גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש ערימה של פאונדים על הדשא: הפרמייר ליג חוזרת הערב

עם המאמנים הטובים בעולם שמקבלים צ'ק פתוח לרכש, שחקנים שמרוויחים מאות אלפי פאונדים בשבוע, ועם אמזון ופייסבוק שנכנסות לתמונה עם חוזי שידור חדשים, הפרמייר ליג האנגלית פותחת עונה בסוף השבוע הקרוב, כשלפחות במגרש הכלכלי אין לה תחרות ● דוח G

קון אגוארו - פרמייר ליג / צילום: רויטרס - Phil Noble
קון אגוארו - פרמייר ליג / צילום: רויטרס - Phil Noble

לז'וז'ה מוריניו אפשר לומר הרבה דברים, וגם תכונות אופי לייחס לו. ביישנות אף פעם לא נמנתה עמן - ואכן, המנג'ר המוחצן של מנצ'סטר יונייטד לא התאמץ להסתיר הקיץ את הזעם שלו על הבוסים שלו ממשפחת גלייזר האמריקאית. אותם אילי הון שמשלמים לו שכר שנתי זעום של 15 מיליון פאונד, רק נזכיר. "נתתי למועדון רשימה עם חמישה שמות לפני כמה חודשים, ואני בספק אם אקבל אחד מהם", הוא קיטר אחרי התבוסה 4:1 לליברפול במשחק הכנה לעונת הפרמייר ליג הקרובה, שתיפתח ביום שישי עם משחקה של מנצ'סטר יונייטד נגד לסטר סיטי.

מעבר לעזות המצח של מוריניו, שמאז הצטרף לפרמייר ליג כמנג'ר צ'לסי, חתום על רכישות של קרוב למאה שחקנים בהיקף דמיוני של למעלה מ-1.5 מיליארד אירו, הביקורת שלו על חוסר היכולת (או הרצון) של בעלי המועדון לעמוד ברשימת השופינג הלבטח-שאפתנית שהוא העביר להם, מדגימה היטב את הבועה הכלכלית שבה נמצאת הפרמייר ליג אל מול שאר הליגות בעולם. והרי גם מוריניו, אותו מקופח נצחי על המגרש ומחוצה לו, כבר הוציא נכון לשבועיים לפני תום מועד ההעברות לא פחות מ-82 מיליון אירו על רכש לקבוצה, ובסך הכול למעלה מחצי מיליארד אירו מאז מונה למנג'ר היונייטד - לרבות על שחקנים אולטרה-מבוקשים דוגמת פול פרוגבה, אלכסיס סאנצ'ז ורומלו לוקאקו.

לזכותו של מוריניו ייאמר שמגלומן ככל שיהיה, הוא אינו לבד. פפ גווארדיולה, האלוף מעבר לכביש, כבר הוציא למעלה ממיליארד אירו על רכש בשנתיים שלו כמנג'ר מנצ'סטר סיטי, וגם בפרספקטיבה רחבה יותר אל עבר הליגה האנגלית הבכירה כולה, קיץ 2018 הוא החמישי ברציפות שבו חוצות קבוצות הפרמייר ליג את רף המיליארד אירו על רכש. בארבע העונות האחרונות יחד הוציאו קבוצות הליגה האנגלית הבכירה על רכישות שחקנים 6.4 מיליארד אירו.

איך זה מתאפשר, מתי שם המשחק באי הבריטי הפך לכסף עצום כל-כך, ואיפה הפרמייר ליג בכל זאת מפסידה - בנקודות הבאות.

1. טלוויזיה, ולא רק בטלוויזיה

הבועה של הפרמייר ליג, שהסממן המרכזי שלה הוא שוק ההעברות, היא תוצר של אירוע מרכזי אחד: מחירי זכויות השידור שבכל מכרז מחדש שוברים שיאים חדשים. אם בעבר הייתה זו רשת סקיי של רופרט מרדוק שפילסה את דרכה לשוק הטלוויזיה הבריטי דרך רכישת זכויות הכדורגל של הליגה במחירים מופקעים, בשנים האחרונות זו הכניסה האגרסיבית של BT (בריטיש טלקום) לשוק הטלוויזיה והמאבק שלה לגזור נתחי שוק מסקיי דרך השתלטות על שידורי כדורגל. ואם כבר נוצרה תחושה שהמצב נרגע קלות ושהכדורגל האנגלי הגיע אל תקרת הזכוכית שלו (ולא רק ביכולת על כר הדשא), הרי שבחודשים האחרונים החל לזרום כסף חדש לליגה, שמבהיר שגם העתיד נראה נפלא: מאות מיליוני פאונדים מאמזון ומפייסבוק, שהחליטו שהגיע הזמן שגם הן יעברו לשידור חי ובלעדי (כל אחת בשוק אחר) של הליגה.

אמזון הייתה הראשונה להתוות את הדרך, כאשר שמה יד על מכרז שהבטיח לה באופן בלעדי חבילת שידורים של 20 משחקי פרמייר ליג בכל עונה, למשך שלוש עונות, שאותם היא תפיץ ללקוחות "אמזון פריים". פייסבוק באה בעקבותיה ורכשה בתחילת החודש שעבר את זכויות השידור בדרום מזרח אסיה (תאילנד, קמבודיה, וייטנאם ולאוס) עבור 200 מיליון פאונד. ובסך הכול משלמים הזכיינים עבור כל משחק כדורגל שמשודר בליגה האנגלית סכום דמיוני של 9.2 מיליון פאונד.

המשמעות עבור כל קבוצות הליגה היא ברורה - הסכום המינימלי שחולק (על-פי מפתח של ביקוש) עבור תמלוגי טלוויזיה עמד על 94.6 מיליון פאונד לקבוצה (ווסט ברומיץ') וזה הולך ומטפס עד 149.7 מיליון פאונד (מנצ'סטר יונייטד). בספרד, באיטליה ובגרמניה יכולים רק לחלום על סכומים כאלה.

2. הליגה העשירה ביבשת - ובגדול

בעוד שספורטיבית, לליגות המתחרות מספרד, גרמניה, איטליה וצרפת יש בהחלט מה למכור מול הפרמייר ליג, בכל הקשור למדדים הכלכליים היא נמצאת ברמה משל עצמה. לפי בדיקה של דלויט, בפרסום השנתי שלה לעונת 2018 שסוקר את כלכלת הכדורגל האירופי, סך ההכנסות של חמש הליגות הבכירות באירופה בעונת 2016/17 עמד על 14.66 מיליארד אירו - מתוך זה, חלקה של הליגה האנגלית מסתכם ב-36% (5.29 מיליארד אירו). הכנסה ממוצעת של קבוצה באנגליה עמדה נכון לאותה עונה על 265 מיליון אירו, רחוק מאוד מהליגה הבאה אחריה, הבונדסליגה הגרמנית, שבה ההכנסה הממוצעת לקבוצה עומדת על 155 מיליון אירו, וכמעט פי 4 מקבוצה בליגה הצרפתית (82 מיליון אירו לעונה). ובמבט כלל אירופי, הפרמייר ליג אחראית ל-21% מכלל הכסף.

עד לא מזמן, צריך להדגיש, לא היה היגיון בטירוף הזה - הכסף זרם, המשכורות היו בשמיים, אבל השורה התחתונה הייתה שהבעלים שהחזיקו קבוצות באנגליה ראו בעיקר מינוס. המצב הזה הוביל לשינויי בעלות רבים מאוד בפרק זמן של עשור, כולל של כל חמש הקבוצות הגדולות הנוכחיות (יונייטד, סיטי, צ'לסי, ליברפול וארסנל). היעדר רגולציה מצד אופ"א איפשר לקבוצות להשתולל ללא הגבלה, ובעלים שנכנסו לכדורגל האנגלי ממקומות שונים בעולם (רומן אברמוביץ' למשל) הפכו את הליגה למגרש משחקים פרטי שבו הכול מותר מבחינה מספרית. בעונת 2008/09 למשל, הרווח הכולל של 20 קבוצות הפרמייר ליג, לפי דוח דלויט, עמד על 93 מיליון אירו - נמוך יותר מהליגה הגרמנית שהציגה מודל בריא יותר, עם רווח כולל של 172 מיליון אירו.

אלא שאז הגיעו תקנות הפייננשל פייר-פליי של אופ"א, כאשר גם באנגליה הותקנו תקנות פנימיות המקשות על הוצאת כסף בלי שום פרופורציה להכנסות המועדון. בעונת 2013/14 נרשם המהפך: הפרמייר ליג הציגה רווח כולל של 739 מיליון אירו תוך שהיא מותירה הרחק מאחור את הליגות הספרדית (347 מיליון אירו) והגרמנית (250 מיליון אירו). בעונת 2016/17, עם הסכם השידורים החדש שנכנס לתוקף ואחרי סדרה של הסכמי חסות שוברי שיאים, כבר העמידו קבוצות הפרמייר ליג רווחי שיא כוללים של 1.2 מיליארד אירו. ממוצע של 60 מיליון אירו לקבוצה. אומנם גם מצבו של הכדורגל האירופי בכלל היבשת השתפר, אבל לא בהיקפים הללו: בספרד הרווח הממוצע לקבוצה הגיע ל-20 מיליון אירו, בגרמניה ל-17 מיליון אירו, ואילו בליגות הצרפתית והאיטלקית המשיכו כמו בכל העונות שלפני כן, להציג הפסדים.

וכך, ממצב שבו 13 קבוצות, שסיימו את עונת 2012/13 ברווח תפעולי ממוצע של 4 מיליון ליש"ט לקבוצה, זינקה הפרמייר ליג חמש עונות אחר כך למצב שבו 19 מתוך 20 הקבוצות מסיימות ברווח ממוצע של 52 מיליון ליש"ט. גם הרווח הנקי אחרי מס - שמשקף באופן אמיתי יותר את ההתמודדות עם החזרי החוב של הקבוצות, מצייר תמונה כמעט מושלמת - 17 קבוצות סיימו את עונת 2016/17 ברווח נקי. הרווח הנקי אחרי מס של כלל קבוצות הפרמייר ליג הסתכם באותה עונה ב-534 מיליון ליש"ט. וכל זה התרחש בעונה שבה הוציאו אותן קבוצות סכום שיא של 1.65 מיליארד אירו על רכישת שחקנים.

3. המשכורות שוברות שיאים

המצב הכלכלי של הפרמייר ליג מתבטא כמובן גם בתשלום משכורות השחקנים. אומנם גם בעבר שחקנים לא בדיוק רעבו ללחם והליגה העמידה פה ושם שחקנים עם משכורת שבועית של 100 אלף פאונד נטו לשבוע. כן-כן, קראתם נכון - לשבוע. נטו. אבל החל מהעונה שעברה עלו על המגרשים שחקני ה-500 אלף פאונד לשבוע שכר הראשונים. חצי מיליון פאונד, שהם 2.4 מיליון שקל בשבוע.

סקר שכר מקיף של Sportingintelligence, שפורסם בנובמבר 2017, הראה שהשכר השנתי הממוצע בפרמייר ליג עומד על 2.6 מיליון פאונד לשחקן - כלומר לראשונה חצה רף של 50 אלף ליש"ט בשבוע בממוצע. הרבה יותר מהליגה הספרדית שמשלמת בממוצע 1.68 מיליון אירו והאיטלקית עם 1.33 מיליון. זו גם מן הסתם הסיבה המרכזית לכך שהכדורגלנים הטובים נשאבים לפרמייר ליג. בשלב חצי הגמר במונדיאל ברוסיה למשל, 40 מתוך 92 שחקני ארבע הקבוצות שהגיעו לשלב זה היו שחקני פרמייר ליג (כולל נבחרת אנגליה כמובן).

היכולת לשלם כסף גדול הפכה אותה באופן טבעי לליגה הגלובלית ביותר בעולם מבין הליגות החזקות - כאשר שיעור השחקנים הזרים (שלא נולדו במדינה) עומד נכון להיום על 66.8%. איטליה היא הליגה השנייה הכי זרה מבין הגדולות עם שיעור של 52.2%, ובספרד עומד שיעור העסקת שחקנים שלא נולדו במדינה על 39% בלבד.

4. הליגה של מאמני העל

זה לא רק השחקנים, כמובן. אם בעבר המאמנים הטובים באירופה היו בליגה האיטלקית, אולי פה ושם גם בספרד, כיום המאמנים הטובים באירופה נמצאים בפרמייר ליג, וללא שום עוררין. את גווארדיולה, הבעלים הקטארים של מנצ'סטר סיטי, משכו מבאיירן מינכן עם הצעה שאי אפשר לסרב לה, ובשבועות האחרונים החתימו אותו על הארכת חוזה בסיטי עד שנת 2021 שתבטיח לו על-פי פרסומים 20 מיליון פאונד בעונה.

מוריניו חזר לפרמייר ליג אחרי סיבוב של שש שנים בחוץ (באינטר ובריאל מדריד), ועכשיו הוא מקבל ממנצ'סטר יונייטד כ-15 מיליון פאונד לעונה כאמור. אונאי אמרי הספרדי עזב בקיץ את פריז סן ז'רמן העשירה לטובת הכסף שהציעה לו ארסנל, ושם סוף לכהונה בת 22 שנים של ארסן ונגר. וצ'לסי, שהחלה את ההכנות לעונה עם אנטוניו קונטה האיטלקי, לא נבהלה מסעיף שחרור של 7 מיליון אירו ששמה נאפולי על מאמנה המוערך מאוריציו סארי - והביאה אותו למועדון. ולמעשה, רק ארבעה מאמנים אנגלים נמצאים נכון להיום בפרמייר ליג, וגם הם בקבוצות שוליות יחסית (קריסטל פאלאס, קרדיף סיטי, בורנמות' וברנלי). מצב שאפשר להבין אותו לאור העובדה שגם ככה רוב השחקנים אינם אנגלים, ואפילו למעלה ממחצית מהבעלים בליגה הם כבר לא אנגלים.

למה המאמנים הגדולים מגיעים דווקא לפרמייר ליג הכל-כך תחרותית? קודם כול, זה השכר - לא אחת למעלה מכפול ממה שהרוויחו קודם לכן בליגה אחרת. אבל מעבר לזה, זה הצ'ק הפתוח לבנות קבוצה בלי מגבלות כמעט. הן גווארדיולה והן מוריניו הגיעו אחרי שקיבלו הבטחות לבנות את קבוצת החלומות שלהם, ללא מגבלה כמעט על רכש (זו גם הסיבה שמוריניו כיום נרגז, כאמור בתחילת הכתבה). יורגן קלופ הגרמני הגיע לליברפול לטובת שכר של 7 מיליון ליש"ט, כפול יותר מפי 2 משכרו בדורטמונד, והשנה הוא גם נהנה כמו הגדולים מצ'ק פתוח ומגישה פעילה מאוד בשוק ההעברות - שבועיים לפני פתיחת העונה הוא כבר הוציא על רכש 186 מיליון אירו.

ברוב המקרים, השכר הגבוה שמוצע למאמנים לא מרתיע בעלים מפיטורים במקרה של כישלונות. בעונה האחרונה שילמו לפי "האינדיפנדנט" סכום כולל של 35 מיליון אירו פיצויים למאמנים שכבר לא אימנו בקבוצות אחרי שפוטרו. זמן השהייה הממוצע בתפקיד בפרמייר ליג הוא קצת יותר מ-2.5 שנים, והסטטיסטיקה של העשור האחרון מראה ששמונה מאמנים שיתחילו את העונה, יפוטרו במהלכה ולא יגיעו לסיום החוזה. גם קונטה שהוזכר קודם לכן, כבר הצהיר שיגיש תביעת פיצויים בסך 11 מיליון אירו נגד צ'לסי בגין פיטוריו.

5. מה שבכל זאת הכסף לא קונה

רק דבר אחד לא מסתדר עם כל הכסף הזה - והוא, קורלציה עם הצלחות גם במפעלים האירופיים. כמעט בכל העונות האחרונות, כשקבוצה אנגלית עשירה פגשה בשלבי ההכרעה של ליגת האלופות באחת מהקבוצות הגדולות והטובות של היבשת - ריאל מדריד, ברצלונה, אפילו אתלטיקו מדריד ובאיירן מינכן - זה נראה לא כוחות. מבחינה תחרותית, הנתונים מראים כי בשש העונות האחרונות שיחקו בגמר ליגת האלופות שבע פעמים קבוצות מספרד, פעמיים קבוצות מאיטליה, פעמיים מגרמניה ורק פעם אחת קבוצה אנגלית - ליברפול בעונה שעברה. למעשה, מאז 2012 כשצ'לסי זכתה בליגת האלופות, ואף שהפער הכלכלי שפתחו על שאר היבשת רק גדל, איבדה הפרמייר ליג באופן מוחלט את ההגמוניה לקבוצות האחרות ביבשת. כיום, למשל, גמר כל-אנגלי כמו שהיה ב-2008 בין צ'לסי למנצ'סטר יונייטד, נראה כמעט מדע בדיוני.

בליגה האירופית, המפעל השני בחשיבותו ביבשת, זה נראה מעט טוב יותר - בשש העונות האחרונות הצליחו שלוש פעמים הקבוצות האנגליות להגיע לגמר, לעומת ארבע נציגות ספרדיות. אבל אף אחד לא מדבר במונחים של בניית קבוצה בכסף כל-כך גדול על זכייה בליגה האירופית.

מה ההסבר לזה? אחת הבעיות היא שבסופו של דבר, הכסף הגדול באנגליה מתומחר הרבה מעבר לשווי שלו - כשקבוצה אירופית מוכרת שחקן לקבוצה בליגה האנגלית, היא כבר מראש מתמחרת את השחקנים גבוה בהרבה מהשווי האמיתי שלהם. ליברפול שילמה בחודש שעבר סכום מטורף של 62.5 מיליון אירו על השוער הברזילאי אליסון, שרק שנתיים לפני כן נרכש על-ידי רומא ב-8 מיליון אירו. מנצ'סטר יונייטד הלחוצה לרכוש הביאה בקיץ את הקשר הברזילאי פרד עבור 59 מיליון אירו, אף ששווי השוק המוערך שלו לפני הרכישה עמד על 32 מיליון אירו. ואברטון, כן אברטון, רכשה את המגן הברזילאי ריצ'רליסון עבור 45 מיליון אירו - כמעט פי 2 משווי השוק שלו ערב העסקה.

הבעיה השנייה קשורה לעוצמה הכלכלית של חמש-שש קבוצת היום באנגליה לשלם שכר ולרכוש שחקנים. זה גורר מצב שבו הכוכבים מתפזרים על פני כמה קבוצות, ולא נבנית "סופר-קבוצה" אחת כמו שקורה עם יובנטוס באיטליה, או שתיים כאלה כמו ברצלונה וריאל מדריד בספרד. וכך, הקבוצות משופעות הכוכבים באנגליה מתישות זו את זו במשך עונת משחקים קשוחה וארוכה. הן לא רק מתמודדות על אליפות, אלא נלחמות על כניסה למקומות 4-1 שמבטיחה הופעה בליגת האלופות - מאבק שריאל מדריד, ברצלונה, באיירן מינכן ויובנטוס לא מכירות. אצלן, גם בעונה בינונית, מאבק על הטופ 4 יכול להיעשות בהליכה.

עוד כתבות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

תיקון והתנצלות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

חמאס בהצהרה רשמית: "העברנו למתווכות תשובה ברוח חיובית, מוכנים להכנס מיד למו"מ"

דיווח בערוץ אל-ערבי הקטארי: חמאס העביר תשובה חיובית להצעה להפסקת האש בעזה - עם בקשה לתיקונים ● סמל אסף זמיר מדימונה נפל מירי נ"ט בדרום רצועת עזה, יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית ● צה"ל מאשר: השגנו אחיזה מבצעית בכ-65% משטח הרצועה ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן