גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש ערימה של פאונדים על הדשא: הפרמייר ליג חוזרת הערב

עם המאמנים הטובים בעולם שמקבלים צ'ק פתוח לרכש, שחקנים שמרוויחים מאות אלפי פאונדים בשבוע, ועם אמזון ופייסבוק שנכנסות לתמונה עם חוזי שידור חדשים, הפרמייר ליג האנגלית פותחת עונה בסוף השבוע הקרוב, כשלפחות במגרש הכלכלי אין לה תחרות ● דוח G

קון אגוארו - פרמייר ליג / צילום: רויטרס - Phil Noble
קון אגוארו - פרמייר ליג / צילום: רויטרס - Phil Noble

לז'וז'ה מוריניו אפשר לומר הרבה דברים, וגם תכונות אופי לייחס לו. ביישנות אף פעם לא נמנתה עמן - ואכן, המנג'ר המוחצן של מנצ'סטר יונייטד לא התאמץ להסתיר הקיץ את הזעם שלו על הבוסים שלו ממשפחת גלייזר האמריקאית. אותם אילי הון שמשלמים לו שכר שנתי זעום של 15 מיליון פאונד, רק נזכיר. "נתתי למועדון רשימה עם חמישה שמות לפני כמה חודשים, ואני בספק אם אקבל אחד מהם", הוא קיטר אחרי התבוסה 4:1 לליברפול במשחק הכנה לעונת הפרמייר ליג הקרובה, שתיפתח ביום שישי עם משחקה של מנצ'סטר יונייטד נגד לסטר סיטי.

מעבר לעזות המצח של מוריניו, שמאז הצטרף לפרמייר ליג כמנג'ר צ'לסי, חתום על רכישות של קרוב למאה שחקנים בהיקף דמיוני של למעלה מ-1.5 מיליארד אירו, הביקורת שלו על חוסר היכולת (או הרצון) של בעלי המועדון לעמוד ברשימת השופינג הלבטח-שאפתנית שהוא העביר להם, מדגימה היטב את הבועה הכלכלית שבה נמצאת הפרמייר ליג אל מול שאר הליגות בעולם. והרי גם מוריניו, אותו מקופח נצחי על המגרש ומחוצה לו, כבר הוציא נכון לשבועיים לפני תום מועד ההעברות לא פחות מ-82 מיליון אירו על רכש לקבוצה, ובסך הכול למעלה מחצי מיליארד אירו מאז מונה למנג'ר היונייטד - לרבות על שחקנים אולטרה-מבוקשים דוגמת פול פרוגבה, אלכסיס סאנצ'ז ורומלו לוקאקו.

לזכותו של מוריניו ייאמר שמגלומן ככל שיהיה, הוא אינו לבד. פפ גווארדיולה, האלוף מעבר לכביש, כבר הוציא למעלה ממיליארד אירו על רכש בשנתיים שלו כמנג'ר מנצ'סטר סיטי, וגם בפרספקטיבה רחבה יותר אל עבר הליגה האנגלית הבכירה כולה, קיץ 2018 הוא החמישי ברציפות שבו חוצות קבוצות הפרמייר ליג את רף המיליארד אירו על רכש. בארבע העונות האחרונות יחד הוציאו קבוצות הליגה האנגלית הבכירה על רכישות שחקנים 6.4 מיליארד אירו.

איך זה מתאפשר, מתי שם המשחק באי הבריטי הפך לכסף עצום כל-כך, ואיפה הפרמייר ליג בכל זאת מפסידה - בנקודות הבאות.

1. טלוויזיה, ולא רק בטלוויזיה

הבועה של הפרמייר ליג, שהסממן המרכזי שלה הוא שוק ההעברות, היא תוצר של אירוע מרכזי אחד: מחירי זכויות השידור שבכל מכרז מחדש שוברים שיאים חדשים. אם בעבר הייתה זו רשת סקיי של רופרט מרדוק שפילסה את דרכה לשוק הטלוויזיה הבריטי דרך רכישת זכויות הכדורגל של הליגה במחירים מופקעים, בשנים האחרונות זו הכניסה האגרסיבית של BT (בריטיש טלקום) לשוק הטלוויזיה והמאבק שלה לגזור נתחי שוק מסקיי דרך השתלטות על שידורי כדורגל. ואם כבר נוצרה תחושה שהמצב נרגע קלות ושהכדורגל האנגלי הגיע אל תקרת הזכוכית שלו (ולא רק ביכולת על כר הדשא), הרי שבחודשים האחרונים החל לזרום כסף חדש לליגה, שמבהיר שגם העתיד נראה נפלא: מאות מיליוני פאונדים מאמזון ומפייסבוק, שהחליטו שהגיע הזמן שגם הן יעברו לשידור חי ובלעדי (כל אחת בשוק אחר) של הליגה.

אמזון הייתה הראשונה להתוות את הדרך, כאשר שמה יד על מכרז שהבטיח לה באופן בלעדי חבילת שידורים של 20 משחקי פרמייר ליג בכל עונה, למשך שלוש עונות, שאותם היא תפיץ ללקוחות "אמזון פריים". פייסבוק באה בעקבותיה ורכשה בתחילת החודש שעבר את זכויות השידור בדרום מזרח אסיה (תאילנד, קמבודיה, וייטנאם ולאוס) עבור 200 מיליון פאונד. ובסך הכול משלמים הזכיינים עבור כל משחק כדורגל שמשודר בליגה האנגלית סכום דמיוני של 9.2 מיליון פאונד.

המשמעות עבור כל קבוצות הליגה היא ברורה - הסכום המינימלי שחולק (על-פי מפתח של ביקוש) עבור תמלוגי טלוויזיה עמד על 94.6 מיליון פאונד לקבוצה (ווסט ברומיץ') וזה הולך ומטפס עד 149.7 מיליון פאונד (מנצ'סטר יונייטד). בספרד, באיטליה ובגרמניה יכולים רק לחלום על סכומים כאלה.

2. הליגה העשירה ביבשת - ובגדול

בעוד שספורטיבית, לליגות המתחרות מספרד, גרמניה, איטליה וצרפת יש בהחלט מה למכור מול הפרמייר ליג, בכל הקשור למדדים הכלכליים היא נמצאת ברמה משל עצמה. לפי בדיקה של דלויט, בפרסום השנתי שלה לעונת 2018 שסוקר את כלכלת הכדורגל האירופי, סך ההכנסות של חמש הליגות הבכירות באירופה בעונת 2016/17 עמד על 14.66 מיליארד אירו - מתוך זה, חלקה של הליגה האנגלית מסתכם ב-36% (5.29 מיליארד אירו). הכנסה ממוצעת של קבוצה באנגליה עמדה נכון לאותה עונה על 265 מיליון אירו, רחוק מאוד מהליגה הבאה אחריה, הבונדסליגה הגרמנית, שבה ההכנסה הממוצעת לקבוצה עומדת על 155 מיליון אירו, וכמעט פי 4 מקבוצה בליגה הצרפתית (82 מיליון אירו לעונה). ובמבט כלל אירופי, הפרמייר ליג אחראית ל-21% מכלל הכסף.

עד לא מזמן, צריך להדגיש, לא היה היגיון בטירוף הזה - הכסף זרם, המשכורות היו בשמיים, אבל השורה התחתונה הייתה שהבעלים שהחזיקו קבוצות באנגליה ראו בעיקר מינוס. המצב הזה הוביל לשינויי בעלות רבים מאוד בפרק זמן של עשור, כולל של כל חמש הקבוצות הגדולות הנוכחיות (יונייטד, סיטי, צ'לסי, ליברפול וארסנל). היעדר רגולציה מצד אופ"א איפשר לקבוצות להשתולל ללא הגבלה, ובעלים שנכנסו לכדורגל האנגלי ממקומות שונים בעולם (רומן אברמוביץ' למשל) הפכו את הליגה למגרש משחקים פרטי שבו הכול מותר מבחינה מספרית. בעונת 2008/09 למשל, הרווח הכולל של 20 קבוצות הפרמייר ליג, לפי דוח דלויט, עמד על 93 מיליון אירו - נמוך יותר מהליגה הגרמנית שהציגה מודל בריא יותר, עם רווח כולל של 172 מיליון אירו.

אלא שאז הגיעו תקנות הפייננשל פייר-פליי של אופ"א, כאשר גם באנגליה הותקנו תקנות פנימיות המקשות על הוצאת כסף בלי שום פרופורציה להכנסות המועדון. בעונת 2013/14 נרשם המהפך: הפרמייר ליג הציגה רווח כולל של 739 מיליון אירו תוך שהיא מותירה הרחק מאחור את הליגות הספרדית (347 מיליון אירו) והגרמנית (250 מיליון אירו). בעונת 2016/17, עם הסכם השידורים החדש שנכנס לתוקף ואחרי סדרה של הסכמי חסות שוברי שיאים, כבר העמידו קבוצות הפרמייר ליג רווחי שיא כוללים של 1.2 מיליארד אירו. ממוצע של 60 מיליון אירו לקבוצה. אומנם גם מצבו של הכדורגל האירופי בכלל היבשת השתפר, אבל לא בהיקפים הללו: בספרד הרווח הממוצע לקבוצה הגיע ל-20 מיליון אירו, בגרמניה ל-17 מיליון אירו, ואילו בליגות הצרפתית והאיטלקית המשיכו כמו בכל העונות שלפני כן, להציג הפסדים.

וכך, ממצב שבו 13 קבוצות, שסיימו את עונת 2012/13 ברווח תפעולי ממוצע של 4 מיליון ליש"ט לקבוצה, זינקה הפרמייר ליג חמש עונות אחר כך למצב שבו 19 מתוך 20 הקבוצות מסיימות ברווח ממוצע של 52 מיליון ליש"ט. גם הרווח הנקי אחרי מס - שמשקף באופן אמיתי יותר את ההתמודדות עם החזרי החוב של הקבוצות, מצייר תמונה כמעט מושלמת - 17 קבוצות סיימו את עונת 2016/17 ברווח נקי. הרווח הנקי אחרי מס של כלל קבוצות הפרמייר ליג הסתכם באותה עונה ב-534 מיליון ליש"ט. וכל זה התרחש בעונה שבה הוציאו אותן קבוצות סכום שיא של 1.65 מיליארד אירו על רכישת שחקנים.

3. המשכורות שוברות שיאים

המצב הכלכלי של הפרמייר ליג מתבטא כמובן גם בתשלום משכורות השחקנים. אומנם גם בעבר שחקנים לא בדיוק רעבו ללחם והליגה העמידה פה ושם שחקנים עם משכורת שבועית של 100 אלף פאונד נטו לשבוע. כן-כן, קראתם נכון - לשבוע. נטו. אבל החל מהעונה שעברה עלו על המגרשים שחקני ה-500 אלף פאונד לשבוע שכר הראשונים. חצי מיליון פאונד, שהם 2.4 מיליון שקל בשבוע.

סקר שכר מקיף של Sportingintelligence, שפורסם בנובמבר 2017, הראה שהשכר השנתי הממוצע בפרמייר ליג עומד על 2.6 מיליון פאונד לשחקן - כלומר לראשונה חצה רף של 50 אלף ליש"ט בשבוע בממוצע. הרבה יותר מהליגה הספרדית שמשלמת בממוצע 1.68 מיליון אירו והאיטלקית עם 1.33 מיליון. זו גם מן הסתם הסיבה המרכזית לכך שהכדורגלנים הטובים נשאבים לפרמייר ליג. בשלב חצי הגמר במונדיאל ברוסיה למשל, 40 מתוך 92 שחקני ארבע הקבוצות שהגיעו לשלב זה היו שחקני פרמייר ליג (כולל נבחרת אנגליה כמובן).

היכולת לשלם כסף גדול הפכה אותה באופן טבעי לליגה הגלובלית ביותר בעולם מבין הליגות החזקות - כאשר שיעור השחקנים הזרים (שלא נולדו במדינה) עומד נכון להיום על 66.8%. איטליה היא הליגה השנייה הכי זרה מבין הגדולות עם שיעור של 52.2%, ובספרד עומד שיעור העסקת שחקנים שלא נולדו במדינה על 39% בלבד.

4. הליגה של מאמני העל

זה לא רק השחקנים, כמובן. אם בעבר המאמנים הטובים באירופה היו בליגה האיטלקית, אולי פה ושם גם בספרד, כיום המאמנים הטובים באירופה נמצאים בפרמייר ליג, וללא שום עוררין. את גווארדיולה, הבעלים הקטארים של מנצ'סטר סיטי, משכו מבאיירן מינכן עם הצעה שאי אפשר לסרב לה, ובשבועות האחרונים החתימו אותו על הארכת חוזה בסיטי עד שנת 2021 שתבטיח לו על-פי פרסומים 20 מיליון פאונד בעונה.

מוריניו חזר לפרמייר ליג אחרי סיבוב של שש שנים בחוץ (באינטר ובריאל מדריד), ועכשיו הוא מקבל ממנצ'סטר יונייטד כ-15 מיליון פאונד לעונה כאמור. אונאי אמרי הספרדי עזב בקיץ את פריז סן ז'רמן העשירה לטובת הכסף שהציעה לו ארסנל, ושם סוף לכהונה בת 22 שנים של ארסן ונגר. וצ'לסי, שהחלה את ההכנות לעונה עם אנטוניו קונטה האיטלקי, לא נבהלה מסעיף שחרור של 7 מיליון אירו ששמה נאפולי על מאמנה המוערך מאוריציו סארי - והביאה אותו למועדון. ולמעשה, רק ארבעה מאמנים אנגלים נמצאים נכון להיום בפרמייר ליג, וגם הם בקבוצות שוליות יחסית (קריסטל פאלאס, קרדיף סיטי, בורנמות' וברנלי). מצב שאפשר להבין אותו לאור העובדה שגם ככה רוב השחקנים אינם אנגלים, ואפילו למעלה ממחצית מהבעלים בליגה הם כבר לא אנגלים.

למה המאמנים הגדולים מגיעים דווקא לפרמייר ליג הכל-כך תחרותית? קודם כול, זה השכר - לא אחת למעלה מכפול ממה שהרוויחו קודם לכן בליגה אחרת. אבל מעבר לזה, זה הצ'ק הפתוח לבנות קבוצה בלי מגבלות כמעט. הן גווארדיולה והן מוריניו הגיעו אחרי שקיבלו הבטחות לבנות את קבוצת החלומות שלהם, ללא מגבלה כמעט על רכש (זו גם הסיבה שמוריניו כיום נרגז, כאמור בתחילת הכתבה). יורגן קלופ הגרמני הגיע לליברפול לטובת שכר של 7 מיליון ליש"ט, כפול יותר מפי 2 משכרו בדורטמונד, והשנה הוא גם נהנה כמו הגדולים מצ'ק פתוח ומגישה פעילה מאוד בשוק ההעברות - שבועיים לפני פתיחת העונה הוא כבר הוציא על רכש 186 מיליון אירו.

ברוב המקרים, השכר הגבוה שמוצע למאמנים לא מרתיע בעלים מפיטורים במקרה של כישלונות. בעונה האחרונה שילמו לפי "האינדיפנדנט" סכום כולל של 35 מיליון אירו פיצויים למאמנים שכבר לא אימנו בקבוצות אחרי שפוטרו. זמן השהייה הממוצע בתפקיד בפרמייר ליג הוא קצת יותר מ-2.5 שנים, והסטטיסטיקה של העשור האחרון מראה ששמונה מאמנים שיתחילו את העונה, יפוטרו במהלכה ולא יגיעו לסיום החוזה. גם קונטה שהוזכר קודם לכן, כבר הצהיר שיגיש תביעת פיצויים בסך 11 מיליון אירו נגד צ'לסי בגין פיטוריו.

5. מה שבכל זאת הכסף לא קונה

רק דבר אחד לא מסתדר עם כל הכסף הזה - והוא, קורלציה עם הצלחות גם במפעלים האירופיים. כמעט בכל העונות האחרונות, כשקבוצה אנגלית עשירה פגשה בשלבי ההכרעה של ליגת האלופות באחת מהקבוצות הגדולות והטובות של היבשת - ריאל מדריד, ברצלונה, אפילו אתלטיקו מדריד ובאיירן מינכן - זה נראה לא כוחות. מבחינה תחרותית, הנתונים מראים כי בשש העונות האחרונות שיחקו בגמר ליגת האלופות שבע פעמים קבוצות מספרד, פעמיים קבוצות מאיטליה, פעמיים מגרמניה ורק פעם אחת קבוצה אנגלית - ליברפול בעונה שעברה. למעשה, מאז 2012 כשצ'לסי זכתה בליגת האלופות, ואף שהפער הכלכלי שפתחו על שאר היבשת רק גדל, איבדה הפרמייר ליג באופן מוחלט את ההגמוניה לקבוצות האחרות ביבשת. כיום, למשל, גמר כל-אנגלי כמו שהיה ב-2008 בין צ'לסי למנצ'סטר יונייטד, נראה כמעט מדע בדיוני.

בליגה האירופית, המפעל השני בחשיבותו ביבשת, זה נראה מעט טוב יותר - בשש העונות האחרונות הצליחו שלוש פעמים הקבוצות האנגליות להגיע לגמר, לעומת ארבע נציגות ספרדיות. אבל אף אחד לא מדבר במונחים של בניית קבוצה בכסף כל-כך גדול על זכייה בליגה האירופית.

מה ההסבר לזה? אחת הבעיות היא שבסופו של דבר, הכסף הגדול באנגליה מתומחר הרבה מעבר לשווי שלו - כשקבוצה אירופית מוכרת שחקן לקבוצה בליגה האנגלית, היא כבר מראש מתמחרת את השחקנים גבוה בהרבה מהשווי האמיתי שלהם. ליברפול שילמה בחודש שעבר סכום מטורף של 62.5 מיליון אירו על השוער הברזילאי אליסון, שרק שנתיים לפני כן נרכש על-ידי רומא ב-8 מיליון אירו. מנצ'סטר יונייטד הלחוצה לרכוש הביאה בקיץ את הקשר הברזילאי פרד עבור 59 מיליון אירו, אף ששווי השוק המוערך שלו לפני הרכישה עמד על 32 מיליון אירו. ואברטון, כן אברטון, רכשה את המגן הברזילאי ריצ'רליסון עבור 45 מיליון אירו - כמעט פי 2 משווי השוק שלו ערב העסקה.

הבעיה השנייה קשורה לעוצמה הכלכלית של חמש-שש קבוצת היום באנגליה לשלם שכר ולרכוש שחקנים. זה גורר מצב שבו הכוכבים מתפזרים על פני כמה קבוצות, ולא נבנית "סופר-קבוצה" אחת כמו שקורה עם יובנטוס באיטליה, או שתיים כאלה כמו ברצלונה וריאל מדריד בספרד. וכך, הקבוצות משופעות הכוכבים באנגליה מתישות זו את זו במשך עונת משחקים קשוחה וארוכה. הן לא רק מתמודדות על אליפות, אלא נלחמות על כניסה למקומות 4-1 שמבטיחה הופעה בליגת האלופות - מאבק שריאל מדריד, ברצלונה, באיירן מינכן ויובנטוס לא מכירות. אצלן, גם בעונה בינונית, מאבק על הטופ 4 יכול להיעשות בהליכה.

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה