גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה עושים כאשר 60 דונם בתל-אביב שייכים ל-800 בעלים?

נכסים רבים בארץ רשומים ב"מושע", כלומר עם ריבוי בעלים וללא רישום של חלקות מסוימות על שם הבעלים ● כעת רוצה עיריית תל-אביב להסדיר את המצב בשכונת שפירא בדרום העיר, אולם ספק אם זה מה שיציל את השכונה

שכונת שפירא בתל-אביב / צילום: גיא נרדי
שכונת שפירא בתל-אביב / צילום: גיא נרדי

לאחרונה דנה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה של עיריית תל-אביב בשתי תוכניות המציעות הסדרה למתחמים גדולים בשכונות שפירא ועזרא, שבהן הקרקע רשומה כ"מושע", כלומר, ללא פרצלציה וללא רישום של בעלות או שיוך של החלקות.

שכונת שפירא נוסדה בשנת 1924 בשטח העורף החקלאי של יפו. יותר ממחצית המבנים בשכונה נבנו לפני קום המדינה ובשנות ה-60. הבנייה היא ברובה צמודת קרקע, עד שלוש קומות. חלק גדול מהמבנים במצב פיזי רעוע. לפי נתוני עיריית תל-אביב משנת 2014, בשכונת שפירא קיימות כ-3,568 יחידות דיור בשטח ממוצע של כ-60 מ"ר ליחידה. אוכלוסיית השכונה מונה בין 7,000-9,000 איש והמצב הסוציו-כלכלי שלהם הוא נמוך.

הנתונים האלה, המבוססים על סקרי הלמ"ס, מוגבלים באמינותם. בשכונה יש מהגרי עבודה רבים, שוהים לא חוקיים, דירות מפוצלות, מבני מלאכה שהוסבו למגורים ובנייה לא מוסדרת. בשנים האחרונות השכונה הפכה לאופנתית עבור צעירים ילידי הארץ שרוצים לגור בקרבת מרכז תל-אביב וגם עבור משקיעי נדל"ן. כרבע מהמקרקעין של השכונה, בסך של כ-145 דונם, מאופיין בחלקות "מושע".

תוכנית תא/מק/4455, שהוצגה השבוע בפני הוועדה המקומית לתכנון ובנייה תל-אביב היא יוזמה של העירייה, המבקשת להסדיר את אחד ממתחמי המושע בשכונת שפירא. גודלו של מתחם זה כ-60 דונם וגבולותיו שדרות חכמי ישראל מצפון, ממערב רחוב רבי מאיר בעל הנס/חכמי אתונה, מדרום דרך קיבוץ גלויות וממזרח רחוב שיפר, ובו כ-800 בעלים. רוב הבעלות בשטח היא פרטית, וחלק קטן ממנה שייך לעיריית תל-אביב ורמ"י. מבין הבעלים הפרטיים יש שאינם תופסים חזקה בפועל ויש המתגוררים במתחם.

בעיריית ת"א אמרו: "עיריית ת"א רואה חשיבות רבה בפירוק חלקות המושע, מהלך שיאפשר לתושבים לרשום את קניינם הפרטי בטאבו, באופן עצמאי ובלתי תלוי. לצורך כך הקצתה העירייה משאבים כלכלים וכוח אדם רב כשיעדה הוא פירוק כל חלקות המושע בעיר, עד 2020. הצורך בעריכת תכניות הרה-פרצלציה הוא צורך שהוצג גם ע"י התושבים עצמם, במסגרת מפגשי שיתוף ציבור ובמסגרת תוכניות האב לשכונות.

"עבודה בפינצטה"

אדריכלית התוכנית היא פרופ' איילה רונאל, המתמחה בתכנון "חברתי". לדברי רונאל, אפשר לתפוס תוכנית להסדרת מושע כעבודה טכנית, אך למעשה האתגר הוא חברתי. "יש כאלה שתופסים יותר שטח ממה שרשום בטאבו ויש כאלה פחות, ויש כאלה שבכלל לא נוכחים. היה לנו חשוב לא לפנות אף אחד, לא להרוס בתים, לא להזיז גדרות וגם לא לשים עוד יחידת דיור על גג של מישהו. זה אומר שכל מערכת הפינוי והפיצוי השלילי (כלומר, לקחת מאדם שתפס שטח לא לו. ג.נ) ומציאת פתרונות לכאלה שלא נוכחים ויש להם בעלות בקרקע הם באחריות המתכנן.

"אנחנו מדברים על אזורים מאוד צפופים, עם חלקות מאוד קטנות. זו עבודה בפינצטה. זו הדרך הכי נכונה ומשמעותית לשמר את האופי של המקום. זה אומר שאם שכונות התקווה, עזרא, או שפירא, נוצרו כתוצאה מאיזה קונסטלציה של בעלים אחד שקנה ופיצל, הרי שבאמצעות שימור הבעלויות אתה מייצר את השימור הכי טוב של אופי השכונה. אחר כך באה הגדרת אופי המקום באמצעים פיזיים", היא אומרת.

אחד האתגרים שאיתם צריכה התוכנית להתמודד הוא פיצוי לבעלי זכויות בקרקע שאין להם מבנה בתחומה. רונאל מסבירה שהפתרון הוא בנייה של שני מגדלים בגובה 15 קומות במפגש הרחובות קיבוץ גלויות והר ציון, על מגרש שהוא חלק מהשטח: "לא רצינו לשים את בעלי הקרקע הלא-נוכחים על ראש של מישהו אחר, ולכן מצאנו שנכון יהיה לרכז זכויות בדרך קיבוץ גלויות".

למה בעצם לשמור על האופי הקיים של השכונה, ולא להרוס כליל ולבנות משהו חדש?

"אני חושבת שהטרפת של הנדל"ן, של המקדמים, היא בלתי נסבלת ואנחנו מייצרים קטסטרופות. הדבר הכי חשוב היום זה המקדמים - כמה דירות חדשות במקום כמה דירות ישנות. התוכנית הזו לא מדברת על מקדמים. היא מדברת על אנשים, על חיבור למקום ועל אופי של שכונה. יש פה מהלך של שימור מרקם ואופי.
"בגדול, אחרי שיהיה פירוק של המושע, העצמאות תעבור לידי האנשים ואם ירצו הם יוכלו להתארגן ולשנות את התוכנית. ההישג הגדול הוא שהם יקבלו בעלות על הקרקע".

האזור יישאר עני

פרופ' רונאל לא רוצה לדבר על מקדמים או על מכפילי ציפוף, אבל היא גם לא מציעה פתרון מעשי לשינוי המצב הקיים. אזורי המושע הם תמיד מתחמים מבולגנים ומוזנחים שבהם דירות קטנות ורעועות עם תשתיות ברמה נמוכה. נקודת המוצא של עיריית תל-אביב היא שימור המרקם הנמוך ברוח "כפר עירוני", רק שאף אחד לא מעלה על דעתו לברר מה זה בכלל אומר בפועל. שהרי, בסיטואציה הנוכחית אין לבעלי הזכויות במגרשים הזעירים ובדירות הקטנטנות שום תימרוץ להשקיע הון בשיפוץ. כמו שזה נראה כרגע, המושע תבוטל והנכסים ירשמו על שם הבעלים בטאבו ועדיין, האזור הזה יישאר עני ומסכן.

מהעירייה נמסר: "תוכניות לפירוק מושע מציבות אתגרים תכנונים ושמאיים מורכבים ועל כן אין לכרוך בהן יומרות תכנוניות נוספות.

"תהליכי פיתוח ופעולות תכנוניות ראויות יבוצעו כהמשך ישיר לתוכניות הרה-פרצלציה באופן מבוקר ומידתי בשיתוף תושבי השכונות.

"במקביל לעריכת התכניות לפירוק חלקות המושע, מקדמת העירייה מספר רב של פרויקטים של התחדשות עירונית בשכונות המזרח והדרום".

רישום במושע פוגע גם בשווי של הנדל"ן

פירוש השם מושע בערבית, הוא "שותפות". מקור המנגנון הזה נוצר בעבר כאשר הבעלות על הקרקע הייתה קהילתית והנהגת הכפר או החמולה חילקה את הקרקעות שבחזקת הכפר בין בני הכפר או החמולה, או כשכמה יורשים ירשו יחד נכס.

גם אם השותפות לא מעידה בהכרח על חלוקה קשוחה, היא מלמדת על ניהול מתקדם של הקהילה את משאבי הנדל"ן. השיטה הייתה מותאמת לצורכי עובדי האדמה ובמידת הצורך בוטל העיבוד בשיטת המושע אפילו על ידי הפלאחים בעצמם.

השיטה הזו, שהיא המצאה מימי שלטון הטורקי, מייצרת לא מעט עוולות וחוסר שוויון והיא גם מקשה מאוד גם על מכירה, קנייה ומשכון של הנכסים המצויים בתחומי המושע.

השמאי איציק רפאל, ממשרד שמאי המקרקעין קמיל, טרשנסקי, רפאל, מספר שהמושע נפוצה בכל רחבי הארץ ושמבחינה נדל"נית זו סיטואציה פחות מוצלחת. "ברגע שאתה מכניס לנדל"ן, ולא משנה אם זה מבנה או מתחם, יותר מגורם אחד שלא מאותו משפחה, הרי שאין אינטרס אחד. אנחנו כשמאים מביאים בחשבון במקרים כאלה הפחתות שווי שמגיעות מדחייה בהכנת התוכנית, במימוש הזכויות או בענייני המכר.

"באזורי דרום ומזרח תל-אביב ערך הנכס מגלם את העובדה שמדובר במושע. הבנקים יודעים שלכל נכס יש שותפים רבים ולכן לא נותנים משכנתא, או מימון מלא. אי-הוודאות משפיעה על השווי", הוא אומר.

עו"ד צבי שוב מספר על מקרה שבו הוא מעורב כעת, הקשור לתוואי הקו הסגול של הרכבת הקלה העובר בדרך ההגנה במזרח תל-אביב. הקמת קו הרכבת תהיה כרוכה בפינוי של בתים אחדים ובהפקעה של שטחים. "אנחנו מייצגים את בעלי הקרקעות הנמצאות לצד הדרך שרשומות כמושע. מדובר בחלקות גדולות שבהן מתגוררים אנשים בבתים, אך אין שום חלוקה מוסדרת.

"נת"ע, המופקדת על הקמת הרכבת הקלה, ביקשה שכתנאי לתשלום פיצויים נוכיח שמי שגר בבתים הם באמת הבעלים. הצלחנו להראות שהיו תב"עות של עיריית תל-אביב שנתנו זכויות בנייה ושאנשים קיבלו רישיונות עסק ושילמו ארנונה על בסיס תצהירים ולא על בסיס הוכחת זכויות עם חלוקה מסודרת", הוא מספר.

עוד כתבות

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

בלינקן מבהיר: "ארה"ב לא הייתה מעורבת בתקיפה באיראן"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל • עדכונים בולטים 

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; נטפליס יורדת בכ-7%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● ירידות בבורסות אירופה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה