גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"רק 2% מהאפליקציות מחוברות למערכת שבקצה שלה יש רופא"

טליה מירון שץ, ראש המכון לחקר קבלת החלטות רפואיות בקריה האקדמית אונו, טוענת שהדרך עוד ארוכה למיצוי הפוטנציאל של שירותי הבריאות הדיגיטליים: "המשתמש הממוצע בהם הוא גבר בן 35. לא בדיוק פרופיל החולה המורכב שאנחנו רוצים לעזור לו"

פרופ' טליה מירון שץ / צילום: אוריה תדמור
פרופ' טליה מירון שץ / צילום: אוריה תדמור

איך נראית הרפואה המקוונת מנקודת מבטו של הצרכן? הכנס השנתי השני של החוג למינהל עסקים בקריה האקדמית אונו, שכותרתו "קבלת החלטות רפואיות", עסק בדיוק בנושא הזה.

"התקשורת מעבירה לחולים מסר של העצמה לגבי קבלת החלטות בריאות, שהוא לא תמיד הוגן עבור חולים ורופאים", אומרת טליה מירון שץ, ראש המכון לחקר קבלת החלטות רפואיות בקריה האקדמית ויו"ר הכנס. "לא תמיד אנחנו מצליחים לקבל החלטות על בסיס המידע הדיגיטלי הזמין לנו. לפעמים המידע לא מספיק. לפעמים ההחלטות לא יכולות להתבסס על מידע בלבד ודורשות התייחסות לצו מוסרי או העדפה אישית. לפעמים קבלת החלטה נכונה דורשת גם מוטיבציה חזקה או שינוי אישיותי, שקשה למטופל לבצע בעצמו".

לדברי מירון שץ, בשנת 2017 היה ניתן להוריד מחנות האפליקציות של גוגל 318 אפליקציות לניהול הבריאות. התחומים המובילים: סוכרת ומניעת סוכרת, אסתמה, COPD ושיקום לבבי. "בהדרגה מצטבר גם המידע המחקרי המראה שהאפליקציות הללו אכן עוזרות לבריאות, אולם בעוד שהעבודות האופטימיות מעריכות כי ניתן לחסוך 7 מיליארד דולר באמצעות אפליקציות רפואיות לצרכן, הן על ידי חיסכון בזמן של גורם מקצועי, הן על ידי שיפור הנגישות למידע רפואי והן על ידי תמיכה בתהליכים הדורשים שינוי התנהגותי, בפועל אנחנו עוד רחוקים מכך".

מדוע? "המשתמש הממוצע בשירותי בריאות דיגיטלית הוא גבר בן 35. האם זה הפרופיל של החולה המורכב שאנחנו רוצים לעזור לו? לא בדיוק. 35% מהאפליקציות תומכות בספורט ומיועדות למי שממילא עושה ספורט. רק 2% מהאפליקציות מחוברות גם למערכת שבקצה שלה יושב רופא.

"כאשר שאלנו חולי סוכרת מבוגרים אם הם רוצים גלוקומטר שיהיה מחובר ישירות לטלפון ויתריע אצל החולה, הרופא ובן משפחה כאשר יש בעיה, הם אמרו, 'אני רוצה, אבל אולי הרופא שלי לא ירצה? אין לו איך להתחבר לזה ואין לו מתי". החולים הללו לא בהכרח טועים. "המחסום של רתימת הרופא הוא קריטי. בלעדיו, אנחנו מציעים לחולה פתרון שהוא קצת אשליה. הוא לא הפתרון המלא".

מירון שץ מוסיפה שאנשי פיתוח אפליקציות חושבים מנקודת מבט של לקוח צעיר. "כאשר נתנו לחולים בני 70 ומעלה שאינם משתמשים בסמארטפון באופן יומיומי מכשיר שהייתה בו רק אפליקציה אחת (תזכורת לנטילת תרופות), ועליו הודבקה מדבקה שמדגימה את השימוש, וכבר מראש תוכנתו שמות התרופות ומועדי הנטילה לתוך המערכת - הם ממש התלהבו מזה. ההיענות שלהם השתפרה מאוד, עד כדי תועלת קלינית. לחץ הדם שלהם ירד".

גם בפנייה לקהל צעיר צריך להביא בחשבון עם מי משוחחים. "כאשר חיברנו בני נוער לאפליקציית ניהול סוכרת, הבנו שאנחנו צריכים גם לתווך את המידע באופן רגשי. לדוגמה, 'הייתה לך עליה חדה ברמת הסוכר. אם תמשיך כך, בעוד יומיים יהיה לך אירוע שידרוש טיפול. מה לדעתך הוביל לאירוע? תרצה לנסות לבנות תוכנית טובה יותר למחר?' הרופא אפילו לא בתמונה, אבל החולה בתמונה".

לדברי מירון שץ, אפליקציות לשינוי התנהגות חייבות להכיל שלושה רכיבים: מוטיבציה (להזכיר למטופל מדוע חשוב לו להתנהג בהתאם להוראות), פעולה (הגדרת ההתנהגות הנכונה במדויק ותיעוד שלה) וחיזוק (תמיכה במטופל אם הוא בדרך הנכונה והתראה אם אינו בדרך הנכונה). אלא שרק כ-2% מכלל האפליקציות מכילות את המרכיבים הללו.

אסתר בריינין, סוציולוגית טכנולוגיה מהמרכז האקדמי רופין, סיפרה כי "22% מהמטופלים מקבלים ברשתות חברתיות מידע שמשפיע על החלטה רפואית. לדברי בריינין, ההחלטה לאיזה מידע להאמין מתקבלת לפי מספר הממליצים על אותו פתרון, התפקיד הרשמי וההכשרה של הממליץ, ההתרשמות האישית מהממליץ וההתרשמות ממניעי הממליץ. כך, רופאים מקבלים ניקוד גבוה על ידע אך הם גם נתפסים כאינטרסנטים.

פרופ' יסמין קלקשטיין מאוניברסיטת מאונט סיינט מצרי במרילנד, שחקרה שימוש באינטרנט על ידי נשים בהיריון, אמרה שיותר מ-80% מהנשים דיווחו שהן אכן קיבלו החלטות על בסיס מידע ברשת. הן חיפשו את המידע בעיקר ברשתות החברתיות כי "מערכת הבריאות לא הייתה נגישה להן לתשובה מיידית, לתחושתן. לאחר שקיבלו תשובה ברשת הן הרגישו שהן לא לבד, במיוחד אם ההיריון היה לא רגיל". החיסרון הוא שהמידע עלול לא להיות נכון ואף מסוכן. עם זאת, מתברר שככל שנשים מחפשות יותר מידע ברשתות חברתיות, כך הן גם רוצות מידע ממערכת הבריאות. הדברים לא באים זה על חשבון זה.

עוד כתבות

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

פרסומים בעולם מהחודשים האחרונים משרטטים את האופן שבו המיליארדר פטריק דרהי הצמיח את עסקיו ● לפיהם, גלגול החובות, בסך עשרות מיליארדי אירו, נתקל כעת גם בעליית ריבית ● כשברקע המו"מ המתקדם לרכישת רשת 13 נשאלת השאלה: האם הדרך בה בנה אימפריה הגיעה למיצוי?

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

CNN: תקיפה של ארה"ב באיראן אינה צפויה בקרוב

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עשרות אזרחים ישראלים חצו אמש את גדר המערכת משטח מדינת ישראל לרצועת עזה והושבו ע"י צה"ל ● עדכונים שוטפים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר