גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה דווקא בנקאי השקעות מנצחים בתחרויות רכיבה על אופניים

מחקר שבוצע במשך תשע שנים בקרב בנקאי השקעות גילה, כי אלו שנטו לעבוד בקיצוניות, פיתחו סגנון חיים קיצוני גם בתחומים אחרים כמנגנון התמודדות עם הלחץ והצורך בפיצוי

קצוות / צילום: Gettyimages ישראל
קצוות / צילום: Gettyimages ישראל

חמש בבוקר בסנטרל פארק. חושך. הכביש מכוסה בעלים רטובים. ארבעים דקות קודם, בדירות יוקרה מחוץ לחומות האבן שתוחמות את קווי המתאר של הפארק, צלצלו בקול שעונים מעוררים. עם הישמע הצלצול היד נעה אוטומטית לכיוון הקופסה עם קפסולות הקפאין. 500 מ"ג על הלשון ולגימה אחת של מים מבקבוק פלסטיק היישר לגרון. הספירה לאחור בפארק מתחילה.

עוד מעט ינצנצו אורות קטנים מרחוק, תכף יתקרב רעש של התנגדות הגומי כלפי האספלט. בחמש בבוקר בדיוק הפארק החשוך והדומם יהפוך למקום הכי תוסס בעיר. סמנכ"לי הבנקים, מנכ"לי בנקי ההשקעות וראשי חברות הביטוח לצד הנשים הכי חזקות בוול סטריט יזגזגו בין ערימות החצץ. הם יילחמו על כל גבעה כאילו שם, במקום הזה, תוכרע המלחמה האחרונה.

בינתיים היא והוא עדיין בבית. כל אחד והבית שלו. הם מתלבשים כמעט אותו דבר. מכנסיים שחורים ארוכים בגזרה צמודה, ז׳קט כחול ונעליים ב-500 דולר מאותו מותג על. הקיבה ריקה מאוכל, אבל בדם הקריאטין זורם ברמה פי חמישה יותר גבוהה ממה שהטבע רצה. עד שעה שש, חבורות רוכבי האופניים כבר ירכבו עשרות קילומטרים. ב-6:10 כבר ישובו הביתה. 20 דקות למקלחת וחליפה. להגיע לעבודה ייקח עוד חצי שעה, ב-7:00 בדיוק.

התחרות שתהרוג אתכם

מבט חטוף ברשימת הזוכים בעשרים המקומות הראשונים באליפות העולם ברכיבת אופניים של גראן פונדו, מגלה טרנד ברור ומפתיע: מבין הזוכים המקומיים, הרוב המכריע משתייך לאותו מגזר עסקי: בנקאי השקעות. באליפות האחרונה אחד מהם, סגן נשיא בקרן השקעות, ניצח מספר רוכבים מקצועיים וקטף את המקום הראשון.

מחקרה של אלכסנדרה מיקל, חוקרת מאוניברסיטת דרום קליפורניה המתמחה בחקר תרבות ארגונית וניהול, שופך אור על התופעה. מיקל עקבה במשך תשע שנים אחרי בנקאי השקעות - קבוצה שתמיד בולטת מעל כולן כשמדברים על תרבות של קצוות במקומות עבודה. בשעה שרבים מעמיתיה עסקו בלחקור כיצד אותם בנקאים הופכים את העולם לחולה, מיקל התמקדה דווקא בדרך שבה בנקאי ההשקעות הופכים את עצמם חולים, פיזית ונפשית.

שעות העבודה הקיצוניות לא היו הדבר היחיד אליו מיקל שמה לב. היא גילתה כי אלו שנטו לעבוד בקיצוניות נזקקו לפתח סגנון חיים קיצוני גם בתחומים אחרים, בכדי להתמודד עם הלחץ והצורך העז בתחושת פיצוי. אלה שסיימו לעבוד לאחר חצות, למשל, הפכו לעיתים קרובות גם לחיות חדר כושר שמתאמנות עמוק לתוך השעות הקטנות של הלילה. לפי המחקר, אחוז גבוה מאוד של הבנקאים פיתח הפרעות נפשיות וקריסה פיזית במהלך השנים. האישיות הפנימית שלהם לא הצליחה עוד לתחזק את האישיות החיצונית שנדרשה מהם כחלק מכרטיס הכניסה למקום העבודה, והסטטוס החברתי המתבקש.

תחרותיות קיצונית במקום העבודה מייצרת תרבות של קצוות לאורך הספקטרום. זו תרבות שמבטיחה שכדי לחיות את מלוא הפוטנציאל, האדם חייב להמציא לעצמו חוויות אחרות, מרעישות, מרגשות, בלתי אפשריות. רק כך יהיה ניתן לגשר על האבסורדיות של הקיום הזמני, הדל והאפור מול המסך במשרד למשך 16 שעות ביום, ולזכות בתחרות האולטימטיבית: לחוות את החיים 'עד הסוף', יותר מכל השאר.

תרבות הקצוות, שהקצינה את אלמנט תחרות השוק בחברה קפיטליסטית ואת מנגנון התחרות במקום העבודה, הקרינה אותם אל תוך השדה התרבותי הכללי, בעיקר דרך הסטארט-אפים. חברות הייטק מיטיבות לטשטש את המרחב בין הפרטי לציבורי טוב יותר מקודמותיהן בתחום הפיננסי, על ידי יצירת 'תרבות חברה' והחדרה שלה ושל עקרון התחרות לכל תחומי החיים של העובד. כשהחברה נוגעת בהכול, מהפעוטון, דרך האוכל ועד הרגלי הבריאות של העובדים, התחרות מזמן לא עוסקת רק בביצועיים החודשיים. אפילו התא המשפחתי והחוגים שבהם משתתפים הילדים, לא יכול להישאר נייטרלי.

תרבות הסטארט-אפים מציגה מודל של חיים אולטימטיביים שבקצה שלהם ממתין קלימקס, שעל פיהם הפרט יכול למדוד את חייו. בתוך התרבות הזו מה שמחזיק אותנו כפרטים היא האמונה שאנחנו יכולים להתפתח עד אינסוף, שלמרות הכל אנחנו 'אינדיווידואליסטים', לא עכברים באינקובטור של גוגל. אנחנו לא כמו שאנחנו נראים. לנו יש יותר סיכוי מאחרים. וזה מה שמחזיק אותנו בחיים.

גולשים לקצוות / צילום: Gettyimages ישראל

לקרוע להם את הצורה

אם בארה"ב האמונה הזו מוצאת ביטוי פומבי בספורט, בטוקיו ובברלין היא מבטאת את עצמה בעיקר דרך ברים ומרתפים שמבטיחים סקס פומבי אחר. במשך שלוש שנים תיעד הצלם הפולני פאוול זאסזוק את סצנת חיי המין הליליים של טוקיו. ברחובות האדומים נכנסים מנועי הכלכלה דרך דלתות צרות ומחליפים חליפות ייצוגיות בתחתונים צמודים. ספר התמונות של פאוול, "עיר סוטה" ("Kinky City"), כולל תיעוד של אורגיות בין בובות מנגה, וסצנות סאדו מאזו שבהן גברים כלואים בשלשלאות כורעים בתחינה באמצע בר.

בתמונות אחרות חבורות גברים קשורים לתקרה בחדר צפוף, מחכים למישהי שתבוא לקרוע להם את הצורה. נאצים במדים שוכבים עם 'כושים' בכל פינה, ושפחות יורדות לשפנים עם כוס בירה ביד. וכמו בספורט, תמיד יש קהל.

בינתיים, גם בברלין, העיר מאפשרת לפרט למצוא את עצמו הכי רחוק מהמוכר, כאשר מדרגות ספירליות נפתחות מחליפות את דלתות העץ הצרות. כמו הדלתות ביפן, גם המדרגות בברלין נפתחות אל עולם שמבטיח לנו שאנחנו יכולים לחיות מחוץ לספקטרום של הידוע, השגרתי, האנושי, הרגיל. שיש קיום פיזי, ממשי, משעמם, וקיום אחר, שבדרך כלל זוכה להתקיים רק בדמיון. הדלתות והמדרגות האלו נפתחות אל מקום שחייבים להכחיש את קיומו במציאות, עם כמה שיותר סמים ואלכוהול, כדי שהוא יוכל להתקיים. אחרת הפנטזיה תיגמר, ואז מה שווה כל זה.

בין קומות המסחר בברלין, טוקיו וניו יורק ובין והפארקים ומועדוני הסקס, מתקיים מרחב אדיר של חרדה, המתפרשת בין הקיום המצומצם שלנו כבני תמותה לבין העולם הנצחי והאינסופי. אל תוך המרחב הזה מזדחל הרעיון של חיפוש אחר משהו שיעזור לגשר על הפער: חוויה שהיא רק שלנו, היא תוכיח לנו שאנחנו לא כמו הבחור בקובייה ממול שלבוש, מתנהג ומדבר כמונו בדיוק.

אם אשפי השיווק מספרים לנו כל הזמן על ים של ריגושים, מגיע לנו לפחות כיסא על אחד החופים: לרכב כמו בטור דה פראנס, לעשות אהבה כמו בסרט, להתנשק כמו בפרסומת. האמונה הזו שיש עוד משהו לחוות, משהו להרגיש שיישאר רק שלנו ויבדיל אותנו מכל השאר, משהו שראינו אבל עדיין לא נגענו בו, מובילה את התנועה קדימה בתוך מרחב החרדה. היא משמשת כמנגנון התמודדות ושחרור מתסכול היומיום תחת ההבטחה שיש עוד קיום אחר שנוכל לחוות בעוד כמה דקות, ימים או שעות.

הצורך התמידי בתחושת הישגיות ופיצוי מוביל כמובן גם לנוהל חופשות מתיש במיוחד. וכדי להדביק את אורח החיים הזה, את החופשה אנחנו הופכים לעבודה. אנחנו חייבים יתרון תחרותי: למצוא את נתח השוק שיהיה רק שלנו. תרבות הקצוות דוחפת אותנו להתרחק לאזור שמספר הרגליים שדרכו בו הופך יותר דליל. אותנטי זה שאנחנו הגענו. נחתנו ביפן והיינו הראשונים לגלות שם את אבו שוקרי המקורי. אנחנו אלו שנגלה את הטרנד החם של השנה הבאה, לפני שמישהו מחברינו שמע עליו. אנחנו בטוחים שכל חוויה שבוודאי נלעסה על ידי אלף אחרים, היא רק שלנו לעולמי עולמים.

ההישג הפיזי של להביא את הגוף המצומצם שלנו אל מה שמרגיש כמו סוף העולם, אל אי בודד ליד מיאנמר או אל סלינג במרתף חשוך, מרגש כי הוא מוכיח שהעולם קטן יותר משהוא נראה, ושבעצם, אנחנו הגדולים בכל הסיפור הזה.

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר