גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  מגזין G

מנהיג ציפורלה: "ההווה שלנו הוא לכתוב את העתיד"

הוא החלים מסרטן כילד, היה כדורגלן מקצועי כבוגר, וכיום הוא המנהיג הבלתי מעורער של אנסמבל ציפורלה ● גל פרידמן מסביר איך לוקחים אמנות והופכים אותה לביזנס בלי לעשות ממנה מסחרה, ואיך עושים תיאטרון בריצה (עם הקהל) ● ראיון

גל פרידמן / צילום: כפיר זיו
גל פרידמן / צילום: כפיר זיו

בגיל חמש חלה גל פרידמן בסרטן בתחתית הבטן. במשך חמש שנים עבר טיפולי כימותרפיה, הקרנות, בלע תרופות וגופו הקטן נחלש מאוד. כשהיה חוזר מהטיפולים הקשים, אבא שלו היה לוקח אותו למגרש לרוץ. לא מהר, לא הרבה, כמה שהיה מסוגל, העיקר לא להתמסר למחלה, להמשיך הלאה, להיות בקשר עם הגוף, להילחם.

אחרי חמש שנים מתישות הוא הביס את הסרטן והפך לכדורגלן מקצועי (שיחק בין היתר במכבי נתניה ובבית"ר תל אביב) ולמד בקולג' האמריקאי NSU על מלגת כדורגל. כשפרש בגיל 24, הריצה נשארה התרפיה שלו, ועכשיו היא גם מופע פרפורמנס בריצה, "לרוץ בים", שיעלה בפסטיבל "מקודשת" בירושלים שייפתח השבוע, בבימויה של רננה רז. "נקודת העולם משתנה תוך כדי ריצה", מסביר פרידמן, שהגה את הקונספט יוצא הדופן, שהוא עוד יזמות בשורה ארוכה של מיזמים שהיה שותף בהקמתם. המפורסם שבהם, "ציפורלה", מופע קואופרטיבי שהתחיל כקאלט והפך לעסק מסחרי גלובלי משגשג, שבו הוא משמש סוג של מנכ"ל, אומנם בכפכפים, אבל עם אסטרטגיה ניהולית מרשימה.

"הריצה", הוא מלטף בלי משים את הזקן, שלא מצליח להסתיר את הנמשים החצופים, "מכתיבה קצב מחשבות אחר, מפורק. אני רץ עם אחי, אבל אני לבד, בלי מוזיקה, כדי לחוות את האנרגיה של העיר, כי באמצעותה אתה חווה אותה אחרת ורצתי בעשרות מקומות בעולם. אני משתדל לרוץ 15 ק"מ בשבוע, אבל חשוב לי להגיד שאני לא באופנת הריצה. לא מעניין אותי הסם של המרתון והאולטרה-מרתון, וההישגים והתלבושות - היא לא ממלאת את כל יומי".

כמי שספורט היה כל עולמו, קצת מתנשא עכשיו לזלזל במכורים.

"הכדורגל לא ממש קשור לריצה. זה עולם אחר. כשהבראתי, אבא שלי אמר לי, אתה את שק הסבל שלך בחיים סיימת לסחוב, עכשיו תעשה רק מה שאתה נהנה ממנו. אמרתי שאני רוצה להיות כדורגלן. הוא לקח את אחי ואותי לראות משחק של צ'לסי נגד אברטון ואמר, זה המודל שלכם. אתם יודעים כמה אימונים הם עושים בשבוע? הוא בנה לי תוכנית והייתי מתאמן 14 אימונים בשבוע. ופה התחיל השבר הראשון שלי, הפער בין הקבוצה שאהדתי כל-כך, לניהול של קבוצה מפוקפקת ששלטה בה.

"אני כותב בציפורלה לא מעט והכתיבה שלי תמיד מתחילה ממקום שמרגיז אותי. כתבתי לא מזמן שכדורגל הוא דרך נפלאה להקנות לילדים ערכים, אבל למה הם צריכים לראות הורים מרביצים אחד לשני, לספוג צרחות מהמאמן ולהיות מושפלים כשמפסידים, במקום ללמד אותם להתמודד עם הכישלון ולהראות שהניצחון הוא לא חזות הכול".

פרידמן תלה את המדים כשלא יכול היה יותר לשאת את ריחה המעופש של הליגה הישראלית, נשאר עם הריצה המטהרת ועבר לבמה. עכשיו הוא משלב בין השניים באופן מתוחכם. המשתתפים במופע מגיעים לנקודה מסוימת בירושלים עם בגדי ספורט ונעלי ספורט, מקבלים אוזניות ופרידמן מדבר אליהם תוך כדי ריצה, מספר על ילדותו בירושלים ועל המקומות שלידם הם חולפים.

מי שרץ, יודע שכמעט בלתי אפשרי לדבר תוך כדי, אבל ביסודיות אופיינית הוא עבד גם על זה. "למדתי לדבר ולרוץ בלי להתנשף. אנחנו לא עושים ריצת אקסטרים, אלא רצים כדי לעשות מופע תיאטרלי אחר, עם תפאורה מתחלפת, ואני מדבר על חוסר ההבנה הבסיסי שיש לגבי הריצה, הקונספט השגוי שאתה חייב למדוד את עצמך, להגיע ראשון".

ומה החלק של רננה רז?

היא ביימה אותו. בחרה את המסלול איתי, והביאה את הידע שלה לקחת טקסט ולהתאים אותו לסביבה, במין טרומן-שואו כזה. יש לי סלולרי ודרכו אני שולט בכול, אז יוצא שאני גם הסאונדמן של המופע וזה עומס. היה לי מופע יחיד לפני שנים והגעתי למסקנה שאנשים מפחדים מהאינטימיות, וכשאתה רץ, אתה מנטרל את זה - ולכן הוא חוזר בפעם השנייה למקודשת".

עם העומס של ציפורלה, איך יש לך זמן לפרויקטים אחרים?

"אני גם משחק בסרטים, עושה תפקידי אורח. ציפורלה לוקחת ממני זמן, אבל הקסם הוא היכולת לשלב גם דברים אחרים. כאמן ושחקן אתה חייב לטעום טעמים שונים של עשייה, ציפורלה היא אחד מהם ויש לה מקום משמעותי".

גל פרידמן / צילום: כפיר זיו

פיץ'? חשבתי שזה אפרסק

אף אחד מתשעת חברי ההרכב המקורי לא דמיין שהיוזמה של בני הכיתה מניסן נתיב, להעלות מופע נונסנס וסלפסטיק כדי שתהיה להם עבודה, יהפוך לאימפריה חובקת עולם, שהפכה לעסק כלכלי משמעותי שמתפתח כל הזמן. חברי הקבוצה מנהלים אותה בצורה שוויונית, כותבים ומביימים את עצמם ומחזיקים מעמד ביחד מ-2005. פרידמן הוא המנהיג הבלתי מעורער, תוך שימוש בכלים עסקיים מקצועיים.

"היום אנחנו במקום אחר", הוא מחייך, "אנחנו חברה שמעסיקה 30 איש, מופיעים 15 הצגות בחודש, עושים סדנאות, טסים בעולם, ויש עוד אנשים שנושאים באחריות חוץ ממני. נכון, אני לא ישן הרבה, בעיקר בחצי השנה האחרונה, מהיום שנולדו לי התאומים, אבל אין אף מנכ"ל או נושא תפקיד משמעותי בחברה שלא עובד המון שעות ביום כדי לייצר משמעות בעולם".

להבדיל מעסק כלכלי, ציפורלה היא גם אמנות. איך שומרים עליה באופרציה הענקית הזאת?

"ציפורלה היא רעיון שאתה חייב להאמין בו במאה אחוז. אבל אם, נגיד, אני משחק חודש בסרט, אז יש מישהו שיעשה במקומי את התפקיד לא פחות טוב ממני מהצוות המקורי, כי מישהו אחר מחויב גם הוא לרעיון. מאוד קשה להחזיק רעיון ויש הגבלה למספר הרעיונות שאתה יכול להכיל, ולכן אתה חייב לוותר על מה שאתה פחות מאמין בו".

אבל כיום, האופרציה עובדת לבד והמחויבות של כל אחד מכם אליה יכולה קצת לרדת.

"ציפורלה זה ליצור ודאות בחוסר ודאות. ההווה שלנו הוא לכתוב את העתיד, את הדבר הבא, ההצגה הבאה, היזמות הבאה. הקמנו חממה ליוצרים צעירים, מערך הרצאות להייטק, לאנשי עסקים, אם נהפוך לתיאטרון - זה ימות. אנחנו קובעים יעדים ברורים וחותרים להשיג אותם".

יעדים פיננסיים?

"יש לנו ניסוח מדויק: להקים מרכז יזמות תרבותית ואמנותית בינלאומי, שמאפשר לקבוצות מהארץ ומהעולם להיות רווחיות".

אז הרווח חשוב.

"בעידן של היום, אי אפשר לחיות בתל אביב בחדר וחצי ב-7,000 שקל ולהגיד, אני עושה הכול בשביל האמנות ולבוא בטענות לכל העולם. כשחברים שלי, שיש להם עסקי לילה והם נופלים, הם לא אומרים, הממשלה אשמה. בחיים מרוויחים ומפסידים כסף. ככה זה עובד. ציפורלה היא הפרנסה העיקרית שלי ואני לוקח עליה אחריות".

ועסוק בלפתח אותה. כתבתם תוכנית באנגלית כדי לפרוץ החוצה ולעשות יותר כסף?

"בסוף, אין אצלנו דבר כזה, בוא נכתוב מערכון כזה וכזה. זה חייב לבוא מבפנים. החלטנו לנסוע לניו יורק, סימנו אותה כמין סטמפה אמנותית. אם אני אמן טוב, אני צריך להיות שם. בניו יורק אמן מצליח כי האמנות שלו טובה, ולא משנה אם אני ישראלי ויהודי וסבתא שלי הייתה באושוויץ".

אתה אומר שלאמנות יש משקל סגולי בלתי תלוי, והייתם מוכרחים לבדוק את עצמכם.

"ב-2012 חשבנו איך עושים את זה, וגילינו שצריך בשביל זה המון כסף. צריך משקיע. בישראל היו אז הווקה פיפל ומיומנה, שעשו את זה, אבל הם לא השתמשו בשפה. לא הייתי מוכן לקבל תרומות בשום אופן. ואז קראתי את הספר 'אומת הסטארט-אפ'. באתי לחברים ואמרתי, אנחנו מפסיקים לחשוב במונחים של אמנים ישראלים. אנחנו מתייחסים אל עצמנו כאמנים וזהו. לא מבקשים תרומות, אלא בונים תוכנית עסקית ומשיגים מימון.

"נפגשתי עם ענבל אריאלי מ-'8200', אקסלרטור לסטארט-אפים, והיא הציעה לי להגיש את ציפורלה כסטארט-אפ. יש להם יום שבו מגיעים 400 סטארט-אפים ומציגים את עצמם וצריך לעשות פיץ', מרוב בורות חשבתי שזה אפרסק".

מה זה להיות אמנים בינלאומיים?

"להיות אותנטי. לקחנו שנה, עבדנו על טקסטים באנגלית והתחלנו לבדוק חומרים על צעירים אמריקאים מ'תגלית', שבגדול אין להם כוח לכלום. עשינו לוקליזציה, כמו שלימדו אותנו ב-8200 - כמו שכשאתה מופיע בבאר שבע, תכניס משפט על מקום בבאר שבע כדי להגביר את ההזדהות. שנתיים למדנו אנגלית, ואז עשינו פיץ' בבנק הפועלים, כולם היו באקסטזה ואף אחד לא השקיע. ואז הצלחנו לגייס שני משקיעים במאצ'ינג - חצי הם וחצי אנחנו - בנינו תוכנית עסקית של חמש שנים עם ארנסט אנד יאנג ויצאנו לדרך".

אף אחד לא הכיר אתכם בניו יורק.

"אז עמדנו ברחוב עם פלאיירים, מילאנו אולם, ולמחרת לא קנו כרטיסים בכלל, ושוב פלאיירים. עד שהתפרסמה כתבה בניו יורק טיימס, מה שהביא קהל, משקיעים אמריקאים, ובזכותם שיווק ויח"צ, ובעקבות ההצלחה גם עוד הופעות בישראל. כשניו יורק ברזומה שלך, הכול נפתח. גם אירופה".

איך אתה מוצא זמן לפרויקטים אחרים?

"אני נוסע עכשיו לשלושה ימי צילום לסרט 'המורה לאנגלית' של יובל אדלר וחוזר. הכול בסדר".

אבל בתיאטרון הרפרטוארי לא אראה אותך.

"אני לא נגד כלום. אני בוחן כל דבר לגופו. אני שומע מספיק לא, כך שאני משתדל לא לפסול שום דבר מראש. אנחנו עובדים עכשיו על פרויקט שאני לא יכול להרחיב עליו, ומכוון לקולנוע".

וטלוויזיה? שיווקית זה עוזר.

"רק מה שיתאים לנו. לא נגיע לטלוויזיה כי זה מקום להתפרסם בו. אין לי ספק שגם עם ציפורלה וגם לבד, אהיה אדם משמעותי ואם לא, אז לא, זה בסך הכול משחק. נלחץ ידיים, נחליף חולצות, ונמשיך הלאה".

גל פרידמן | אישי: 40, נשוי 2, מתגורר בתל אביב | אקטואלי: מעלה את מופע היחיד בריצה "לרוץ בים" במסגרת פסטיבל מקודשת בירושלים. תאריכים: 13, 14, 23 ו-28 באוגוסט - יציאה מ"חנות המיצים על המסילה"

עוד כתבות

מארק צוקרברג. מנכ''ל מטא / צילום: Shutterstock

השלב הבא של מטא: להתחרות באמזון, גוגל ומיקרוסופט בעסקי תשתיות הענן

במסלול התנגשות עם אמזון וגוגל: ענקית הטכנולוגיה מטא מתכננת להקים תשתית ענן עצמאית ולמכור את עודפי כוח המחשוב והמודלים שלה ל-AI ● מניית מטא זינקה בחדות בוול סטריט בתגובה

בורסת תל אביב / צילום: איל יצהר

בורסת ת"א ננעלה בעליות: מדד ת"א 90 התאושש וזינק ב-2.7%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% ● מדד הביטוח זינק ב-3%, מדד נפט וגז ב-2.5% ● נופר חתמה על הסכם ארוך טווח עם סלקום לשילוב מתקני אגירה עצמאיים  ● אתמול הבורסה בתל אביב סגרה את החודש החלש ביותר שלה מאז אוקטובר 2023

בשר במעדניה בסופר / צילום: Shutterstock

שופרסל טלטלה את השוק ותעמיד למבחן את יבוא הבשר ללא תיווך

כוונת הקמעונאית הגדולה בישראל לייבא בשר באופן ישיר צפויה לחולל תחרות באחת ההוצאות הגדולות בסל המזון הישראלי ● המניות של יבואניות הבשר נחתכו, אבל האתגרים הגדולים עדיין לפני שופרסל: הרשת עדיין לא הכשירה משחטה משלה, והרגולציה בתחום אדירה

פרויקט טבנקין / הדמיה: משה צור אדריכלים

גבעתיים: המגדל שחנן מור נאלץ לוותר עליו אושר להפקדה

קרן ריאליטי, שנכנסה בנעליו של חנן מור בגלל הלוואה שנתנה לו, קידמה מגדל בן 45 קומות ● 3,575 דירות חדשות ייבנו במודיעין, תוכנית להקמת שכונת המעיינות הופקדה בוועדה המחוזית מרכז ● אמפא רוכשת 49% מהזכויות בשני פרויקטי התחדשות עירונית של בוני התיכון תמורת כ-78 מיליון שקל ● 10,000 דירות חדשות ייבנו בכפר יונה, במסגרת הסכם גג בין משרד הבינוי והשיכון, משרד האוצר והעירייה ● חדשות השבוע בנדל"ן

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

כל ענפי הצריכה הבולטים רושמים ירידה במכירות, חוץ מאחד

גלובס מציג מדד הבוחן את הרכישות בכרטיסי אשראי ● לפי נתוני הפניקס גמא, ענף התיירות והתעופה מזנק בהזמנות, והיבוא המקביל עדיין לא נוגס בענף המזגנים

עידן וולס / צילום: יונתן בלום

קבוצת דלק רושמת את "תמלוג העל" שלה למסחר החל מ-13 ביולי

תמלוג העל של קבוצת דלק ממאגר לווייתן, שיחולק למשקיעיה כדיבידנק בעין, יירשם למסחר ב-13 ביולי ● מטרת המהלך היא להציף ערך שהיה "נסתר" למשקיעים עד כה, ולהוציא ממאזן החברה התחייבויות שקבוצת דלק שיעבדה עבורן את התמלוג

טרמינל 3 החדש בנתב''ג / הדמיה: רשות שדות התעופה

כולל דיוטי פרי חדש: טרמינל 3 בנתב"ג בדרך להרחבה משמעותית

עפ"י התוכנית שפרסמה היום רשות שדות התעופה, יוקם אגף חדש בצידו המזרחי של טרמינל 3, בשטח של כ-63 אלף מ"ר, שיכלול 86 דלפקי צ'ק-אין, אולמות נוסעים, מסעדות, שטחי מסחר ודיוטי פרי ● מדובר בהגדלה של הטרמינל בכ-70% ● המטרה: לתת מענה לגידול הצפוי בתנועת הנוסעים, לשפר את השירות ולקצר זמני המתנה

סניף הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

יתרון לקוטן: הבנק שיקבל סוכרייה חריגה ממשרד האוצר

בעוד לאומי, הפועלים, מזרחי ודיסקונט יישארו מחוץ לרפורמת "חשבון ההשקעה" של משרד האוצר בשל "הגנת ינוקא", הבנק הבינלאומי הוחרג ויוכל להצטרף כבר מהשלב הראשון ● בליבת הרפורמה: ריכוז שורת מוצרי חיסכון והשקעה תחת פלטפורמה אחת תוך השוואת הטבות המס עליהם

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

תרופת ההרזיה החדשה של אלי לילי עוד לא אושרה וכבר מחוללת סערה

תרופת ההרזיה החדשה של אלי לילי עוד לא אושרה לשיווק, וכבר יש סביבה שוק שחור ושאלות; תחום ההתקרחות מסתמן כדבר החם הבא; וסטארט־אפ ישראלי יעזור לחוקרים לברור בין מחקרים איכותיים לכאלה שפחות ● השבוע בביומד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' בהצגת הרפורמה להקמת חשבון השקעה (ארביטראז'), היום (ד') / צילום: לע''מ

מהפכת החיסכון של האוצר: הבנקים הגדולים יישארו בחוץ ב-3 השנים הראשונות

באוצר מציגים את הדוח הסופי של "ועדת ארביטראז'" - מהלך שנועד לרכז בפלטפורמה אחת שלל מוצרי חיסכון תוך השוואת תנאי המיסוי: קופות גמל להשקעה, פוליסות חיסכון וקרנות נאמנות ● כפי שפורסם בגלובס, תיקבע תקרת פטור קשיחה ומצרפית של 200 אלף שקל לכלל מוצרי החיסכון

תאגיד השידור הציבורי ''כאן'' / צילום: שלומי יוסף

במקום רצועת האקטואליה: בתאגיד בוחנים שידור שעשועון טריוויה בשעה 19:00

ב"כאן 11" בוחנים אפשרות להחלפת רצועת האקטואליה בשעה 19:00 בשעשועון טריוויה לכל המשפחה בהנחיית שלמור שטרוזמן ● המהלך נועד לבחון האם תוכן בידורי יוכל להרחיב את קהל הצופים בשעת הפרה-פריים

עדנה ארבל ז''ל / צילום: הרשות השופטת

עדנה ארבל, שופטת בית המשפט העליון בדימוס, נפטרה בגיל 82

ארבל כיהנה במשך יותר מארבעה עשורים בשירות הציבורי, מפרקליטות מחוז המרכז ועד לבית המשפט העליון ● במהלך הקריירה שימשה כפרקליטת המדינה, ממלאת מקום היועץ המשפטי לממשלה, והייתה מעורבת בכמה מהפרשות והוועדות הבולטות בתולדות מערכת המשפט בישראל

הרדיו לא מת, הוא רק עבר לאינטרנט / צילום: Shutterstock

סקר חדש מגלה: הרדיו לא מת, הוא רק עבר לאינטרנט

אחרי שנים שבהן הרדיו הוביל בישראל בתחום ההאזנה, ב-2026 פלטפורמות הסטרימינג כגון ספוטיפיי, יוטיוב ואפל מיוזיק תופסות את הבכורה - כך עולה מסקר חדש ומקיף ● ההאזנה לרדיו ה"מסורתי" בולטת בעיקר בקרב מבוגרים, ופרסום בקולו של המגיש הוא האפקטיבי ביותר

אילוסטרציה: Shutterstock

יוני קלקל את החגיגה, אך האפיק המנייתי בגמל נותר מנצח במחצית הראשונה

על פי ניתוח של מיטב, הציגו המסלול הכללי והמנייתי תשואות שליליות בחודש החולף, בשל הירידות בבורסה בת"א ● לעומתם מסלולי ה-S&P 500 זינקו בקרוב ל-5%, על רקע הביצועים החזקים של וול סטריט והתחזקות הדולר ● בסיכום המחצית הניבו המנייתים כמעט 10%

כלי השיט חזרו לנוע במצר הורמוז / צילום: Reuters, Stringer

איראן מודיעה: מאז הסרת המצור חל זינוק ביצוא הנפט בפרמיה של 20%

איראן לא הצליחה לייצא ולו חבית נפט אחת במהלך המצור האמריקאי, אמר יו"ר הפרלמנט וראש צוות המו"מ האיראני, מוחמד באגר קאליבאף ● לדבריו, מאז הסרת המצור איראן ייצאה למעלה מ-40 מיליון חביות נפט גולמי

קרן המטבע הבינלאומית / צילום: Shutterstock

התחזית הקודרת של קרן המטבע על ישראל: הגירעון יחרוג בהרבה, החוב יזנק

הקרן צופה שהגרעון הממשלתי יעמוד השנה על 5.3%, בהרבה מעל זה שנקוב בתקציב המדינה ● יחס החוב תוצר לזנק לכ-74% בתוך ארבע שנים בשל הוצאות הביטחון הגבוהות ● וגם, החשיפה של הבנקים לנדל"ן מהווה סיכון, במיוחד על רקע החלשות בענף

שי דנינו, מנהל השקעות ראשי / צילום: עופר חג׳יוב

מנהל ההשקעות שמסמן שני סקטורים בעייתיים ואחד ש"חייבים להיות בו"

הבורסה בת"א מחקה את כל העלייה של "שאגת הארי", אולם שי דנינו, מנהל ההשקעות הראשי של אתגר ניהול תיקים מבית מזרחי טפחות, מאמין שהמדדים בת"א עוד יפתיעו, וחיובי לגבי ענפי הפיננסים והתשתיות ● בארה"ב הוא צופה העלאות ריבית ומזהיר מריכוזיות המדדים

עסקאות קריפטו הפכו את טראמפ לנשיא העשיר בעולם / איור: גיל ג'יבלי

דוח חדש מגלה: כמה הרוויחו דונלד ומלניה טראמפ ב-2025

נשיאי ארה"ב מחויבים בפרסום שנתי של הכנסותיהם ● הדוח של דונלד טראמפ, שמתפרס על מעל 900 עמודים, חושף הכנסות עתק מקריפטו, וכי האחוזה הפרטית שלו בפלורידה הניבה לנשיא כ־77 מיליון דולר

מכוניות של פולקסווגן / צילום: Reuters, Matthias Balk

המשבר בפולקסווגן: ייקח זמן עד שנרגיש בארץ את גלי ההדף

הדגמים שמיוצרים במפעלים שייסגרו כמעט שאינם נמכרים בישראל, אך המשבר של ענקית הרכב הגרמנית עשוי לסמן את תחילתו של עידן חדש, שבו גם היצרניות האירופיות נשענות יותר ויותר על סין

פלטפורמת המשחקים של סאנפלאוור / צילום: צילום מסך אתר CrownCoinCasino

ראש בראש עם פולימרקט: חברת הגיימינג הישראלית נכנסת לשוק החיזוי

סאנפלאוואר הישראלית תחל בשבועות הקרובים בפיילוט בקרב לקוחותיה לפלטפורמת חיזוי חדשה שפיתחה בשם Crown Predictions ● המהלך מסמן את כניסתה לתחום החם שמושך גם ענקיות טכנולוגיה כמו מטא, על רקע הרגולציה המתגברת בשוק הסושיאל־קזינו שבו צמחה