גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרטנר וסלקום יורשו לפרוס סיבים בתשתיות בזק עד פתח הבית

משרד התקשורת משחרר את החסם המשמעותי האחרון בדרך ליצירת תחרות בתשתיות האינטרנט: פרטנר וסלקום יניחו סיבים אופטיים דרך בורות תקשורת של בזק, ולא ייאלצו לחפור בורות משלהן • בזק מצאה בעבר דרכים יצירתיות לעכב את התחרות, וספק אם הפעם היא תיכנע בקלות

שר התקשורת איוב קרא / צלם: אמיל סלמן
שר התקשורת איוב קרא / צלם: אמיל סלמן

משרד התקשורת ממשיך להוכיח שהוא כבר לא שבוי בידיה של בזק, הימים האלה חלפו. ל"גלובס" נודע כי בימים הקרובים משרד התקשורת צפוי לאפשר לפרטנר ולסלקום לרכב על גבי תשתיות בזק ולהניח סיבים אופטיים עד פתח הבית, מה שיקצר משמעותית את התהליך. עד כה החברות נדרשו להקים בור תקשורת משלהן לצד זה הקיים של חברת בזק. הדרישה היוותה חסם משמעותי לפריסת הסיבים וליצירת תחרות בתשתיות האינטרנט שנשלטות ברובן המוחלט על ידי בזק והוט. 

רפורמת השוק הסיטונאי שאושרה עוד ב-2014 כוללת שלוש רגליים: הגברת התחרות באינטרנט, גישה לתעלות התקשורת של בזק ושיתוף תשתית הטלפוניה הקווית של בזק. השתיים הראשונות הן החשובות באמת. התרומה של הטלפוניה הסיטונאית לתחרות מוטלת בספק, חרף העובדה שהיא טרם יושמה, וספק אם תיושם בזמן הקרוב נוכח הבעיות עם בזק בנוגע ליישומה (בזק טוענת שהיא לא ערוכה מבחינה טכנולוגית לכך). 

שיתוף התעלות של בזק זה כבר סיפור אחר. מדובר על הסרה של חסם שצפוי באמת לקדם את התחרות בפריסת סיבים אופטיים שיאפשרו אינטרנט מהיר יותר, ובתוך כך גם שירותים מתקדמים שדורשים פס רחב. 

בעבר הרשות להגבלים עסקיים הטילה קנס של כ-30 מיליון שקל על בזק וקנס אישי של כ-700 אלף שקל על מנכ"לית בזק סטלה הנדלר משום שמצאה כי בזק חסמה בדרך מניפולטיבית את השימוש בתעלות התקשורת והגובים שלה.

ייחסכו קידוחים וחסימות כבישים

כאשר מתחרותיה של בזק רוצות להשחיל סיבים אופטיים על מנת להגיע ללקוחות באופן עצמאי, הן נדרשות להגיע ל-"גוב אפס". גוב אפס הוא בור התקשורת הקרוב ביותר לפתח הבית שנמצא בשטח ציבורי, שממנו מתקבלת התקשורת הביתית באמצעות כבלי התקשורת. לבזק כבר יש צינור, קנה או תעלה שדרכם עוברים כבלי התקשורת אל הבתים עצמם, ולמעשה היא סירבה לאפשר לחברות המתחרות להשתמש בתשתיות אלה. חשוב לציין שתשתיות אלה הונחו עוד בימים שבזק הייתה בבעלות המדינה. 

בחסם הזה טיפל משרד התקשורת רק לפני מספר חודשים כשאפשר למתחרותיה של בזק להתחבר לבתים מתוך צינורות אלה. בגלל טעויות שעשה המשרד בעבר ובגלל קשיים שבזק הערימה, נאלצו המתחרות לחפור את המטרים האחרונים לבניין תוך שהן נאלצות למצוא דרכים יצירתיות דרך גינות ושטחים ציבוריים. זה כאמור נפתר. 

עכשיו מתכוון המשרד לשחרר את החסם הנוסף - בניית הגוב. האבסורד במצב הנוכחי זועק לשמיים. באותה מדרכה, שבה יש כבר גוב של בזק ששוכב שנים ריק, נאלצות המתחרות לבנות את אותו גוב בסמוך, רק כדי להשחיל סיב ולהתקין בו מחברים אופטיים. פרטנר וסלקום נדרשו להגיש בקשות לרשות המקומית כדי להרים פעמיים את המדרכה ולחפור בה גוב. מעבר לעלות הבנייה, חולפים חודשים ארוכים עד שמקבלים את האישורים המתאימים מהרשויות. זה מצב לא סביר. לא ברור איך משרד התקשורת הסכים במשך כמה שנים להתיר מצב כזה, וטוב שעכשיו הוא שם לזה סוף. 

סלקום ופרטנר סברו שתיק השירות הקיים (התנאים שקובע משרד התקשורת) אינו מחייב בניית גוב נוסף. לשיטתן נדרש המשרד רק להבהיר לבזק שהיא חייבת להקצות את הגוב שלה לשימוש - וזהו. במשרד התקשורת מקבלים את ההנחה של סלקום ופרטנר, אולם הגיעו למסקנה שאי אפשר להסתפק בהבהרה לבזק אלא חייבים לתקן את תיק השירות כדי לשים סוף לסוגיה. מכיוון שתיקון כזה מחייב שימוע, זה אמנם ייקח יותר זמן וחבל שכך, אבל העיקר שיתוקן - והפארסה הזו תסתיים. 

הרשות להגבלים עסקיים כאמור ראתה בעניין התשתיות את ההפרה המרכזית של בזק. היא הבינה שהמכשול האמיתי שבו בזק ניצלה את כוחה, ומשרד התקשורת היסס ולא פעל, היה בכל הקשור לשימוש בתעלות התקשורת של בזק, ולא באפיקים אחרים בטלפוניה הקווית או באינטרנט. מבחינת הרשות, בזק פגעה בתחרות בצורה חמורה בכך שמנעה מהמתחרות להקים רשת עצמאית. התוצאה של התנהגותה הייתה שהמתחרות נאלצו לקבל אישורים רגולטוריים רבים ולתאם עם הרשויות המקומיות ובעלי תשתיות אחרים, שבמקרים רבים כוללים קידוחים וחסימות כבישים ומדרכות. 

בזק מצדה דובקת בטענה שהיא בכלל לא אחראית על התשתיות בחצרות הבתים. לשיטתה, החוק קובע שחצרות הבניינים הם מחוץ לתחום אחריותה, היא פעלה בהתאם לתיק השירות. בכך היא כביכול מחזירה את הכדור למגרש של משרד התקשורת, אבל ספק רב אם הרשות תקבל את הטענות הללו.

הצדקה נוספת למהלך הנוכחי של משרד התקשורת הוא שלבתים משותפים אין אינטרס לאפשר לכל חברה לקדוח בשטחה על מנת להוסיף כבל תקשורת. בזק לא מאפשרת למתחרות גישה "לקנים הסופיים" שלה - ובכך פוגעת ביכולתן להציע ללקוחות הקצה שירותי תקשורת מתקדמים.

בזק כבר לא יכולה לסכל תחרות

הניסיונות לאפשר לחברות מתחרות לרכב על תשתיות בזק התחילו כבר לפני מספר שנים, אולם בכל פעם נתקלו במכשולים שהציבה בזק.

לדוגמה, בזק טענה שכאשר היא משחילה סיבים אופטיים, היא נדרשת לחתוך את הסיב בין בור תקשורת אחד לאחר, ולמעשה משחילה סיבים במקטעים. חיתוך סיב בכל מעבר מגוב לגוב הוא מורכב טכנית והחיבור מחדש הוא בעייתי משום שהוא מפחית את האות התקשורתי ובכך איכות התקשורת פוחתת. בספטמבר 2016, הודיעו סלקום ופרטנר כי הן לא מוכנות להמשיך ולעבוד כך, ועצרו פריסת התשתיות שלהן עד להתערבות משרד התקשורת. בסופו של דבר המשרד נכנס לעובי הקורה, אולם במשך חצי שנה כל השוק נעצר וקצב פריסת התשתיות של המתחרות הואט באופן משמעותי. 

לדברי הרשות להגבלים עסקיים, בזק הצליחה לסכל את הרפורמה בתשתיות הפאסיביות המעניקות לה יתרון משמעותי על פני שחקניות אחרות בתחום התקשורת. במשך חצי שנה זה היה באופן מוחלט, ועד היום באופן חלקי. התיקון בנושא גוב אפס וביטול החובה להקמת גוב נוסף, יהפוך את החיים לקלים הרבה יותר עבור פרטנר וסלקום. האם זה ייקרב לישראל אינטרנט מהיר יותר ותחרותי יותר? הרבה תלוי במצבן הפיננסי של החברות. 

עוד כתבות

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה זינקה

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הבנייה זינק במעל 3%, מניות התוכנה נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4% ● מדד הביטחוניות התאושש ומחק יותר ממחצית מהירידות שרשם מתחילת החודש ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● באופנהיימר מעלים את המלצתם לטאואר, מחיר יעד גבוה ב-25% ממחירה הנוכחי ● עין שלישית מזנקת לאחר אישור מכירת 30% ממניותיה בחברה לקונגלומרט האמירתי אדג' ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום הנשיאים

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד יוריד את הריבית? שני נתונים שהתפרסמו ביממה מסבכים את התשובה

הלמ"ס פרסמה נתונים המציגים תמונה מורכבת: צמיחה של 3.1% וחוסן כלכלי, לצד אינפלציה בשפל של 1.8% ● על רקע התחזקות גם של השקל, נגיד בנק ישראל יצטרך להכריע האם הוא להמשיך להקל על המשק - או שמא הצמיחה האיתנה ושוק העבודה ההדוק מחייבים עדיין ריסון

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

ספינה של ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד / צילום: ap, Matthias Schrader

"השתלטות עם השלכות פוליטיות": איך מסקרים בגרמניה את רכישת צים?

כלי התקשורת בגרמניה מתייחסים לעסקת הרכישה של צים ע"י ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד כ"השתלטות עם השלכות פוליטיות" ● בעקבות לחץ פרו-פלסטיני, בקיץ האחרון הפג-לויד פרסמה הצהרה שבה היא מרחיקה את עצמה מההתנחלויות הישראליות מעבר לקו הירוק

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים אקסטנד מתמזגת בנאסד"ק בעסקת מניות לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

החברה הודיעה על מיזוג בעסקת מניות עם חברת האחזקות JFB הנאסד"קאית לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר ● בין המשקיעים נמנים אריק טראמפ, בנו של נשיא ארה"ב

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

מנכ''ל החברה הרוכשת פאלו אלטו נטוורקס ניקאש ארורה / צילום: איל יצהר

ההודעה שקיבלו עשרות עובדים: מזל טוב, תפוטרו בעוד שנה

כ־10% מעובדי סייברארק בישראל, כולל בעלי ותק של עשור ויותר, גילו במייל ישיר מפאלו אלטו כי תפקידם יבוטל בעוד 12-3 חודשים, וישנם מנהלים שאף לא ידעו מי מהצוות שלהם יפוטר ● המהלך מעורר שאלות על המחיר האנושי של עסקאות הענק בהייטק

שלמה קרמר, מנכ''ל ומייסד קייטו נטוורקס / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

המיליארדר הישראלי שמזהיר: אנחנו בעיצומה של בועת AI. ועדיין מחפש את ההשקעה הבאה בתחום

שלמה קרמר, מנכ"ל קייטו נטוורקס, אמר בראיון ל"ביזנס אינסיידר", כי למרות התמחור המנופח של שוק ה-AI, הוא עדיין ממשיך לחפש השקעות עם פוטנציאל אמיתי ● עוד אמר, כי מבחינתו יש שלושה תנאים מרכזיים הכרחיים להצלחה עסקית שחשוב להכיר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה, וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי מתיישבת על כס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבועה של חברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

הסקר שמגלה: הישראלים מתוסכלים מהמחירים, אבל לא מפסיקים לקנות

רוב מוחלט של הישראלים מרגישים את יוקר המחיה כמעט בכל תחומי החיים, במיוחד במזון, ומעידים כי הם מצמצמים רכישות - כך עולה מסקר חדש של מועדון הצרכנות הוט ● "למרות זאת", אומרת המנכ"לית גנית הראל, "בפועל הם לא מוותרים על תענוגות וחיים טובים"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מסחר תנודתי בוול סטריט; ארבע הישראליות שמזנקות בחדות

צים מזנקת לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו מזנקת בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, במטרה לתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

שותפי קרן קינטיקה ואלכס מור מ־8VC / צילום: לינוי ברק קורין

"נקסט ויז'ן לרחפנים" - ההשקעה החדשה של מייסד פלנטיר בישראל

קרן 8VC של מייסד פלנטיר נכנסה כמשקיעה מוקדמת בסטארט־אפ לייטויז'ן, המפתח מצלמות לרחפנים ● קרן הדיפנס־טק קינטיקה השתתפה במהלך