גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חדשות טובות לכלכלה הישראלית: דירוג האשראי עלה רשמית

דירוג האשראי של ממשלת ישראל עולה מ-A פלוס בדרגה אחת ל-AA מינוס ● לאחר העלאת הדירוג מצטרפת ישראל למועדון המצומצם והמכובד של המדינות המדורגות AA המונה 15 מדינות

חברת דירוג האשראי הבינלאומית S&P פרסמה היום (ו') כי העלתה את דירוג האשראי של מדינת ישראל בדרגה אחת לרמה של AA- עם תחזית 'יציבה'. מדובר בפעולת דירוג ראשונה מאז ביקורם השנתי של נציגי החברה בישראל, שהתקיים בחודש יולי האחרון. ההודעה של חברת הדירוג משלימה תקופה של שנה בה תחזית הדירוג עמדה על 'חיובית'. כזכור לפי כשבועיים חברת הדירוג Moody's עדכנה את תחזית הדירוג של המדינה ל'חיובית'.

מעניין לציין כי ההעלאה הצפויה בדירוג האשראי לא קיבלה היום ביטוי במסחר במט"ח ושער השקל שמר על יציבות מול הדולר והאירו. זאת למרות שהעלאת דירוג אמורה לגרום לייסוף בשער השקל בגלל הציפיות להגדלת ההשקעות בישראל.

שר האוצר, משה כחלון אמר כי: "האמון שמביעים בנו הגופים הכלכליים החזקים בעולם מאפשר לנו להמשיך ולהצמיח את המשק ובעזרת פירות הצמיחה לקיים מדיניות של צמצום פערים חברתיים וחיזוק מעמד הביניים והשכבות החלשות. העלאת הדירוג לרמה של AA - תחסוך לנו הוצאות מימון של מיליארדי שקלים אותם נפנה עבור המשרדים החברתיים - הבריאות, החינוך והרווחה. נמשיך להוביל מדיניות כלכלית וחברתית נטולת פניות, ממלכתית ואחראית שרואה את האזרח הישראלי במרכז".

החשב הכללי, רוני חזקיהו אמר כי "העלאת הדירוג של מדינת ישראל לרמה הגבוהה ביותר אי-פעם משקפת את הכרת הגופים הכלכליים הבינלאומיים בחוזקה של כלכלת ישראל ומדגישה את החשיבות בקידום מדיניות המעודדת צמיחה תוך שמירה על משמעת פיסקלית".

נגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג, מברכת על החלטת חברת S&P: "ההחלטה משקפת אמון של המוסדות הבינלאומיים במדיניות הכלכלית של הממשלה, ובמדיניות המוניטרית שהנהיג בנק ישראל שתרמה לצמיחת המשק וליכולתה של הממשלה לעמוד בהתחייבויותיה העתידיות . ההחלטה מהווה הוכחה נוספת לחשיבות של ההפחתה המתמשכת של יחס החוב לתוצר, ולתרומתה של הירידה בנטל החוב לחוסנה של כלכלת ישראל". 

מעל סין ויפן

העלאת הדירוג מכניסה את מדינת ישראל לרשימה מצומצמת של מדינות בדירוג אשראי "במשפחת ה-AA ", וממקמת את ישראל מעל מדינות רבות כמו סין, יפן, צ'ילה ואחרות. בהודעה לעיתונות שפרסמה היום החברה, צוין שהעלאת הדירוג באה על רקע שיפור במדיניות הפיסקלית של ממשלת ישראל, אשר לצד ביצועים כלכליים חזקים במיוחד, הביאו לירידה ניכרת ביחס החוב הממשלתי נטו לתוצר בשנים האחרונות. נציגי חברת הדירוג מדגישים את חוזקות הליבה של דירוג האשראי של ישראל, כגון: כלכלה מגוונת, מודרנית ומשגשגת, חשבונות חיצוניים חזקים, משמעת פיסקלית ומסגרת מוניטרית גמישה.

בחברת S&P מעריכים כי כלכלת ישראל תצמח בשיעור ממוצע של כ-3.3% בשנים 2018-2021, כאשר גורמי הצמיחה העיקריים יהיו הצריכה הפרטית, המשך פעילות השקעות של תאגידים וכן ביצועים חזקים בתחום יצוא השירותים. בדוח מצוין כי הצמיחה החזויה הינה מעל לביצועים הכלכליים האיתנים של ישראל מאז המשבר הפיננסי העולמי שהחל ב-2008. באופן ספציפי, התוצר במונחי דולר גדל ביותר מ-50% בהשוואה לשנת 2010 ושיעור האבטלה נמצא בשפל היסטורי.

בהודעת החברה מצוין כי למרות הפוליטיקה המקומית המפולגת, הקואליציה העבירה בהצלחה את התקציב הדו-שנתי לשנים 2017-2018, ואת התקציב לשנת 2019. יתרה מכך, במהלך השנים האחרונות האנליסטים רואים מחויבות גוברת למשמעת פיסקלית, יחד עם עמידת הממשלה ביעדים התקציביים שלה, במיוחד ע"י ציות לכללים הפיסקליים. כמו כן, מודגשת החשיבות של הסכם ההוצאות הרב שנתי עם משרד הביטחון, מקור לגידול בהוצאות בשנים הקודמות.

נציגי החברה מציינים כי המבנה המגוון של הקואליציה עלול להגביל את יכולת הממשלה לטפל בסוגיות מבניות ארוכות טווח של המשק והחברה, כגון עודף בירוקרטיה, פערי תשתיות, השתתפות של אוכלוסיות חלשות בשוק העבודה, כישורים ירודים של קבוצות מסוימות בחברה וסוגיות הקשורות לשוק הדיור. האנליסטים צופים המשך בהבדלי הגישות בין ארה"ב לבעלי עניין אחרים (בעיקר האיחוד האירופי) בנוגע לתהליך השלום עם הרשות הפלסטינית, במיוחד לאחר החלטת הממשל האמריקאי על העברת השגרירות לירושלים. כמו כן, הם מציינים כי הסיכונים הגיאופוליטיים הביטחוניים, על אף שעודם גבוהים, התמתנו במידת מה.

בהודעת האוצר מדגישים כי בחברת הדירוג מציינים שהסבירות להיחלשות פיסקלית מהותית פחתה. זאת מכיוון שהצמיחה הכלכלית האיתנה אמורה לאפשר לממשלה לפצות על קיצוצי המיסים האחרונים וכן להכיל לחצים להוצאות בתחומים שונים. האנליסטים מאמינים כי הצעות מהותיות להגדלת הוצאות, למשל אלו הקשורות למטרה המוצהרת של שיפור התשתיות הציבוריות, ככל הנראה לא יפגעו ביציבות הפיסקלית, זאת בעיקר הודות להפגנת מחויבות המדינה ולקונצנזוס הפוליטי הקיים כלפי הגבלת החוב הציבורי.

עוד מצוין בדוח כי ביצועי יצוא חזקים ופיתוח מתמשך של מאגרי הגז הטבעי בחופי ישראל תורמים למעמדה החיצוני של מדינת ישראל. המאזן החיצוני של ישראל ממשיך להתחזק ומעמדה של המדינה כמלווה נטו מול העולם מתגבר. מחירי הדיור מצוינים כאחד האתגרים המרכזיים העומדים בפני המשק הישראלי.

חברת S&P מציינת כי פעולת דירוג חיובית נוספת עשויה לנבוע מביצועים פיסקליים חזקים, אך סבירות זו נמוכה כיום. לחילופין, היחלשות של הביצועים הכלכליים או הפיסקליים, כמו גם התגברות משמעותית בסיכונים הביטחוניים עלולים לפגוע בדירוג האשראי של ישראל.

"יום חג לכלכלה הישראלית"

יו"ר בית ההשקעות פסגות מיכל עבאדי בויאנג'ו שהיתה החשבת הכללית בשנים 2011-2017 אמרה הערב כי "מדובר ביום חג לכלכלה הישראלית". בהודעה שפרסם בית ההשקעות אמרה בוינאג'ו כי העלאת הדירוג הושגה בזכות "מאמצי המדינה להוריד את יחס החוב- תוצר, לשמור על גירעון נמוך ומנגד לפעול להגדלת הצמיחה הם בין הגורמים המשמעותיים להצלחה כבירה זו. אני תקווה שבקרוב נזכה להעלאות דירוג גם בחברות מדרגות נוספות". כלכלנים בכירים אחרים שברכו על הצעד אמרו ל"גלובס" כי לצד ההישג העלאת הדירוג "מגבירה את כובד האחריות על קובעי המדיניות לשמור על מסגרות התקציב - אחריות שמתחדדת על-רקע שנת הבחירות ודרישות מערכת הביטחון".

"במבט קדימה יתכן שישראל נמצאת כעת בשיא" אומר אלכס זבזי'נסקי הכלכלן הראשי של ההשקעות מיטב דש "המשק ממצה את הפוטנציאלי צמיחה שלו עם אבטלה ברמות הנמוכות היסטורית. בתנאים כאלה היינו מצפים לראות גרעון ממשלתי אפסי, אך בפועל הגירעון צפוי להיות השנה קרוב ל-3%. זה לא גירעון נמוך למשק בשלב זה של מחזור העסקים. שנית, המשק עבר שנים של צמיחה גבוהה תוך עלייה חדה במחירי הדירות ועלייה מהירה בחוב הצרכני. נשאלת השאלה, מה יקרה כשהריבית תעלה ואיך תוכל להגיב מדיניות הריבית כשהצמיחה תהפוך להאטה או מיתון כפי שקורה מדי פעם".

אם העלאת הדירוג תחזק את אווירת הזחיחות וחוסר האחריות בממשלה - אפשר יהיה לסמן אותה כנקודת ציון בדרך למשבר הבא.

עוד כתבות

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?