גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קנדה עיצבנה את בן המלך

הרודן הצעיר וחם המזג של ערב הסעודית לא האמין למשמע אוזניו: שרת החוץ של קנדה העזה לבקר את ממשלתו

 

נסיך הכתר הסעודי מוחמד בן סלמן. /צילום: רויטרס Amir Levy ,
נסיך הכתר הסעודי מוחמד בן סלמן. /צילום: רויטרס Amir Levy ,

הנסיך חם המזג, המנהל את ערב הסעודית, מימש השבוע את חלומו של כל עריץ. עריצים משתיקים את האופוזיציה מבית. זה מובן מאליו. אלמלא השתיקו, הם לא היו עריצים. אבל עריצים היו רוצים להשתיק כל קול של ביקורת, יהיה רחוק כאשר יהיה. עריצים שולחים אקדוחנים ומרעילים מקצועיים אל מעבר לים, כדי לסתום למתנגדיהם הגולים את הפה.

אבל איך סותמים את הפה לממשלות זרות, המעיזות לבקר? זה מסובך יותר, בייחוד אם הממשלות האלה שייכות לארצות עשירות ובעלות השפעה; ואם הן דמוקרטיות, וממילא משמשות בעצמן יעד לביקורת חריפה מצד אופוזיציה פנימית.

בשובו מפגרת סוף השבוע שלו, בן המלך מצא את עקבותיו של ציוץ מקריסטיה פרילנד, שרת החוץ של קנדה: "מוטרדים מאוד לשמוע כי סמר באדאווי, אחותו של ראיף באדאווי, נאסרה בערב הסעודית", כתבה השרה. "קנדה מתייצבת לצד משפחת באדאווי בזמן הקשה הזה, ואנחנו מוסיפים לקרוא בתוקף לשחרורה".

רק זה היה חסר למנהיג דה-פקטו של ערב הסעודית, נסיך הכתר מוחמד בן סלמן (להלן מב"ס). מוטרדים? בתוקף? שחרורה? מי היא חושבת שהיא?

בשביל מה זה היה נחוץ?

זו רק ספקולציה על מהלך המאורעות. אין לנו כל מושג באילו נסיבות שמע הנסיך על הציוץ מאוטאווה, או באיזו שעה. אבל את שבוע העבודה של קנדה, זה המתחיל ביום ב׳ בבוקר, הוא פתח בקול תרועה. הוא גירש בחורי אף את שגריר קנדה בריאד. הוא הפסיק מיד את כל קשרי המסחר. הוא הורה על השעיית כל הטיסות (החל ב-13 בחודש). והוא ציווה על כל הסטודנטים הסעודיים באוניברסיטאות קנדה ובמכללותיה להסתלק משם תיכף ומיד (בין 7,000 ל-16,000, על פי הערכות לא מוסמכות).

בשביל מה זה היה נחוץ? סוף סוף בני משפחת באדאווי נמצאים בעין הסערה זה שנים. הם פורקים עול, ומפיצים את דיבתו של המשטר רעה הרבה לפני שאביו של מב"ס התיישב על כס המלוכה. סמר באדאווי הופיעה בוועידות בינלאומיות, הצטלמה על במה אחת בין הילארי קלינטון למישל אובמה, וב-2012 קיבלה עיטור כבוד מידי מחלקת המדינה של ארה"ב על מאבקה למען זכויות נשים. האיחוד האירופי ניסה להביא אותה לבריסל, והשלטונות סיכלו את עלייתה למטוס.

בקיצור, תלאותיה ותלאות משפחתה עוררו את תשומת לבם של זרים ואת ביקורתם. בכלל, ערב הסעודית רגילה זה שנים בביקורת של ליברלים מערביים. היא דוחה את הביקורת, לפעמים בכעס, בדרך כלל באיפוק - ומתעלמת ממנה. לשם מה היה על בן המלך להיקלע למלחמה דיפלומטית מלאה עם הארץ, המדורגת שביעית בליגת הדמוקרטיות העשירות, עם תוצר מקומי גולמי של 1.8 טריליון דולר, ועם תוצר שנתי לגולגולת הנופל רק מזה של ארה"ב?

פילים בחנות החרסינה

התגובה על הציוץ הקנדי מוכרחה להיחשב לחסרת כל פרופורציות. היא גם חורגת מכללים של התנהגות דיפלומטית נורמלית.

למב"ס לא אכפת. כללים של התאפקות לא נגזרו על מידותיו. בן המלך שם קץ לדיפלומטיה מסורתית, כאשר חולל לפני שנה ויותר הפיכה נגד שאר משפחת המלוכה. את האוליגרכיה בת 80 השנה של בית סעוד החליפה דיקטטורה אישית. הגיעה אל קיצה תרבות הקונסנסוס, שחייבה התייעצות רחבה לפחות בתוך המשפחה המורחבת.

עוד לפני ההפיכה, מב"ס התחיל לשסות פילים בחנות החרסינה. כשר ההגנה הוא גרר את ארצו אל מלחמת האזרחים של תימן. הוא יזם את החרם האזורי על נסיכות קטאר. הוא קנה אויבים, והוא הסתבך. זה היה הרקע הלא-גמרי-נחוץ לגדולה בהעזותיו: מערכה למודרניזציה, שהניבה בין השאר את הסיסמה, "אנחנו נהיה אירופה הבאה".

תערובת של יחסי ציבור מצוינים ושל משאלת לב עוררה את הרושם שמב"ס מתכנן לרופף גם את הלולאה הפוליטית סביב צווארם של נתיניו. בין שהייתה כוונה כזאת ובין שלא, היא אינה מתממשת.

שיעור לעריצים שוחרי רפורמות

ההשתוקקות אל הרפורמה היא לעתים קרובות משאת נפשם של עריצים מודרניים. בדרך כלל הם מקווים, שלא יהיה צורך ללוות רפורמות כלכליות, חברתיות ומינהליות ברפורמות פוליטיות. כל רפורמטור בן ימינו זוכר מה קרה לברית המועצות, לאחר שהרצועה הפוליטית בה הותרה יותר מדי. כל רפורמטור גם יודע איך הדיקטטורה הסינית ניצלה מגורלה של זו הסובייטית, מפני שהרשתה רפורמות כלכליות מרחיקות לכת בלי תזוזה פוליטית. סין היא המופת כמעט של כל משטר סמכותני עלי אדמות.

חוץ מזה, בארה"ב יש עכשיו ממשל המחשיב פחות מכל קודמיו זה 30 שנה את מצב זכויות האדם באיזשהו מקום, במיוחד בארצות שהוא חושב לבעלות ברית. אין בוושינגטון מי שילחץ על מב"ס לרסן את עצמו.

אנחנו נתקלים פעם אחר פעם בסנקציות, שדמוקרטיות עשירות מטילות על לא-דמוקרטיות לא-עשירות בעולם הלא-אירופי. מב"ס הפך את קערת הציפיות על פיה: הוא מטיל סנקציות על דמוקרטיה מערבית שהתחצפה אליו. זה מבחן מעניין בשביל הדמוקרטיה הזו ובשביל ידידותיה ושותפותיה.

קנדים אינם רגילים בחילופי צעקות, לא ברחובותיהם, לא בטרקליניהם, לא בדיפלומטיה שלהם. לשון המעטה, טונים נמוכים ונימוס מופלג הם מאפיינים מפורסמים של תרבות הדיבור הקנדית. אין לקנדה כל חשק להיקלע לעימות עם ארץ, הקונה ממנה ציוד צבאי (עיסקה של 15 מיליארד דולר נחתמה לפני ארבע שנים לאספקת טנקים ונגמ"שים), חיטה ודגנים ומוכרת להם נפט. שרת החוץ של קנדה הודיעה שלשום, שנציגיה בריאד "מבקשים הבהרות נוהליות" מן הסעודים. לא בדיוק הצהרה של אומץ לב ודבקות במטרה.

מכורים לסנקציות

ארה"ב, בריטניה והאיחוד האירופי הנמיכו אתמול את קולן במידה כזאת שהיה צריך להתאמץ כדי לשמוע אותן. ממשלות שנשבעו פעם אמונים לזכויות האדם מגלות חוסר חשק מובהק להסתכן בהתפרצות של נסיך צעיר, שעם קצת מזל ושכל ישלוט על ארצו עוד 50 שנה.

תוקפנות הציוצים של קנדה מלכדת את שורותיו של העולם המוסלמי. הבעות תמיכה בסעודים באות מכל עבר, בוודאי במזרח התיכון. הקוראים ישמחו לשמוע שהרשות הפלסטינית תומכת בעמדת הסעודים שדיכוי זכויות האדם בממלכה הוא עניין פנימי לחלוטין, ולאיש אין הרשות להביע דעה.

מותר להניח שהאיראנים חורקים שיניים בהערכה. הנשיא רוהאני התלונן השבוע, לרגל חידוש משטר העיצומים האמריקאי, שארה"ב "מכורה לסנקציות". הנשיא ארדואן בטורקיה התלונן על סנקציות, שארה"ב הטילה על שניים מבכירי הקבינט שלו, ומיהר להטיל סנקציות נגדיות שהצחיקו את רוב שומעיהן.

טהרן ואנקרה משתוקקות אל הלוך הרוח של מב"ס, אל משאביו ואל העזתו. הנסיך אולי ייזכר יום אחד כאיש שהתחיל את מתקפת הנגד הגדולה של העולם הלא-דמוקרטי נגד אלה המטיפים לו מוסר על חסרונותיו. המסר מריאד היה (זה לא ציטוט) "מוטב שלא נשמע עוד את קולכם". 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com ובhttps://tinyurl.com/karny-globes ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט