גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למעט חריגים, לא ישולמו שכ"ט בעת הסתלקות מבקשה ייצוגית

רוב הבקשות לנהל תביעה ייצוגית מסתיימות בהסתלקות התובעים מתביעתם, תוך הסכמה בין הצדדים על פסיקת גמול כספי לתובע המייצג ושכר-טרחה לבא-כוחו ● העליון עשה היום סדר בעניין והבהיר כי ככלל אין לפסוק גמול ושכ"ט במסגרת של הסתלקות, למעט במקרים חריגים שבהם בקשת האישור מצמיחה תועלת לקבוצה הנפגעת

מרבית ההליכים הייצוגיים בישראל מסתיימים בדרך של הסתלקות מבקשת אישור התובענה כייצוגית. לפי מחקר אמפירי שנערך על-ידי מחלקת המחקר של הרשות השופטת ופרופ' אלון קלמנט, ביחס להליכים ייצוגיים שהתנהלו בשנים 2006-2012, יותר מ-57% מהתובענות הייצוגיות הסתיימו בהסתלקות התובעים מתביעתם לפני בית המשפט אישר לנהלה כייצוגית.

רבים מהסדרי ההסתלקות המובאים לאישורו של בית משפט כוללים הסכמה מטעם הצדדים בדבר פסיקת גמול ושכר-טרחה למסתלקים - התובע ובא-כוחו. הסדרים אלה זכו לכינוי "הסתלקות מתוגמלת"; בתי המשפט המחוזיים שנדרשו לאשר את שיעורי הגמול ושכר-הטרחה בתיקי "ההסתלקות המתוגמלת" היו חלוקים בשאלה העקרונית אם בכלל ראוי לתת תוקף להסדרים מסוג זה, ובאילו תנאים.

השבוע הכריע בית המשפט העליון סופית במחלוקת זו וקבע כי על-פי נוסחו הנוכחי של סעיף 16 לחוק תובענות ייצוגיות, הכלל הוא שאין לפסוק גמול ושכר-טרחה לתובע המייצג ולבא-כוחו המייצג במסגרת של הסתלקות מבקשת אישור (ניהול) תובענה כייצוגית.

אולם לכל כלל יש חריג, ציין העליון - "דרך המלך שבה יש לתמרץ ולעודד הגשתן של תובענות ייצוגיות וראויות, היא פסיקת גמול ושכר-טרחה במקרים שבהם ההליך הייצוגי הוכרע לטובת הקבוצה (הסדר פשרה, קבלת בקשת האישור או קבלת התובענה הייצוגית). עם זאת הסתלקות מתוגמלת היא אפשרית - ואולם מדובר בחריג לכלל, ומשכך יש להיעתר לבקשות בנדון רק במקרים מתאימים", נקבע.

הפחתה דרמטית בגמול ובשכר-הטרחה

פסק הדיין של העליון ניתן ב-4 ערעורים שונים, שבהם התעוררה אותה שאלה עקרונית שעניינה פסיקת גמול לתובע שביקש לנהל תביעה כייצוגית כייצוגית ושכר-טרחה לבאי-כוחו. זאת, כחלק מהסדר הסתלקות מההליך הייצוגי בהתאם לסעיף 16 לחוק תובענות ייצוגיות.

במקרה הראשון - בתיק סונול - הסכימו הצדדים על הסתלקות מייצוגית והמליצו למחוזי על גמול בסך 10,000 שקל לתובעת הייצוגית ושכר-טרחה בסך 50 אלף שקל (פלוס מע"מ) לבאי-כוחה. המחוזי אישר את ההסתלקות, אך הפחית את הגמול באופן משמעותי ל-500 שקל ואת שכר-הטרחה ל-5,900 שקל (כולל מע"מ).

המקרה שני עסק בתיק ספורט ורטהיימר, שבמסגרתו הומלץ על גמול בסך 11 אלף שקל לתובע הייצוגי ושכר-טרחה בסך 25 אלף שקל (בתוספת מע"מ) לבאי-כוחו. המחוזי פסק לתובע שם גמול בסך 2,000 שקל ושכר-טרחה לבאי-כוחו של 7,500 שקל (בתוספת מע"מ).

בתיק השלישי, תיק פרי גליל, הומלץ על גמול בסך 9,500 שקל ושכר-טרחה בסך 25,500 שקל (בתוספת מע"מ), אך בית המשפט דחה את הבקשה והותיר את התובעים ואת באי-כוחם ללא גמול; ובתיק הרביעי, שעסק בתביעה נגד חברת שלמה תחבורה, הומלץ על גמול בסך 17,200 שקל ושכר-טרחה בסך 25,800 שקל (בתוספת מע"מ) - הוחלט שלא לפסוק גמול ושכר-טרחה כלל.

כל המקרים הללו התנקזו את בית המשפט העליון, שעשה סדר בפעם הראשונה בזירת המחלוקת. השופטת ענת ברון, בהסכמת השופטים נעם סולברג ויצחק עמית, קבעו כי על-פי חוק אין לפסוק גמול ושכר-טרחה במקרים של הסתלקות מתביעות ייצוגיות, תוך שהוא נותן קווים מנחים במענה לשאלה מתי בכל זאת יש מקום לחרוג מן הכלל הזה.

אמצעי למניעת תביעות-סרק

בפסק הדיין צוין כי היקפם ההולך וגדל של ההליכים המסתיימים בהסדרי הסתלקות מתוגמלת, והחשש מפני נזקיהן של תביעות-הסרק, הביא את המחוקק לתקן בשנת 2016 את סעיף 16 לחוק תובענות ייצוגיות. במסגרת התיקון, צוין, נקבעו השיקולים שעל בית המשפט לבחון בהחלטתו אם לאשר "טובת הנאה" למסתלקים מן ההליך הייצוגי:

ראשית, אם "התובענה הראתה עילת תביעה לכאורה" - כלומר: על בית המשפט לוודא כי לא מדובר בתביעת-סרק, אלא בתובענה שלכתחילה עמדה ביסודה עילת תביעה לכאורה, ואולם לאחר הגשתה התברר כי אין עוד תוחלת בהמשך ניהול ההליך; ושנית, על בית משפט לתת דעתו ל"תועלת שהביאה בקשת האישור או התובענה הייצוגית לחברי הקבוצה", להבדיל מתועלת ציבורית כללית, או השגת אחת ממטרותיו של חוק תובענות ייצוגיות.

השופטת ברון ציינה תגובה נוספת של המחוקק מהעת האחרונה לתופעה ההולכת וגוברת של הליכי-סרק ייצוגיים, והיא - הטלת אגרה על הגשת תובענות ייצוגיות (פרט לייצוגיות נגד רשות שלטונית). "בחלוף 12 שנים שבהם הגשת בקשת אישור תובענה כייצוגית לא הייתה כרוכה בתשלום אגרה, כיום נדרש תשלום בסכום קבוע - שהוא אמנם זעום ביחס להיקפם הכספי של ההליכים הייצוגיים, ובכל זאת מהווה חסם מסוים להגשת תובענות ייצוגיות. והנה לנו דוגמה ממשית כיצד ריבוי הליכי-סרק ייצוגיים עלול לפגוע בהגשה וניהול של תובענות ייצוגיות ראויות", ציינה.

בהתאם לתיקון החוק ולמגמה ההולכת וגוברת לצמצום תביעות-סרק, העליון קבע כי הכלל הוא שאין לפסוק גמול ושכר-טרחה במסגרת של בקשת הסתלקות. הסתלקות מתוגמלת היא אפשרית, אך היא בגדר חריג לכלל.

עוד נקבע כי הכרעה בבקשת הסתלקות מתוגמלת מחייבת את בית המשפט לשקול גם "שיקולי רוחב" - ובפרט את הסכנות הגלומות ב"הסתלקות מתוגמלת" למוסד התובענה הייצוגית ולציבור בכללותו. לא כל תועלת שצמחה אגב הסתלקות, ראוי שתזכה בפסיקת גמול ושכר-טרחה - ובעיקר לא באותם מקרים שמלכתחילה לא התאימו להתברר בהליך ייצוגי. העליון קבע כי יש לשקול את אינטרס הקבוצה והציבור הרחב, וכי על בית המשפט להשתכנע כי אין מדובר בתביעת-סרק חרף בקשת ההסתלקות. כמו כן, נדרש שההחלטה בבקשה לפסיקת גמול ושכר-טרחה תהיה מנומקת.

השופטת ברון הוסיפה וציינה כי לא כל תביעה, גם אם היא מבוססת וביסודה עילה טובה, ראויה להתברר כייצוגית. "עשויות להיות מגוון סיבות לכך: עילת התביעה אינה בין העילות המנויות בתוספת השנייה לחוק; התובע המייצג אינו נמנה עם אלה שרשאים לנהל הליך ייצוגי; קיימת שונות רבה מדי בין חברי הקבוצה; עצם ניהול ההליך צפוי לגרום נזק חמור לציבור הנזקק לשירותיו של הנתבע או לציבור בכללותו וכו, כמו גם שיקולי מדיניות אחרים שבגינם סבור בית המשפט כי ניהול התובענה כייצוגית לא ישיג את מטרות החוק".

מידת החשיבות הציבורית

עוד קבעה ברון כי משהגיע בית המשפט לכלל מסקנה כי יש מקום בנסיבות המקרה הקונקרטי לפסוק גמול ושכר-טרחה במסגרת של הסתלקות, יש לעשות זאת לאורם של העקרונות המנחים הקבועים בסעיפים 22 ו-23 לחוק תובענות ייצוגיות. לפי סעיפים אלה, בנוסף לתועלת שהסב ההליך הייצוגי לחברי הקבוצה הנפגעת, ניתן וראוי להביא בחשבון את הטרחה שטרחו התובע המייצג ובא-כוחו, את הסיכון שנטלו על עצמם בהגשת ההליך וניהולו ואת מידת החשיבות הציבורית הגלומה בהליך.

עוד נקבע כי כאשר מדובר בפסיקת שכר-טרחה, ניתן להביא בחשבון אף את ההוצאות שהוציא בא-הכוח המייצג, האופן שבו ניהל את ההליך והפער שבין הסעדים שהתבקשו בבקשת האישור לבין הסעדים שנפסקו בסופו של יום לטובת הקבוצה. עם זאת, השופטת הוסיפה כי "למען הסר ספק, אין הכוונה ל'רשימת מכולת' מחייבת, ולבית המשפט נתון שיקול-דעת רחב בנדון בהתאם לנסיבות המקרה".

באשר לנסיבות של כל מקרה נדון, דחה בית המשפט דחה את הערעורים שהוגשו על-ידי התובעים בתיקי סונול, ספורט ורטהיימר ופרי גליל, אך קיבל את הערעור שהוגש בתיק שלמה תחבורה. 

את סונול ייצגו עורכי הדין רן שפרינצק, הדס בקל וגיל לבקוביץ' ממשרד ארדינסט, בן נתן, טולידאנו ושות'. 

התובע שהסתלק מהייצוגית נגד "שלמה תחבורה" זכה לגמול  בשל "תועלת ממשית לקבוצה הנפגעת"

תיק "שלמה תחבורה" היה התיק היחיד שבו התקבל ערעורם של התובעים הייצוגיים על כך שלא נפסק להם כלל גמול ושכר-טרחה. במה הוא שונה מאחרים? בבקשה לנהל (לאשר) תביעה ייצוגית נגד חברת "שלמה תחבורה" נטען כי היא מפרה את הוראות חוק הגנת הצרכן, בכך שאין היא משיבה ללקוחות שביצעו הזמנות רכב דרך האינטרנט סכומים המגיעים להם במקרה שהעסקה בין הצדדים לא יצאה אל הפועל.

בית המשפט העליון ציין כי "מדובר בבקשת אישור המגלה עילה לכאורה, ומבקשת ההסתלקות עולה כי עיקר המחלוקת בין הצדדים בקשר עם הנטען בבקשת האישור היא משפטית ולא עובדתית (וראשית דבר בשאלה אם הזמנת הרכב באינטרנט מהווה 'עסקת מכר מרחוק' כהגדרתה בחוק הגנת הצרכן, אם לאו)".

עוד צוין כי במסגרת הסדר ההסתלקות לא רק ששלמה תחבורה התחייבה לחדול מן ההתנהגות המפרה - אלא אף לקחה על עצמה לנקוט במדיניות השבת דמי ביטול שמטיבה עם הקבוצה מעבר לקבוע בחוק הגנת הצרכן. "מדובר אפוא בתועלת ממשית לקבוצה - שהצדיקה לטעמי להיעתר לסכומי הגמול ושכר-הטרחה המבוקשים", כתבה השופטת ענת ברון בהחלטה.

בית המשפט המחוזי אמנם ציין בפסק דינו כי לא שוכנע שההליך אכן הצמיח תועלת לקבוצה, ואולם השופטת ברון ציינה כי אמירה זו לא נומקה ולא ברור אפוא מה עומד ביסודה.

בית המשפט העליון נעתר למבוקש בהסדר ההסתלקות המתוגמלת מהתביעה ופסק לתובע הייצוגי ולבא-כוחו את הסכומים שעליהם המליצו הצדדים - "בהיותם סבירים ביחס לתועלת שצמחה מן ההליך", כלשון העליון. לתובע הייצוגי נפסק גמול בסך 17,200 שקל, ולבא-כוחו - שכר-טרחה בסך 25,800 שקל בצירוף מע"מ. 

עוד כתבות

''ספגטי'' טונה. כחולת סנפיר מיוון / צילום: אסף קרלה

אחת המסעדות הטובות בישראל שינתה גישה בגלל המלחמה - ובינתיים, זה כנראה משתלם

מסעדת העילית היפנית איי, שאיבדה טבח בנובה, נסגרה לכמה חודשים ● היא נפתחה מחדש נגישה יותר, תוך שמירה על עומק הטעמים והייחודיות

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

קיבוץ בארי אחרי הטבח. ''לתעד כשאנחנו עדיין בתוך האירוע'' / צילום: מיטל שטדלר

"יש ערך לכל חומר שנאסף, גם לעדויות ממצלמות הגוף של מחבלי הנוח'בה"

ד"ר רוני מיקל־אריאלי, היסטוריונית שמתמחה בשואה וברצח עם, הבינה היטב את חשיבות התיעוד מיד לאחר 7 באוקטובר, והביאה להקמת הפורום למובילי יוזמות תיעוד במלחמה ● לדבריה "מכחישים יהיו, לא משנה מה נעשה. התיעוד יאפשר לספר את הסיפור שלנו"

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

סמוסות ב''טאלי'' / צילום: קאלו באבא

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

הותר לפרסום: ארבעה לוחמים נפלו בקרבות ברצועת עזה, ארבעה נוספים נפצעו קשה

באותו אירוע שבו נפלו הלוחמים, נפצעו קשה קצין ולוחם. בדרום הרצועה נפצעו קשה שני לוחמים נוספים • בקבינט המלחמה והקבינט המורחב אישרו פה אחד: צה"ל יעמיק את הפעולה ברפיח • אזעקות הופעלו בבאר שבע ובגליל • זוהתה נפילה בבאר שבע, נזק נגרם לבית • עדכונים בולטים

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

שיטת ההימורים והסיכויים: מאחורי הקפיצה של עדן גולן לצמרת הטבלה

הנציגה הישראלית עדן גולן קפצה למקום השני בטבלאות ההימורים, לאחר הביצוע שלה בחצי הגמר ● מקביעת היחסים ועד להיסטוריה, כל הפרטים על השיטה ● וגם: מי המדינה שמובילה? ● שאלות ותשובות

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"