גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך מתמודדים בהצלחה עם אתגרי גיוס כוח אדם איכותי?

חברות רבות משקיעות משאבים רבים בתהליך גיוס כוח אדם מתאים לתפקידים שונים ● לאחרונה נרתמת הטכנולוגיה לשדרוג ההליך והפיכתו למדויק יותר בשילוב בינה מלאכותית

ראיון עבודה. האם ניתן לערוך אותו ללא גורם אנושי?/צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
ראיון עבודה. האם ניתן לערוך אותו ללא גורם אנושי?/צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף בסדנו

גיוס כוח אדם איכותי לחברה הוא משימה מאתגרת ולא פשוטה כלל. למרות הרצון לגייס את העובדים האיכותיים והמתאימים ביותר, לא תמיד הדבר מצליח. מגייסים בחברות שונות נתקלים בעובדים שמגלים חוסר רצינות בתהליך. למשל, כאלה שקובעים מספר רב של ראיונות עבודה, בשיטת תפוס ככל יכולתך, ואז מחליטים פשוט לא להופיע לראיון. או לחלופין כאלה שמתחילים לעבוד במקום עבודה חדש ולאחר זמן קצר, מחליטים שאינו מתאים להם - ופשוט קמים ועוזבים. אחד מהתפקידים של מגייסי כוח האדם הוא לאתר ולצפות את הבעיות הללו מראש.

קיימים גם אתגרים נוספים שיכולים לפגוע בתהליך, כמו למשל מועמדים שמסלפים, בין אם בכוונה ובין אם כתוצאה מאי הבנה שלהם, את קורות החיים והניסיון שלהם. מומחי כוח אדם, שמראיינים מועמדים בתהליך הקליטה שלהם לעבודה, נתקלים תוך כדי הראיון בדילמות שונות - כמו הצורך לאמת את הידע והניסיון של העובד, את הפרטים השונים שהוא מציין בקורות החיים שלו, ובכלל, לאפיין את האישיות שלו וההתאמה שלו לא רק לתפקיד, אלא גם לתרבות הארגונית של החברה.

כדי להתגבר על אתגרים מן הסוג הזה, ואף נוספים, חברות שמות דגש כיום על שיטות גיוס של "חבר מביא חבר" ומעודדות את העובדים הקיימים שלהם להמליץ למשרות על אנשים שהם מכירים ואף מתגמלות בכסף אם המלצה שכזו הביאה בסופו של דבר להעסקה. המחשבה מאחורי שיטת חבר מביא חבר היא פשוטה. עובדי החברה ממליצים על אנשים שהם מכירים מתוך ניסיון אישי, וגם מרגישים מחויבות כלפי ההמלצה. הם לא ימליצו על אנשים שהם אינם מאמינים בהם ויכולים אחר כך לפגוע בשם הטוב שלהם ובחברה.

איך מגייסים בחברות הגדולות?

קוקה קולה היא חברת המשקאות הגדולה ביותר בעולם, ובין המותגים העולמיים הכי חזקים שיש. עם פעילות גלובלית ענפה בלמעלה מ-200 שווקים ולמעלה מ-60 אלף עובדים, נושא גיוס כוח האדם חשוב מאוד בחברה. כמו בהרבה חברות בעולם, בקוקה קולה פועלים בשני מישורים מקבילים של גיוס כוח אדם, כפי שעולה ממסמכים פומביים שמפרסמת החברה הן באתר הרשמי שלה והן בכנסים שונים. האחד מתוך החברה (קידום, שדרוג רוחבי ועוד) והשני מחוצה לה. כדי לאתר את כוח האדם המתאים והאיכותי ביותר לתפקידים השונים, משתמשים בחברה בערוצי גיוס מגוונים, ביניהם גם אירועים ייעודייים מיוחדים, הגעה לקולג'ים ולאוניברסיטאות והתמחויות קיץ. בחברה עורכים מעקב צמוד אחרי ההתפתחות המקצועית של כל עובד ומנהלים "בנק טאלנטים" של העובדים המצטיינים, הכולל מידע על הכישורים שלהם ולאילו עוד תפקידים הם יכולים להתאים, ואז במקרה הצורך ניתן לשלוף מהמאגר מועמד מתאים.

זאת ועוד, כל עובד המועמד למשרה מסוימת עובר הערכה של מומחי כוח אדם שבודקים את ההתאמה בין התפקיד לאדם ולתרבות הארגונית של החברה. המועמד עובר תהליך של שמונה שלבים לפחות, שכוללים גם מבחנים שונים, ראיונות, בדיקת רקע, מעבר בהסכמה על המצב הרפואי שלו ועוד. התהליכים הללו כוללים גם מבחני הערכה שלא עוסקים בצורה ישירה בתפקיד שאליו העובד מתמיין, אלא בודקים את איכותו הכללית. למשל, הסקה מתמטית, מבחנים התנהגותיים ואפילו ראיון שכולל שאלות היפותטיות לחלוטין, דוגמת: "אם היית יכול לבחור באיזו תקופה להיוולד מחדש - מה היית בוחר?" - שאלות שהתפקיד שלהן הוא לבחון את מהירות התגובה והיצירתיות של המועמד.

תעשיית הסטארט-אפ תוביל לחדשנות בתחום?

קיים ויכוח גדול בשאלה אם ניתן למחשב את תהליך גיוס כוח האדם. יש הטוענים כי מדובר בתחום שלנצח יהיה בו צורך במגייס אנושי, שמתרשם באופן בלתי אמצעי מהמועמד, וששום תוכנת מחשב לא יכולה להחליף אותו. אבל דווקא בתחום הזה, מנסה אחת מחברות הסטארט-אפ הישראליות, Intervyo, לשנות את התמונה. המוצר הטכנולוגי עליו עובדים בחברה שם דגש על טכנולוגיות שיכולות להעניק לתהליך גיוס כוח האדם את מה שהיכולות האנושיות לא יכולות להתמודד עימו. למשל, קריאת תנועות הפנים הקטנות ביותר של המרואיין. מחקרים בתחום הפסיכולוגיה מראים שתזוזות מיניאטוריות של עשרות השרירים שנמצאים בפנים מעידות על התגובות הרגשיות של אדם, לזהות אמת ושקר, מצבי מתח ושמחה ועוד. את התנועות הללו העין האנושית לא מסוגלת לקלוט בצורה יעילה, אבל מעקב ממוחשב כן.

המערכת של Intervyo משדרגת את תהליך המיון והגיוס של כח אדם וגולת הכותרת בתהליך הוא ראיון העבודה האוטומטי. היכולות שלה מגוונות. היא יודעת לקרוא ולנתח תכונות אנושיות של המועמד לעבודה, לבצע ניתוח מקיף של הבעות פנים, שפת גוף, טון, כושר ביטוי ועוד, ואף לעמוד על כישוריו ומאפייני האישיות שלו שרלוונטיים לתפקיד. המערכת יודעת להמליץ ברמת דיוק גבוהה מאוד, מה נדרש מהמועמד לתקן וממליצה בפני מקבלי ההחלטות, מי הם המועמים הטובים ביותר לארגון ולמשרה.

מחפשים השקעה בסטארט-אפים איכותיים? לפרטים הקליקו כאן>>>

היא מציגה למועמד סדרה של שאלות, מאפשרת לו לענות ואף מנתחת בזמן אמת את התשובות שלו. בחברה מגדירים את התוכנה כ"מנהלת משאבי אנוש" וירטואלית. התוכנה, למעשה, מנהלת עם המועמד דוח שיח ועושה שימוש בביג דאטה כדי לנתח את יכולותיו. היא משתמשת במאגרי מידע עצומים (למשל, ראיונות קודמים, נתונים מחקריים, פעילות במדיה החברתית ועוד) ומסוגלת לספק בזמן מהיר מאוד ניתוח מקיף על מועמד שכולל אפילו את היכולות הקוגניטיביות שלו (כמה מהר, למשל, הוא מסוגל לחשוב ולעבד נתונים); היא אף מסוגלת לנתח את המשמעויות השונות מאחורי התשובות של המרואיין (למשל, אם המועמד בחר להשתמש במילים מסוימות או דיבר באינטונציה מסוימת - המערכת יודעת להוציא מכך תובנות בזמן אמת) ועוד. למרות האוטומציה הרבה שלה, היא עדיין מותירה מרווח גדול לשיקול הדעת האנושי בתהליך המיון.

המערכת של Intervyo לא מבטיחה רק נוחות, אלא גם חיסכון בעלויות. על פי הערכה של החברה לניהול משאבי אנוש בארה"ב - האיגוד המקצועי הגדול ביותר בארה"ב של מומחי משאבי אנוש, עלויות גיוס של עובד חדש שוות יותר משתי משכורות חודשיות לערך. כך, למשל, אם עובד מגויס לתפקיד בשכר חודשי של 5,000 שקל, אז עלות הגיוס שלו יכולה להגיע ל-10,000 שקל. ובמקרה של חברות השמה שגובות גם עמלה של עד ל-100% מעלות שכרו של העובד, הסכום יכול להיות גבוה יותר. לעומת זאת, המערכת של Intervyo מבצעת את כל התהליך בצורה אוטומטית וחכמה וכך חוסכת חלק גדול מהתהליכים ואת התשלום עליהם ואף מבצעת אותם מהר יותר.

הסטארט-אפ הישראלי המדובר הוא אחד מאלה הנתמכים על ידי קרן ההשקעות של קבוצת בסדנו. קבוצת ההשקעות המדוברת נוסדה בשנת 2013 על ידי איש העסקים אליעזר גרוס, ומתמחה מאז בהשקעות חכמות, בסטארט-אפים בשלביהם המוקדמים ובהייטק, כולל שותפויות עם גופים ידועים, ביניהם קבוצת "ריינהולד-כהן" לרישום פטנטים רוחניים (רעיונות שאינם בהכרח מוצרים מוחשיים - נ.ס.) ומשרד רואי החשבון Roth & Co מברוקלין. החברה מאפשרת כיום גם למשקיעים קטנים להשקיע בחזית הטכנולוגיה הישראלית.

שמעון שנקר,חברת בסדנו/צילום: שמואל שנקר

לדברי שמעון שנקר מחברת בסדנו, "ועדת ההשקעות שלנו, שבחנה את Intervyo, העניקה לה ציונים גבוהים מאד. כך שאישרנו למשקיעים קטנים להשקיע ספציפית במיזם האחד זה, ולא במספר מיזמים יחדיו כחלק מקרן השקעות, כפי שאנחנו עושים בדרך כלל. מאז שזיהינו את החברה ככזו ששווה להשקיע בה, הערכות השווי שלה צמחו וכיום מדובר באחד הסטארט-אפים הבולטים והמבטיחים שלנו", הוא מוסיף. לאחרונה, כך מספר שנקר, הצטרפו משקיעים נוספים בחברת Intervyo אשר השקיעו הן כספי והון אנושי. קרן ישראלית-רוסית, ובנוסף, קבוצת משאבי אנוש מהגדולות בסין, כדי לפתח מוצר מקביל גם לשוק הסיני.

אז Intervyo אמנם עוד לא ביצעה את האקזיט הנכסף, אבל לא מן הנמנע שבקרוב נחווה שינוי גדול בעולם משאבי האנוש - כשהטכנולוגיה תסייע לחברות השמה ולמנהלי משאבי אנוש בתהליך הגיוס בארגון, באופן שייעל את התהליך ויוזיל את עלותו. הרווח יהיה כולו של המועמדים, הארגונים וכמובן של המשקיעים בסטארט-אפים בתחום.

גם אתם יכולים להשקיע בסטארט-אפים איכותיים. לפרטים הקליקו כאן>>>

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"