גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה סגן השר ליצמן מתעלם מהחוק לשיפור מוסר התשלומים?

החוק שנועד לצמצם את תופעת ה"שוטף פלוס" נכנס לתוקף במארס 2017 ● בעת החלתו הוחלט להחריג, בין היתר, את מערכת הבריאות שטענה כי היא קורסת, ונקבע כי תוקם ועדה בנושא ● גם לאחר שהוסדרו החריגים, הספקים מתלוננים על תשלומים שמגיעים ל"שוטף פלוס 180"

יעקב ליצמן / צלם: תמר מצפי
יעקב ליצמן / צלם: תמר מצפי

לפני כשנה וחצי יצא לדרך החוק להסדרת מוסר התשלומים במשק. מדובר בחוק שנועד לצמצם את תופעת "השוטף פלוס", הזמן שבו ניתן השירות בפועל ועד שבית העסק מקבל את התשלום תמורתו. כעת מתברר כי גם החברות שמספקות ציוד רפואי למערכת הבריאות דורשות ליהנות ממנו - בעוד שמשרד הכלכלה והתעשייה מדווח כי מאז שהחוק נכנס לתוקף חלה ירידה במספר ימי התשלומים הממוצע מ-63 ל-53 יום, מאות ספקים של מערכת הבריאות מרגישים שהם נותרו הרחק מאחור.

חוק מוסר התשלומים עבר בכנסת במארס 2017 בניסיון למגר תופעה נרחבת במגזר הציבורי, שבמשך שנים ניצל את כוחו אל מול העסקים הקטנים והבינוניים, עיכב תשלומים על ציוד או שירותים שסיפקו וקבע להם תנאי אשראי בלתי הוגנים. עד שעבר, לא היו כללים סדורים שקבעו את מועדי התשלום במשק, והוראות שעולות מהתכ"מ (תקנון כספים ומשק) ונוגעות לעסקאות שביצעו משרדי ממשלה קבעו כי התשלומים עליהן יעשו בפרקי זמן של 24 עד 45 ימי אשראי - לפי מועד הגשת החשבונית.

בפועל, כמובן, המצב היה שונה: דוח שחובר במשרד האוצר העלה כי כמעט 70% מהחשבוניות שהוגשו לגופים ציבוריים או למשרדי ממשלה - שולמו באיחור משמעותי מפרקי הזמן שנקבעו בהוראות, והרעה החולה הזאת נגעה בתאגידים סטטוטוריים וחברות ממשלתיות; רשויות מקומיות; משרדי ממשלה ועוד.

בדיקות שעשתה מצדה הסוכנות לעסקים קטנים לימדו כי גופים ציבוריים לא נתונים לסד זמנים כלשהו לביצוע תשלום, כל מוסד ציבורי הנהיג לעצמו מספר ימי אשראי שקבע על פי נוחותו - ועסקים קטנים ובינוניים נאלצו לשאת בנטל המימוני, כי נדרשו לחפש מקורות תשלום חלופיים עד לקבלת התמורה על ציוד או שירות שסיפקו כבר מזמן.

על פי החוק שנכנס לתוקף לפני כשנה, כל גוף ציבורי חייב לשלם לספק השירותים או הציוד שלו בשיטת "שוטף פלוס 30"- זולת מגזרים מסוימים שהוחרגו מחובה זו ולגביהם נקבעו פרקי זמן ארוכים יותר לתשלום עבור שירותים או ציוד שרכשו.

הגופים המוחרגים קשורים למערכת הבריאות, שלגביה היה אמור להתגבש מתווה נפרד שיסדיר את מועדי התשלום לספקים - וזאת על רקע אזהרות משרד הבריאות כי החלת המתווה במתכונתו הנוכחית תוביל לקריסת מערכת הבריאות, שממילא נתונה לגירעונות של מיליארדי שקלים. נוסף על החרגת מערכת הבריאות החליטה ועדת הכלכלה להחריג גם את העוסקים בעבודות קבלניות, לדוגמה שיפוצניקים. 

נמשיך בלי משרד הבריאות (כי עדיף ציבור ביד)

אלא שגם אחרי סבב התיקונים האחרון לחוק, משרד הבריאות ואיתו קופות החולים ובתי החולים הממשלתיים שמקיימים מדי שנה רכש של ציוד ושירותים בהיקף של מיליארדי שקלים, נותרו מוחרגים ממנו - מעין מעמד מיוחד שקיבלו מהמחוקק. מדוע? חרף ההתנגדות הנחרצת של משרד הבריאות, בסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים שבמשרד הכלכלה והתעשייה העדיפו ציפור אחת ביד משתיים על העץ ובחרו להמשיך בהליכי החקיקה בוועדת הכלכלה של הכנסת. הנחת העבודה הייתה שמוטב להמשיך ולקדם את החוק תוך החרגה זמנית של מערכת הבריאות - ולו כדי לנסות ולשפר את מוסר התשלומים בכלל המגזרים במשק.

הסיכום שהושג עם משרד הבריאות דיבר על כך שבתוך שלושה חודשים מיום העברת החוק - הוא יגיש לוועדת הכלכלה מתווה סדור שיאפשר את החלתו גם על מערכת הבריאות, מעין סיכום שהיה אמור להמתיק לה את הגלולה המרה.

אלא שמאז חלפו חודשים ארוכים, ושינוי לא קרה: ספקי מערכת הבריאות המתינו, וכנראה גם ימתינו עוד - כי משרד הבריאות לא הגיש לכנסת את המתווה המובטח, גם לא סגן השר שאמון עליו, יעקב ליצמן.

"ועדת הכלכלה התכנסה בנובמבר, גם ליצמן הגיע, והדיון התמקד בגירעונות של מערכת הבריאות. הוא התחייב שבתוך כמה שבועות הוא ימצה את מהלכיו מול אנשי האוצר ויגיש מתווה בנושא. זה לא קרה. באמצע מאי האחרון הוועדה קיימה דיון נוסף, שגם בו משרד הבריאות לא הציג מתווה. הוועדה קצבה למשרד הבריאות חודש וחצי נוספים להגשת המתווה, המועד הזה חלף מזמן ואנחנו עדיין מחכים", משחזרת מנהלת תחום הכימיה והפרמצבטיקה באיגוד לשכות המסחר, חנה לאידרשניידר.

לדברי לאידרשניידר "אין צורך לחזור ולהדגיש עד כמה החוק הזה חשוב לספקים של מערכת הבריאות, שרובם קטנים ובינוניים ואין באפשרותם לממן את המערכת באמצעות ימי אשראי כל כך ארוכים. אלה ספקים שמטה לחמם הוא ממערכת הבריאות, כי למוצרים שהם מספקים למרפאות קופות החולים, למכונים ולבתי החולים אין שוק פרטי והפגיעה בהם משמעותית וקשה שבעתיים מזו של ספקים אחרים שפועלים בתחומים אחרים".

"בתי חולים משלמים שוטף פלוס 180"

"יש כאן מדינה בתוך מדינה. מערכת הבריאות מוחרגת מהחובה שחלה עם כל המערכות האחרות ובמה היא שונה מהן?", תוהה הבעלים של י. גיל מדיקל, יהודה גיל שעוסק ביבוא של ציוד רפואי לבתי החולים ולקופות החולים: "חשבנו לעתור לבג"ץ כדי לתקן את העוול הזה, אבל בכל פעם כשאנחנו נמצאים על הסף מישהו במשרד הבריאות אומר שתיכף הכל יסתדר ושבתוך כמה ימים יוגש מתווה בנושא - אבל בפועל, דברים לא קורים. אין סיבה שמשרד הבריאות יובדל ממשרדים אחרים. יש בתי חולים שמשלמים לנו שוטף פלוס 120 ויש גם שמשלמים שוטף פלוס 180".

בחטיבת יבואני הציוד הרפואי באיגוד לשכות המסחר העריכו, כי בישראל פועלות מאות חברות קטנות ובינוניות שפעילות בתחום זה. גורמים שמעורבים בנושא גרסו כי החלת החוק להסדרת מוסר התשלומים במשק על מערכת הבריאות לא אמור בהכרח להוביל לקריסתה: "אלה גוזמאות, כי את רוב העסקאות הגדולות מערכת הבריאות עושה מול חברות גדולות מאוד, כך שהסדרת מועדי תשלום הגיוניים לספקים קטנים ובינוניים לא צריכה למוטט אותה. כשגובש חוק מוסר התשלומים, המחוקק החליט להחריג ממנו גם את החברות הביטחוניות הגדולות כמו התעשייה האווירית, רפאל, אלביט ותעש - אך התאים את הדברים באופן כזה שחברות קטנות יותר, יקבלו תשלומים במועדים סבירים והגיוניים".

גם נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, פנה באחרונה לשר האוצר בבקשה שיטיל על החשב הכללי במשרדו, רוני חזקיהו, להדק את הבקרה ואת הפיקוח על יישום החוק, תוך הרחבתו למערכת הבריאות.

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "מערכת הבריאות נתונה למחסור משאבים חמור ועלות החל החוק עליה היא כ-2.1 מיליארד שקל. משרד הבריאות מקיים דיונים עם משרד האוצר במטרה לגבש פיתרון תקציבי שיאפשר את החלת החוק על מערכת הבריאות, מבלי לפגוע בשירותים החיוניים". 

קיצור זמן התשלום - משיפצניקים ועד מוסדות להשכלה גבוהה

במסגרת ההסדרה של מועדי התשלומים במשק הוכנסו בשבוע שעבר לחוק גם תקנות שנועדו להקל על שיפוצניקים שעושים עבור המדינה עבודות שהיקפן המרבי הוא עד 75,000 שקל. לפי תיקון זה, הם יהיו זכאים לקבל מהמדינה תשלום על עבודתם בתנאים של "שוטף פלוס 30". לאחרונה גם נקבע כי במקרה שהעסקה נעשית בין המדינה לבין הקבלן יהיו תנאי התשלום עליה "שוטף פלוס 70", וכשמדובר בעסקה בין רשות מקומיות לבין קבלן, תנאי התשלום שנקבעו הם "שוטף פלוס 80". ימי האשראי הרבים, ביחס למספר ימי האשראי המרבי שהחוק התיר לרוב המגזרים במשק, הוסברו במורכבות של עבודות הנדסה בנאיות ומתהליכי בקרה ארוכים יותר שנדרשים בטרם אישור חשבון ותשלומו.

בשבוע שעבר גם שר הכלכלה, אלי כהן, על תקנה שלפיה תאגידים סטטוטוריים, חברות ממשלתיות ומוסדות להשכלה גבוהה ישלמו לספקים בתנאים של שוטף פלוס 45.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק