גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה לג'רי גרסיה ולחוק הלאום?

מה הקשר בין חוק הלאום, רוקנרול, נסיעה במונטנגרו ועצים בני 400 שנה?

בהופעה לזכרו של ג'רי גרסיה בסן פרנסיסקו ב-1995, שבוע לאחר שמת בפתאומיות / צילום: רויטרס - Stringer
בהופעה לזכרו של ג'רי גרסיה בסן פרנסיסקו ב-1995, שבוע לאחר שמת בפתאומיות / צילום: רויטרס - Stringer

א."מונטנגרו היא מדינה קטנטנה שיש בה עם חזק ואנשים אגרסיביים", אמר הנשיא טראמפ בראיון לפני שבועיים, ואף רמז שמונטנגרו עלולה להצית מלחמת עולם שלישית. האמת שלקחתי את זה קצת אישי, כי בדיוק הייתי בחופשה במונטנגרו ולא ידעתי לאן להתפנות. במדורי התיירות קראתי שהישראלים מסתערים על מונטנגרו, אבל אני מצהיר שלא הסתערתי על כלום. אני לא נוחת במדינות כחייל-סער. זה נראה לי אגרסיבי, מה גם שבדיוק לפני הנסיעה סיימתי לצפות ב-17 השעות ו-25 הדקות של הסדרה "וייטנאם" ויש לי פלשבקים מהגיהינום: כשעשינו ראפטינג באחד הקניונים, כל הזמן חיפשתי את הוייטקונג.

צודק טראמפ, האנשים במונטנגרו בהחלט חזקים; החיים בבלקן יכולים לעשות לך את זה. מה זה יכולים - לא יכולים אחרת. אבל אגרסיביים? לא במקרה שלי, ונדמה שאחרי שבוע שכחתי דברים על מונטנגרו שטראמפ בחיים לא ילמד, בעיקר שמות של מקומות שמורכבים מסדרה בלתי אפשרית של עיצורים. אני יכול להרגיע את העולם כולו עם מסר של שלום שהבאתי עמי מפודגריצה (עיר הבירה חסרת החן, אבל לא בצורה קיצונית מספיק כדי להפוך את זה למקסים): מונטנגרו לא תהיה זו שתפתח במלחמת העולם השלישית.

במונטנגרו הלכנו ברגל, לבד, בשקט. טיפסנו על הרים וירדנו אותם. שטנו בנהרות וטבלנו באגמים. הטבע היה פלאי, אבל מה ששבה את לבי היה משהו אחר, משהו שנגד את הטבע שלי: הגבלות המהירות בכבישים. במקומות היישוב אתה יורד לעשרים-שלושים קמ"ש ובדרכים המהירות אין מקום אחד שמותר לעבור את השמונים קמ"ש. ויש מלא שוטרים וניידות בדרכים.

אף פעם לא הייתי נהג שודים, פעם אחת סבתא שלי עליה השלום שתהיה בריאה שאלה אותי למה אני נוסע יותר לאט מסבא, אבל זה היה איטי מדי אפילו בשבילי. כדי לנסוע שישים קמ"ש בכביש מהיר אתה צריך לשבת על הברקס ולהילחם בעצמך - הכביש רוצה, המכונית מתחננת והלב זועק: תלחץ על הדוושה, פשוט תגביר את הרמקולים וסחט כבר את הדוושה!

אבל אחרי יום וחצי אתה פתאום מוצא את עצמך במצב מדיטטיבי של נהיגה. הכול קורה לאט, עקיפות שיכולות היו להיות מסוכנות משתרעות על פני דקות ארוכות. אפילו אם תהיה תאונה חלילה, יהיה לך מספיק זמן לצאת משם בהליכה רגועה. אתה לא נלחם בדרך, אתה נותן לה יד. אתה לא מסתער, אתה מסתכל, מקשיב. כשנוסעים לאט, נרגעים, מדברים בשקט, מרפים את השרירים, שרים עם השירים. אני נוהג כל-כך לאט שאני יכול לשמוע את העצים צומחים באמצע היער. תמיד מדברים על הרעש שעושים העצים שנופלים, אבל הם בסך הכול קומץ. במונטנגרו חיבקתי עצים בני 400 שנה.

על סרגל זמן ארוך מספיק, כל העצים נופלים.

ב.השבוע הוא "שבוע ג'רי", שחל כל שנה בשבוע הראשון של אוגוסט ובו אנו מציינים את חייו ומותו של ג'רי גרסיה, גיטריסט ומוזיקאי שנולד בראשון בחודש והלך לעולמו בתשיעי בחודש שנת 1995, מוכר בעיקר בתור מייסד ומנהיג להקת הגרייטפול דד, אבל זה רק ביקום שלנו - ביקומים מקבילים מכירים אותו בזכות דברים אחרים, אני בטוח.

תמיד החשבתי את הרוקנרול לדבר המשמעותי שקרה לי בחיים במישור הרוחני-רעיוני ואולי גם קצת הנפשי. בלי להמעיט בערכם של הגנטיקה, המשפחה ושאר החוויות ואירועי החיים שקרו בדרך, אין דבר שהשפיע עליי כמו הרוקנרול. ומכל השפעות הרוקנרול, אין כמו ההשפעה של ג'רי גרסיה.

במה מדובר? סעיף 9 בחוק הלאום, "הזכות לשימור מורשת", תפס את תשומת ליבי. הסעיף קובע כי "המדינה תפעל לאפשר לכל תושב ישראל, ללא הבדל דת או לאום, לפעול לשימור תרבותו, מורשתו, שפתו וזהותו". אם אני מנכה את הדת והלאום, שבהם השליטה שלי מוגבלת יחסית (אין לי דרכון זר או כוונה להמיר את דתי ולכפור בעוד אלוהים), עם מה אני נשאר? מה יש לי? מה בזהות הלא דתית והלא לאומית שלי חשוב לי לשמר?

לא הייתי צריך לחשוב הרבה. התרבות, המורשת, הזהות, ובמידה רבה השפה שבה אני מדבר עם עצמי, שואבים כולם מהמפל השוצף של הרוקנרול, מהכוח של השיר, מהחופש של הריקוד, ממשב הרוח הנוצר מהדף המגברים. אומרים שהרוקנרול מת, אבל הרוקנרול לא יכול למות כי הוא מכיל את המוות של עצמו - כמו שאש לא יכולה להישרף. כל עוד השיר נמשך, יש חיים וכל עוד הלב בוער, אפשר לתקן.

לג'רי גרסיה היו תשע וחצי אצבעות, אבל הוא ניגן עם תשעה וחצי לבבות. עד שהכרתי את גרסיה והדד חייתי את חיי בלופים מוזיקליים. לאמנים שאהבתי היה תמיד קטלוג מכובד וכמובן שירים נהדרים - אבל אחרי כמה שעות של האזנה, ולא רבות מאוד, שמעת את הכול, גם אלבומי אולפן וגם הופעות. עכשיו כל מה שנותר לך זה לשמוע את זה שוב, ואז עוד פעם. למה המעריצים של הביטלס צריכים לשמוע את התקליטים שלהם הפוך, חשבתם על זה פעם? כי כל מה שיש להם זה משהו כמו עשר שעות מוזיקה, זה הכול. כמה שעות של מוזיקה השאיר באך? פחות ממאתיים.

לג'רי גרסיה, שהוא ככל הנראה האמן המוקלט בהיסטוריה, יש יותר מ-15 אלף שעות מוקלטות. זה המון. מאז שהאיש הזה נכנס לי ללב אני מרגיש שעד עכשיו רק טבלתי קצות אצבעות בשלוליות - והנה אני מול אוקיינוס. 15 אלף שעות שמשתרעות על פני קריירה של שלושים שנה: אם תשמעו אותו במשך שעה וחצי ביום זה ייקח לכם שלושים שנה לשמוע את כל מה שהוא עשה, ולא תחזרו על אותו ביצוע פעמיים!

ההיקף הלא ייאמן הזה לא אומר שהמוזיקה תמיד טובה, והיא באמת לא תמיד טובה - על אף שהיא תמיד נהדרת - אבל זה בדיוק העניין וזה בדיוק השינוי שהאיש הביא לחיי עם המוזיקה שלו: מה שיש זה לא תמיד יכול או צריך להיות טוב, אבל זה צריך להיות, וזה צריך להיות חי.

ג.מאז שאני שומע את גרסיה והגרייטפול דד, אני כבר בקושי מסוגל לשמוע מוזיקה מוקלטת, כזו שנעשתה באולפן. זה נשמע לי זיוף, רגע שהוקפא בזמן בתנאים מבוקרים אחרי אלף ניסיונות. שעבר מניפולציות ועריכות והנדסות ומה לא. זה שיר מת. אני לא יכול לשמוע את זה יותר. זה פרחים מפלסטיק.

עברתי לשמוע רק מוזיקה חיה, את גרסיה כמובן, שמביא ללבי נחמה גדולה ושלווה שאין לה קץ שעליה לא אכביר מילים, אבל לא רק אותו. אם יש להקה, אני מחפש לשמוע אותה בהופעה. מתי שלא תמיד הכול מצליח לפי התכנון. מתי שמישהו מתבלבל, מזייף, הולך לאיבוד, אבל מתישהו נאסף על-ידי השיר. ג'רי גרסיה היה אלוף בזה, ובכל פעם שאני מקשיב לו יש תחושה שזה בסדר, מישהו יאסוף גם אותי. בטח השבוע.

המעבר ממוזיקה מוקלטת למוזיקה חיה שינה את מה שאני חושב על, או לפחות מרגיש לגבי, שאר הדברים, כולל עצמי, כולל אפילו חוק הלאום. אני שלם יותר עם החיים שלי, עם העבודה שלי, עם הרגע שאני נמצא בו, עם השיר. שניהם יעברו מן העולם וימותו, זה נכון. אבל זה בדיוק כמו העצים באמצע היער - מספיק חשבנו על העצים שנופלים והרעש שהם עושים, אבל הם רק הקומץ - בואו נדבר על העצים שצומחים באמצע היער.

כי על סרגל זמן ארוך באמת, כל העצים צומחים.

עוד כתבות

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה