גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גילדה או ענייניות? הסיבות להתנגדות לפקולטה לרפואה באריאל

הקמת הפקולטה לרפואה באריאל אושרה בעקבות המלצות ועדה מקצועית, אך הובילה לקרע בין נציגי האוניברסיטאות לאחרים בוועדה לתקצוב ותכנון של המל"ג ● האם האוניברסיטאות רק מנסות לבלום תחרות או שיש להן פתרון טוב יותר להגדלת מספר הסטודנטים לרפואה? ● ניתוח "גלובס"

הפקולטה לרפואה באריאל  / צילום: אוניברסיטת אריאל
הפקולטה לרפואה באריאל / צילום: אוניברסיטת אריאל

אירוע חריג התרחש בשבוע שעבר בוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת) של מערכת ההשכלה הגבוהה. שלושה מחברי הוועדה הקריאו בישיבה מכתב חריף שבו התריעו מפני האופן שבו מתקבלות החלטות בוועדה, ובפרט בנוגע להקמת הפקולטה לרפואה באריאל. השלושה הם הפרופסורים מונא מארון (אונ’ חיפה), יוסי שיין (אונ’ ת"א) וישעיהו טלמון (הטכניון), והם רמזו ללחצים זרים מצדו של שר החינוך להקמת הפקולטה.

הקמת הפקולטה לרפואה באריאל אושרה לפני כשבועיים על ידי הוות"ת. הפקולטה צפויה לצאת לדרך כבר ב-2019, והיא תהיה השישית בארץ. במכתב תיארו השלושה כי הליך האישור היה חפוז וכי הועלו חששות כבדים שלא נדונו כראוי. הות"ת, שבראשה עומדת יפה זילברשץ, הדפה את הטענות. כדי להבין על מה הוויכוח, צריך קודם כל להכיר את תפקידה של הות"ת. הוועדה היא גוף שפועל במקביל למל"ג והיא אחראית על כל סוגיות התכנון והתקצוב של מערכת ההשכלה הגבוהה. כך למשל, היא מאשרת פתיחת חוגים באוניברסיטאות ובמכללות, כשהאישור ניתן בראייה מערכתית של כדאיות התקצוב.

מספר הרופאים בישראל נמוך מהממוצע ב-OECD

הנושא של הקמת הפקולטה לרפואה באריאל הוא משמעותי בגלל ההשלכות על הכשרת הרופאים בישראל, על האוניברסיטאות האחרות, וכן על מצבה הכלכלי של אוניברסיטת אריאל עצמה. מלבד החשש מלחצים פוליטיים, יש גם כמה סוגיות תקציביות ותכנוניות שצריך להתעכב עליהן טרם פתיחת השערים של הפקולטה החדשה:

1. אין איפה להכשיר את הרופאים

60% מהרופאים החדשים שמקבלים רישיון בישראל למדו בחו"ל, חלקם במוסדות שרמת ההכשרה בהם נמוכה מהרמה בישראל. גם מספר הרופאים בישראל ל-1,000 תושבים הוא נמוך משמעותית מהממוצע ב-OECD. כך שעל הצורך בהגדלת מספר הרופאים שעוברים הכשרה בישראל אין ויכוח, זו בעיה מוכרת. אולם במשך שנים ארוכות מתנגדים באוניברסיטאות להגדלת מספר הסטודנטים בפקולטות שלהן, בטענה שקיים מחסור בשדות קליניים - מחלקות בבתי חולים שבהן מתקיימת ההכשרה, שמצריכות גם רופאים שמסוגלים לפנות את זמנם לטובת ההכשרה ויש להם את הידע הדרוש.

עד לאחרונה תחום השדות הקליניים היה פרוץ, ולא בוצע שום מיפוי מסודר שלו. דו"ח חריף של מבקר המדינה בנושא הוביל את המל"ג לבצע מיפוי, והעבודה עליו קרובה לסיום. במל"ג כבר יודעים להגיד שהמיפוי יאפשר להגדיל את מספר הסטודנטים, אבל אחד החששות שהעלו חברי הות"ת הוא כי הממצאים המלאים טרם הוצגו להם. באריאל כבר סיכמו עם בתי חולים שבהם יבוצעו ההכשרות והדגישו כי זה לא יבוא על חשבון השדות הקליניים של האוניברסיטאות.

2. הפקולטה לא בהכרח כלכלית

שלושת חברי הות"ת ציינו במכתבם כי הועלו חששות כבדים מצד הצוות המקצועי של ות"ת לגבי ההשלכות הכספיות של ביצוע התוכנית על ידי אריאל. הם הדגישו כי מדובר ב"ממצאים לא מחמיאים" על ההצעה להקמת הפקולטה באריאל. "זאת באמת האחריות הכי גדולה שלנו", אומרת יו"ר ות"ת יפה זילברשץ. "אגף התקצוב שלנו אמר כי אוניברסיטת אריאל מאוד אחראית מבחינה כלכלית, אבל שמו לנו רמזור, וטוב שכך, ואמרו: 'לאחר שנות ההקמה צריך לראות שלא נפל על הפקולטה עול גדול מדי. ההקמה היא תהליך מאוד יקר, וגם הפקולטה בצפת עוד לא מאוזנת'".

הסיבה לכך נובעת מעלויות גבוהות שיש לקחת בחשבון. הקמת פקולטה לרפואה, שלא כמו פקולטה רגילה, כרוכה בבניית מעבדות, קניית ציוד ועוד. זה אינו ייחודי לאריאל וגם אוניברסיטאות אחרות מתמודדות עם קשיים כלכליים כתוצאה מתפעול הפקולטה לרפואה. לפי תחשיבים שהוכנו בעבור אריאל, בשנים הראשונות (לאחר ההקמה), שורת החשבון תנוע בין מינוס מיליון שקל לעודף של מיליון שקל בשנה.

באריאל הדגישו שני דברים: הראשון, מכיוון שכבר מתקיימים לימודים פרה-רפואיים באוניברסיטה, יש להם כ-40 מעבדות מתאימות, ולכן העלות הכלכלית שלהם נמוכה בהשוואה להקמת הפקולטה בצפת. השני, בהתאם לדרישת הות"ת, הם שמו בצד רזרבה של 7.5 מיליון דולר, שישמשו אותם במקרה שתהיה סטייה מהתוכנית הכלכלית. כל זאת היה גם לפני הישיבה של הות"ת, שבה כאמור הוצף החשש, ולכן ניתן להניח שזה עדיין סיפק את דעת הצוות המקצועי. נשאלת השאלה למה להעמיד את אריאל בפני סכנה, ולא להרחיב את מספר הסטודנטים לרפואה באוניברסיטאות. 

"באוניברסיטאות אומרים - תנו לנו להגדיל את מספר הסטודנטים, אבל איפה הייתם כל השנים?" אומרת זילברשץ. "אני נותנת לאוניברסיטאות כסף להיערכות בתוך בתי החולים, ואם הם בסוף לא יגדלו - נאלץ אותם לצמצם את הסטודנטים הזרים שלומדים פה, על חשבון שדות קליניים של ישראליים. הקמת הפקולטה באריאל היא חלק מפרויקט לאומי להסדיר את הנושא של ההכשרה בישראל, זה חיי אדם", היא מוסיפה.

3. "לא כולם חייבים ללמד רפואה"

בפני חברי ות"ת הוצגה עבודה מקיפה של ועדה בראשותו של פרופ’ ארנון אפק, המשנה למנהל המרכז הרפואי בתל השומר. הוועדה בחנה את הרמה האקדמית של אריאל והמסקנות שלה היו חד משמעיות - האוניברסיטה "עונה על כל הנדרש לשם הכשרה איכותית של דור העתיד של הרופאים בישראל". באריאל מדגישים כי יש להם יתרון בכך שהם מכניסים קורסים חדשניים, שמכינים את הרופאים לרפואה של העתיד. הוועדה כללה בין היתר גם את פרופ' יונתן הלוי, מנהל המרכז הרפואי שערי צדק, פרופ' שמעון גליק, ממייסדי הפקולטה לרפואה באוניברסיטת בן גוריון, ועוד. 

באריאל מדגישים כי הדרישות מהם היו גבוהות, שבדקו באופן דקדקני את המרצים והמחקרים שלהם, וציינו גם שבעבר הייתה התנגדות להקמת פקולטות לרפואה בבאר שבע ובצפת. גם משרד הבריאות שלח מכתב למל"ג שבו הביע תמיכה חד משמעית בהקמת הפקולטה החדשה באריאל. 

מנגד, מנואל טרכטנברג, לשעבר יו"ר ות"ת, סבור כי אין היגיון בהקמת הפקולטה באריאל: "מנסים לפתור את הבעיה במקום שהיא לא קיימת, צריך להגדיל את השדות הקליניים בבתי החולים. צריך להבין גם שללמד רפואה זה לא ללמד חשבונאות. יש הרבה מוסדות אקדמיים בעולם שלא רוצים פקולטה לרפואה כי מבינים את הגודל של המשימה, ולמשל בארה"ב יש פקולטות רק באוניברסיטאות הטובות, אלו שגם יש להן קשר עמוק עם בתי החולים. הייתי מאוד מעורב בהקמת בי"ס לרפואה בצפת וזה היה קשה, למרות שהיה לה את הגב האקדמי של בר אילן. צריך לזכור שאריאל היא אוניברסיטה חדשה".

4. המניעים של האוניברסיטאות

המתנגדים ציינו במכתבם כי "ההחלטה אושרה בקולות היו"ר ובקולות חברי ות"ת שאינם פרופסורים באוניברסיטאות מחקר". הם טרחו להדגיש זאת למרות שהם צריכים לייצג את אינטרס מערכת ההשכלה הגבוהה כולה, ולא את זה של המוסדות שלהם.

התנגדות האוניברסיטאות עוררה את חמתה של יו"ר הות"ת יפה זילברשץ: "בות"ת יש 7 חברים - בעד הצביעו היו"ר, נציגת המכללות ושני נציגי ציבור. נציג אחד של האוניברסיטאות נמנע ושניים אחרים התנגדו - כך שגם האקדמיה עצמה חלוקה. החלטות לא צריכות להתקבל פה אחד, זאת הייתה הצבעה דמוקרטית, והחוק לא נתן לגיטימציה לאף חבר קול יותר גדול".

האם זה עימות בין האוניברסיטאות למכללות? מהמכתב של חברי ות"ת עולה שכן, אך ניתן ללמוד זאת גם מהתבטאויותיו של שר החינוך נפתלי בנט, שמשמש כיו"ר מל"ג. כך, המהלך שהוביל למתן אישור למרכז הבינתחומי להעניק דוקטורט נועד לדבריו כדי לשבור את המונופול של האוניברסיטאות ואת הגילדה שלהן. באוניברסיטאות חוששים מפני מעורבות יתר של בנט, והעובדה כי הוא אחראי למינוי של 4 מתוך 7 חברי ות"ת (כולם אגב הצביעו בעד). במצב שנוצר, גם ויכוח מקצועי הופך מהר מאוד לוויכוח בין ה"גילדה" לאלו שמנסים לכאורה לשבור אותה.

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

החוזים העתידיים בוול סטריט יורדים ב-1%; ירידה חדה בצמיחה בארה"ב

השקל נחלש ביותר מ-1%, 3.79 שקלים ● מזרחי טפחות: "הנתון היום לא מביא לשינוי בציפיות מהפדרל ריזרב להורדת ריבית" ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות, המניה צוללת במסחר המוקדם ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות תופסת תאוצה: הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?