פתאום לשתי מחלקות במקום לאחת, היא רצה ממחלקה למחלקה. אחר כך פלא שקורות תקלות? פלא שקורות תאונות?".

סוגיה שלישית היא הגדרת התפקידים: "ישנם היום תפקידים חדשים בתחום המנהלה והמשק, לדוגמה תפקידי המחשוב ואבטחת המידע, אולם המדינה לא מגדירה כי לכל בית חולים חובה להעסיק מומחה בתחומים הללו".

בדש התחיל לאחרונה את הקדנציה השניה שלו בתור יו"ר הועד. הוא משמש בתפקיד שלוש שנים. "בתקופה הזו חרשתי את בתי החולים בכל הארץ. אני חייב לומר שהמצב נראה נורא", הוא אומר היום. "אם הדרישות שלנו לא ייענו, אנחנו בהחלט מתכוונים לשבות ולאורך זמן, עד שכולם יבינו שאי אפשר בלעדינו. פקידי האוצר שמים עלינו פס. ממשרד הבריאות ומהנהלות בתי החולים לא שמעתי היום. רק שר האוצר דיבר איתי.

"אנחנו לא מבקשים שמפניה או קוויאר אלא מה שמגיע לנו. עברו הרבה מאוד שנים מאז ששבתנו ולכן אולי גם מתייחסים אלינו ככה. כואב לי על החולים שיפגעו אבל כואב לי גם על האנשים שלי שעובדים בתנאים לא תנאים, ובסופו של דבר התנאים הללו פוגעים גם הם בחולים".

עוד כתבות

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

פרסומים בעולם מהחודשים האחרונים משרטטים את האופן שבו המיליארדר פטריק דרהי הצמיח את עסקיו ● לפיהם, גלגול החובות, בסך עשרות מיליארדי אירו, נתקל כעת גם בעליית ריבית ● כשברקע המו"מ המתקדם לרכישת רשת 13 נשאלת השאלה: האם הדרך בה בנה אימפריה הגיעה למיצוי?

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

הדגם שחוגג חמש שנים על הכביש וממשיך להיות רלוונטי

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים