גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חוק הנגישות נכנס לתוקף וכבר מוגשות תביעות בגינו"

תקנות נגישות אתרי אינטרנט עסקיים בישראל נכנסו לתוקף ואי-ציות להם עלול לגרור סנקציה פלילית וקנס כספי. למרות זאת, ישנם אתרים שאינם מיישמים אותן ● "בעלי עסקים אומרים לעצמם: 'רק אם מישהו יפנה אליי, אתחיל להנגיש את האתר'. זו מחשבה מוטעית. אותו בעל עסק חשוף לתביעות, וחשוב מכול, הוא לא מאפשר לאנשים עם מוגבלויות לגלוש באתר"

נגישות באינטרנט/צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
נגישות באינטרנט/צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף נגיש בקליק

באוקטובר 2017 נכנסו לתוקפן באופן רשמי תקנות נגישות אתרי האינטרנט בישראל, המחייבות כל עסק בעל מחזור של יותר מ-300 אלף שקל להנגיש את אתר האינטרנט שלו לאנשים עם מוגבלויות. למועד זה קדמו שלוש שנים של "התאקלמות", תקופה שבה יכלו בעלי האתרים להנגיש את האתר שלהם בהדרגה ובזמן המתאים להם, מבלי להסתכן בסנקציות או בעונשים. כמו כן, נדחה המועד שבו נכנסו התקנות לתוקף (מאוקטובר 2016).

למרות זאת, אתרים רבים בישראל, קטנים כגדולים, עדיין לא מונגשים או שאינם עומדים בתקן העולמי, WCAG 2.1 (web content accesability guideline), במלואו. "רוב האתרים בישראל עדיין לא נגישים, ואפשר לראות כי מאז שהחוק בנושא נכנס לתוקף כבר מוגשות תביעות בגינו כנגד בעלי עסקים", מספר אדם איכר, מנכ"ל חברת "נגיש בקליק", המתמחה בהנגשת אתרי אינטרנט. "הוגשו תביעות פרטניות רבות, ומתחילת שנת 2018 כבר ישנן שמונה תביעות ייצוגיות בנושא, על סך של כ-50 מיליון שקל כל אחת. בעלי אתרים רבים מדווחים כי הוגשו כנגדם תביעות שעילתן היא חוסר נגישות האתרים שלהם".

הדין מגדיר סנקציות מנהליות, אזרחיות ואף פליליות על הפרה של הוראות חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, ובכלל זאת החובה לבצע התאמות נגישות באתרי אינטרנט. מבחינה מנהלית ופלילית, נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות מוסמכת להוציא לעסק 'צו נגישות', שבו מפורטות ההתאמות שהוא נדרש לבצע ולוח הזמנים לביצוען. מדובר בצו מנהלי, שהפרתו עשויה להביא להגשת כתב אישום פלילי וכן קנס פלילי (בסך 75,300 שקל וקנס נוסף, בשיעור של 5% מהקנס האמור לכל יום שבו נמשכת העבירה מעבר לתקופת הזמן שנקבעה בצו הנגישות). כמו כן, במקרה כזה ניתן להגיש כתב אישום נגד נושאי משרה בכירים בעסק. מבחינה אזרחית, אדם עם מוגבלות רשאי לתבוע את החייב בנגישות על הפרה של חובת הנגישות. "בתביעה בנושא נגישות, ובין היתר נגישות של אתרי האינטרנט, בית המשפט רשאי לפסוק לאדם עם מוגבלות פיצוי בסך שלא יעלה על 50 אלף שקל, ללא צורך להוכיח את הנזק שנגרם לו", מציין איכר, "כלומר, החשיפה הכספית בגין הפרה של חובת הנגישות של אתרי האינטרנט היא ממשית, שכן התובע אינו צריך להוכיח את מידת או שיעור הנזק שנגרם לו".

תקנות מעודכנות - שאינן פוטרות את בעל האתר מאחריות

כאמור, נושא הנגשת אתרי האינטרנט נמצא גם על סדר היום הציבורי, ברמת מודעות כזו או אחרת, כבר כמה שנים. עם הזמן התעדכנו התקנות, חודדו ושונו, שכן חשוב לזכור שעולם האינטרנט הוא דינמי. אחד העדכונים החשובים ביותר הוא מתן ארְכָּה בת 60 יום לבעל העסק לתקן את הליקויים ולהציג אתר מונגש על פי הקריטריונים שנקבעו בחוק.

אדם איכר, מנכ"ל נגיש בקליק/צילום: נגיש בקליק

"בא המחוקק ואמר: אתרים הם דינמיים מטבעם ויכולים להשתנות ולהתעדכן, וכך גם התקנות בנושא הנגישות", מסביר איכר על הרציונל שעומד מאחורי התוספת לחוק. "אתר מונגש הוא לא כמו מדרגה מונגשת, שאם נבנתה היום היא תשאר אותה מדרגה גם עוד 20 שנה. באתרי אינטרנט חלים שינויים רבים - עדכון תכנים, הוספת דפים, שינוי רכיבים ותבניות, הוספת תמונות ועוד. יכול להיות גם עדכון חיצוני שלא קשור לאתר עצמו, אלא לדפדפן שבו משתמש הגולש או לתוכנת קורא המסך המיועדת לעיוורים. על כן, מאוד הגיוני וריאלי שיהיו ליקויים, לכן המחוקק מעניק 60 יום לתיקון בעיות נגישות, ורק לאחר תקופה זו אפשר להגיש תביעה - אם הליקויים לא תוקנו, למרות הפנייה אל בעל האתר".

בעל עסק, אל תחכה לתביעה, הנגש את האתר שלך כבר עכשיו>>>

הכול טוב ויפה, ואפילו הגיוני, אך מעצם העדכון הזה נוצרת בעיה חדשה: בעלי אתרים רבים מנצלים את אותה ארכה בת 60 יום, ולמעשה לא עושים דבר לפני שמוגשת נגדם תביעה. במילים אחרות, הם נמנעים מלהשקיע מיוזמתם בהנגשת האתר במלואו. הגישה הזו פסולה מסיבות רבות, וגם אינה יעילה כלל, כפי שמייד תבינו.

"בעלי עסקים כאלו אומרים לעצמם: 'אוקיי, אם יש לי 60 ימים להנגיש את האתר, אז לא אשקיע כסף ומשאבים בכך. רק אם מישהו יפנה אליי, אתחיל להנגיש את האתר'", מסביר איכר. "זו מחשבה מוטעית. ראשית, אותו בעל עסק חשוף לתביעות במצב כזה, מאחר והגנת 60 הימים אינה רלוונטית למקום בו לא בוצעו התאמות כלשהן. זאת מכיוון שמדובר בזמן מועט מדי לשם כך. שנית, וחשוב מכול, הוא לא מאפשר לאנשים עם מוגבלויות לגלוש באתר - והרי זו המטרה העיקרית של התקנות הללו. יש אוכלוסייה גדולה של אנשים עם מוגבלויות - עיוורים, אנשים עם בעיות מוטוריות, בני הגיל השלישי, ואפילו עיוורי צבעים, שמתקשים בגלישה. בעלי האתרים צריכים להציע להם נגישות מלאה, על מנת לסייע להם ולאפשר להם לגלוש באתר אינטרנט בצורה יעילה ונוחה".

אם כל זה לא ישכנע את בעל האתר, העובדה שנציג כעת בוודאי תעשה זאת: "בארץ ובעולם מדובר על יותר מ־15 אחוז מהאוכלוסייה המוגדרים כאנשים עם מוגבלות כזו או אחרת", מציין איכר, "ואלו לקוחות פוטנציאליים, כמו כל גולש אחר. לדוגמה, אדם עם מוגבלות שרוצה לעשות קניות באינטרנטוייתקל באתר שלא נגיש עבורו, פשוט יעבור לאתר אחר. על פי נתונים שנאספו לאחרונה, 71% מהגולשים עם מוגבלויות נוטשים את האתר אם הוא לא נגיש.

ישנה תופעה נוספת שחשוב להזכיר כאן: בעלי אתרים רבים שמעוניינים להנגיש את האתר שלהם במינימום השקעה, מורידים מהרשת רכיב חינמי כלשהו המיועד להנגשתו כביכול, או כזה שעולה כמה מאות שקלים לכל היותר. הרכיבים הללו לרוב לא עומדים בתקן ה-WCAG 2.1, כלומר גם במצב כזה הם יהיו חשופים לתביעות. "חשוב להבין, הנגשת אתר גדול ומורכב יכולה להימשך כמה חודשים", אומר איכר, "רכיב פשוט לא יכול לתת מענה כולל לעניין - וגם 60 הימים שמעניק המחוקק לטובת תיקון התקלות, עשויים שלא להספיק, אם האתר אינו מונגש כלל ברגע שבו נעשתה הפנייה מצד הגולש".

רוצה לעמוד בתקנות הנגישות? זה נוגע לכל התוכן הדיגיטלי שלך

עניין חשוב נוסף, שרבים מבעלי האתרים לא מודעים לו, הוא ההתייחסות המקיפה של תקנות הנגישות, הנוגעות למעשה לכל תוכן דיגיטלי באשר הוא. כלומר אדם אשר מנגיש את האתר שלו, אך לא את הטפסים שנמצאים בו או את דפי הנחיתה שהעלה לרשת, עושה רק 'חצי עבודה'. "עולם הנגישות בדיגיטל מכיל המון אלמנטים והכול צריך להיות נגיש מאותו תאריך שבו נכנסו התקנות לתוקף - כלומר החל מאוקטובר 2017", מציין איכר. "כוונת המחוקק הייתה שכל תוכן דיגיטלי צריך להיות מונגש, כולל מסמכים, דפים, טפסים ועוד - בין אם זהו אתר ישן ובין אם זהו אתר חדש.

לדבריו, "העולם של אנשים עם מוגבלויות היה קיים מאז ומתמיד. זה לא דבר זר והסטטיסטיקות נותרו אותן סטטיסטיקות במשך שנים. לצערי, זה לא גרם לבעלי עסקים להנגיש את התוכן הדיגיטלי שלהם, עד שנחקק החוק שגרם לכולם להתעורר. אין ספק שמדובר במהלך שכופה על בעלי העסקים צעד מסוים, ויש כאלו שלא מרוצים, בעיקר בשל ההוצאה הכספית הכרוכה בעניין. צריך לזכור שהמטרה היא, בסופו של דבר, להקל על אנשים עם מוגבלויות שרוצים לגלוש באתרי אינטרנט כאחד האדם".

כעת, אחרי שהשתכנעתם בחשיבות העניין, נסכם ונאמר: כי גם את ספק הנגישות שלכם צריך לדעת לבחור. "חשוב שהספק יהיה מקצועי, אמין, עם תיק לקוחות גדול, שאושר בעבר על ידי מורשי נגישות, שמעודכן כל העת בתקנות החדשות ביותר ושמתחייב בחוזה העבודה להנגשה על פי 'תקן 5568 רמה AA'", מציין איכר. "כמו כן, יש לבדוק שהוא יכול לתת מענה ושירות לאורך זמן ובאופן שוטף, שכן כפי שכבר אמרנו - תמיד ישנם שינויים ועדכונים".

השורה התחתונה ברורה כעת: אם תקפידו על בחירת ספק הנגישות המתאים, ותימנעו מהמתנה 'עד לדקה ה־90', תרוויחו, ואף תגלו שהתהליך כולו פשוט וקל משחשבתם, ללא סיבוכים מיותרים וללא חשיפה לתביעות.

בעל עסק, אל תעבור על החוק, הנגש את האתר שלך כבר עכשיו>>>

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם