גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרנות הנאמנות עברו ביולי לפדיונות; נמשך הסחף באילים ובילין

קרנות הנאמנות פדו ביולי כ–1.7 מיליארד שקל, כאשר להוציא את ינואר, מתחילת השנה ישנה מגמה שלילית שמסתכמת בפדיונות מצרפיים של כ–5.8 מיליארד שקל ● מתעודות הסל נפדו מתחילת 2018 כ–6.8 מיליארד שקל

פנסיה / צלם: פוטוס טו גו
פנסיה / צלם: פוטוס טו גו

נכון לסוף יולי 2018 נוהלו בשוק קרנות הנאמנות נכסים בהיקף מצרפי של כ-240 מיליארד שקל, המהווים קיטון של כ-3 מיליארד שקל ביחס לנכסים שהיו בקרנות הנאמנות בסוף 2017. לקיטון בשוק זה יש שתי סיבות: הפדיונות והתשואות החלשות יחסית. ביולי נרשמו פדיונות מצרפיים ניכרים, בהיקף של יותר מ-1.7 מיליארד שקל, ושהעבירו את השוק לפדיונות מצטברים מתחילת השנה, לאחר מחצית שנה שהייתה חיובית, בקושי. כך או כך, בנטרול ינואר החזק מאוד השנה, המגמה השלילית בשוק הנאמנות מוחשית ומסתכמת בפדיונות של כ-5.8 מיליארד שקל מאז פברואר ועד סוף יולי - מגמה ברורה ועקבית.

כאמור, לא רק פדיונות הביאו לקיטון בשוק קרנות הנאמנות מתחילת השנה. מורן צביק, מנהל קשרי יועצים במיטב דש קרנות נאמנות, כתב כי "תעשיית קרנות הנאמנות השיגה בחודש יולי תשואה חיובית ממוצעת של 0.3%", כך ש"התשואה מתחילת השנה מגיעה ל-0.2%".

ונשוב לגיוסים ולפדיונות: תעשיית הקרנות רשמה פדיונות של כ-2.8 מיליארד שקל בקרנות מסורתיות, בעוד שהיו גיוסים מצרפיים הן בקרנות המחקות והן בקרנות הכספיות, בחודש יולי, כשמתחילת השנה הקרנות המחקות גדלו בענק - עם גיוסים של יותר מ-3.1 מיליארד שקל כשהקרנות הכספיות עברו לגיוס חיובי (לא כולל גיוסים חיוביים בחלק מהקרנות הכספיות הדולריות, שחלק מהגופים סופרים כקרן מסורתית), וכשהקרנות המסורתיות רשמו פדיונות מצרפיים בהיקף מצטבר של כמעט 5 מיליארד שקל מתחילת השנה.

קרנות הנאמנות: גיוסים ופדיונות ביולי 2018

כמו כן, נמשכת השונות הגבוהה בגיוסים בין הקטגוריות השונות, כשלדברי גורמים בשוק הקרנות "כוכבת הגיוסים החודש הייתה קטגוריית מניות חו"ל, שגייסה קרוב ל-700 מיליון שקל, והפכה החודש לקטגוריה המגייסת מתחילת השנה, עם גיוסים של יותר מ-3 מיליארד שקל, ובכך עקפה את קטגוריית קרנות אג"ח מדינה, שלהן גיוסים של כ-2.7 מיליארד שקל עד כה השנה. מהצד השני, גם החודש הקרנות הפודות ביותר היו קרנות אג"ח כללי עם פדיון של 2.4 מיליארד שקל ויותר מ-6 מיליארד שקל מתחילת שנה".

הפודים: פסגות, אלומות, אילים וילין

הפודות הגדולות ביולי היו סיגמא, שפדתה 363 מיליון שקל, אלטשולר שחם, אילים, אנליסט, אלומות ואיילון, שכבר אינה קשורה לאיילון ביטוח ושפדתה כ-590 מיליון שקל בחודש החולף. לעומתם, המגייסים הגדולים בשוק ביולי היו מיטב דש, קסם של אקסלנס - שהפכה מחברת תעודות סל לבעלים של קרנות הנאמנות של הבית, תמיר פישמן - שבניהול טמיר שפירא, מודלים הקטנטנה - שהגיוסים שרשמה ביולי מהווים כ-44% מנכסיה בסוף יוני, ומגדל שוקי הון שמחליפה מנהלים בימים אלה.

ומה קרה בשורת הגיוסים והפדיונות מתחילת השנה? מור, שהיה מהכוכבים של השוק אשתקד, נמצא במקום החמישי מהסוף המריר של הטבלה, ולמעשה מקרב הגופים הפודים הגדולים מתחילת השנה. מעליו, או יותר נכון מתחתיו, הפודים שאיבדו הרבה יותר ממיליארד שקל כל אחד: פסגות, אלומות, אילים וילין-לפידות (שמראה חולשה גם בשוק הגמל וההשתלמות). לגבי השניים האחרונים נציין כי הם היחידים שאיבדו מתחילת השנה יותר מ-2 מיליארד שקל כל אחד, כמעט 2.2 מיליארד שקל וכמעט ו-2.5 מיליארד שקל, בהתאמה. עבור אילים מדובר במכה נמשכת ויוצאת דופן, כשבשיא ניהלה החברה כ-11 מיליארד שקל באמצעות קרנות הנאמנות שלה, לפני כשנה בערך.

שוק תעודות הסל ביולי 2018

למול זאת יש ארבעה שהרבה מעל היתר: אי.בי.אי, שגייסה מתחילת השנה 3.8 מיליארד שקל, למרות פדיונות קלים מאוד ביולי, מיטב דש, שהינה החברה הגדולה בשוק, והיחידה שמנהלת מעל לרף 30 מיליארד שקל, הראל פיא, שרואים בה רוח חדשה מאז שטל קדם וירון דייגי מובילים את הראל פיננסים ואת חברת הקרנות של בית ההשקעות, ותמיר פישמן. עוד נציין לחיוב, עם המגייסים הגדולים, את מגדל שוקי הון, שמגייסת בגדול בקרנות המחקות שלה, ואת סיגמא, שחוותה יולי קשה.

לסיום, משוק תעודות הסל נפדו ביולי כ-710 מיליון שקל, כך שמתחילת 2018 נפדו מהן כ-6.8 מיליארד שקל. נכון לסוף יולי נוהלו בתעודות הסל נכסים בשווי של כ-94 מיליארד שקל. על פי נתוני איגוד לשכות המסחר מתחילת השנה נפדו כ-2.9 מיליארד שקל מתעודות סל על מניות בארץ וסכום דומה נפדה מתעודות סל על מניות בחו"ל. החברה היחידה שגייסה ביולי וגם היחידה שגייסה תחילת השנה, היא הראל סל. 

תזוזות בצמרת חברות הקרנות של מגדל ואי.בי.אי

כשלושה חודשים לאחר שנודע כי אחד מבעלי השליטה בבית ההשקעות אי.בי.אי, דייב לובצקי, עוזב את תפקיד מנכ"ל אמבן - פעילות ניהול ההשקעות והתיקים של הבית, בסוף השבוע התברר כי הוא פורש גם מתפקיד יו"ר קרנות הנאמנות של הבית. במקומו תמונה אלה אלקלעי, הנמנית אף היא על בעלי השליטה בבית ההשקעות.

כבר במאי פירטו בחברה כי לובצקי, בנו של צבי לובצקי שנמנה על מייסדי בית ההשקעות, ימשיך להתמקד בהשקעות אלטרנטיביות וימונה ליו"ר אמבן במקום אלקלעי. עתה מתברר שאלקלעי, בתו של מייסד אחר של בית ההשקעות, עשתה עמו הצרחה בחברת קרנות הנאמנות. מנכ"ל בית ההשקעות הוא עדו קוק, גם הוא בנו של אחד ממייסדי החברה. המנכ"ל הוותיק בחברת קרנות הנאמנות של אי.בי.אי הוא אורי בן דב, כשברבות מפעילויות בית ההשקעות נרשמו תזוזות מהותיות לאחרונה.

מאי.בי.אי נמסר כי "השינוי מבטא את ראיית אי.בי.אי ביחס לצורך בחילופי תפקידים בהנהלת החברות בקבוצה, כך שלא יהיה גורם אחד המכהן כיו"ר דירקטוריון במספר חברות העוסקות בפעילות הליבה של הבית".

לצד זאת, מגדל שוקי הון הודיעה כי לאחר מינויו של מנכ"ל קרנות הנאמנות הוותיק שגיא שטיין למנכ"ל בית ההשקעות, מונה במקומו ליאור כשריאן, סמנכ"ל השיווק. כשריאן, שמשמש כסמנכ"ל בחברה מזה כחמש שנים, ייכנס לתפקיד החדש בתחילת אוקטובר. מי שיחליף אותו כסמנכ"ל השיווק הוא נעם יהושע, שהצטרף לחברה ב-2008, כמשווק קרנות.

שטיין, שימונה למנכ"ל בית ההשקעות מגדל שוקי הון במקומו של יוסי בן ברוך, צפוי גם להחליפו כיו"ר מגדל קרנות נאמנות. בן ברוך עובר לתפקיד בכיר בקבוצה האם.

עוד כתבות

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

ברקע המתיחות הגיאו-פוליטית בין ארה"ב לאיראן, המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● הדואליות בפערים שליליים של עד 4% ● בהראל סבורים שבנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● השוק הקוריאני חזר בסערה לאחר חופשת חג ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

פתיחת המסחר בבורסת דרום קוריאה בתחילת השנה. מזנקת לשיאים חדשים / צילום: Reuters, Matrix Images/Jung Ui-Chel

הקוספי מזנק בכ-3% לשיא חדש: "קוריאה היא שוב השוק המוביל באזור"

לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי מזנק בכ-3.1%; גם הניקיי מוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים עליות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● הביטקוין ממשיך לאבד גובה, הזהב חזר לרף 5,000 דולר ● עדכונים שוטפים

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים