גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קיץ של רודנים

זה 50 שנה לא היו ימים גרועים מאלה - "כוח העם" חלש ועייף, ועריצים נאחזים בשלטון עשרות שנים ● רודן קמבודיה למד מרודן ניקרגואה ושניהם למדו מן הרודן הקודם של זימבבואה, ואיש אינו מדקלם עוד את ג'פרסון, אפילו לא נשיא ארה"ב

נשיא זימבבואה, אמרסון מנאנגאגווה, מצביע בבחירות  / צילום: רויטרס, Philimon Bulawayo
נשיא זימבבואה, אמרסון מנאנגאגווה, מצביע בבחירות / צילום: רויטרס, Philimon Bulawayo

הסיסמה "באיחודו יגבר עם" הגיעה כמעט אל כל תרבות ואל כל לשון. השמאל האיטלקי זימר אותה בהמנונו "הדגל האדום", שחובר ב-1908; השמאל הגרמני זימר משהו מעין זה ב"שיר הסולידריות" של ברטולד ברכט, בתחילת שנות ה-30 של המאה ה-20; השמאל הלטינו-אמריקאי אימץ אותה בהמנונו "העם המאוחד לעולם לא יובס", כמעט לפני 50 שנה. השמאל בארה"ב קיבל אותה, מולחנת, מידי הפסנתרן המהולל פרדריק ז'בסקי, לפני 42 שנה.

מוטב להקדים ולהזהיר את הקוראים שהרבה מן המזמרים המאוחדים לא יכלו לאויביהם. לא עברו אפילו 15 שנה מן "הדגל האדום" כאשר הפשיזם עלה באיטליה; אפילו שנתיים לא עברו מזמן חיבורו של "שיר הסולידריות" כאשר היטלר השתלט על גרמניה; ההמנון הלטינו-אמריקאי שימש את הנשיא הסוציאליסטי איינדה בצ'ילה, שהופל בהפיכת דמים בתוך שלוש שנים.

אבל עצם הרעיון, ש"העם המאוחד" יתייצב בחזה חשוף מול טנקים, ויוכל להם, לא הרפה משוחרי דמוקרטיה. אם המהטמה גנדי בהודו הפיל אימפריה, מדוע לא אנחנו. תשובה אחת נתן גנדי עצמו בשלב מוקדם מאוד של פעילותו: אין זה מספיק שתנועת המחאה תהיה לא-אלימה; גם משטר הדיכוי צריך להיות לא-אלים, או לפחות לא-מאוד-אלים. אם המשטר יורה בחזה החשוף, אין ללב סיכוי להאריך ולפעום. זה עניין ביולוגי.

אם האיטי והפיליפינים יכלו...

לפני 42 שנה חלף רטט בעולם הלא-דמוקרטי. בשתי ארצות עניות ומיוסרות, המונים התנערו מכבלי פחדיהם וכניעותם, והפילו שתיים מן הרודנויות מאריכות-הימים ביותר בעולם הלא-קומוניסטי. אם האיטי והפיליפינים יכלו לעריציהם, מדוע זה לא יוכלו גם אחרים?

זה היה רגע רב משמעות. עד אותו הזמן, במשך 40 שנה, מספר הדמוקרטיות בעולם עמד בירידה מתמדת. תחילה הן נעלמו במזרח אירופה, אחר כך הן נעלמו כמעט תכף להיוולדן באפריקה, באמריקה הלטינית הן תמיד היו תלויות על בלימה. בסביבות 1975, המניין המקובל של ארצות הראויות להיחשב לדמוקרטיות עמד בערך על 30 (מספר חברות האו"ם בשנה ההיא היה 145).

למהפכות העממיות בהאיטי ובפיליפינים ב-1986 ניתן האיפיון "כוח העם". הציפייה להתפרצות דמוקרטית אוניברסלית התממשה במהירות מפתיעה, אבל לא בזכות "כוח העם" בתור שכזה, אלא בזכות הרפורמות של גורבצ'וב בברית המועצות. הדיקטטורות הקומוניסטיות במזרח אירופה טואטאו מן הבמה. ברית המועצות עצמה התפרקה לגורמיה, וזמן מה אפילו רוסיה עוררה את הרושם שהיא תהיה דמוקרטיה. נשיאים של ארצות, שנולדו בן-לילה באסיה המרכזית, ניסו להרשים את אורחיהם האמריקאיים בדקלום פסקאות מכתבי תומס ג'פרסון וג'יימס מדיסון. זה היה זמן של אופוריה שלא הייתה דוגמתה אולי מאז 1848.

רוח הקדים דווקא טילטלה

מאורעות מזרח אירופה הכניסו את רודני כל הארצות לפאניקה. נציגי הליגה הערבית השתתפו בוועידה עם הקהילה האירופית (קודמתו של האיחוד) בבריסל, בסוף דצמבר 1989, כאשר באה הידיעה על נפילת צ'אושסקו ברומניה. האירופים קמו על רגליהם והריעו בהתלהבות. הערבים "ישבו על ידיהם" בשתיקה נכלמת.

באפריקה, נשיאים לכל חייהם נכנסו לדיכאון עמוק. אחד מהם הכריז, שאל-דאגה, "הרוח הנושבת מן המזרח (זאת אומרת, מזרח אירופה) לא תטלטל את אגוזי הקוקוס".

היא דווקא טלטלה. ארצות שחדלו להיות רב מפלגתיות אי-שם ברבע המאה הקודמת מיהרו להתיר מפלגות אופוזיציה. בקומץ מהן, האופוזיציה אפילו הורשתה לנצח בבחירות. "הורשתה", במובן הזה שמפלגות השלטון הנצחיות היו המומות ומבוהלות מכדי לזייף את התוצאות. הכישרון הזה יחזור לחלקן בשנים הבאות.

גם אמריקה הלטינית עברה תהליך של דמוקרטיזציה, אם כי מבקריה מן השמאל חשבו אותה לכלי בשירות ה"ניאו ליברליזם", זאת אומרת תורה כלכלית קפיטליסטית מבית המדרש של ארה"ב, שהיטיבה עם העשירים, והגדילה את פערי ההכנסה.

מיקח הטעות של אורטגה

עריצים למדו במרוצת השנים שלא לסמוך על הבוחרים, אפילו כאשר המשטרה החשאית מפטרלת בין הקלפיות. אבל מפעם לפעם הם מפספסים.

ב-1990, רודן מרקסיסטי אחד במרכז אמריקה החליט להתחכם למבקריו, והרשה בחירות, שהוא היה סמוך ובטוח כי ינצח בהן. דניאל אורטגה של ניקרגואה עשה טעות איומה. הבוחרים ארבו לו בקלפי, והנחילו לו תבוסה ניצחת. חלפו כארבעה חודשים עד שפינה את השלטון, לאחר שרשם את כל נכסי הממשלה על שמו ועל שם אשתו. הוא חרק שיניים ב-18 השנה הבאות, ונשבע שלא לחזור על הטעות, אם יצליח אי פעם לחזור אל השלטון.

רוברט מוגאבה, שבסוף שלטונו היה זקן רודני העולם, הפסיד לפחות פעמיים בבחירות בזימבבואה. בפעם הראשונה, ב-2000, הוא כנראה היה מוכן לפנות את מקומו, אבל הגנרלים הזכירו לו שהשלטון שייך גם להם. ב-2008 הוא הפסיד בסיבוב הראשון, אבל במידה שחייבה סיבוב שני. בין הראשון לשני הוא שיסה את כוחות הביטחון שלו באופוזיציה עד שמועמדה לנשיאות החליט לוותר על הסיכוי לנצח תמורת הסיכוי לחיות.

יעברו עוד תשע שנים לפני שהרודן הזקן יימאס על הגנרלים. בנובמבר 2017 הודח מוגאבה, ותחתיו הומלך סגנו לשעבר, אמרסון מנאנגאגווה. זה האחרון אמנם היה אחד המוציאים והמביאים של מדינת המשטרה, אבל מיהר להישבע אמונים לדמוקרטיה. הוא הבטיח בחירות חופשיות בהחלט, והזמין את העולם כולו לשלוח משקיפים. הוא שכח להרים טלפון לדניאל אורטגה.

הבחירות בזימבבואה היו שלשום (ב'). בזמן כתיבת הרשימה הזו, 8 בבוקר שעון ישראל, 36 שעות לאחר סגירת הקלפיות, התוצאות מתפרסמות טיפין טיפין. אלה של הבחירות לנשיאות אינן מתפרסמות כלל. האופוזיציה מאשימה את ועדת הבחירות המרכזית במזימת זיוף. בדרך כלל, עיכוב בפרסום הוא אמנם רמז מבשר רעות.

ההמונים נושכים שפתיים

מפלגות שלטון, במיוחד כאלה שהחזיקו בו מאז העצמאות, אינן אוהבות להפסיד בבחירות. רודן קמבודיה, הון סן, המחזיק בשלטון זה 33 שנה, ערך השבוע בחירות לאחר שהקדים להוציא את האופוזיציה העיקרית אל מחוץ לחוק, להשליך את מנהיגה אל הכלא, ולהבריח את האחרים לחו"ל או למחתרת. ראו זה פלא, הוא נחל ניצחון מוחץ.

דניאל אורטגה מניקרגואה דווקא חזר לשלטון 18 שנה לאחר שהפסיד אותו. מאז הוא עמד לבחירה חוזרת פעמיים, וניצח בהפרשים עצומים. ההמונים נשכו את שפתיהם, עד שהר הגעש התפרץ בתחילת הקיץ. רחובות הערים היו לשדות קרב. השלטונות הרגו מאות מפגינים, וירו אפילו אל תוך כנסייה. מנוי וגמור עם דניאל ועם אשתו לנהל את קרב השיור שלהם עד הסוף המר.

האופוריה של סוף שנות ה-80 נמחתה זה כבר. דמוקרטיות ליברליות יצאו מן האופנה. איש אינו מדקלם עוד את ג'פרסון, אפילו לא נשיא ארה"ב. המודל הסיני, הרוסי, הטורקי מדברים אל לבם של שליטים בעולם המתפתח יותר מאשר הדמוקרטיות של מערב אירופה.

קיץ של רודנים ממתין לרוח צפונית. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב- https://tinyurl.com/karny-globes ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט