גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  מגזין G

מנהיג ציפורלה: "ההווה שלנו הוא לכתוב את העתיד"

הוא החלים מסרטן כילד, היה כדורגלן מקצועי כבוגר, וכיום הוא המנהיג הבלתי מעורער של אנסמבל ציפורלה ● גל פרידמן מסביר איך לוקחים אמנות והופכים אותה לביזנס בלי לעשות ממנה מסחרה, ואיך עושים תיאטרון בריצה (עם הקהל) ● ראיון

גל פרידמן / צילום: כפיר זיו
גל פרידמן / צילום: כפיר זיו

בגיל חמש חלה גל פרידמן בסרטן בתחתית הבטן. במשך חמש שנים עבר טיפולי כימותרפיה, הקרנות, בלע תרופות וגופו הקטן נחלש מאוד. כשהיה חוזר מהטיפולים הקשים, אבא שלו היה לוקח אותו למגרש לרוץ. לא מהר, לא הרבה, כמה שהיה מסוגל, העיקר לא להתמסר למחלה, להמשיך הלאה, להיות בקשר עם הגוף, להילחם.

אחרי חמש שנים מתישות הוא הביס את הסרטן והפך לכדורגלן מקצועי (שיחק בין היתר במכבי נתניה ובבית"ר תל אביב) ולמד בקולג' האמריקאי NSU על מלגת כדורגל. כשפרש בגיל 24, הריצה נשארה התרפיה שלו, ועכשיו היא גם מופע פרפורמנס בריצה, "לרוץ בים", שיעלה בפסטיבל "מקודשת" בירושלים שייפתח השבוע, בבימויה של רננה רז. "נקודת העולם משתנה תוך כדי ריצה", מסביר פרידמן, שהגה את הקונספט יוצא הדופן, שהוא עוד יזמות בשורה ארוכה של מיזמים שהיה שותף בהקמתם. המפורסם שבהם, "ציפורלה", מופע קואופרטיבי שהתחיל כקאלט והפך לעסק מסחרי גלובלי משגשג, שבו הוא משמש סוג של מנכ"ל, אומנם בכפכפים, אבל עם אסטרטגיה ניהולית מרשימה.

"הריצה", הוא מלטף בלי משים את הזקן, שלא מצליח להסתיר את הנמשים החצופים, "מכתיבה קצב מחשבות אחר, מפורק. אני רץ עם אחי, אבל אני לבד, בלי מוזיקה, כדי לחוות את האנרגיה של העיר, כי באמצעותה אתה חווה אותה אחרת ורצתי בעשרות מקומות בעולם. אני משתדל לרוץ 15 ק"מ בשבוע, אבל חשוב לי להגיד שאני לא באופנת הריצה. לא מעניין אותי הסם של המרתון והאולטרה-מרתון, וההישגים והתלבושות - היא לא ממלאת את כל יומי".

כמי שספורט היה כל עולמו, קצת מתנשא עכשיו לזלזל במכורים.

"הכדורגל לא ממש קשור לריצה. זה עולם אחר. כשהבראתי, אבא שלי אמר לי, אתה את שק הסבל שלך בחיים סיימת לסחוב, עכשיו תעשה רק מה שאתה נהנה ממנו. אמרתי שאני רוצה להיות כדורגלן. הוא לקח את אחי ואותי לראות משחק של צ'לסי נגד אברטון ואמר, זה המודל שלכם. אתם יודעים כמה אימונים הם עושים בשבוע? הוא בנה לי תוכנית והייתי מתאמן 14 אימונים בשבוע. ופה התחיל השבר הראשון שלי, הפער בין הקבוצה שאהדתי כל-כך, לניהול של קבוצה מפוקפקת ששלטה בה.

"אני כותב בציפורלה לא מעט והכתיבה שלי תמיד מתחילה ממקום שמרגיז אותי. כתבתי לא מזמן שכדורגל הוא דרך נפלאה להקנות לילדים ערכים, אבל למה הם צריכים לראות הורים מרביצים אחד לשני, לספוג צרחות מהמאמן ולהיות מושפלים כשמפסידים, במקום ללמד אותם להתמודד עם הכישלון ולהראות שהניצחון הוא לא חזות הכול".

פרידמן תלה את המדים כשלא יכול היה יותר לשאת את ריחה המעופש של הליגה הישראלית, נשאר עם הריצה המטהרת ועבר לבמה. עכשיו הוא משלב בין השניים באופן מתוחכם. המשתתפים במופע מגיעים לנקודה מסוימת בירושלים עם בגדי ספורט ונעלי ספורט, מקבלים אוזניות ופרידמן מדבר אליהם תוך כדי ריצה, מספר על ילדותו בירושלים ועל המקומות שלידם הם חולפים.

מי שרץ, יודע שכמעט בלתי אפשרי לדבר תוך כדי, אבל ביסודיות אופיינית הוא עבד גם על זה. "למדתי לדבר ולרוץ בלי להתנשף. אנחנו לא עושים ריצת אקסטרים, אלא רצים כדי לעשות מופע תיאטרלי אחר, עם תפאורה מתחלפת, ואני מדבר על חוסר ההבנה הבסיסי שיש לגבי הריצה, הקונספט השגוי שאתה חייב למדוד את עצמך, להגיע ראשון".

ומה החלק של רננה רז?

היא ביימה אותו. בחרה את המסלול איתי, והביאה את הידע שלה לקחת טקסט ולהתאים אותו לסביבה, במין טרומן-שואו כזה. יש לי סלולרי ודרכו אני שולט בכול, אז יוצא שאני גם הסאונדמן של המופע וזה עומס. היה לי מופע יחיד לפני שנים והגעתי למסקנה שאנשים מפחדים מהאינטימיות, וכשאתה רץ, אתה מנטרל את זה - ולכן הוא חוזר בפעם השנייה למקודשת".

עם העומס של ציפורלה, איך יש לך זמן לפרויקטים אחרים?

"אני גם משחק בסרטים, עושה תפקידי אורח. ציפורלה לוקחת ממני זמן, אבל הקסם הוא היכולת לשלב גם דברים אחרים. כאמן ושחקן אתה חייב לטעום טעמים שונים של עשייה, ציפורלה היא אחד מהם ויש לה מקום משמעותי".

גל פרידמן / צילום: כפיר זיו

פיץ'? חשבתי שזה אפרסק

אף אחד מתשעת חברי ההרכב המקורי לא דמיין שהיוזמה של בני הכיתה מניסן נתיב, להעלות מופע נונסנס וסלפסטיק כדי שתהיה להם עבודה, יהפוך לאימפריה חובקת עולם, שהפכה לעסק כלכלי משמעותי שמתפתח כל הזמן. חברי הקבוצה מנהלים אותה בצורה שוויונית, כותבים ומביימים את עצמם ומחזיקים מעמד ביחד מ-2005. פרידמן הוא המנהיג הבלתי מעורער, תוך שימוש בכלים עסקיים מקצועיים.

"היום אנחנו במקום אחר", הוא מחייך, "אנחנו חברה שמעסיקה 30 איש, מופיעים 15 הצגות בחודש, עושים סדנאות, טסים בעולם, ויש עוד אנשים שנושאים באחריות חוץ ממני. נכון, אני לא ישן הרבה, בעיקר בחצי השנה האחרונה, מהיום שנולדו לי התאומים, אבל אין אף מנכ"ל או נושא תפקיד משמעותי בחברה שלא עובד המון שעות ביום כדי לייצר משמעות בעולם".

להבדיל מעסק כלכלי, ציפורלה היא גם אמנות. איך שומרים עליה באופרציה הענקית הזאת?

"ציפורלה היא רעיון שאתה חייב להאמין בו במאה אחוז. אבל אם, נגיד, אני משחק חודש בסרט, אז יש מישהו שיעשה במקומי את התפקיד לא פחות טוב ממני מהצוות המקורי, כי מישהו אחר מחויב גם הוא לרעיון. מאוד קשה להחזיק רעיון ויש הגבלה למספר הרעיונות שאתה יכול להכיל, ולכן אתה חייב לוותר על מה שאתה פחות מאמין בו".

אבל כיום, האופרציה עובדת לבד והמחויבות של כל אחד מכם אליה יכולה קצת לרדת.

"ציפורלה זה ליצור ודאות בחוסר ודאות. ההווה שלנו הוא לכתוב את העתיד, את הדבר הבא, ההצגה הבאה, היזמות הבאה. הקמנו חממה ליוצרים צעירים, מערך הרצאות להייטק, לאנשי עסקים, אם נהפוך לתיאטרון - זה ימות. אנחנו קובעים יעדים ברורים וחותרים להשיג אותם".

יעדים פיננסיים?

"יש לנו ניסוח מדויק: להקים מרכז יזמות תרבותית ואמנותית בינלאומי, שמאפשר לקבוצות מהארץ ומהעולם להיות רווחיות".

אז הרווח חשוב.

"בעידן של היום, אי אפשר לחיות בתל אביב בחדר וחצי ב-7,000 שקל ולהגיד, אני עושה הכול בשביל האמנות ולבוא בטענות לכל העולם. כשחברים שלי, שיש להם עסקי לילה והם נופלים, הם לא אומרים, הממשלה אשמה. בחיים מרוויחים ומפסידים כסף. ככה זה עובד. ציפורלה היא הפרנסה העיקרית שלי ואני לוקח עליה אחריות".

ועסוק בלפתח אותה. כתבתם תוכנית באנגלית כדי לפרוץ החוצה ולעשות יותר כסף?

"בסוף, אין אצלנו דבר כזה, בוא נכתוב מערכון כזה וכזה. זה חייב לבוא מבפנים. החלטנו לנסוע לניו יורק, סימנו אותה כמין סטמפה אמנותית. אם אני אמן טוב, אני צריך להיות שם. בניו יורק אמן מצליח כי האמנות שלו טובה, ולא משנה אם אני ישראלי ויהודי וסבתא שלי הייתה באושוויץ".

אתה אומר שלאמנות יש משקל סגולי בלתי תלוי, והייתם מוכרחים לבדוק את עצמכם.

"ב-2012 חשבנו איך עושים את זה, וגילינו שצריך בשביל זה המון כסף. צריך משקיע. בישראל היו אז הווקה פיפל ומיומנה, שעשו את זה, אבל הם לא השתמשו בשפה. לא הייתי מוכן לקבל תרומות בשום אופן. ואז קראתי את הספר 'אומת הסטארט-אפ'. באתי לחברים ואמרתי, אנחנו מפסיקים לחשוב במונחים של אמנים ישראלים. אנחנו מתייחסים אל עצמנו כאמנים וזהו. לא מבקשים תרומות, אלא בונים תוכנית עסקית ומשיגים מימון.

"נפגשתי עם ענבל אריאלי מ-'8200', אקסלרטור לסטארט-אפים, והיא הציעה לי להגיש את ציפורלה כסטארט-אפ. יש להם יום שבו מגיעים 400 סטארט-אפים ומציגים את עצמם וצריך לעשות פיץ', מרוב בורות חשבתי שזה אפרסק".

מה זה להיות אמנים בינלאומיים?

"להיות אותנטי. לקחנו שנה, עבדנו על טקסטים באנגלית והתחלנו לבדוק חומרים על צעירים אמריקאים מ'תגלית', שבגדול אין להם כוח לכלום. עשינו לוקליזציה, כמו שלימדו אותנו ב-8200 - כמו שכשאתה מופיע בבאר שבע, תכניס משפט על מקום בבאר שבע כדי להגביר את ההזדהות. שנתיים למדנו אנגלית, ואז עשינו פיץ' בבנק הפועלים, כולם היו באקסטזה ואף אחד לא השקיע. ואז הצלחנו לגייס שני משקיעים במאצ'ינג - חצי הם וחצי אנחנו - בנינו תוכנית עסקית של חמש שנים עם ארנסט אנד יאנג ויצאנו לדרך".

אף אחד לא הכיר אתכם בניו יורק.

"אז עמדנו ברחוב עם פלאיירים, מילאנו אולם, ולמחרת לא קנו כרטיסים בכלל, ושוב פלאיירים. עד שהתפרסמה כתבה בניו יורק טיימס, מה שהביא קהל, משקיעים אמריקאים, ובזכותם שיווק ויח"צ, ובעקבות ההצלחה גם עוד הופעות בישראל. כשניו יורק ברזומה שלך, הכול נפתח. גם אירופה".

איך אתה מוצא זמן לפרויקטים אחרים?

"אני נוסע עכשיו לשלושה ימי צילום לסרט 'המורה לאנגלית' של יובל אדלר וחוזר. הכול בסדר".

אבל בתיאטרון הרפרטוארי לא אראה אותך.

"אני לא נגד כלום. אני בוחן כל דבר לגופו. אני שומע מספיק לא, כך שאני משתדל לא לפסול שום דבר מראש. אנחנו עובדים עכשיו על פרויקט שאני לא יכול להרחיב עליו, ומכוון לקולנוע".

וטלוויזיה? שיווקית זה עוזר.

"רק מה שיתאים לנו. לא נגיע לטלוויזיה כי זה מקום להתפרסם בו. אין לי ספק שגם עם ציפורלה וגם לבד, אהיה אדם משמעותי ואם לא, אז לא, זה בסך הכול משחק. נלחץ ידיים, נחליף חולצות, ונמשיך הלאה".

גל פרידמן | אישי: 40, נשוי 2, מתגורר בתל אביב | אקטואלי: מעלה את מופע היחיד בריצה "לרוץ בים" במסגרת פסטיבל מקודשת בירושלים. תאריכים: 13, 14, 23 ו-28 באוגוסט - יציאה מ"חנות המיצים על המסילה"

עוד כתבות

שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

למרות עננת הזיהום בשדה דב: מנהלי הגוש הגדול מבקשים לקדם את חלוקת הקרקעות

הגרלת הקרקעות בשדה דב נדחתה בשל חשש לזיהום, ובדיקות הקרקע טרם הסתיימו ●
מנהלי הגוש הגדול מבקשים לקיים את ההגרלה ולא להמתין חודשים נוספים לתוצאות

אבישי אברהמי, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלן צצקין, אלעד מלכה

טבע בשיא של עשור והאנליסטים משוכנעים שיש עוד לאן לעלות

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● מניית Wix הכפילה את שוויה מאז השפל ביוני, ברקע הצמיחה המהירה של חברת הבת, Base44 ● טבע הגיעה לשיא של כמעט עשור הודות להעלאת דירוג החוב ואישור מואץ ב-FDA ● וגם: העסקה למכירת לייבפרסון מתעכבת בשל מחסור ברוב מקרב כלל בעלי המניות

אחת המנהרות המתוכננות למטרו / הדמיה: נת''ע

רכבות ללא נהג: הליך המיון המוקדם למכרזי המטרו יוצא לדרך

נת"ע פרסמה את הליך המיון המוקדם למכרזי אינפרא 2 של המטרו, בהיקף של כ־30 מיליארד שקל ● המטרו מתוכנן לפעול ללא נהגים, עם רכבת בכל דקה וחצי ויכולת להסיע כ־2 מיליון נוסעים ביום ● העבודות הראשונות צפויות להתחיל בסוף 2028 - תחילת 2029

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל וויקס / צילום: אלן צצקין

מעל 100% תשואה בחודשיים: האם וויקס עושה קאמבק?

מניית Wix יותר מהכפילה את שוויה מאז השפל ביוני • חברת הבת Base44 והיזם מאור שלמה הפכו למנוע הצמיחה המרכזי עם ARR של 200 מיליון דולר • וגם: האם קאמבק ה-AI כבר מתומחר במלאו על ידי האנליסטים בוול סטריט?

נמל התעופה בן גוריון / צילום: ap, Oren Ziv

"מי השבית את נתב"ג"? השאלה האמיתית היא מי הרוויח מהכאוס

אסף שמואלי, "המשבריסט", מנתח את הכאוס שנוצר כתוצאה מהשיבושים בנתב"ג ● ראש הממשלה ושרת התחבורה מיצבו את עצמם כמגיני הציבור, יו"ר הוועד ויתר על קרב הדחה בליכוד, והשאלטר של רשות שדות התעופה עדיין נמצא באותה נקודה

אילוסטרציה: Shutterstock

השיטה השתנתה: כמה נקודות תקבלו על עבירות תנועה?

לאחר שאושרו ע"י ועדת הכלכלה לפני כחודשיים, נכנסו לתוקף התקנות המחילות את שיטת הניקוד גם על הפרות תעבורה מינהליות ● המהלך מגיע לאחר שהחל מפברואר האחרון לא ניתנו נקודות בשורה של עבירות תנועה שהקנס בגינן עומד על 500 שקל, וזאת בשל עניין טכני

בניין הסינרמה בתל אביב (ארכיון גלובס) / צילום: תמר מצפי

יצאו לדרך: מגדלים של 46 קומות במקום אחד האולמות האייקוניים בתל אביב

אחרי דחיות על רקע המלחמה, יוצא לדרך המכרז להתחדשות המתחם שבו פעל אולם ההופעות הוותיק ● בפרויקט ייבנו שטחי מגורים, מסחר, תעסוקה ושטחי ציבור, במגדלים שהגבוה ביניהם יגיע עד 46 קומות. 127 מהדירות לא יימכרו בשוק החופשי

עומס בנתב''ג / צילום: פולי טובמן

אתמול עברו בנתב"ג יותר מ-100 אלף נוסעים. ולא קרה כלום

אחרי הכאוס שנרשם בנתב"ג ביום חמישי האחרון, אתמול עבר בשדה יום עמוס לא פחות – עם 101 אלף נוסעים – דווקא ללא שיבושים חריגים ● זאת למרות טענות ועד העובדים למחסור של מאות עובדים, וברקע תגבור המשמרות בעובדי מטה והנהלה ● כעת העיניים נשואות ליום חמישי הקרוב, שסומן מראש כאחד הימים העמוסים ביותר של אוגוסט

ניתוח חברה: סופווייב / צילום: יח''צ/ אסף לוי

עם דחיפה מהקרדשיאנס: כך הפכה חברת ה"החלום" לתופעה נדירה בבורסה בת"א

חברת האסתטיקה הרפואית שהצטרפה לבורסה בגל ההנפקות של 2021 הפכה, בניגוד לרובן, ליצרנית מזומנים רווחית וצומחת ● עם טכנולוגיה מוגנת פטנט, מודל הכנסות חוזרות ופריסה עולמית, היא שברה את רצף האכזבות שהניב הענף ● האם תנצח גם תחרות גוברת ושינויי רגולציה ● ניתוח חברה

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

יציבות באירופה וירידות בוול סטריט; התאוששות במחירי האג"ח בעולם

בורסת פרנקפורט יורדת בכ-0.2% ● החוזים על הנאסד"ק מאבדים כ-0.7% ● בורסות אסיה ננעלו בירידות שערים, מדד הקוספי נפל במעל 3% ● שיין הגישה היום תשקיף להנפקה הראשונית שלה בהונג קונג, השווי צנח בכ-70%

אתר SHEIN / צילום: Shutterstock

70% נמחקו מהשווי: שיין מגיעה לבורסת הונג קונג ב־27 מיליארד דולר

ענקית האופנה יוצאת להנפקה בהונג קונג לפי שווי הנמוך בכ־70% משיא השווי שלה ● התשקיף חושף האטה חדה בצמיחה, הפסד ברבעון הראשון, עלייה בעלויות ופיצוי ענק למשקיעים מוקדמים

שטר כתובה / צילום: אייל פישר

לא יותר מ-360 אלף שקל: הרבנות מגבילה את סכום הכתובה

הרבנות הראשית קבעה לראשונה רף עליון של 360 אלף שקל לכתובה, לצד סכום מינימלי של 36 שקלים ● המהלך נועד לצמצם התחייבויות בסכומים מופרזים, שלעיתים מגיעות לבתי הדין במסגרת הליכי גירושים ● עורכי דין בתחום סבורים כי ההגבלה עשויה דווקא להיטיב עם נשים: "התחייבות ריאלית עשויה להיות משמעותית יותר מהצהרה גרנדיוזית שאין מאחוריה יכולת פירעון"

חברת נובולוג / צילום: איל יצהר

על רקע מאבק השליטה שהסתיים: נובולוג ממנה מנכ"ל חדש

משפחת פוזיס מתחילה לעצב את נובולוג מחדש: אחרי החלפת הדירקטוריון ועזיבת המנכ"ל וסמנכ"ל הכספים של חברת הלוגיסטיקה ושירותי הבריאות, זאב מנצור מונה למנכ"ל • מנצור מגיע עם ניסיון בניהול חברות לוגיסטיקה ויתמודד עם האתגר לשפר את רווחיות פעילות הליבה של נובולוג

ריי דליו, מייסד ברידג'ווטר / צילום: ap, Ng Han Guan

מה עומד מאחורי זינוק תשואות האג"ח? האזהרה החריפה של המשקיע האגדי

ריי דליו מחבר בין זינוק התשואות, מכירות האג"ח בידי יפן והבור התקציבי בוושינגטון, ומזהיר כי ארה"ב נכנסת לשלבי הסיום של מחזור החוב ● מה עומד מאחורי התחזית ומה הוא מציע למשקיעים לעשות?

מהרן פרוזנפר, הממונה על התקציבים; שמואל אברמזון, הכלכלן הראשי; שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילומים: יוסי זמיר, דוברות משרד האוצר

בכירים באוצר: הגדלת המיסוי על ההייטקיסטים, הדבר האחרון שצריך עכשיו

בתחילת החודש פורסם כי ברשות המסים בוחנים שינוי במודל מיסוי האופציות לעובדי הייטק ומנהל רשות המסים התבטא בזכות היוזמה ● אלא שכעת מתברר שבכירים במשרד האוצר מתנגדים בתוקף ליוזמה: "הדבר האחרון שאנחנו צריכים עכשיו זה להכביד על ההייטקיסטים"

מטוס ATR-72-600 של חברת Airhaifa / צילום: אנתוני הרשקו

המשיכה לטוס כרגיל: חברת התעופה שעקפה את הכאוס בנתב"ג

בעוד אלפי נוסעים נתקעו בנתב"ג וביעדים בחו"ל ביום חמישי, אייר חיפה המשיכה להפעיל את טיסותיה מנמל התעופה בחיפה כסדרן ● קפריסין ויוון, שני היעדים הפופולריים ביותר בקרב הנוסעים מישראל כרגע הם גם היעדים המרכזיים של החברה, שבזמן המשבר הטיסה כ־2,200 נוסעים ב־32 טיסות

מחלף השלום / צילום: Shutterstock

לידיעת הנוסעים: בלילות הקרובים יחולו שינויים בצומת הגדול המדינה

הירידה לאיילון צפון מכיוון מערב בצומת השלום תיסגר בלילות הקרובים ובמהלך סוף השבוע בשל עבודות שדרוג ● עם זאת, נתיבי איילון יישארו פתוחים לתנועה כסדרם והנסיעה על גשר השלום תתאפשר כרגיל בשני כיווני הנסיעה

אתר טרמינל איקס / צילום: צילום מסך

טרמינל X מגדילה את מנועי הצמיחה: ההכנסות זינקו ב־20%, הרווח הנקי כמעט הוכפל

המותגים העצמאיים כבר אחראים ל־23% מההכנסות ומציגים רווחיות גבוהה משמעותית ● החברה ממשיכה להרחיב את פורטפוליו הרכישות

מה יעשו המניות הדואליות, ומה צפוי בדוחות הכי חשובים בשווקים?

מפלס הסיכון בעולם עולה, ובישראל המגמה מצטרפת למתיחות מחודשת בכמה חזיתות ● תשואות האג"ח הממשלתיות מתקרבות לרמות מסוכנות ● רף הציפיות מדוחות אנבידיה בשמיים - ויש מי שתוהה אם ניתן לעבור אותו ● גל נוסף של דוחות ישטוף את ת"א, עם פרסומים של חברות הביטוח הפניקס, מנורה והראל ● וגם: נתון אינפלציה קריטי יפורסם בארה"ב, ויו"ר הפד יעמוד למבחן נוסף ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר 

חיפה / צילום: Shutterstock, Elena Rostunova

ניצח את השכנים ויוכל להשכיר דירה ל־Airbnb

המפקחת על הבתים המשותפים בחיפה אישרה השכרת דירות לטווח קצר ב־Airbnb וב־Booking, למרות התנגדות השכנים ● ההחלטה מצטרפת לפסיקות סותרות בנושא, והמתנגדים כבר פנו לבית המשפט המחוזי