גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מניבוי ועד קואצ'ינג: "זו תקופה מרגשת ברפואה הדיגיטלית"

ליאור וולף, מנהל האגף הדיגיטלי בקופת חולים כללית, מצהיר שהקופה הפכה לגוף גמיש ומחפש סטארט-אפים שיבואו לצמוח איתו ● בשיחה עם "גלובס" הוא מדבר על עתיד השירותים המקוונים ("יותר בדיקות בבית") ועל הדרישה מרופאים להיות זמינים כל הזמן ("מטופלים לא מנצלים את זה לרעה"), ומגלה אילו מוצרים חדשים נמצאים בקנה ● מניבוי מחלות ועד קואצ'ינג - כך תיראה הרפואה הדיגיטלית

רופא / צילום: שאטרסטוק
רופא / צילום: שאטרסטוק

"הרפואה עזבה את הבניין", אומר ליאור וולף, ראש שירותי הבריאות המקוונת ומנהל האגף הדיגיטלי בקופת חולים כללית, בפרפראזה על הביטוי " Elvis has left the building", שפירושו "אין כבר מה לראות כאן. מה שהתרחש נגמר". בהקשר הרפואי, וולף מתכוון לומר שהרפואה כבר אינה מתרחשת בין קירות בתי החולים והמרפאות בלבד, אלא בכל מקום, וזו מגמה שאי-אפשר לעצור. מטופלים מצפים משירותי הרפואה לפגוש אותם בבית, במשרד או בסלולרי כשהם רצים בפארק.

"שלושת המפגשים האחרונים של הבן שלי עם מערכת הבריאות היו באמצעות רופא אונליין. פעם אחת המטופל היה על נדנדה בגן מאיר, פעם אחרת על שידת החתלה ובפעם השלישית כל ההתקשרות הייתה בוואטסאפ, כי הרופא שלנו נותן למטופלים את המספר שלו. נכון, בשני מפגשים נוספים השנה נאלצנו להגיע למרפאה. פעם אחת היינו צריכים בדיקת דם ופעם שנייה רציתי שבני יעבור בדיקה גופנית מקיפה, אבל בשאר המקרים פיניתי זמן ומקום לאנשים אחרים". 

איך מגיבים רופאי הקופה לרעיון שמצפים מהם להיות זמינים בוואטסאפ תמיד?

"מחקרים בתחום מראים שכאשר מאפשרים להגיע אל רופאים ואנשי צוות בשעות לא רגילות ובכל מקום, המטופלים לרוב לא מנצלים זאת אלא מכבדים את הזמן של הרופא. אחת הדרכים להתמודד עם המחסור העצום במטפלים מכל הסוגים היא להשתמש בכוח האדם שקיים בשעות נוספות שנוחות לו. כך המטופל לא צריך להתאים את עצמו לשעות הפתיחה של המרפאה. התקשורת יכולה להיות א-סינכרונית, כלומר הרופא יכול לענות לשאלה לא דחופה כשהוא רואה אותה ולא בהכרח כשהיא נכתבת".

וולף מספר שפעם נשאל על ידי גורם אחר בכללית אם ההוצאה על השירותים המקוונים בקופה מצדיקה את עצמה. "אמרתי לו, מתקיימים היום 60 מיליון מפגשים דיגיטליים בין המטופל לקופה בכל שנה, אז בואו נסגור את האינטרנט ונראה איזה מענה נוכל לתת להם".

השיחה עם וולף התקיימה יום אחד לפני פרישתו המפתיעה של מנכ"ל הכללית נועז בר ניר. שמו עלה לעתים קרובות כמי שתמך בחזון השירותים הדיגיטליים. עם פרישתו, הצהיר בר ניר שהקופה אינה יכולה לתת מענה למבוטחיה בתקציבים הקיימים. הפתרונות הדיגיטליים היו אחת הדרכים שבהן קיוותה הכללית לשפר את היחס בין הוצאה לתוצאה בריאותית. בר ניר כבר לא יוביל את המאמץ הזה, אך הוא השאיר מאחור צוות שאין לו ברירה אחרת.

"תפקיד הרופא כל הזמן משתנה"

אחד השירותים שהכי מרגשים את וולף הוא טייטו קר, חברה ישראלית שפיתחה מכשירים המאפשרים לבצע מרחוק בדיקה ראשונית של רופא משפחה. המערכת של טייטו כוללת מכשיר שאפשר לבצע בעזרתו בדיקת אוזניים, בדיקת גרון והאזנה לחזה, וגם מערכת תוכנה שמנחה את המטופל כיצד בדיוק לכוון את המכשיר כדי לקלוט תמונה נכונה או לשמוע היטב. היכולת הזאת לוודא שהמטופל מתפעל את המכשיר היטב היא שמבדילה היום את טייטו מחברות אחרות שניסו לפתח פתרונות דומים.

לדברי וולף, המטופלים שניסו את המכשיר לפני השקתו דיווחו שהם הרגישו כאילו נבדקו במרפאה. "בהתחלה הרופאים נתנו ציון קצת פחות ממושלם, לא בגלל אי-דיוק בבדיקה אלא כי הרגישו שבבדיקת אוזניים לתינוקות יש אי-נוחות מסוימת. אבל במרפאה אין אי-נוחות בבדיקה כזאת? כשהבאנו את המכשיר כולם היו סקפטיים, והוא בכלל נראה אז מכשיר גדול ומסורבל. בהדרגה המכשיר השתפר והרופאים והמטופלים התחממו ביחס לרעיון".

כיום, לקוחות הכללית יכולים לרכוש את המכשיר בעלות חד-פעמית של 450 שקל, ובקופה מקווים להוזיל אותו בהמשך.

המכשיר של טייטו מצריך פענוח על ידי רופא, והוא בעיקר מנגיש את הרופא למטופל בביתו. "אני לא רוצה שישתמע שאין צורך ברופאים", אומר וולף, "בעתיד הנראה לעין יש לכל רופא תעסוקה ככל שרק ירצה, אבל חלק מהמכשירים הביתיים (כמו אולטרסאונד ביתי להיריון או בדיקת מלנומה דרך הסמארטפון) יכולים לתת אבחון ראשוני, וגם לרופא יהיו עם הזמן מערכות תומכות החלטה ממוחשבות. תפקיד הרופא כל הזמן משתנה".

המחשבון שמנבא את השבץ הבא

מערכות תומכות החלטה לרופאים אינן חלק מהממשק עם המטופל לכאורה, אולם יש בהן רכיב אחד, "מחשבוני ניבוי מחלה", שיכול לתפקד כמערכת תומכת החלטה וגם כאמצעי תקשורת עם החולה. בכללית כבר פותחו מחשבוני ניבוי לשבץ מוחי ולכשל כלייתי. המטופלים עלולים לקבל בקרוב מסר בנוסח "אם תמשיך כך תגיע לדיאליזה תוך חמש שנים" או "אתה בסיכון גבוה לשבץ מוחי בשנתיים הקרובות". הכוונה היא כמובן לעודד את המטופלים לנקוט אמצעים שימנעו מהם את הגורל הזה, ואם לא יצליחו בכך ייתכן שהם יוכלו לפחות להיערך מראש.

"מדובר בניבוי סטטיסטי, ואין כוונה שהמטופל יישב עם סטופר וימתין לשבץ כפי שהוא ממתין לאורח. אנחנו מחתימים את המטופלים על מסמך שלפיו הם מודעים לכך שהם נחשפים למידע ניבויי ושהם מוכנים לראות את התוצאה אף שהאלגוריתם עדיין בפיתוח. אחר כך אומרים להם, 'הסיכון שלך ללקות בשבץ בעשור הקרוב הוא כך וכך. זה גבוה/נמוך לעומת אחרים בגילך'.

"הגרסה הראשונה של המוצר לא הושקה כי היא לא הסבירה דבר למטופלים. שלחנו את הצוותים חזרה לשולחן העיצוב עם אנשי חוויית משתמש ואנליסטים. הם הפכו את הדיווח לאדום-צהוב-ירוק והוסיפו 'מה אתה יכול לעשות בנדון'. עכשיו זה מידע שימושי. בעבר אמרו לי, 'מי ירצה לדעת?', אבל מתברר שאנשים מוכנים אפילו לשלם כדי לדעת. אני לא בטוח שאני הייתי רוצה".

הפרויקט הזה הוא משותף לאגף הרפואה הדיגיטלית ומכון המחקר והחדשנות של הכללית, ונתמך במענק של רשות החדשנות.

הכללית גם החלה לספק שירותים בתחום התפתחות הילד אונליין, בתקווה לפתור לפחות חלק מבעיית התורים, שכבר הגיעה לדוח מבקר המדינה. השירות אונליין מאפשר בדיקת סקר ראשונית ואפילו טיפול ראשון אונליין על ידי גורמים פרה-רפואיים, עוד לפני הבדיקה המקיפה על ידי רופא. "במקרה הזה בחרנו לצאת לדרך עוד לפני שהשירות היה מושלם, והיום ההורים שבעי רצון. 7% מהאבחונים מתייתרים. במקרים אחרים מקדמים אותם בתור כי המקרה דחוף. במקרים נוספים מזהים בדיקות שצריך לעשות לפני התור הרשמי כדי לקדם את התהליך".

איך השירות אונליין מאפשר לכם לקדם את התור?

"ברגע שאני מתנתק מבניינים ושעות קבלה, אני מוצא עוד שעות פנויות, אם בין מטופלים אחרים של קלינאית תקשורת, או אם במחוז גיאוגרפי אחר.היינו מאוד גמישים עם נותן השירות - הם יכולים לעבוד בערב מהבית או מהמרפאה ליד הבית".

"פנינו אל התעשייה"

מבחינת וולף, הדוגמאות הללו נועדו בין היתר להראות כיצד סטארט-אפים יכולים לצמוח יחד עם ארגון כמו הכללית. "כאשר טייטו הגיעו אלינו, הם כבר הציגו לנו מוצר שנבדק בניסויים, אבל עדיין לא היה לו רישוי, ולמעשה לא היה כל כך ברור איזה רישוי מוצר כזה יצטרך. הלכנו איתם לאורך כל הדרך מתוך אמונה בפתרון הזה", הוא אומר. "זו תקופה מאוד מרגשת בתעשייה, של שינויים בקצב מהיר. הפנים שלנו מופנות אל עבר התעשייה. פתחנו את שערינו לרווחה ואנחנו אומרים למפתחי השירותים והמוצרים - בואו אלינו. אנחנו יודעים לפגוש את החברות בכל מסלול שמתאים להם ולנו. המפגש הוא שונה בהתאם לחברה".

וולף מתעניין במיוחד במוצרים הקשורים לדיאלוג של הכללית עם המטופל. מוצרים אחרים, כמו מערכות לניהול בתי חולים או מערכות מעבדה, יופנו לגורמים אחרים בארגון.

"אנחנו יחידה לא תפעולית", הוא מדגיש. "עד לאחרונה הגישה בארגונים כמו שלנו היא שמקימים מיזם ואז אותו גוף שהקים אותו גם מתפעל אותו, אבל לנו חשוב להיות היחידה שעושה חדשנות, ולכן אנחנו מקימים, מעבירים למי שאחראי לתפעול המיזם החדש, ועוברים הלאה.

"זו תקופה מאוד מרגשת כי התעשייה מתפוצצת, 20%-30% מתוכנית העבודה משתנה מרבעון לרבעון. יש אוויר חם ואנשים שממנפים בעיקר את עצמם, אבל בתוך זה יש דברים שקורים שצריך לזהות ולהאמין בהם ולרוץ איתם".

מה הצעד הבא?

"אנחנו מחזיקים הרבה מידע, והיום המידע הזה לא מדבר איתך. המטרה היא להסיט את העומס מהרופאים ושהשיחה תהיה בהדרגה יותר ויותר מתאימה להעדפות שלך. יהיו לנו פרויקטי קואצ'ינג אונליין לשיקום אחרי אירוע או לשינוי הרגלי חיים למניעה.

"אנחנו נראה יותר בדיקות בבית, יותר בדיקות שמבצעים לפני שמגיעים לרופא כדי לחסוך תור אחד שבו רק שולחים לבדיקות בהתאם לתלונותיך. ועכשיו אנחנו בונים אתר חדש, ותפיסת העולם הזאת כבר תבוא לידי ביטוי בו". 

עוד כתבות

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה